5 spôsobov, ako urobiť správne rozhodnutie aj v náročných situáciách

šťastie

Možnosť voľby je jedným z našich najväčších darov, pretože ide ruka v ruke so slobodou. Právo vybrať si, čomu veríme, čo hovoríme a ako žijeme, je neoddeliteľnou súčasťou nášho bytia. Práve preto je kľúčom k tomu najlepšiemu životu. Bohužiaľ, nie vždy ju dokážeme využiť. V niektorých prípadoch, keď sa rozhodneme nesprávne, si celú situáciu len zbytočne skomplikujeme. Naše skúsenosti a všetko, čo sme sa počas života naučili, by postupom času mali zvyšovať našu schopnosť robiť dobré rozhodnutia. Problém je však ten, že nie vždy to tak funguje.

Sú chvíle, keď sa nám môže zdať, že urobíme voľbu, ktorá sa zdá byť úplne logická, no do cesty sa nám postaví prekážka, ktorá nás prinúti o rozhodnutí premýšľať. Je skutočne tak logická a správna, ako sme si mysleli? Taký je však život. A v niektorých situáciách sa jednoducho musíme rozhodnúť, aj keď nechceme. Občas si dokonca musíme vybrať menšie zlo, aby sme mohli pokračovať ďalej.

Stojíte pred náročným rozhodnutím a neviete, ktorú možnosť si vybrať? Máme pre vás päť spôsobov, ktoré vám môžu pomôcť.

muž pri vode

Zostaňte verní svojim základným hodnotám

Vaše základné hodnoty tvoria lepidlo, ktoré spája vaše rozhodnutia a životné ciele.

Ak chcete dosiahnuť naplnenie cieľov, je nevyhnutné zostať verný svojim hodnotám. To zabezpečí, že budete robiť správne rozhodnutia, ktoré sú v súlade s vašimi životnými cieľmi. Ak v tejto oblasti urobíte kompromis, budete žať to, čo ste zasiali – možno nie hneď, možno ani nie v krátkodobom horizonte, ale nakoniec vás konflikt hodnôt dobehne a udrie tam, kde vás to bude najviac bolieť.

Možno si myslíte, že môžete robiť kompromisy a pritom zostať verní sami sebe, ale vždy sa nájde kúsok z vás, ktorý nebude v súlade s vašimi hodnotami. Tento faktor bude neustále rásť, až vám bude vo veľkom ovplyvňovať nielen určitú sféru, ale rovno celý život.

Možno ospravedlníte to, čo robíte, ale verte, že nikdy nebudete cítiť pocit naplnenia a zadosťučinenia. Akokoľvek sa budete presviedčať, že účel svätí prostriedky, dotieravé pochybnosti ovplyvnia váš pokoj. Je to reakcia na obetovanie vašich hodnôt v záujme účelnosti.

Môžete byť napríklad na kariérnej ceste, ktorá sa pekne rozvíja, ale váš priamy nadriadený má v kritickej oblasti podnikania výrazne odlišné hodnoty. Budete s nimi napriek konfliktu donekonečna súhlasiť? Máte sa postaviť na odpor a riskovať svoju kariéru? Alebo sa rozhodnete opustiť prácu a začať niekde odznova? Je to na vás, no ešte predtým, ako si vyberiete, si všetko dobre premyslite.

Súhlasenie s odlišnými názormi a hodnotami môže fungovať ako dočasné riešenie, ale len vtedy, ak ste si vedomí kompromisu, ktorý robíte v záujme celku. Ak nie, povedie to k skrytej nespokojnosti, pretože vaša myseľ je veľmi zdatná v pochovávaní nepohodlných právd v záujme cieľov, ku ktorým ste sa zaviazali, čo vám sťažuje správne rozhodnutia.

Rozhodujte sa vedome

Spontánnosť má pri rozhodovaní svoje miesto, ale vedzte, že medzi impulzom a nátlakom je len veľmi tenká hranica. Byť prítomný v danom momente je jedna vec, ale je príliš ľahké zameniť intuitívnu reakciu za zvyčajnú reakciu založenú na dlhoročných mentálnych reflexoch alebo dokonca závislostiach.

Vedomie je dar, ktorý máte trvalo k dispozícii. Ak sa ho rozhodnete využiť, môžete ho vnímať ako niečo obmedzujúce alebo dokonca nudné, ale v skutočnosti ide o oslobodzujúce riešenie, ktoré pracuje vo vašom vlastnom záujme. Vedomie umožňuje inú perspektívu vo vašom myslení, čo pri rozhodnutiach určite potrebujete.

Sebareflexia vám otvorí dvere k otázkam, ako napr:

  • Čo je emocionálnym hnacím motorom tejto potenciálnej voľby?
  • Je to "správna vec"? V čí prospech?
  • Dávam alebo beriem? Dávam, aby som bral?
  • Prinesie mi to radosť? Ak áno, na ako dlho?
  • Aké sú dlhodobejšie dôsledky?
  • Je to v súlade s mojimi životnými cieľmi a mojimi základnými hodnotami?
  • Je to prostriedok na dosiahnutie cieľa alebo cieľ sám o sebe?

Intuícia a inšpirácia sú životodarnou silou ľudskej tvorivosti. Vedomie, na rozdiel od obmedzujúcich a negatívnych presvedčení, umožňuje vašim nápadom plynúť a zároveň podporuje uvedomenie. Toto uvedomenie vám pomôže robiť dobré rozhodnutia a lepšie zvládať výsledky.

neónový nápis

Načúvajte svojmu inštinktu

Niektorí ľudia rezonujú so svojím vnútrom viac, iní menej. Nehľadiac na to, do ktorej skupiny patríte, snažte sa vždy rozhodovať srdcom a načúvajte svojmu inštinktu.

Stalo sa vám niekedy, že ste sa s odstupom času pozreli späť na nejakú udalosť alebo rozhodnutie a pomysleli ste si: "Vedel som, že to bola zlá voľba," ale aj tak ste to urobili "proti svojmu zdravému úsudku"? Ak chcete robiť dobré rozhodnutia, musíte zlepšiť svoj úsudok, ale namiesto toho, aby ste len logicky zvažovali pre a proti, fakty a čísla, precedensy a matematické šance, počúvajte svoje telo.

Logika je na uvažovanie naozaj účinná. Problém je ale v tom, že ľudské bytosti nie sú logické. Takže aj keď všetky fakty jasne ukazujú na jednu možnosť, nezabudnite venovať pozornosť aj svojmu šiestemu zmyslu. Ten vás navedie k tomu, čo skutočne potrebujete.

Kľúčom k rozhodovaniu je rovnováha. Skúsenosti vám pomôžu naučiť sa, ako najlepšie využiť pocity vo vašom tele. Nepremárnite tento prirodzený zdroj.

Vnímajte voľbu ako experiment

Prokrastinácia môže byť vyčerpávajúcou skúsenosťou do takej miery, že ju niektorí ľudia opisujú ako paralyzujúcu. Typickou výhovorkou na odkladanie rozhodnutia je "Mám príliš veľa možností a neviem sa rozhodnúť". Prípadne si mnohí nahovárajú, že na rozhodnutie nemajú čas, a preto to vyriešia "inokedy". Problém je však s tým, že "inokedy" nie je presne stanovený čas. Môže to byť o niekoľko hodín, dní či dokonca rokov.

Voľby patria do niekoľkých kategórií, od relatívne banálnych až po tie, ktoré menia život. Napríklad, ak ste sa inšpirovali k zmene vo svojom živote, pravdepodobne cítite skľúčenosť a neviete, čo robiť. Bojíte sa, že so zmenou prídete o stabilitu, a preto ju odkladáte. A to aj vtedy, keď viete, že ju potrebujete. Namiesto toho, aby ste tento proces vnímali ako stresujúci, ho vnímajte ho ako experiment. Uvidíte, všetky negatívne pocity odpadnú.

Vyskúšajte to! Vypíšte si do diára možnosti, ktoré máte, popremýšľajte nad nimi a rozhodnite sa. Čo najhoršie by sa mohlo stať? Ak to nevyjde, budete aspoň vedieť, že to nie je pre vás. A ak to vyjde, bude to jazda na celý život, ktorú si vychutnáte plnými dúškami.

Majte sa radi

Záväzok robiť lepšie rozhodnutia je základným krokom k šťastnejšiemu, radostnejšiemu a naplnenejšiemu životu. Prijatie skutočnosti, že si vytvárate vlastnú realitu, prevzatie zodpovednosti za to, kde ste, a vlastná úloha v tom, ako ste sa sem dostali, je súčasťou dospievania.

Ďalší krok je jednoduchý, ale len za predpokladu, že máte jasné myšlienky a otvorenú myseľ, aby ste ho prijali. Je ním fakt, že vždy máte na výber a svoj život riadite vy sami. Nikto iný. Preto robte to, čo si myslíte, že je dobré pre vás. Nie pre niekoho v okolí.

Nezáleží na tom, čo si myslí vaša rodina, vaši kolegovia, partner, terapeut alebo kouč. Pokiaľ ide o riadenie vášho života, jediným odborníkom široko ďaleko ste vy. A na to, aby ste si vybrali správne, potrebujete okrem všetkého spomenutého v tomto článku ešte jednu ingredienciu navyše. Je ňou láska k sebe samému. Majte sa natoľko radi, aby ste urobili správnu vec pre svoj život.

ženy pri vode

Vyskúšajte dvojminútové pravidlo

Hlavnou myšlienkou tohto tipu je prinútiť sa k činnosti prostredníctvom vlastne stanoveného termínu. Neviete, ako na to? Je to jednoduchšie, než sa zdá. Zoberte si mobil, nastavte časovač a začnite premýšľať. Časový limit vás prinúti rýchlo posúdiť pre a proti a zároveň rýchlo dospieť k rozhodnutiu. Jednoduchosť tohto tipu ho robí veľmi prístupným.

V jednej štúdii sa zistilo, že keď ľudia vedia, kedy sa úloha skončí, investujú do nej viac úsilia. Tá istá štúdia tiež ukázala, že študenti v štúdii uvádzali, že sa cítia pri používaní tejto techniky menej unavení. Ak ste jednoducho pomalí v rozhodovaní,tento tip je pre vás záchranou. Takisto sa nemusíte zakaždým obmedzovať na 2 minúty. Čokoľvek od 1 do 5 minút by malo fungovať rovnako dobre.

Ak zistíte, že musíte urobiť veľké alebo dôležité rozhodnutie, ktoré vám určite zaberie viac ako 5 minút, dajte si viac času, ale časovú zložku do celého procesu rozhodne aplikujte. Či už je to 24 hodín, alebo 1 týždeň, deadline vás donúti konať.

V prípade, že si dáte dlhší časový úsek, napríklad týždeň, nezabudnite si termín ukončenia zapísať do kalendára, aby ste ho neustále videli a vyhli sa tomu, že by ste naň zabudli.

Zamerajte sa na súčasnosť

Našu schopnosť rozhodovať sa môže mnohokrát narušiť premýšľanie nad budúcnosťou a tým, ako ju určitou voľbou zmeníme. Proces dosiahnutia rozhodnutia sa stáva psychicky vyčerpávajúcim, pretože sa snažíte vidieť každý krok pozdĺž každého výsledku. Je lepšie ušetriť si túto energiu a jednoducho sa pokúsiť urobiť čo najlepšie rozhodnutie, ktoré bude mať pozitívny účinok na prítomnosť, nie na budúcnosť.

Žite v danom okamihu a vyberte si možnosť, ktorá vám uľahčí ďalší krok v tomto dni, týždni či mesiaci. Pravdou totižto je, že budúcnosť môže byť úplne iná, ako si predstavujete. A vaše rozhodnutie na ňu nebude mať vôbec žiadny dopad.

Nebojte sa neúspechu

Dôvodom pomalého rozhodovania je často strach z toho, že si vyberieme nesprávne a neuspejeme. To vedie k nadmernému premýšľaniu, čo nás zas núti spochybňovať každý aspekt spojený s rozhodnutím. V konečnom dôsledku riskujeme, že neurobíme žiadne rozhodnutie, pretože strácame čas a energiu zbytočným spochybňovaním.

Namiesto toho, aby ste premýšľali nad tým, aké zlé rozhodnutie môžete urobiť, myslite na to, aký dopad na váš život bude mať skutočnosť, že sa nijako nerozhodnete. Zo zlých rozhodnutí sa dokážete zotaviť a naučiť sa niečo nové, no neurobiť rozhodnutie vôbec znamená, že nemáte možnosť určovať, ako sa bude vyvíjať náš život.

Strach zo zlyhania znamená, že niečo alebo niekto urobí toto rozhodnutie za vás, čo budete pravdepodobne ľutovať do konca života. Prekonajte tento strach a rozhodujte sa rýchlejšie.

názov na zemi

Zhrnutie

Spojenie s vašou pravdou, uvedomenie si, dôvera vo vlastné inštinkty, vychutnávanie si bohatstva možností, ktoré máte pred sebou, a oceňovanie seba samého robí z rozhodovania skôr zábavu než povinnosť. Postupujte podľa týchto tipov a sledujte, ako vám rastie sebadôvera, keď žnete výsledky správnych rozhodnutí založených na zdravých zásadách.

zdroj: lifehack.org

Často kladené otázky

Ako môžem rozhodovať v súlade so svojimi hodnotami?

Na dosiahnutie naplnenia vašich životných cieľov je dôležité zostať verný svojim základným hodnotám, pretože tvoria pevný základ pre vaše rozhodnutia. Skúste zvážiť, či je vaše rozhodnutie v súlade s týmito hodnotami, a nenechajte sa zlákať kompromisom, ktorý by vás mohol dlhodobo mrziať.

Ako môžem pri rozhodovaní využiť svoje vedomie?

Vedomie a sebareflexia vám ponúkajú inú perspektívu pri rozhodovaní, umožňujú vám klásť si otázky ohľadom emocionálnych hnacích motorov, dlhodobejších dôsledkov alebo súladu s vašimi hodnotami pri potenciálnej voľbe. Intuíciu a inšpiráciu skombinujte s vedomím, aby ste boli schopní robiť informované rozhodnutia.

Ako si môžem byť istý, že moje rozhodnutie je správne?

Ak chcete zistiť, či je vaše rozhodnutie správne, skúste sa opýtať sami seba na niekoľko kľúčových otázok ohľadne vašich hodnôt, dlhodobých cieľov a dôsledkov voľby. Premýšľajte nad možnými prínosmi a následkami voľby a zvážte, či je to v súlade s tým, čo je pre vás dôležité. Ako príklad, ak vaše rozhodnutie podporuje vaše hodnoty, ponúka dlhodobé prínosy a nepoškodzuje druhých, je pravdepodobne správnym rozhodnutím.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

veľká noc

Najlepšie veľkonočné zľavy 2024

Veľká noc sa blíži a s ňou aj ďalšia séria zliav, pomocou ktorých môžete ušetriť. Premýšľate už teraz, čo by ste si vložili do svojho košíka a...

cvičenie

Akciové ponuky a zľavy na podporu zdravia a wellness

Pri nakupovaní tovarov a služieb sa mnohí z nás snažia ušetriť. Robíme tak využívaním rôznych aktuálne prebiehajúcich akcií alebo pomocou...

novoročný výpredaj

Najlepšie zimné výpredaje v roku 2024

Rovnako ako v iné roky, aj v roku 2024 je január a začiatok februára vyhradený hlavne na zaujímavé a výhodné výpredaje. Tie tlačia ceny produktov a...

vianočné darčeky

Vianočné darčeky na poslednú chvíľu: Čo kúpiť?

Vianoce sa nezadržateľne blížia a vy premýšľate, čo kúpiť svojim blízkym? Darček, ktorý si nájdu pod stromčekom, by mal byť osobný a od srdca....