Najlepšie knihy, seriály a filmy roka 2022

pozeranie filmov

Rok 2022 so sebou priniesol množstvo zaujímavých kníh a filmov, ktoré rozosmiali, potešili, prekvapili či dokonca spôsobili smútok. Niektoré ste mohli zaznamenať a vidieť alebo čítať, iné vám mohli v prívale informácií a rýchlom životnom štýle uniknúť. Ak túžite po zaujímavom skutočnom alebo fiktívnom príbehu, pri ktorom si oddýchnete, ste na správnom mieste. Pripravili sme si pre vás zoznam tých najlepších filmov, seriálov a kníh za rok 2022.

Najlepšie knihy roka 2022

Náš zoznam začneme najlepšími knihami v rôznych žánroch od známych aj menej známych autorov. Ktoré patrili k tým najlepším za posledných dvanásť mesiacov?

knihy na poličke

To Paradise – Hanya Yanagihara

Všetko, čo Hanya Yanagihara napíše, sa ihneď stane bestsellerom. Príkladom je nielen jej kniha Malý život, ktorá sa považovala za tú najlepšiu v roku 2019, ale tiež kniha To Paradise, ktorá uzrela svetlo sveta na začiatku tohto roka. Tento brilantný román, ktorý sa odohráva v alternatívnej verzii Ameriky (New York), hovorí tri príbehy odohrávajúce sa v troch storočiach. 

Jeden v roku 1893, kde hlavná postava odmieta dohodnuté zásnuby a túži prežiť život s osobou, ktorú skutočne miluje. Druhý v roku 1993, kde hlavná postava, mladý Havajčan žijúci na Manhattane bojuje s epidémiou ochorenia AIDS. A tretí v roku 2093, kde je svet sužovaný morom a ovládaný totalitnou vládou.

Jednotlivé časti príbehu, ktoré na prvý pohľad vyzerajú, že spolu nijako nesúvisia, sú spojené do jednej knihy, v ktorej sa navzájom perfektne dopĺňajú, prehlbujú a obohacujú. Čitateľovi tak prinášajú nečakaný a veľmi zaujímavý zážitok, ktorý v mysli zanecháva výraznú stopu.

Čajovňa v Tokiu – Julie Caplin

Knihy Julie Caplin, ktoré sa odohrávajú vždy v inej časti sveta, na seba v posledných mesiacoch upriamili veľa pozornosti. Čitatelia ich majú radi najmä vďaka tomu, že sa ľahko čítajú, majú dobrú zápletku a vždy skončia šťastne. Ak teda nechcete čítať nič náročné, rozhodne na ne stavte. K novinkám na slovenskom trhu sa radí Čajovňa v Tokiu, ktorá hovorí príbeh o vášnivej mladej fotografie Fione. Tá vyhrala 14-dňový fotografický pobyt v Tokiu, ktorý pre ňu predstavuje nielen možnosť niečo nové sa naučiť, ale tiež utiecť od každodennej rutiny.

Po príchode do Tokia však Fiona zisťuje, že jej mentorom je úspešný fotograf Gabe, ktorý jej pred desiatimi rokmi zlomil srdce. Spoločne strávený čas je pre nich spočiatku nočnou morou, no neskôr zisťujú, že si ho obaja užívajú. Netrvá preto dlho a začína to medzi nimi znova iskriť.

Ak by vás Čajovňa v Tokiu zaujala, môžete si prečítať aj staršie knihy Julie Caplin zo série Romantické úteky:

  • Kaviareň v Kodani
  • Pekáreň v Brooklyne
  • Cukráreň v Paríži
  • Hotelík na Islande
  • Pláž v Chorvátsku
kniha na posteli a okuliare

Končí sa to nami – Colleen Hoover

Kniha Končí sa to nami (It Ends With Us) vyšla síce už v roku 2016, no najväčšiu slávu zažíva až v tomto roku. Hlavnou hrdinkou románu je Lily, ktorá si svoje vytrpela už v detstve. Po tom, ako jej zomrie otec, opúšťa rodný Maine a usádza sa v Bostone, kde by malo byť všetko lepšie.

V Bostone spoznáva Lily lekára Ryla, ktorý sa jej prizná, že u neho má prioritu kariéra, nie rodina alebo vzťahy. Aj napriek tomu však Lily nedokáže pustiť z hlavy. Po krátkom čase preto svoje zásady poruší.

Kniha Končí sa to nami je vhodná pre všetkých, ktorí túžia po hlbokom príbehu, ktorý sa veľmi jednoducho číta. Autorka Colleen Hoover pri jeho písaní siahla aj do vlastných bolestných spomienok, na ktoré by, ako sama hovorí, najradšej zabudla.

Milý Tato – Lucia Satinská

Aby sa vyrovnala so stratou, Lucia Satinská začala svojmu otcovi písať listy o tom, ako jej chýba, o spomienkach na detstvo a o tom, čo všetko sa v jej živote deje. Listy si bezpečne uchovala a tento rok, kedy uplynulo 20 rokov od jeho smrti, sa rozhodla, že ich zverejní formou knihy. Ako píše vo svojom poslednom liste: “Venujem ich čitateľstvu na Tvoje okrúhle smrtiny. Autorka týchto listov nezomrela, len už neexistuje. Ani svet, v ktorom sme žili my dvaja spolu, už neexistuje. Pre mňa sú dnes tieto listy nečakane spomienkou nielen na Teba, ale aj na ten svet. "

Vlk – Samuel Bjork

Samuel Bjork prišiel v roku 2022 s pokračovaním svojej detektívnej série, ktorej hlavnými postavami sú Holger Munch a Mia Krüger. Dej knihy opisuje vraždu dvoch jedenásťročných chlapcov, pri ktorých sa našiel biely zajac. Prípad sa však nikdy nevyrieši. O osem rokov na to sa nájdu v blízkosti Osla ďalšie dve telá chlapcov zavraždených rovnakým spôsobom. Tentokrát však pri nich nie je biely zajac, ale líška. 

Prípad prevezme Holger Munch, nový šéf oddelenia vrážd, ktorý si na pomoc zavolá mladú študentku Miu Krügerovú. Román tak priamo nadväzuje na predchádzajúce úspešné diely Cestujem sama, Sova a Chlapec vo svetle reflektorov, pričom sa vracia v čase a zachytáva prvý prípad výnimočnej vyšetrovateľky Mii.

žena s knihou

Ďalšie knihy roka 2022

K ďalším úspešným a veľmi dobrým knihám roka 2022 sa radia:

  • Rod nebies a povetria – Sarah J. Maas
  • Padreho klan – Marek Vagovič
  • Krvavý mesiac – Jo Nesbo
  • Dáma kontra strelec – Dominik Dán
  • Kráľovná – Andrew Morton
  • Portrét neznámej ženy – Daniel Silva

Najlepšie filmy a seriály roka 2022

Chceli by ste si dobre oddýchnuť? V tom prípade si pozrite jeden z najlepších filmov alebo seriálov, ktoré dominovali roku 2022.

Netflix

Enola Holmes 2 (film)

Enola Holmes 2 je pokračovaním populárneho filmu z roku 2020, ktorý pochádza z dielne známej streamovacej spoločnosti Netflix. Hlavnú hrdinku, Enolu Holmes, ktorá je sestrou známeho detektíva Sherlocka Holmesa, si zahrala herečka Millie Bobby Brown. Tú môžete poznať z populárneho seriálu Stranger Things, ktorý takisto nájdete vo filmovej databáze Netflixu.

Po dvoch rokoch od premiéry prvého filmu Enola Holmes prišlo pokračovanie, v ktorom hlavná hrdinka vyšetruje svoj prvý skutočný prípad. Snaží sa rozlúsknuť záhadu zmiznutého dievčaťa. Aby však bolo celé dobrodružstvo zábavnejšie, s hľadaním jej budú pomáhať priatelia a, samozrejme, jej známy brat – Sherlock Holmes.

Film Enola Holmes má skvelé obsadenie. Okrem Millie Bobby Brown, ktorá si zahrala hlavnú hrdinku, sa v ňom objavili aj herci ako Henry Cavill, Helena Bonham Carter, David Thewlis, Adeel Akhtar, Susan Wokoma, Sharon Duncan-Brewster, Louis Partridge, Hannah Dodd, David Westhead, Abbie Hern, Ramzan Miah, Martyn Mayger a Serrana Su-Ling Bliss.

Hodnotenie Enoly Holmes je priemerné. Prvý film si od filmového portálu IMDb vyslúžil 6,6 boda z 10 a od česko-slovenskej databázy ČSFD len 60,4 %. Pokračovanie bolo na tom o niečo lepšie. Portál IMDb mu udelil 6,9 boda z 10 a portál ČSFD 62,4 %.

Ak teda nebudete mať večer čo pozerať, Enolu Holmes si určite nenechajte ujsť. Pred pozretím druhej časti si však nezabudnite pustiť tú prvú, v ktorej sa zoznámite so všetkými dôležitými postavami.

Batman (Film)

Na nového Batmana, v ktorom si zahral Robert Pattinson, sa tešili všetci milovníci filmov so superhrdinami. Niet sa však ani čomu čudovať. Na nový film s touto slávnou postavou sme museli čakať viac ako 10 rokov. A ako to nakoniec dopadlo? Veľmi dobre. Film dostal perfektné recenzie od svetoznámych kritikov a skvelé hodnotenie od viacerých filmových portálov. IMDb mu udelilo 7,9 boda z 10 a ČSFD až 78,9 %.

Príbeh o Batmanovi, ktorý chráni ulice Gothamu pozná takmer každý. Okrem samotného dobrého príbehu pomohlo filmu aj perfektné obsadenie. Okrem Pattinsona sa v ňom objavili aj herci ako Zoë Kravitz, Jeffrey Wright, Colin Farrell, Paul Dano, John Turturro, Andy Serkis, Peter Sarsgaard, Barry Keoghan, Jayme Lawson, Alex Ferns, Rupert Penry-Jones, Con O'Neill a mnohí ďalší.

Batman je skvelým celovečerným filmom, ktorý vás bude držať v napätí až do poslednej minúty. Zapáči sa nielen milovníkom superhrdinov a komiksov, ale aj tým, ktorí majú radi kvalitné filmy plné akcie.

ovládač na televízor

Top Gun: Maverick (film)

Pokračovanie Top Gun, ktoré prišlo po 36 rokoch, pokorilo všetky očakávania. Tom Cruise spolu s ďalšími hercami, ku ktorým sa radia Miles Teller, Jennifer Connelly, Jon Hamm, Val Kilmer, Bashir Salahuddin, Charles Parnell, Glen Powell, Monica Barbaro a mnohí ďalší, podali perfektné výkony, vďaka čomu získal film od IMDb 8,4 hviezdičky z 10 a od ČSFD až 88 %. O výborné hodnotenie sa okrem skvelých hereckých výkonov postaral aj výborný scenár a detailný strih.

Top Gun: Maverick je film plný akcie a dobrodružstva, ktorý sa zapáči všetkým vekovým kategóriám. Ideálny je na dlhý zimný večer, kedy si pri ňom perfektne oddýchnete.

Wednesday (seriál)

Ak ste fanúšikom Addams Family, určite by ste si mali pozrieť seriál Wednesday, ktorý koncom novembra dorazil na Netflix. Za prvý týždeň mal odsledovaných 341 miliónov hodín, čím prekonal aj štvrtú sériu seriálu Stranger Things, a zároveň bol v tomto období na prvom mieste v sledovanosti v 83 krajinách.

Seriál Wednesday sa zameriava na hlavnú postavu – Wednesday Addams, ktorá prichádza študovať na internátnu školu Nevermore. Tá je určená pre študentov, ktorí sa nevedia zaradiť do bežného systému iných štátnych alebo súkromných škôl. Dej seriálu je plný dobrodružstva a napätia. Páčiť sa bude ako deťom, tak aj dospelým. O skvelý zážitok sa stará nielen dramatický strih, tajomná hudba a perfektný scenár, ale takisto výborné obsadenie. Hlavnú úlohu (Wednesday) si zahrana Jenna Ortega. Spolu s ňou sa v snímke objavili aj Catherine Zeta-Jones, Luis Guzmán, Isaac Ordonez, Fred Armisen, Gwendoline Christie, Christina Ricci, Tommie Earl Jenkins, William Houston, Riki Lindhome, Jamie McShane, Hunter Doohan a mnohí ďalší.

The Luckiest Girl Alive (film)

The Luckiest Girl Alive je ďalším filmom z produkcie Netflixu, ktorý sa radí k tým najpopulárnejším za rok 2022. Hlavnú úlohu (Tifani) si v ňom zahrala Mila Kunis, ktorá stvárňuje mladú redaktorku žijúcu v New Yorku. Svoj život si vybudovala tak, aby bol dokonalý. Má skvelú prácu, bohatého snúbenca aj krásny domov. K šťastiu jej nič nechýba. V jeden deň ju však kontaktuje novinár, ktorý pracuje na príbehu z jej minulosti. V tomto okamihu sa Tifanin perfektný život začína pomaly rúcať.

žena

Ďalšie filmy a seriály roka 2022

K ďalším skvelým filmom z roku 2022 sa radia:

  • Not Okay,
  • Causeway
  • The Swimmers
  • Don't Worry Darling
  • Nope
  • The Lost City
  • The Man From Toronto
  • Me Time
  • The Good Nurse
  • Ambulance
  • Purple Hearts
  • Black Crab

K ďalším výborným seriálom z roku 2022 sa radia:

  • The Summer I Turned Pretty
  • Guillermo del Toro's Cabinet of Curiosities
  • Dahmer – Monster: The Jeffrey Dahmer Story
  • Anatomy of a Scandal
  • Archive 81
  • The Cleaning Lady
  • Heartbreak High
  • The Midnight Club
  • Echoes
  • Inventing Anna

Zhrnutie

Ak neviete, čo pozerať alebo čítať počas dlhých zimných večerov a voľných víkendov, inšpirujte sa našimi tipmi. Stavte na originálne filmy, seriály a knihy, ktoré sa radia k tým najlepším za rok 2022. Uvidíte, skvelo sa pobavíte.

zdroj: techradar.com

Často kladené otázky

Aké sú top knihy, ktoré by som si mal prečítať z roku 2022?

Medzi najlepšie knihy roku 2022 patria napríklad To Paradise od Hany Yanagihara, Čajovňa v Tokiu od Julie Caplin, Končí sa to nami od Colleen Hoover a Milý Tato od Lucie Satinskej. Tieto knihy ponúkajú zaujímavé príbehy rôznych žánrov a sú ideálne pre tých, ktorí hľadajú oddychové čítanie v roku 2022.

Čo je zaujímavé na knihe To Paradise od Hany Yanagihara?

To Paradise je brilantný román, ktorý sa odohráva v alternatívnej verzii Ameriky (New York) a hovorí tri príbehy odohrávajúce sa v troch storočiach. Jednotlivé časti príbehu sa na prvý pohľad môžu zdať nesúvisiace, ale sú spojené do jednej knihy, v ktorej sa navzájom perfektne dopĺňajú, prehlbujú a obohacujú. Kniha prináša čitateľovi nečakaný a veľmi zaujímavý zážitok, ktorý v mysli zanecháva výraznú stopu.

Ako sa volajú ďalšie knihy zo série Romantické úteky od Julie Caplin?

Okrem knihy Čajovňa v Tokiu, môžete si prečítať aj staršie knihy Julie Caplin zo série Romantické úteky ako Kaviareň v Kodani, Pekáreň v Brooklyne, Cukráreň v Paríži, Hotelík na Islande a Pláž v Chorvátsku.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

veľká noc

Najlepšie veľkonočné zľavy 2024

Veľká noc sa blíži a s ňou aj ďalšia séria zliav, pomocou ktorých môžete ušetriť. Premýšľate už teraz, čo by ste si vložili do svojho košíka a...

cvičenie

Akciové ponuky a zľavy na podporu zdravia a wellness

Pri nakupovaní tovarov a služieb sa mnohí z nás snažia ušetriť. Robíme tak využívaním rôznych aktuálne prebiehajúcich akcií alebo pomocou...

novoročný výpredaj

Najlepšie zimné výpredaje v roku 2024

Rovnako ako v iné roky, aj v roku 2024 je január a začiatok februára vyhradený hlavne na zaujímavé a výhodné výpredaje. Tie tlačia ceny produktov a...

vianočné darčeky

Vianočné darčeky na poslednú chvíľu: Čo kúpiť?

Vianoce sa nezadržateľne blížia a vy premýšľate, čo kúpiť svojim blízkym? Darček, ktorý si nájdu pod stromčekom, by mal byť osobný a od srdca....