Vianočné darčeky na poslednú chvíľu: Čo kúpiť?

vianočné darčeky

Vianoce sa nezadržateľne blížia a vy premýšľate, čo kúpiť svojim blízkym? Darček, ktorý si nájdu pod stromčekom, by mal byť osobný a od srdca. Zároveň by mal byť praktický a danú osobu nejakým spôsobom vystihovať. Ak nemáte žiadne nápady, inšpirujte sa našimi praktickými tipmi.

Oblečenie a doplnky sú klasikou

Oblečenie a doplnky sú spravidla vecami, ktorých nie je nikdy dosť. Kvalitné tričká, nohavice, kabáty, bundy alebo šaty vedia preto potešiť. Nehovoriac o tom, že človek môže oblečenie využívať pravidelne počas celého roka. Na rozdiel od sošiek alebo iných výstavných predmetov ho neodloží na poličku, kde zapadne prachom.

Pri výbere odevov a doplnkov si však dávajte pozor. Každý človek preferuje niečo iné. Kým niekto inklinuje skôr k minimalistickým kúskom, ktoré nelákajú pozornosť, iný zas miluje rôzne zaujímavé farby, vzory a potlače.

Svojich blízkych poznáte veľmi dobre. Viete, aká je ich osobnosť a čo pravidelne nosia. Týchto informácií sa preto držte aj pri nákupe jednotlivých kúskov. A v prípade, že by ste si niečím neboli istí, napríklad veľkosťou, spýtajte sa niekoho, kto je danému človeku bližšie, ako napríklad partner, rodič, dieťa alebo súrodenec. Iným riešením je nazrieť na oblečenie, ktoré človek nosí a riadiť sa veľkosťou uvedenou na štítku.

Otázkou však zostáva, kde oblečenie nakupovať? Kamenné obchody sú tesne pred sviatkami plné množstva ľudí. Ak v nich nechcete stratiť veľa času, energie aj nervov, vyberte všetko z pohodlia domova cez e-shopy. 

V oblasti oblečenia je ideálnou voľbou Answear.sk, kde nájdete bežné aj značkové odevy za tie najlepšie ceny. Nakupovať tu môžete kúsky pre mužov, ženy a deti. Dokonca, nechýba ani sekcia “Home & Decor”, kde nájdete štýlové doplnky do interiéru.

darček

S kozmetikou opatrne

Ďalším veľmi obľúbeným typom darčeka je kozmetika. Pri jej výbere však postupujte veľmi opatrne a dávajte si pozor. Nie všetky produkty danej osobe sadnú. Každý z nás má totižto iný typ pleti či kožného problému. Nesprávne zvolený krém, maska alebo sérum by mohlo spôsobiť druhej osobe viac problémov ako úžitku.

Najlepšie preto spravíte, keď sa v rámci kozmetiky vyhnete oblasti starostlivosti. Tá je komplikovaná a je veľká šanca, že nevyberiete ten správny produkt. A to dokonca aj v prípade, že osobu dobre poznáte. Namiesto toho porozmýšľajte o niečom, čo nemôžete pokaziť. Vhodný je napríklad drahší sprchový gél, telové mlieko alebo špeciálna pena do kúpeľa.

Ak osobu dobre poznáte, môžete jej vybrať aj kvalitný parfém. Širokú ponuku za skvelé ceny nájdete napríklad na Notino.sk, kde sa nachádza aj množstvo iných produktov. Krásne vône sú však jedným z tých, ktoré pod stromčekom potešia najviac. Zvyčajne ide totižto o drahšie výrobky, ktoré si človek nekupuje každý deň alebo mesiac.

darček pod stromčekom

Pod stromčekom poteší aj elektronika

Máte na darčeky väčší rozpočet? Svojmu blízkemu vyberte kvalitnú elektroniku, o ktorej viete, že mu už dlhšie chýba. Na Vianoce sú ideálne napríklad notebooky, tablety, mobily alebo slúchadlá. Pred nákupom však skontrolujte, že je zariadenie značky, ktorú osoba preferuje. Len tak si zaistíte, že darček bude pravidelne používať a neodloží ho do zásuvky v stole.

Aj pri elektronike platí, že ju nemusíte nakupovať len v kamenných obchodoch. Pokojne tak môžete urobiť prostredníctvom e-shopov, kde dostanete rovnako kvalitný a odborný servis. Perfektnou voľbou, kde nakupovať, je Alza.sk. Tá vás okrem výborných cien poteší aj tým, že má širokú ponuku. Spolu s elektronikou v nej môžete nakupovať drogériu, knihy, potraviny, chovateľské potreby či dokonca výživové doplnky. Určite si tak prídete na svoje.

Je pre vás elektronika príliš drahá? V tom prípade darujte praktické príslušenstvo k nej. USB kľúče, USB káble, bezdrôtové nabíjačky, kryty na mobily či iPady, remienky na inteligentné hodinky alebo powerbanky sú vecami, ktoré mnohokrát v každodennom živote chýbajú. Ich výhodou je vysoká praktickosť a to, že ich môžete darovať aj v prípade, že ich už osoba vlastní. Bude ich mať aspoň v zásobe.

Zariadenie do domu dobre premyslite

Skvelým darčekom sú aj doplnky do interiéru, no pri ich výbere platí veľmi podobné pravidlo ako pri kozmetike. Na to, aby ste kúpili niečo, čo skutočne poteší a bude sa do interiéru hodiť, musíte danú osobu dobre poznať. Ideálne, ak sa pravidelne navštevujete, aby ste vedeli, do akých farieb a štýlu je jej príbytok zariadený.

Okrem doplnkov sú výbornou voľbou aj štýlové kúsky nábytku. V tomto prípade je ale dobré porozprávať sa s blízkou osobou a zistiť, či daný výrobok skutočne potrebuje, alebo by ste mali vybrať niečo iné.

Štýlové a nadčasové zariadenie za skvelé ceny nájdete napríklad v ponuke internetového obchodu Asko.sk alebo MerkuryMarket.sk, kde môžete nakupovať aj výkonné náradie a stroje.

vianočné darčeky

Darčekové omyly, ktorým sa treba vyhnúť

Bez ohľadu na to, ako dobre to myslíte, existujú darčeky, ktoré na Vianoce jednoducho nie sú vhodné ani dobré. Čomu sa vyhnúť?

  • Darčekové poukazy – ide o jeden z najneoriginálnejších darčekov, ktorým blízkej osobe dáte najavo, že ste nemali čas alebo sa vám ho nechcelo investovať do hľadania niečoho, čo by ju skutočne vystihovalo. Papierik s určitou sumou na nákup nepoteší a nevyčaruje úsmev na tvári. Nehovoriac o tom, že svoju povinnosť výberu nejakého predmetu, presuniete na obdarovanú osobu. Ona si totižto bude musieť kúpiť darček sama pre seba.
  • Univerzálne darčekové sety – internetové aj kamenné obchody majú pred Vianocami špeciálne vianočné sety, ktoré na prvý pohľad vyzerajú ako perfektný darček. Pravdou však je, že sú presným opakom a pôsobia podobne ako samotné darčekové poukazy. Sety sú totižto veľmi univerzálne a obsahujú vopred vybrané produkty. To znamená, že do výberu jednotlivých výrobkov ste neinvestovali žiaden čas. Len ste prišli do obchodu a vybrali ste prvé, čo ste uvideli. Mínusom setov je často aj to, že obsahujú niektoré výrobky, ktoré osoba nemusí vôbec využiť, pretože jej nebudú sedieť. Ak chcete niekomu blízkemu darovať pekný vianočný set, radšej mu ho sami vytvorte. To znamená, že kúpite darčekovú krabicu a do nej mu uložíte produkty, ktoré sami postupne vyberiete.
  • Darčeky, ktoré s danou osobou nemajú nič spoločné – ide spravidla o predmety, ktoré kúpite len preto, aby ste niečo mali. Pri ich výbere nepremýšľate, či majú niečo spoločné s obdarovanou osobou a či ju skutočne potešia. Namiesto toho, aby ste kupovali predmety, ktoré nakoniec skončia niekde v zásuvke, si radšej vyhraďte dostatok času a osobe vyberte niečo, čo ju bude vystihovať.

Často kladené otázky

Aké sú tipy na výber darčeka pre blízkych?

Snažte sa vždy darovať niečo osobné a praktické, čo danú osobu vystihuje. Napriek tomu, ak nemáte konkrétne nápady, môžete sa inšpirovať našimi tipmi. Vhodné je napríklad oblečenie a doplnky, ktoré sú klasikou. Okrem nich poteší aj elektronika či zariadenie do interiéru.

Kde nakupovať darčeky?

Kamenné obchody sú tesne pred sviatkami plné ľudí. Ak v nich nechcete stráviť veľa času, môžete si vybrať všetko z pohodlia domova cez e-shopy. Výbornou voľbou je napríklad Answear na oblečenie, Notino na kozmetiku a Alza na elektroniku.

Na čo si dať pozor pri výbere kozmetiky ako darčeka?

Pri výbere kozmetiky buďte veľmi opatrní, pretože nie všetky produkty môžu danej osobe vyhovovať. Najlepšie spravíte, ak sa v rámci nej vyhnete oblasti starostlivosti, ktorá je príliš komplikovaná. Na Vianoce zvážte radšej nákup drahšieho sprchového gélu, telového mlieka alebo špeciálnej peny do kúpeľa.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

veľká noc

Najlepšie veľkonočné zľavy 2024

Veľká noc sa blíži a s ňou aj ďalšia séria zliav, pomocou ktorých môžete ušetriť. Premýšľate už teraz, čo by ste si vložili do svojho košíka a...

cvičenie

Akciové ponuky a zľavy na podporu zdravia a wellness

Pri nakupovaní tovarov a služieb sa mnohí z nás snažia ušetriť. Robíme tak využívaním rôznych aktuálne prebiehajúcich akcií alebo pomocou...

novoročný výpredaj

Najlepšie zimné výpredaje v roku 2024

Rovnako ako v iné roky, aj v roku 2024 je január a začiatok februára vyhradený hlavne na zaujímavé a výhodné výpredaje. Tie tlačia ceny produktov a...

nakupovanie online

Black Friday 2023

Black Friday sa nezadržateľne blíži a s ním aj tie najvýhodnejšie zľavy a akcie roka. Premýšľate, že ho využijete na nákup darčekov pre seba alebo...