Alza zaujímavosti: Informácie, ktoré ste možno nepoznali

online nakupovanie

Internetový obchod Alza.sk je jedným z najpopulárnejších na slovenskom trhu. Ak ste v ňom ešte nenakupovali, s veľkou pravdepodobnosťou ste o ňom už počuli. Jeho portfólio je široké. Okrem elektroniky si v ňom môžete nakúpiť aj príslušenstvo k športu, knihy, chovateľské potreby a množstvo ďalšieho. Patríte k fanúšikom e-shopu Alza.sk a chceli by ste o ňom vedieť viacero zaujímavých faktov? V tom prípade čítajte ďalej.

Základné informácie o e-shope Alza

Alza je jedným z najväčších internetových obchodov na Slovensku a Česku. Spoločnosť stojaca za ním, ktorej názov je Alzasoft, vznikla v roku 1994 v Prahe. V roku 2004 sa dostala na slovenský trh a od roku 2014 funguje aj v ďalších európskych krajinách.

Ponuka internetového obchodu Alza je široká. E-shop zastáva dôležité miesto v segmentoch hračky, šport, hobby, médiá, zábavy, hodinky, parfumy a drogéria. Okrem toho si v ňom môžete kúpiť aj množstvo známych a overených značiek, ku ktorým sa radia napríklad Apple, Samsung, Bosch, Sencor, Gorenje, Whirlpool, Beko, Electrolux, Hoover, Razer, Lenovo, Intel, Gigabyte, Microsoft, Casio, Victus, Gembird, Brother, Epson, HP a veľa ďalších. Na svoje si tak príde úplne každý.

V roku 2021 mala spoločnosť okrem internetového obchodu aj 53 predajní a viac ako 1 800 AlzaBoxov po celom Česku, Slovensku, Maďarsku a Rakúsku. Dokonca, nechýbajú jej ani showroomy, ktoré nájdete v Prahe, Bratislave a Budapešti.

Spoločnosť Alza vlastní skupina investorov, ktorí ju ovládajú cez holdingovú spoločnosť L. S. Investments Limited. Sídlo má na Cypre.

elektronika

Krátka história spoločnosti Alza

Spoločnosť Alza založil Alex Zavoral, ktorý je dodnes jej generálnym riaditeľom. Stalo sa tak v roku 1994, kedy získal živnostenský list na obchodnú činnosť. Prvé webové stránky spoločnosti vznikli v roku 1998, no tie ešte neslúžili na nákup.

V roku 1998 si spoločnosť Alzasoft prenajala malú predajňu na Dělnickej ulici. V roku 2000 sa presťahovala do väčších priestorov. V tomto čase vznikol aj plnohodnotný internetový obchod.

Akciová spoločnosť Alzasoft a. s. vznikla 1. januára 2004, kedy sa dostala aj na Slovensko, kde otvorila svoju prvú pobočku. V roku 2006 prešla firma rebrandingom a bola premenovaná na Alza.cz.

Maskot firmy, mimozemšťan Alzák, ktorý je dnes mnohým veľmi známy, vznikol v roku 2007. V máji 2008 otvorila firma pobočku v Brne a spoločnosť sa oficiálne premenovala na Alza.cz a. s. 

Inovácie spoločnosti Alza

Spoločnosť Alza je známa tým, že sa výrazne angažuje v oblasti inovácií a služieb. Svojim zákazníkom poskytuje pravidelne niečo nové, čo zjednodušuje ich nákup a zaisťuje tú najvyššiu úroveň komfortu.

K inováciám, za ktorými stojí Alza a ktoré patria u zákazníkov medzi veľmi populárne, sa radia:

  • Alza PayBox (CardBox) – ide o platobný terminál, ktorého hlavnou úlohou je rýchle uhradenie objednávky v hotovosti aj kartou.
  • AlzaBox – predstavuje samoobslužnú schránku určenú na vyzdvihnutie objednaného tovaru z e-shopu Alza. Tieto boxy sa nachádzajú po celom Slovensku.
  • AlzaExpres – ide o vlastnú autodopravu pre rozvoz tovaru. Stretnete sa s ňou na troch miestach – Praha, Ostrava Bratislava.
  • Platba kryptomenami – Alza od roku 2017 umožňuje platiť za tovary a služby prostredníctvom kryptomien. Najprv bol k dispozícii len Bitcoin, dnes môžete platiť aj Litecoinom.
  • Predajňa budúcnosti ide o koncept bezobslužnej predajne, ktorá bola prvá na svete. Tým, ako je spracovaná, sa maximálne prispôsobuje individuálnym požiadavkám zákazníkov a vychádza im v ústrety najmä časovo – otvorená je totižto 24 hodín denne, 7 dní v týždni, 365 dní v roku. Pilotná predajňa s veľkosťou 60 m² bola otvorená na pražskej Flore priamo pri stanici metra ešte v januári 2018.
mobil a hodinky

Služby spoločnosti Alza

Alza poskytuje svojim zákazníkom hneď niekoľko služieb. Medzi tie najobľúbenejšie sa radí napríklad AlzaNEO prenájom, vďaka ktorej si môžete prenajať potrebnú elektroniku bez vyšších nákladov. Alza požičiava mobilné telefóny, tablety, smart hodinky, počítače aj notebooky. Vybrať si tak viete presne podľa svojich potrieb.

Výhodou prenájmu je rýchle vybavenie, možnosť reklamácie alebo výmeny produktu do jedného dňa a poistenie proti rozbitiu a krádeži.

K ďalším službám spoločnosti Alza sa radí AlzaPlus. Ide o ročné platené členstvo, prostredníctvom ktorého dostanete doručenie zadarmo na čokoľvek pokojne aj každý jeden deň. Okrem toho získate aj výhodné nákupy s príležitostnými zľavami, nákupy bez obmedzenia pokojne aj každý jeden deň a rýchle vyzdvihnutie v AlzaBoxoch, na predajniach alebo v ostatných výdajných miestach.

V rámci služieb netreba zabúdať ani na to, že Alza myslí na študentov, ktorým poskytuje program “Alza pre študentov”. Vďaka tomu môžu stredoškoláci a vysokoškoláci získať výhodné zľavy na elektroniku a ďalšie potreby. Jediné, čo na to potrebujú, je preukaz študenta vo forme ISIC kartičky. Dokonca, určité zľavy môžu získať aj učitelia, a to vďaka ITIC preukazu.

Veľkým plusom e-shopu sú taktiež pravidelné akcie, vďaka ktorým môžete ušetriť. Dokonca, ušetriť môžete aj iným spôsobom. Stačí využiť aktuálne Alza zľavové kódy, vďaka ktorým získate tie najvýhodnejšie zľavy.

Mobilná aplikácia Alza

Internetový obchod Alza poskytuje svojim zákazníkom prehľadnú mobilnú aplikáciu, prostredníctvom ktorej môžu nakupovať všetko, čo potrebujú, od elektrospotrebičov až po domáce potreby.

Mobilná aplikácia je k dispozícii pre zariadenia s operačným systémom iOS aj Android. Veľmi jednoducho si ju viete stiahnuť z Google Play alebo AppStore. 

počítač a klávesnica

Zaujímavosti o internetovom obchode Alza

  • V októbri 2015 spustila Alza svoj prémiový klubový program Alza Premium, v rámci ktorého získal každý člen za ročný členský poplatok dopravu zadarmo, hudbu, filmy, prednostný výpredaj a predĺženú lehotu na vrátenie tovaru.
  • V roku 2016 spoločnosť odišla z porovnávača Heureka.cz.
  • V auguste 2016 spustila spoločnosť maďarskú verziu internetového obchodu Alza.
  • V októbri 2016 začala Alza doručovať tovar aj počas sobôt a nedieľ.
  • V roku 2017 zaviedla spoločnosť Alza možnosť platby pomocou Bitcoinov a vo svojom e-shope začala ponúkať elektromobily značky Tesla a iné.
  • V roku 2018 rozšírila spoločnosť možnosť platenia kryptomenami o kryptomenu Litecoin a v júni toho istého roka umožnila zákazníkom obe kryptomeny nakupovať priamo zo svojich platobných terminálov.
  • Alza vlastní aj tzv. predajne budúcnosti. Ide o prvé úplne bezobslužné pobočky, ktoré fungujú celoročne 24/7 a ich koncept nemá vo svete obdobu.
  • V roku 2019 začala Alza predávať športovú obuv, spustila nový predajný segment pre domácich miláčikov, zaviedla vlastnú značku ekodrógerie “AlzaEco” a rozšírila sieť svojich Alzaboxov.
  • Najvyšší rast zaznamenala spoločnosť Alza v roku 2020. Dôvodom bola najmä pandémia koronavírusu a presun zákazníkov do online prostredia.
  • V roku 2021 sa firma zamerala na masívne rozširovanie siete AlzaBoxov. Počas roka ich počet navýšila až na takmer 1 800.
  • Známy zelený mimozemšťan, ktorý je maskotom spoločnosti Alza, existuje už od roku 2008.

Často kladené otázky

Kedy a kde vznikla spoločnosť Alza?

Spoločnosť Alza, resp. Alzasoft, vznikla v roku 1994 v Prahe. Na slovenský trh sa dostala v roku 2004.

Aké tovary môžete zakúpiť v internetovom obchode Alza?

Internetový obchod Alza ponúka širokú ponuku tovarov. Okrem elektroniky si môžete nakúpiť aj príslušenstvo k športu, knihy, chovateľské potreby a mnoho ďalšieho. E-shop tiež ponúka veľa známych a overených značiek ako Apple, Samsung, Bosch, Sencor a ďalšie.

Aké inovatívne služby ponúka Alza svojim zákazníkom?

Alza ponúka svojim zákazníkom mnoho inovatívnych služieb. Medzi tie patria napríklad platobný terminál Alza PayBox, samoobslužná schránka AlzaBox určená na vyzdvihnutie objednaného tovaru, vlastnú autodopravu AlzaExpres a možnosť platenia kryptomenami.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

veľká noc

Najlepšie veľkonočné zľavy 2024

Veľká noc sa blíži a s ňou aj ďalšia séria zliav, pomocou ktorých môžete ušetriť. Premýšľate už teraz, čo by ste si vložili do svojho košíka a...

cvičenie

Akciové ponuky a zľavy na podporu zdravia a wellness

Pri nakupovaní tovarov a služieb sa mnohí z nás snažia ušetriť. Robíme tak využívaním rôznych aktuálne prebiehajúcich akcií alebo pomocou...

novoročný výpredaj

Najlepšie zimné výpredaje v roku 2024

Rovnako ako v iné roky, aj v roku 2024 je január a začiatok februára vyhradený hlavne na zaujímavé a výhodné výpredaje. Tie tlačia ceny produktov a...

vianočné darčeky

Vianočné darčeky na poslednú chvíľu: Čo kúpiť?

Vianoce sa nezadržateľne blížia a vy premýšľate, čo kúpiť svojim blízkym? Darček, ktorý si nájdu pod stromčekom, by mal byť osobný a od srdca....