Ako si udržať motiváciu? Praktické tipy a rady

demotivácia

Motivácia je základom kreativity, produktivity a šťastia. Je to presne tá vec, ktorá nás núti konať. A platí, že keď konáme, pohybujeme sa smerom dopredu, rastieme a meníme sa. Vďaka posúvaniu dopredu sa cítime silní a vieme, že jednotlivé veci, ktoré máme pred sebou, zvládneme. Motivácia je základným kameňom pre úspech, šťastie a dobrú náladu. Bohužiaľ, nie vždy jej má človek dostatok. Ako ju získať a následne si ju udržať? Máme pre vás praktické tipy a rady, ktoré vám v tom pomôžu.

Demotivácia nie je len jedna

Hovorí sa, že Inuiti majú viacero slov pre sneh. Ten im je taký známy, že vedia rozlíšiť jemné rozdiely medzi rôznymi typmi. Tieto rozdiely následne Inuitom umožňujú odlišne reagovať na rôzne typy snehu v závislosti od problémov a príležitostí, ktoré sa s nimi spájajú.

Mnohí majú len jednu predstavu o demotivácii, čo znamená, že vždy, keď sú demotivovaní predpokladajú, že zápasia s rovnakým problémom. Pravdou ale je, že demotivácia je súbor, ktorý obsahuje viaceré problémy a komplikácie. To znamená, že na každú situáciu, keď nemáte dostatok motivácie a cítite sa zle, môžete použiť iné spôsoby a stratégie, ako ju vyriešiť.

Platí, že čím viac spôsobov na kategorizovanie demotivácie máte, tým lepšie môžete identifikovať skutočné dôvody vašej neochoty posúvať sa vpred. A keď tieto dôvody identifikujete, môžete si vybrať správne nástroje, ako proti nim bojovať a cítiť sa lepšie.

Toto je 6 typov demotivácie, s ktorou sa môžete stretnúť, a stratégií, ako proti nej bojovať.

motivácia

Demotivácia vychádzajúca zo strachu

Strach vás spomaľuje a robí vás opatrnými, čo môže byť veľakrát prospešné, no v niektorých prípadoch je strach neopodstatnený a obavy sú založené skôr na vašej predstavivosti než na reálnych rizikách, ktoré by vás mohli v živote postretnúť. 

Ak je váš strach dostatočne veľký, nejaká časť z vás bude chcieť bojovať a udržať vás na jednom mieste. Mnohí tomuto strachu podľahnú a nikdy nevyjdú zo svojej komfortnej zóny. Je to však škoda, pretože hneď, ako opustíte svoj komfort, môžete objaviť veľa nových možností.

Ako sa znova motivovať? Ak chcete získať motiváciu, musíte sa vysporiadať so svojím strachom. Začnite tým, že svoje obavy pomenujete a zistíte, z čoho vychádzajú. Čoho sa tak bojíte? Prečo nechcete urobiť krok vpred? A aké sú šance, že keď ten krok urobíte, stane sa to, čo si myslíte?

Demotivácia vychádzajúca zo zle nastavených cieľov

Odborníčka Martha Beck má skvelý príklad na pochopenie motivácie. Vysvetľuje, že každý má Esenciálne Ja a Sociálne Ja. Vaše Esenciálne Ja je tá časť z vás, ktorá je spontánna, kreatívna a hravá. Tá časť, ktorá vie, čo je pre vás najdôležitejšie.

Vaše Sociálne Ja je zas časť z vás, ktorá sa vyvíja odo dňa, kedy ste sa narodili. Ide o stránku vášho ja, ktorá sa učí základným pravidlám spoločnosti a tvrdo pracuje na tom, aby sa uistila, že ste v bezpečí.

Keď sa cítite demotivovaní, môže to byť preto, že si stanovujete ciele čisto na základe toho, čo chce vaše Sociálne Ja. Táto skutočnosť vás ťahá preč od smeru, ktoré preferuje vaše Esenciálne Ja, čo v praxi znamená, že dochádza ku konfliktu vašich dvoch “osobností” a vy sa necítite dobre.

Ako sa znova motivovať? Venujte nejaký čas kontrole svojich cieľov. Všimnite si, ako vaše telo reaguje, keď premýšľate o každom z cieľov, na ktorých sa snažíte pracovať. 

Keď vaše telo (a najmä dýchanie) vykazuje známky napätia, ide o výrazný znak toho, že sa snažíte sledovať toxické ciele. Čo v takomto prípade robiť? Zmeňte svoje súčasné ciele za iné.

Demotivácia vychádzajúca zo smútku

Na začiatku akejkoľvek zmeny prechádzame fázou premýšľania. Myslíme na to, o čo všetko prídeme, keď k nej pristúpime, ako sa veci zmenia a aké by mohli byť, ak by ste nič nemenili. Zmätok, pochybnosti, nedôvera voči svetu okolo vás a pocit stratenosti sú bežné príznaky, s ktorými musíte počítať.

Martha Beck nazýva túto fázu „Smrť a znovuzrodenie“. So všetkým smútkom, strachom a pocitom stratenosti, ktorý cítite, je normálne, že sa vaša motivácia na určitý čas stratí.

Ako sa znova motivovať? Ak ste práve zažili stratu alebo prechádzate veľkou zmenou a zisťujete, že sú dni, kedy nemáte vôbec žiadnu motiváciu, zbytočne na seba netlačte. Tieto fázy je nutné len “pretrpieť”. Čas sa postará o to, aby ste sa cítili lepšie.

okuliare a zápisník

Demotivácia vychádzajúca zo syndrómu vyhorenia

Vyhorenie je stav fyzického a emocionálneho vyčerpania. Môže nastať, keď vo svojej práci zažívate dlhodobý stres, prípadne keď ste dlhší čas pracovali vo fyzicky alebo emocionálne vyčerpávajúcom prostredí. K bežným príznakom vyhorenia patria:

  • Väčšinu času sa cítite unavení alebo vyčerpaní. 
  • Máte pocit bezmocnosti alebo porážky. 
  • Cítite sa osamelý. 
  • Máte cynický/negatívny pohľad na svet a život.
  • Pochybujete sami o sebe.
  • Prokrastinujete.
  • Dokončenie vecí vám trvá dlhšie. 
  • Máte pocit preťaženia.

Vyhorenie nie je niečo, čo zmizne samo. Pokiaľ ho nezačnete riešiť, môže sa zhoršiť. Ignorované príznaky vyhorenia dokážu spôsobiť poškodenie vášho fyzického a duševného zdravia. Mohli by ste tiež stratiť schopnosť efektívne plniť požiadavky vašej práce, čo by mohlo mať vedľajšie účinky aj na iné oblasti vášho života.

Akokoľvek je syndróm vyhorenia rozšírený, často je nepochopený a stigmatizovaný, čo je dôvod, prečo ho mnohí zametajú pod koberec.

Vyhorenie je problémom aj v rámci motivácie. Keď sa cítite unavení, preťažení alebo vyčerpaní, motivácia je to posledné, nad čím rozmýšľate. Ako túto situáciu teda vyriešiť? Pomocou od odborníka a dostatočným spánkom. Uvidíte, že akonáhle sa dobre vyspíte a odpočiniete si, prečistíte si hlavu a bude sa vám oveľa lepšie premýšľať.

Demotivácia vychádzajúca z osamelosti

Tento typ demotivácie postihuje hlavne ľudí, ktorí pracujú z domu a sú väčšinu času sami. Takýmto osobám často chýba komunikácia a blízkosť ostatných, preto spadajú do začarovaného kruhu, z ktorého sa len ťažko dostáva von. Ak máte problémy s nedostatkom motivácie práve kvôli práci z domu, existuje niekoľko riešení, ako proti nim bojovať:

  • Po práci sa snažte stretnúť so známymi, rodinou alebo priateľmi a strávte s nimi nejaký čas.
  • Pracujte v co-workingu. Na takýchto miestach môžete stretnúť nových ľudí, s ktorými budete mať určite niečo spoločné.
  • Nájdite si nejaké hobby, ktoré sa vykonáva v skupinách alebo niekde, kde je viac ľudí. Môže ísť o skupinové tréningy alebo kolektívne športy.

Demotivácia vychádzajúca z nedostatku výziev

Výzvy sú ďalšou kľúčovou zložkou motivácie, ktorú zdôrazňujú autori motivačných publikácií ako Daniel Pink či Mihaly Csikszentmihalyi. Keď nemáte dostatok výziev, môže sa stať, že vaša motivácia klesá až sa dostane na mŕtvy bod.

Ako sa znova motivovať? Skontrolujte si svoje ciele a projekty, na ktorých pracujete. Vyzývajú vás? A budú vás vyzývať aj o niekoľko dní, týždňov či mesiacov? Ak nie, dá sa niečo zmeniť, aby tak robili? Skúste svoje ciele upraviť, aby boli o niečo náročnejšie a pustite sa do projektov, ktoré si budú vyžadovať váš rast.

motivácia

Tipy, ako nájsť motiváciu

Okrem toho, ako sa vysporiadať s jednotlivými typmi demotivácie, vám prinášame aj tipy, ako motiváciu nájsť:

  • Vypnite elektroniku alebo ju dajte do letového režimu – keď sa veci nevyvíjajú dobre, jednou z najlepších vecí, ktoré môžete urobiť, je stíšiť všetok hluk okolo seba. Vypnite elektroniku a na chvíľu sa nadýchnite. Využite ticho na to, aby ste si zhromaždili myšlienky a spracovali, čo sa vlastne stalo. Internet, sociálne siete a elektronika sú príjemným miestom, kam sa mnohí utiekajú, aby zabudli na problémy v realite. Áno, neúspech chutí trpko, no to, že budete hodiny nezmyselne prechádzať Instagram alebo pozerať desiatky filmov na Netflixe, vám nijako nepomôže. Práve naopak. Cestu späť, do správnych koľají, vám len sťaží.
  • Prvé minúty rána venujte sami sebe – najlepší spôsob, ako sa vyrovnať s nedostatkom motivácie, je pracovať na svojej osobnosti a snažiť sa stať najlepšou verziou samého seba. Jednou z možností, ako na to, je venovať si každé ráno zopár minút. Starostlivosť o svoj vonkajšok a vnútrajšok posilňuje vašu schopnosť vyrovnať sa s ťažkými časmi. Plus, presunutie pozornosti na to, čo vám pomáha, odvádza vašu pozornosť od frustrácie z demotivácie. Keď si zo seba urobíte prioritu, dosiahnete viac cieľov.
  • Nájdite niečo, čo vás inšpiruje – jedným z najlepších spôsobov, ako nájsť motiváciu na dosiahnutie svojich cieľov, je nájdenie externých zdrojov inšpirácie. Dobrou správou modernej doby je, že dnes máme prístup k množstvu obsahu. Môžete sledovať videá, počúvať zvukové záznamy a čítať písaný obsah, ktorý vás nielen motivuje, ale takisto vzdeláva. Uistite sa ale, že zdroje obsahu, ktoré prijímate, sú skutočne kvalitné. Cieľom nie je akýkoľvek obsah, ktorý vyzerá dobre, ale obsah, ktorý vám skutočne pomôže.
  • Využite demotiváciu ako pohonnú hmotu na to, aby ste pracovali ešte tvrdšie – zatiaľ čo niektorí vnímajú demotiváciu ako udalosť, ktorá ukončuje dosahovanie cieľov, vy ju môžete vnímať ako inšpiráciu na ešte tvrdšiu prácu. Motivácia môže mať podobu, akú chcete len vy. Vyrovnanie sa s neúspechom a zlou náladou môže byť neuveriteľne motivujúce a dokáže byť palivom, ktoré potrebujete, aby ste sa opäť postavili na nohy a stali sa silnejšími. Tu je ale potrebné pochopiť jednu vec – vy rozhodujete o tom, čo sa stane ďalej. Hoci nie vždy máte kontrolu nad životnými udalosťami, môžete kontrolovať svoju reakciu na ne.
  • Nedajte sa odradiť neúspechom – demotivácia nemusí znamenať koniec vašej cesty. Život ponúka lekcie rôznymi spôsobmi a vy musíte byť ochotní počúvať. Neúspechy znamenajú príležitosť prehodnotiť to, čo robíte, a zistiť, či existuje účinnejší prístup. Všetko, čo vám nevyjde, musíte využiť ako motiváciu na to, aby ste sa nezastavili a išli ďalej. A pamätajte, motivácia pochádza od človeka, ktorý je oddaný svojmu rastu a dôsledne vykonáva prácu na sebe samom. 

zdroj: lifehack.org

Často kladené otázky

Ako získať a udržať motiváciu?

Na získanie a udržanie motivácie je potrebné identifikovať dôvody vášho pocitu demotivácie a použiť rôzne spôsoby a stratégie na ich riešenie. Praktické tipy a rady pomôžu vysporiadať sa so strachom, nastaviť správne ciele a zvládnuť pocit smútku a zmeny.

Čo môžem urobiť, ak cítim demotiváciu vychádzajúcu zo strachu?

Udržanie motivácie si v tomto prípade vyžaduje vysporiadanie sa so svojím strachom. Pomenujte svoje obavy, zistite, z čoho pramenia, a zamyslite sa nad šancami, že sa skutočne stane to, čoho sa obávate, ak urobíte krok vpred.

Ako sa motivovať, ak cítim demotiváciu vychádzajúcu zo zle nastavených cieľov?

Preverte svoje aktuálne ciele a všimnite si, ako na ne vaše telo reaguje. Ak cítite napätie, môžete súčasné ciele zmeniť za iné, ktoré sú bližšie ku vašim skutočným potrebám a túžbam.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

veľká noc

Najlepšie veľkonočné zľavy 2024

Veľká noc sa blíži a s ňou aj ďalšia séria zliav, pomocou ktorých môžete ušetriť. Premýšľate už teraz, čo by ste si vložili do svojho košíka a...

cvičenie

Akciové ponuky a zľavy na podporu zdravia a wellness

Pri nakupovaní tovarov a služieb sa mnohí z nás snažia ušetriť. Robíme tak využívaním rôznych aktuálne prebiehajúcich akcií alebo pomocou...

novoročný výpredaj

Najlepšie zimné výpredaje v roku 2024

Rovnako ako v iné roky, aj v roku 2024 je január a začiatok februára vyhradený hlavne na zaujímavé a výhodné výpredaje. Tie tlačia ceny produktov a...

vianočné darčeky

Vianočné darčeky na poslednú chvíľu: Čo kúpiť?

Vianoce sa nezadržateľne blížia a vy premýšľate, čo kúpiť svojim blízkym? Darček, ktorý si nájdu pod stromčekom, by mal byť osobný a od srdca....