Strácate dôveru v to, čo robíte? 4 kroky k opätovnému získaniu sebadôvery

sebavedomie

Ach, tie hlasy v našich hlavách! Určite ich poznáte aj vy. Šepkajú vám slová odsúdenia a pochybností. Pýtajú sa vás: "Za koho sa považuješ?" a "Ako môžeš byť taký bezradný?" Sú majstrami v tom, aby sme mali pocit, že jednoducho nie sme dosť dobrí. A skôr než si to uvedomíme, pomaly, ale isto začneme strácať dôveru v to, kto sme, čo robíme, a vlastne vo všetko, o čom sme si mysleli, že vieme.

Znie vám to povedome?

Nie ste sami. Podľa online terapeutickej platformy BetterHealth každému občas chýba sebadôvera. Nie je to vaša chyba. K strate sebadôvery prispieva veľmi veľa faktorov. Článok v časopise Psychology Today poukazuje na všetky dôvody, prečo môžeme strácať sebadôveru, od genetickej výbavy cez životné skúsenosti až po mediálne správy.

Čo teda môžeme robiť, keď strácame sebadôveru? Odpoveď je "veľa".

Nižšie uvádzame štyri jednoduché kroky, ktoré rýchlo obnovili sebadôveru u mnohých ľudí a považujú sa za tie najlepšie spôsoby, ako zatočiť s nepríjemnými a dotieravými myšlienkami.

sebavedomie

Krok 1: Zistite príčinu

Poznanie príčiny straty sebadôvery je kľúčom k tomu, aby ste zvrátili nepríjemný pocit, ktorý práve máte. Plus, aby ste nielen získali späť svoje sebavedomie, ale ho aj posilnili. Venujte preto čas tomu, aby ste si uvedomili svoje okolie, svoje myšlienky, správanie a vzťahy, a aby ste mohli identifikovať negatívne vplyvy, ktoré je potrebné odstrániť.

Napríklad:

  • Porovnávate sa s "úspechmi" iných ľudí na sociálnych sieťach? Posilňuje to vaše sebavedomie, alebo to pôsobí úplne opačne?
  • Kladiete na seba nerealistické očakávania? Máte pocit, že musíte byť "dokonalí" alebo že musíte "všetko vedieť" od samého začiatku? Sú tieto "nedosiahnuteľné ciele" súčasťou problému pri strate vašej sebadôvery?
  • Cítite sa na svoj vek? Či už máte 20, 30, 40, 50, 60 alebo viac rokov, každé životné obdobie so sebou prináša nové skúsenosti a niekedy potreba naučiť sa niečo nové prispieva k tomu, že strácame sebadôveru v to, kým sme si mysleli, že sme.
  • Rešpektujú vás ľudia vo vašom živote? Vaši takzvaní "priatelia", vaši šéfovia, kolegovia alebo dokonca vaše blízke osoby?

Položenie si týchto otázok a získanie odpovedí vám pomôže začať sa oslobodzovať od toho, kto a čo vás ťahá ku dnu.

Krok 2: Nezabudnite, kto ste

Vieme. Znie to buď príliš jednoducho, alebo trochu skľučujúco a možno aj desivo. Ale sľubujeme vám, že všetci ľudia, ktorí mali problémy so sebavedomím, zistili, že je to posilňujúce.

Ide o to, že si jednoducho urobíte inventúru seba samého. Vezmite si teda list papiera. Napíšte si roky, ktoré ste prežili.

Môžete začať v akomkoľvek veku a zamerať sa na jednotlivé roky alebo skupiny rokov v päť alebo desaťročných intervaloch. Nezáleží na tom, ako sa do toho pustíte. Dôležité je len to, aby ste sa pri tom reálne zaoberali sami sebou.

Ľudia majú tendenciu pamätať si a premýšľať viac o negatívnych stránkach života – minulých traumách, nepriaznivých skúsenostiach, vnímaných zlyhaniach. Pri tomto cvičení sa teda chcete prinútiť napísať si veci, ktoré ste v minulosti urobili a ktoré vás dostali tam, kde ste dnes.

Žiadny moment nie je príliš malý. Všetko si jednoducho napíšte. Napríklad, keď ste mali 11 mesiacov, urobili ste svoje prvé kroky? V ktorom roku ste povedali svoje prvé slovo? Kedy ste sa naučili jazdiť na bicykli? Mali ste 16 rokov, keď ste dostali vodičský preukaz? Naučili ste sa pracovať s počítačom? Kedy ste sa prvýkrát zaľúbili alebo pobozkali? Boli ste niekedy zodpovední za chlpatého alebo opereného kamaráta? Kedy ste prvýkrát nastúpili do lietadla? Koľko ste mali rokov, keď ste dostali svoju prvú výplatu? Akú vec ste v minulosti dokázali, o ktorej ste si nikdy nemysleli, že ju niekedy dokážete?

Vidíte, že keď objektívne zhodnotíte všetky veci, ktoré ste urobili (a v ktorých sme uspeli) – o mnohých z nich ste na začiatku nemali ani potuchy – začnete si uvedomovať, akí ste schopní?

Nie je to tak, že by sme nerobili chyby alebo že by sme pri skúšaní a učení sa nespadli. S najväčšou pravdepodobnosťou sme spadli. A to rovno niekoľkokrát. Podstatné je, že sme napredovali a že nič – ani dobré, ani zlé veci – netrvajú večne.

Pri tomto cvičení začíname vidieť samých seba jasnejšie a zvyšujeme si sebadôveru. Začíname tiež získavať perspektívu z nadhľadu a často zažívame tie svetelné momenty, ako sa jedna udalosť, ktorá nevyšla podľa plánu, v skutočnosti zmenila na katalyzátor momentu, ktorý bol väčší a lepší, než ste kedy mohli očakávať.

Potom to posunieme na ďalšiu úroveň a vyjdeme mimo seba. Napíšte teda malý príspevok na sociálne siete alebo vytvorte jednoduchú textovú správu, v ktorej požiadate ostatných ľudí vo svojom živote, aby sa podelili o dve alebo tri vlastnosti, ktoré im napadnú, keď na vás myslia.

Nehanbite sa za to a nebojte sa toho, čo by mohli povedať. Sľubujem vám, že odpovede, ktoré dostanete, vás pozitívne prekvapia.

Všetci sme sami sebe najväčšími nepriateľmi, ale to neznamená, že sa nemôžeme naučiť spriateliť sa s tým, kým sme (a o kom nás tie hlasy pochybností a odsudzovania v našej hlave presviedčajú, že môžeme byť).

motivácia

Krok 3: Jednoducho povedzte nie

Strata dôvery znamená, že ste sa vzdali svojej moci. A jedným z najrýchlejších spôsobov, ako si vziať svoju moc späť, je vysloviť malé trojpísmenové slovo: NIE.

Teraz si to bude vyžadovať trochu cviku. Ale hádajte čo? Nebude vôbec náročný. Predsa len, už ste prešli dvomi pomerne komplikovanými krokmi. Každý z nich si vyžadoval čas a, áno, prax, aby narušil vašu sebadôveru. Takže teraz identifikujte, ktoré z nich negatívne prispievajú k tomu, ako sa cítite, a začnime praktizovať obnovu vašej sebadôvery.

Začnite v malom. Poškodzuje prechádzanie sociálnych sietí vašu psychiku? Potom mu jednoducho povedzte "nie". Urobte si prestávku od Facebooku, Instagramu, TikToku alebo čohokoľvek, čo vás pohlcuje.

Môžete si vybrať, či tento hluk vpustíte do svojho života, alebo nie. Uprednostnenie seba samého tým, že poviete "nie" venovaniu pozornosti príspevkom iných, je niečo, čo máte pod kontrolou a čo má veľmi silnú odmenu.

Čo ak ste zistili, že vaša strata sebadôvery priamo súvisí s tým, že starnete? Nie je žiadnym tajomstvom, že existujú predsudky a tzv. "ageizmus", čiže spoločensky rozšírená predstava, že ste buď príliš starí na to, aby ste robili určité činnosti alebo sa učili nové veci.

Ale uvedomili sme si jednu vec: V každom veku si myslíme, že predchádzajúce desaťročie bolo jednoduchšie a že sme boli nejako lepší, múdrejší, rýchlejší. Niečo z toho môže byť pravda, ale väčšina nie.

Povedzte "nie" sústredeniu sa na to, čo si myslíte, že nedokážete alebo už nedokážete robiť tak dobre ako predtým. Vložte svoju energiu do všetkého, čo viete, do všetkého, čo ste zažili, do múdrosti, ktorú ste získali, a do zručností, ktoré ste nadobudli. V každom okamihu, keď vás váš vnútorný hlas kritizuje, mu povedzte: "Nie." "Vďaka, ale nie, mýliš sa a tu je dôvod, prečo…"

Aspoň raz denne si nacvičte povedať "nie". Môže to byť vašim vlastným hlasom pochybností alebo vonkajším faktorom, ktoré ste identifikovali a ktoré spôsobili, že ste stratili dôveru. Spolu s týmito ďalšími návrhmi je to veľmi účinný krok k obnoveniu vašej sebadôvery.

Krok 4: Ďalšie tipy

Ak by vám tipy predtým nepomohli, toto sú ďalšie, ktoré majú skvelé účinky na negatívne situácie:

  1. Odstráňte negatívne myšlienky
  2. Nikto sa nikdy v ničom nezlepšil tým, že by sa psychicky utláčal. Hovorte k sebe radšej láskavo a povzbudivo, než aby ste sa hnevali za chyby. Pozitívne myslenie vám pomôže ľahšie sa učiť, čo zvýši sebadôveru.
  3. Zlepšite svoje vedomosti
  4. Spoľahlivým spôsobom, ako si byť istejší v tom, čo robíte, je viac sa učiť. Čítajte si o najnovších výskumoch, aby ste si rozšírili svoje vedomosti. Vedomosti o tom, ako a prečo fungujú určité postupy a procesy, ktoré môžu zvýšiť dôveru vo vaše schopnosti pri ich vykonávaní.
  5. Opakujte
  6. Prax je základom úspechu. Nejde však len o prax - ide aj o opravovanie chýb na ceste. Zakaždým, keď dokončíte nejakú úlohu, spýtajte sa sami seba, ako by ste ju mohli pri ďalšom vykonávaní ešte viac zlepšiť.
  7. Stavajte na svojich silných stránkach
  8. Štúdie ukázali, že dobrým spôsobom, ako si zvýšiť sebadôveru, je zamerať sa skôr na svoje silné stránky než na slabé. Prijmite to, čo už robíte dobre, a snažte sa zdokonaliť svoje lepšie vlastnosti.
  9. Získajte nové zručnosti
  10. Vždy je čo zlepšovať a osvojenie si nových zručností nielen zvýši vašu odbornosť v práci, ale aj sebavedomie. Sledujte, čo robia úspešní ľudia, a kopírujte, ako to robia. Navštevujte semináre, ktorých cieľom je pomôcť vám zdokonaliť sa v zručnostiach a stať sa lepším pracovníkom. Vyberte si užitočné zručnosti, ako je riadenie času, služby zákazníkom a produktivita, alebo sa naučte niečo nové, čo vám pomôže v práci.
  11. Pýtajte sa
  12. Nikdy sa nebojte klásť otázky, keď niečo neviete. Nesprávne vykonanie úlohy, pretože jej úplne nerozumiete, nie je dobrý spôsob, ako si zvýšiť sebavedomie. Ak si niekedy nie ste istí, ako sa má niečo urobiť, opýtajte sa niekoho iného, čo máte urobiť. Okrem toho sa nepúšťajte do projektu bez toho, aby ste úplne porozumeli zadaniu. Lepšie ako ho pokaziť a znížiť si sebavedomie je požiadať o vysvetlenie, čo presne sa požaduje.
žena

Na záver

Strata dôvery v seba samého je bežná. Stáva sa úplne každému a stavíme sa, že keby ste sa opýtali najbližších ľudí vo vašom živote – tých, ktorí navonok pôsobia veľmi sebavedomo – pokrčia plecami a prikývnu, čím vám dajú najavo, že aj oni zažili pochybnosti o sebe a stratu sebadôvery. Je to súčasť ľudského bytia a toho, čomu hovoríme život.

Nezabudnite však na slávny citát pripisovaný Eleanor Rooseveltovej, bývalej prvej dámy a manželky prezidenta Franklina D. Roosevelta:

"Nikto vás nemôže prinútiť cítiť sa menejcenným bez vášho súhlasu."

Môžete si vybrať. Vždy máte tú moc. Pamätajte na to, kto ste. Zistite, čo vás pripravuje o sebavedomie a povedzte "nie" všetkému, čo vás ťahá ku dnu.

zdroj: lifehack.org

Často kladené otázky

Aké faktory prispievajú k strate sebadôvery?

Strata sebadôvery môže prameniť z mnohých faktorov, vrátane genetickej výbavy, životných skúseností a mediálnych správ. Porovnávanie sa s inými ľuďmi na sociálnych sieťach, nerealistické očakávania alebo nedostatok rešpektu od ľudí vo vašom živote môžu tiež viesť k poklesu sebavedomia.

Ako môžem rozpoznať príčiny straty sebadôvery?

Skúste si všímať svoje okolie, myšlienky, správanie a vzťahy, aby ste mohli identifikovať negatívne vplyvy, ktoré je potrebné odstrániť. Položte si otázky, ako napríklad: Porovnávam sa s inými? Kladiem na seba príliš veľké očakávania? Mám vekové pochybnosti? Rešpektujú ma ľudia vo svojom živote? Tieto odpovede vám môžu pomôcť začať oslobodzovať sa od toho, kto a čo vás ťahá ku dnu.

Ako obnoviť sebadôveru?

Nižšie sú uvedené štyri kroky, ktoré vám môžu pomôcť obnoviť sebadôveru:



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

veľká noc

Najlepšie veľkonočné zľavy 2024

Veľká noc sa blíži a s ňou aj ďalšia séria zliav, pomocou ktorých môžete ušetriť. Premýšľate už teraz, čo by ste si vložili do svojho košíka a...

cvičenie

Akciové ponuky a zľavy na podporu zdravia a wellness

Pri nakupovaní tovarov a služieb sa mnohí z nás snažia ušetriť. Robíme tak využívaním rôznych aktuálne prebiehajúcich akcií alebo pomocou...

novoročný výpredaj

Najlepšie zimné výpredaje v roku 2024

Rovnako ako v iné roky, aj v roku 2024 je január a začiatok februára vyhradený hlavne na zaujímavé a výhodné výpredaje. Tie tlačia ceny produktov a...

vianočné darčeky

Vianočné darčeky na poslednú chvíľu: Čo kúpiť?

Vianoce sa nezadržateľne blížia a vy premýšľate, čo kúpiť svojim blízkym? Darček, ktorý si nájdu pod stromčekom, by mal byť osobný a od srdca....