Schudnite a cíťte sa dobre: Najlepšie aplikácie na cvičenie doma

žena, ktorá cvičí

Aplikácie na domáce cvičenie predstavujú skvelý spôsob, ako sa rozhýbať, keď sa nemôžete dostať do posilňovne. Na trhu sa však stretnete s množstvom rôznych, čo celý výber komplikuje. A síce vám mnohé z nich sľubujú, že pomocou nich schudnete, pretože sú vytvorené odborníkmi, nie všetky vám budú sedieť. Niektoré vás sklamú hneď po prvom použití. Ak si chcete uľahčiť výber a zbytočne nestrácať čas, máme pre vás výber tých najlepších možností, ktoré sa vám budú určite páčiť.

Nami vybrané aplikácie na domáce cvičenie poskytujú jasné pokyny vo forme videa alebo zvuku (alebo oboje) a poskytujú povzbudenie od skutočných trénerov, keď robíte pokroky. Poskytujú tiež širokú škálu rôznych nápadov na cvičenie, aby ste sa nikdy nenudili, a umožňujú vám vytvárať vlastné plány a sledovať vaše pokroky. Niektoré tréningy si vyžadujú základnú výbavu, ako je podložka na jogu, činky a posilňovacie gumy, zatiaľ čo iné nepotrebujú nič navyše.

Poďme sa teda pozrieť na aplikácie, ktoré ponúkajú cvičenie vhodné na vykonávanie v pohodlí domova, napríklad v obývačke alebo spálni, a ktoré majú aj ďalšie pridané hodnoty, ako napríklad nápady na zdravý životný štýl či podporu pre cvičenie vonku alebo v posilňovni. Do článku sme zahrnuli ako platené, tak aj bezplatné možnosti, aby si na svoje prišiel úplne každý.

muž, ktorý cvičí

Peloton

Spoločnosť Peloton je známa najmä vďaka svojim spinningovým tréningom, ktoré naživo vedú profesionálni tréneri. V ponuke je však oveľa viac vrátane množstva tréningov, ktoré môžete cvičiť s minimálnym vybavením alebo bez neho.

Hodiny sú rozdelené podľa typov aktivít, vrátane posilňovania, jogy, kardio cvičení a meditácie, aby ste si prišli na svoje kedykoľvek si budete chcieť ísť zacvičiť. Všetky sú profesionálne natočené v štúdiu, pričom nadšení tréneri ponúkajú množstvo rád a povzbudení.

Tréningy naživo sú viditeľné po rýchlom ťuknutí na ikonu "Plán" a trvajú od 10 do 60 minút (väčšina z nich je polhodinová). Ak si chcete zopakovať nahrané sedenia, stačí hľadať cviky s označením"Encore". A keď sa chcete na jedno z nich prihlásiť, stačí ťuknúť na zaškrtávacie políčko vpravo.

Na rozdiel od väčšiny aplikácií na domáce cvičenie obsahuje aplikácia Peloton aj vonkajšie tréningy. Tie sú len zvukové, takže si môžete nasadiť slúchadlá, telefón si zastrčiť do pásky na ruku alebo do vrecka a môžete začať. K dispozícii je aj široká škála aktivít, vrátane všetkých od intenzívnych HIIT tréningov až po rýchlu chôdzu.

Spoločnosť Peloton v súčasnosti organizuje aj tréningovú výzvu s názvom Pelothon, ktorá podporí úsilie na pomoc hladu na celom svete. 33 inštruktorov spoločnosti Peloton je rozdelených do šiestich tímov, ktoré budú viesť tréningy v rôzne dni. Vyberte si jeden z nich, pridajte sa k nemu, plňte si týždenné ciele, navzájom sa podporujte a sledujte pokrok celého tímu.

Ak vlastníte bicykel Peloton, predplatné aplikácie je v cene. Ak ho nemáte, môžete sa zaregistrovať na digitálne predplatné za 12,99 USD mesačne, čo je prekvapivo výhodná cena vzhľadom na to, koľko obsahu aplikácia obsahuje a ako často sa pridáva nový obsah. Nie ste si istí? K dispozícii je 30-dňová bezplatná skúšobná verzia, takže si ju môžete najprv vyskúšať.

Aaptiv

Zatiaľ čo väčšina aplikácií na domáce cvičenie používa videá, ktoré ukazujú, čo by ste mali robiť, aplikácia Aaptiv vás oboznámi s každou aktivitou, čo znamená, že si nemusíte podopierať telefón alebo tablet a pozerať sa na obrazovku uprostred cvičenia. Obsahuje aj licencovanú hudbu, takže sa nemusíte starať o nastavenie zoznamu skladieb v inej aplikácii.

Pri prvom prihlásení budete vyzvaní, aby ste si stanovili cieľ (napríklad behať rýchlejšie, schudnúť alebo sa len udržiavať v dobrej kondícii) a poskytli niekoľko informácií o svojej aktuálnej kondícii a cvičebných návykoch. Budete tiež požiadaní, k akému vybaveniu máte prístup, takže vám budú odporučené len tréningy, ktoré môžete vykonávať s tým, čo máte.

Tréningy sú rozdelené do kategórií, ako napríklad silový tréning a strečing, a pri každom je uvedená odhadovaná dĺžka trvania a úroveň náročnosti, ako aj hviezdičkové hodnotenia od ostatných používateľov, ktoré vám pomôžu pri výbere. Všetci tréneri uvedení v aplikácii sú neúnavne veselí a povzbudzujúci, vďaka čomu vás nabádajú, aby ste sa posúvali ďalej. A síce sa to zdá nepotrebné, v skutočnosti vám to môže pomôcť.

Všetky cvičenia a výhody aplikácie získate za mesačný poplatok 15 USD, pričom pri platbe na celý rok dopredu je k dispozícii zľava. Cena je síce vyššia, no rozhodne stojí za to. V ponuke je totižto viac ako 3 000 lekcií, ktoré vám zaručia, že sa nikdy nebudete nudiť, a skupinových výziev, ktoré vás budú motivovať.

Zaujal vás Aaptiv, no chcete si aplikáciu ešte predtým vyskúšať? Využite bezplatné skúšobné obdobie, počas ktorého zistíte, či vám štýl tréningov vyhovuje.

Ešte predtým, ako však začnete cvičiť, si nezabudnite zaobstarať kvalitné oblečenie na cvičenie, ktoré sa postará o odvod potu z tela.

bežec

Fitbit Coach

Tréningy v aplikácii Fitbit Coach vedú profesionálni a nadšení inštruktori (svojho si vyberiete pred začatím fitnes testu), ktorí vás prevedú každým pohybom pomocou jasných videonávodov. A ak by sa počas tréningu objavilo cvičenie, ktoré nepoznáte alebo neviete, ako ho robiť, stačí naň ťuknúť a zobrazí sa vám presný postup, ako ho bezpečne cvičiť.

Pri prvom spustení aplikácie budete vyzvaní, aby ste si zaregistrovali účet Fitbit (alebo sa prihlásili pomocou existujúceho účtu) a potom absolvovali osemminútový kondičný test. Keď ho máte za sebou, môžete začať aplikáciu využívať. Vyberajte si zo širokej ponuky programov navrhnutých s ohľadom na rôzne ciele – napríklad na schudnutie, nabratie svalovej hmoty či udržanie hmotnosti.

Ak by ste chceli viac tréningov alebo personalizované plány založené na vašich pokrokoch, môžete sa zaregistrovať do programu Fitbit Coach Premium. Ten vám poskytuje tiež zvukový koučing pre beh a chôdzu, širší výber trénerov a niekoľko hudobných staníc. Stojí 9,99 USD mesačne alebo 79,99 USD, ak platíte ročne.

Na používanie služby Fitbit Coach nepotrebujete zariadenie Fitbit, hoci ak ho vlastníte, výsledky sú oveľa presnejšie. Aplikácia sa dá prepojiť aj so službami Facebook a Google Fit, čo vám umožní zdieľať svoje úsilie s priateľmi. A to je ďalšia skvelá motivácia, aby ste vstali z gauča a začali sa hýbať.

Asana Rebel

Asana Rebel je predovšetkým aplikácia na cvičenie jogy, ktorá ale obsahuje aj nástroje na zlepšenie iných oblastí, napríklad hygieny spánku alebo ďalších návykov v oblasti životného štýlu.

Rovnako ako pri väčšine aplikácií na domáce cvičenie musíte začať registráciou účtu a zadaním niekoľkých údajov o sebe (vrátane výšky, hmotnosti a veku). Napríklad, keď chcete schudnúť, aplikácia vás vyzve, aby ste zadali predpokladanú váhu, ktorú by ste chceli dosiahnuť. Samozrejme, ciele sa často menia, a preto vám platforma umožňuje ich zmenu.

Aplikáciu si môžete stiahnuť a prezerať si desiatky jogových cvičení zadarmo, ale prístup ku všetkým si vyžaduje prémiové predplatné. To vám odomkne aj meditačné sedenia, pravidelné pripomienky a riadené meditácie, ktoré vám pomôžu lepšie spať. Členstvo stojí 9,89 GBP mesačne alebo 47,88 GBP na celý rok, ak sa platí vopred, čo z nej robí jednu z najdostupnejších aplikácií na domáce cvičenie.

Tréningy sú rozdelené do kategórií, ako napríklad cvičenie jadra a uvoľnenie napätia, s podrobným popisom, ktorý vám pomôže vybrať si ten, ktorý vyhovuje vášmu aktuálnemu rozpoloženiu. Ide o to, aby ste si vybrali niečo, čo práve teraz vyhovuje vašim potrebám, hoci si môžete pridať do obľúbených cvičení všetky cviky, ktoré sa vám obzvlášť páčia, aby ste k nim mali neskôr rýchly prístup.

Videá sú natočené veľmi pekne, a hoci sa zdá, že mnohé kurzy jogy sú zamerané predovšetkým na ženy, vývojári aplikácie Asana Rebel sa postarali o to, aby obsahovala aj množstvo návodov od mužských inštruktorov a možnosti pre obe pohlavia.

meditácia

Adidas Training and Running by Runtastic

Adidas Training and Running by Runtastic má oproti väčšine domácich tréningových aplikácií jednu veľkú výhodu: ponúka slušný rozsah bezplatných funkcií. Ako sa dalo očakávať, značka Adidas je v nej silne propagovaná, ale nejde len o marketingový nástroj. Keď sa nepozeráte na reklamu a zameriate sa len na cvičenie, zistíte, že ide o skutočne dobrú aplikáciu.

Na výber je množstvo hotových tréningov, a ak sa vám nič nepozdáva, môžete si vytvoriť vlastný tréning výberom častí tela a nastavením dĺžky trvania.

Cvičením vás prevedú videá a zvukový komentár. Motivačných rečí je tu málo. Tréneri vám jednoducho hovoria, čo máte robiť a ako dlho. Pri prvom pokuse o nové cvičenie vám pomôže, ak budete mať telefón vo výške očí, aby ste si mohli skontrolovať, či jednotlivé cviky cvičíte správne. Keď si ich však všetky osvojíte, vystačíte si len s hlasovými pokynmi.

K dispozícii je aj premium verzia za 9,99 USD mesačne alebo 49,99 USD na jeden rok pri platbe vopred.

Nike Training Club

Podobne ako Adidas Training and Running, aj Nike Training Club ponúka pôsobivý archív bezplatného obsahu výmenou za pomerne prirodzenú reklamu. A síce pri cvičení budete však vidieť výrobky od Nike, dobrou správou je, že ide o úplne bezplatnú aplikáciu. Všetok obsah máte k dispozícií hneď po stiahnutí.

Registrácia je jednoduchá a po zadaní len niekoľkých údajov o sebe a svojej aktuálnej úrovni aktivity sa vám zobrazí užitočný súbor tréningov (doplnený o časový harmonogram), ktoré by mohli vyhovovať vašim potrebám. Nevidíte, čo chcete? Môžete si tiež vyhľadať možnosti podľa svalovej skupiny alebo typu tréningu (vytrvalostný, silový, pohybový alebo joga). Taktiež je možné obmedziť rozsah na krátke tréningy alebo tréningy, ktoré sa dajú vykonávať bez ďalšieho vybavenia. V čase písania tohto článku je k dispozícii viac ako 190 cvičení, pričom pravidelne pribúdajú ďalšie.

Videá v tejto aplikácii na domáce cvičenie sú dobre spracované (aj keď nie tak profesionálne, ako tréningy v profesionálnych aplikáciách s prémiovými, platenými ponukami) a ponúkajú veľa možností prispôsobenia. Radi cvičíte pri hudbe? Je tu prehrávač na jej zapnutie. Chcete vypnúť zvukové pokyny a nechať si povedať len čas cvičenia? Aj to je možné. Zvuk môžete dokonca úplne vypnúť a používať len vizuálne pokyny.

Mnohé z týchto aplikácií dokážu prenášať video do televízora. Rovnako je na tom aj Nike Training Club, v ktorom stačí zopár klikov a svoje cvičenie dostanete priamo na veľkú obrazovku.

Jedinou skutočnou nevýhodou je, že každý tréning si musíte pred spustením stiahnuť (nie všetky sú súčasťou pri inštalácii), takže budete potrebovať aktívne internetové pripojenie.

žena, ktorá cvičí

Zhrnutie

Zacvičte si v pokoji svojho domova, schudnite, spevnite svoje telo alebo naberte svalovú hmotu. Je to len na vás. Vyskúšajte jednu zo spomenutých aplikácií a uvidíte, že podľa ničoho iného už cvičiť nebudete. A v prípade, že by vám v aplikácii na kardio niečo chýbalo, napríklad joga, stačí si zvoliť ešte jednu aplikáciu, ktorá je určená priamo na pokojné cvičenie.

zdroj: techradar.com

Často kladené otázky

Ako si vybrať najlepšiu aplikáciu na domáce cvičenie?

Výber najlepšej možnosti na domáce cvičenie závisí na vašich potrebách a preferenciách. Vyberajte si také aplikácie, ktoré poskytujú jasné pokyny vo forme videa alebo zvuku, ponúkajú povzbudenie od skutočných trénerov, obsahujú širokú škálu rôznych nápadov na cvičenie, umožňujú vytvárať vlastné plány a sledovať vaše pokroky. Tiež zvážte, či potrebujete základnú výbavu ako podložku na jogu, činky a posilňovacie gumy, alebo preferujete cvičenia, ktoré nevyžadujú žiadnu výbavu.

Aké sú niektoré príklady dobrých aplikácií na domáce cvičenie?

Medzi dobré aplikácie na domáce cvičenie patrí napríklad Peloton, ktorý ponúka širokú škálu tréningov od spinningu, cez posilňovanie, jogu, kardio cvičenia a meditácie, až po vonkajšie tréningy, ktoré sú len v zvukovom formáte. Aaptiv je ďalšou aplikáciou, ktorá poskytuje tréningy oriento-vané na zvuk a licencovanú hudbu, aby ste si nemuseli starať o nastavenie zoznamu skladieb v inej aplikácii.

Ako si môžem vyskúšať aplikáciu na domáce cvičenie predtým, ako sa rozhodnem pre predplatné?

Niektoré aplikácie, ako napríklad Peloton, ponúkajú 30-dňovú bezplatnú skúšobnú verziu, ktorú si môžete vyskúšať predtým, ako sa zaviazete k predplatnému. Týmto spôsobom si môžete overiť, či aplikácia vyhovuje vašim potrebám a záujmom, a či je pre vás vhodná na domáce cvičenie.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

veľká noc

Najlepšie veľkonočné zľavy 2024

Veľká noc sa blíži a s ňou aj ďalšia séria zliav, pomocou ktorých môžete ušetriť. Premýšľate už teraz, čo by ste si vložili do svojho košíka a...

cvičenie

Akciové ponuky a zľavy na podporu zdravia a wellness

Pri nakupovaní tovarov a služieb sa mnohí z nás snažia ušetriť. Robíme tak využívaním rôznych aktuálne prebiehajúcich akcií alebo pomocou...

novoročný výpredaj

Najlepšie zimné výpredaje v roku 2024

Rovnako ako v iné roky, aj v roku 2024 je január a začiatok februára vyhradený hlavne na zaujímavé a výhodné výpredaje. Tie tlačia ceny produktov a...

vianočné darčeky

Vianočné darčeky na poslednú chvíľu: Čo kúpiť?

Vianoce sa nezadržateľne blížia a vy premýšľate, čo kúpiť svojim blízkym? Darček, ktorý si nájdu pod stromčekom, by mal byť osobný a od srdca....