8 jednoduchých krokov pre nájdenie tej pravej práce

žena s počítačom

Podľa najnovších štatistík strávia Američania prácou v priemere 90 000 hodín svojho života. Veľmi podobne sú na to, ľudia z iných krajín vrátane Slovenska. To znamená, že je pravdepodobné, že v práci strávite viac času ako so svojím partnerom alebo rodinou. Z tohto dôvodu je obzvlášť dôležité milovať svoju prácu. Keď robíte prácu, ktorú milujete, máte pocit, že je šitá na mieru len pre vás. Cítite, že sa vaše hodnoty premietajú do poslania spoločnosti. Cítite sa odmenení len za to, že pracujete.

Neznie to ako niečo, čo práve teraz prežíva? V tom prípade je tu 8 krokov, ako nájsť kariéru, ktorá sadne vašej osobnosti ako uliata.

1. Pozrite sa na seba pozorne

Po prvé, pozrite sa dovnútra

Niektoré diagnostické testy vám pomôžu posúdiť, kto ste a aké pracovné miesta sú pre vás vhodné. Spomedzi bezplatných hodnotení, ktoré môžete absolvovať, patrí Myers-Briggs test osobnosti medzi najpopulárnejšie na posúdenie toho, ako vnímate svet a robíte rozhodnutia. Pozostáva z približne 90 otázok buď-alebo, ktoré naznačujú, či sa považujete za extroverta alebo introverta a čo ovplyvňuje vaše vnímanie.

Poznanie seba samého a vlastností spojených s typom vašej osobnosti vám môže pomôcť rozhodnúť sa, či by ste sa cítili pohodlnejšie v prostredí front-office alebo back-office, či ste skôr kreatívna osoba, ktorá produkuje jeden nápad za druhým, alebo skôr človek, ktorý rád vykonáva niečo, čo mu ostatní povedia. Podľa testu takisto môžete zistiť, či uprednostňujete otvorenú kanceláriu alebo tiché, uzavreté prostredie, aby ste mohli vykonávať svoju prácu čo najlepšie.

Career Explorer je ďalší diagnostický kariérny nástroj a ponúka bezplatný kariérny test, ktorý odhalí, ako sa vaše záujmy a ciele zhodujú s približne 1 000 kariérami. Test sa pýta na váš všeobecný záujem o niekoľko náhodných kariér spolu s vašou kariérnou spokojnosťou v predchádzajúcich zamestnaniach a predpovedá kariérne zhody, ktoré zodpovedajú vášmu profilu.

žena za počítačom

Potom sa pozrite von

Vaši priatelia a rodinní príslušníci vás často poznajú lepšie ako vy sami. Nebojte sa ich opýtať: "V akej kariére ma vidíte?" alebo „Ako si môžem nájsť povolanie, ktoré je pre mňa to pravé? a venujte pozornosť ich odpovediam.

Spomeňte si aj na talenty, ktoré ste si užívali vo svojich mladších rokoch, najmä na tie, ktoré vyvolali komentáre od ostatných v zmysle: „Jedného dňa z teba bude skvelý ___________“. Iní vo vás často vidia špeciálne schopnosti, ktoré ste možno prehliadli.

2. Napíšte zoznamy

Dokonalá kariéra vás čaká, ak si urobíte domáce úlohy. Urobte si starostlivý zoznam vlastností, ktoré máte, a ktoré typy podnikov tieto vlastnosti odmenia.

Podobne, keď budú mať vaši priatelia pre vás nápady, napíšte ich. Priložiť pero na papier – alebo prsty na klávesnicu – a dovoliť si nasledovať nápady tam, kam vedú, je cenným krokom pri hľadaní kariéry, ktorá je pre vás tá pravá.

Ktoré prvky minulých alebo súčasných zamestnaní a skúseností sú najpríjemnejšie? Uveďte ich. Zamyslite sa nad kariérou, kde by ste mohli znovu získať niektoré z týchto prvkov.

Zapíšte si činnosti, pri ktorých nachádzate skutočnú radosť. Radi zariaďujete alebo prerábate svoju obývačku? Mohlo by sa to premietnuť do napĺňajúcej práce v interiérovom dizajne alebo merchandisingu? Alebo vás baví práca s ľuďmi či deťmi? Možno by ste považovali učiteľstvo alebo rozvoj mládeže za prospešnú kariéru.

Vytvorte zoznam nápadov, bez ohľadu na to, aké výstredné sa môžu zdať, a uvidíte, či sa objavia nejaké nápady či dokonca presné pracovné pozície.

Následne si napíšte hlavný zoznam všetkých vašich silných stránok a všetkých vašich slabých stránok

Buďte čo najkonkrétnejší. Ak neznášate vstávanie pred 11:00, bude ťažké pracovať niekde, kde budete musieť byť od 9 do 5. Ak sa radi rozprávate s ľuďmi, možno je pre vás back office výskumného oddelenia príliš izolujúceí.

Ste nabití energiou alebo uvoľnení? Robia z vás vaše silné alebo slabé stránky prirodzeného vodcu alebo skôr individualistu? Sledujte svoje konkrétne silné stránky a zvláštnosti, a premýšľajte o rôznych pracovných prostrediach, kde by ste ich mohli čo najlepšie využiť.

dve ženy

3. Naplánujte si 15-minútové informačné rozhovory

Všetky tieto introspekcie vám pomôžu zúžiť kritériá vyhľadávania, no pamätajte, že na to, aby boli prospešné, musia viesť k akcii. Opýtajte sa vo svojom okolí, či existuje niekto, koho poznáte, kto by si našiel pár minút na to, aby s vami prediskutoval svoje pole. Môže to byť priateľ alebo priateľ priateľa alebo dokonca jeden z priateľov vašich rodičov. Možno vás prekvapí, že ľudia často chcú poradiť, ako začať vo svojom odbore.

Pripravte si niekoľko otázok vopred, napríklad: opýtajte sa, ako daná osoba skončila vo svojom odbore, čo ju najlepšie pripravilo na kariéru, ktoré aspekty ju najviac bavia a ako sa tento odbor mení.

V závislosti od toho, do akej miery je daná osoba ochotná, sa môžete tiež opýtať, či by jej nevadilo, keby ste jej poslali životopis, ktorý by si uchovala v evidencii pre prípad, že by sa v budúcnosti otvorili nejaké pracovné miesta.

4. Prečítajte si pracovné ponuky

Predtým, ako sa uchádzate o prácu, začnite prechádzať pracovné ponuky v dvoch alebo troch oblastiach, ktoré vás lákajú. Príspevky nájdete na LinkedIn či Profesii. Ak vám nevadí zahraničie a chceli by ste expandovať, prezrite si webové stránky ako MonsterJobs, Indeed, Glassdoor a Simply Hired.

Oboznámte sa s popismi práce, aby ste sa naučili bežné odvetvové pojmy, úlohy a požadované zručnosti. Glassdoor vám napríklad poskytne pohľad zasvätených osôb na to, aké to je pracovať pre danú spoločnosť – ale majte tiež otvorenú myseľ, pretože viete, že bývalí zamestnanci so zášťou sú zvyčajne najviac motivovaní uverejňovať recenzie.

5. Napíšte svoj životopis

Váš životopis by mal odzrkadľovať zručnosti, ktoré máte, a špecifické vlastnosti, ktoré hľadáte v práci. Nezabudnite si však prispôsobiť a zmeniť svoj životopis vhodne pre každú pozíciu, ktorú vykonávate. Nebojte sa opakovať niektoré slová zo zoznamu požiadaviek od samotnej spoločnosti. Spoločnosti mnohokrát využívajú určité kľúčové slová, ktoré si následne overujú. Podľa nich môžu vidieť, či ste inzerát skutočne čítali.

Preskúmajte organizáciu, na ktorú sa zameriavate, a pokúste sa pracovať na príkladoch, ktoré sú relevantné pre ich zákazníkov alebo klientov, alebo s problémami, ktoré sa vyskytujú v celom odvetví. Uveďte, ako môžete pridať hodnotu opisom výsledkov, ktoré ste dosiahli v bývalých zamestnaniach alebo dokonca dobrovoľníckych aktivitách. 

V ideálnom prípade budete chcieť výstižne popísať svoje schopnosti, aby ste urobili strhujúci dojem o tom, že ste odborník, ktorý má množstvo nielen teoretických, ale aj praktických vlastností.

počítač a šálka kávy

6. Pozrite si film, v ktorom je postava s vašou vysnívanou pracovnou pozíciou

Aj keď filmy majú tendenciu preháňať, môžete v nich vidieť niečo, čo buď potvrdí, že do tohto prostredia patríte, alebo vás z neho vystraší. Kariérne konflikty sú žánrom samým o sebe, no na veľkej obrazovke môžete nájsť v nejakej forme zastúpenú väčšinu práce.

Postava, ktorú hrá Anne Hathaway vo filme „Diabol nosí Pradu“, ktorá hrala úspešnú asistentku svojej diabolskej šéfky Meryl Streep ukázala vzostupy a pády práce na módnom časopise, ktoré sú v skutočnom živote veľmi podobné, ak nie rovnaké.

7. Nebojte sa riskovať

Pokiaľ ide o hľadanie zamestnania, najväčším rizikom je neriskovať. Napíšte motivačný list, ktorý skutočne odráža vašu osobnosť. Pamätajte, že musíte vyniknúť, nielen splynúť so stovkami ostatných.

Takže, ak ste vtipní, buďte vtipní. Ak to myslíte vážne, použite odmeranejší tón. Ak ste intelektuál, používajte “väčšie” slová. Buďte sami sebou, nie tým, čím si myslíte, že by ste mali byť. Keď ste autentickí, zvyšuje to pravdepodobnosť, že kariéra, ktorú nájdete, bude pre vás tá pravá.

Premýšľajte o spôsoboch, ako prejaviť vášeň pre kariérnu cestu, o ktorú sa usilujete – a potom zdôvodnite, prečo je to pre vás to pravé. Náboroví manažéri hľadajú kandidátov s dynamikou. Zvoľte slová, ktoré prezrádzajú, že ste vášnivý, nie pasívny typ.

8. Poďakujte každému, kto vám pomohol – a najmä každému, kto s vami robil pohovor

Milosrdný lovec pracovných miest nájde prácu rýchlejšie. Dokonca aj keď sa vám nepodarí získať pracovné miesto na prvýkrát. Keď si ale spomeniete na poďakovanie ľuďom, ktorí s vami urobili pohovor, zapamätajú si vás a budú na vás myslieť pri ďalšej príležitosti. Poďakovanie patrí aj tým, ktorí vám poskytli odporúčanie alebo si s vami našli čas na informačný rozhovor.

Aj keď sa to môže zdať ako zo starej školy alebo vyslovene kuriózne, ručne písaná ďakovná karta má stále význam. Ukazuje to, že ste si našli čas na to, aby ste niekoho ocenili. Alebo, ak pošlete poznámku elektronicky, úprimne prejavte vďačnosť a pomôžte danej osobe spomenúť si na vás tým, že vyzdvihnete niečo, o čom ste hovorili.

Poďakovanie jednej osobe by sa nemalo dať zameniť za komuniké inej osobe, ktorá vám pomohla pri hľadaní.

ženy s notebookmi

Bonus: Pracujte na sebe a buďte vždy originálni

V niektorých spoločnostiach sa budete musieť pravdepodobne stretnúť s viacerými ľuďmi. Títo ľudia sa určite budú poznať a budú sa medzi sebou rozprávať. Uistite sa preto, že e-maily, ktoré im napíšete, sa od seba líšia. Využívajte originálne vety a slová namiesto vopred pripravených poznámok s rôznymi menami. A to nielen pri ďakovaní, ale aj vtedy, keď budete o prácu žiadať.

Prejavte neochvejnú srdečnosť a profesionalitu každému, koho v spoločnosti stretnete. Aj keď narazíte na recepčnú, ktorá vchádza na toaletu v rovnakom čase ako vy, zdvorilo podržte dvere. Váš dobrý dojem bude “cestovať” po celej firme.

Bonus: Pracujte na svojej osobnej sieti

Prostredníctvom vizualizácie svojej novej práce sa dostanete na miesta a zažijete veci, ktoré sa spájajú s vašou budúcnosťou a hlavne, budúcim zamestnaním. A ak sa vám to ešte neporadilo, teraz je čas zintenzívniť to a nájsť si tieto príležitosti.

Začnite so svojou osobnou sieťou. To zahŕňa súčasných kolegov, kolegov v iných odvetviach a vašich kamarátov. Pracuje niekto z nich vo vami žiadanom odvetví? A čo ich ďalší priatelia? A priatelia týchto priateľov? Urobte si zoznam možných spojení a pozvite ich na kávu. Nikdy neviete, či vás tento človek neskôr neodporučí, čím sa do spoločnosti dostanete oveľa jednoduchšie a rýchlejšie.

notebooky na stole

Bonus: Vráťte láskavosť, keď získate prácu

Gratulujeme! získali ste prácu snov. Teraz je čas spomenúť si na všetkých, ktorí pri vás stáli, keď ste pátrali po oblasti a následne aj samotnej pozícii, ktorá by bola pre vás tou najlepšou.

Ostatným osobám nielenže poďakujte, ale takisto im poskytnite pomoc, keď to budú potrebovať.

Ku koncu sa už len nezabudnite tešiť zo svojej novej práce a neustále sa v nej zlepšujte. Čítajte o svojej oblasti, zisťujte, kam by ste sa mohli posunúť ďalej a čo všetko môžete urobiť pre samotnú spoločnosť, v ktorej pracujete.

zdroj: lifehack.org

Často kladené otázky

Ako môžem nájsť kariéru, ktorá sa hodí k mojej osobnosti?

Na začiatok sa môžete využiť diagnostické testy, ktoré vám pomôžu posúdiť, kto ste a aké pracovné miesta sú pre vás vhodné. Myers-Briggs test osobnosti je jedným z najpopulárnejších. Ďalším užitočným nástrojom je Career Explorer, ktorý ponúka bezplatný kariérny test zameraný na záujmy a ciele. Okrem toho vám môžu pomôcť aj priatelia a rodina, ktorých sa môžete opýtať, v akej kariére by ťa videli.

Čo by som mal zvážiť pri hľadaní dokonalej kariéry pre seba?

Pri hľadaní dokonalej kariéry je dôležité poznať svoje silné aj slabé stránky, preto si napíšte zoznam oboch. Zamyslite sa nad tým, či ste nabití energiou alebo uvoľnení, či sa radi rozprávate s ľuďmi a či vyhovuje vašim preferenciám práca na front-office alebo back-office pozíciách. Tiež urobte zoznamy vlastností, ktoré máte ale aj o tom, aké typy podnikov tieto vlastnosti odmenia, a zapíšte si činnosti, pri ktorých nachádzate skutočnú radosť.

Ktoré nástroje mi môžu pomôcť nájsť kariéru, ktorá mi vyhovuje?

Medzi nástroje, ktoré vám môžu pomôcť nájsť kariéru, ktorá sadne vašej osobnosti ako uliata, patria diagnostické testy, ako je Myers-Briggs test osobnosti alebo Career Explorer. Tiež môžete využiť rady a názory svojich priateľov a rodinných príslušníkov, ktorí vás často poznajú lepšie ako vy sami. V neposlednom rade je dôležité napísať si rôzne zoznamy a zhodnotiť svoje skúsenosti, silné a slabé stránky a kariérne záujmy.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

nakupovanie

Ako nakupovať na Allegro.sk: Skúsenosti a rady

Milujete nakupovanie na internete a neustále hľadáte nové internetové obchody, z ktorých si môžete zaobstarať širokú ponuku rôznych výrobkov? V tom...

veľká noc

Najlepšie veľkonočné zľavy 2024

Veľká noc sa blíži a s ňou aj ďalšia séria zliav, pomocou ktorých môžete ušetriť. Premýšľate už teraz, čo by ste si vložili do svojho košíka a...

cvičenie

Akciové ponuky a zľavy na podporu zdravia a wellness

Pri nakupovaní tovarov a služieb sa mnohí z nás snažia ušetriť. Robíme tak využívaním rôznych aktuálne prebiehajúcich akcií alebo pomocou...

novoročný výpredaj

Najlepšie zimné výpredaje v roku 2024

Rovnako ako v iné roky, aj v roku 2024 je január a začiatok februára vyhradený hlavne na zaujímavé a výhodné výpredaje. Tie tlačia ceny produktov a...