Prokrastinujete? Bojujte proti tomuto zlozvyku účinne!

žena s dlhými vlasmi

Prokrastinácia a neustále odkladanie jednotlivých úloh patrí medzi veľké problémy dnešnej doby. Či už pracujete z domu alebo z kancelárie, občas sa môže stať, že ste menej produktívni ako obvykle. Z občasnej prokrastinácie sa však môže stať veľký problém, kedy vaša produktivita náhle a veľmi výrazne klesne. Čo v tomto prípade?

notebook na stole

Čo je to prokrastinácia?

Prokrastinácia je dnes veľmi známy pojem, ktorý sa využíva často a to najmä v oblasti motivácie, výkonu a pracovného nasadenia. Doslovný preklad neexistuje, a preto je najlepšie prokrastináciu opísať viacerými slovami. Inak povedané, ide o neustále odkladanie vecí "na potom".

Namiesto toho, aby ste sa do úlohy, projektu alebo nejakého zadania pustili okamžite, ho neustále odkladáte. Ak sa to stane raz alebo dvakrát za určitý čas a je to z dôvodu nejakej dôležitej veci, je to v poriadku. Ak však veci neustále odkladáte a robíte to často, môže z toho byť väčší problém, ktorý sa premietne nielen do vášho osobného, ale taktiež profesijného života.

Zdá sa vám, že máte problém s prokrastináciou a chcete proti nej bojovať? Máme pre vás zopár tipov, ako s ňou skoncovať a ostať produktívni po celý čas!

Dôvody prokrastinácie

Na začiatok by sme si mohli spomenúť hlavné dôvody prokrastinácie. Kvôli čomu človek neustále odkladá dôležité úlohy a povinnosti?

  1. Človek nevidí zmysel v tom čo robí.
  2. Nebaví ho to.
  3. Úloha je nad jeho sily.
  4. Je vyhorený.

Samozrejme, existujú aj ďalšie dôvody, kvôli ktorým neustále odkladáte svoju prácu. Toto sú však tie hlavné, ktoré sa najčastejšie opakujú. Práve preto, ešte predtým, ako budete vôbec premýšľať, ako proti prokrastinácií bojovať, musíte zistiť jej dôvod. Len vtedy budete vedieť, čo s ňou.

Veľkú úlohu si rozdeľte na menšie

Niektoré úlohy sú veľmi ťažké a veľké. Zo začiatku sa môže zdať, že sú nad sily daného človeka. Máte pred sebou nejakú takúto úlohu? V tom prípade by ste si ju mali rozdeliť na menšie. Takto urobíte vždy pre daný cieľ niečo, no nebude toho príliš veľa.

Myslite na to, že človek sa vie sústrediť na určitú vec len nejaký čas. Preto si rozplánujte úlohu napríklad na dve až tri hodiny. Pracujte na nej vytrvalo a následne si spravte pauzu alebo sa presuňte na niečo iné.

Vyhýbajte sa prepracovanosti

Jedným z dôvodov prokrastinácie je vyhorenie. K nemu sa veľmi jednoducho dopracujete vtedy, keď toho máte veľké množstvo, ste prepracovaní a nemáte žiadnu pauzu, oddych alebo voľno. Práve preto je dôležité, aby ste si minimálne jedenkrát do týždňa naordinovali voľno bez práce. Rovnako je to však aj s myšlienkami. Na prácu nemyslite. Všetka vás počká na ďalší deň.

notebook na stole a zápisník

Vypnite všetky sociálne siete

Viete, čo robí najväčší problém pri sústredení sa na jednotlivé úlohy? Sociálne siete. Neustále oznámenia, pripomienky alebo nové správy dokážu aj toho najsilnejšieho a najnamotivovanejšieho človeka jednoducho presvedčiť, aby sa na mobil pozrel. Práve preto, ak nechcete od práce neustále odskakovať, všetko vypnite.

Úlohu urobte hneď ako môžete

Najčastejším problémom, pre ktorý ľudia neustále odkladajú to, čo musia urobiť je, že stále nad úlohou premýšľajú. Hovoria si, aká je ťažká a čo všetko musia urobiť. Čím neskôr si ju naplánujete urobiť, tým horšie. Preto, ak chcete, aby ste sa vyhli prokrastinácií, urobte ju hneď ako môžete. Nemyslite nad tým, aké to bude ťažké alebo čo všetko pre to musíte urobiť. Jednoducho sa do nej pustite.

Často kladené otázky

Čo je prokrastinácia?

Prokrastinácia je dnes veľmi známy pojem, najmä v oblasti motivácie, výkonu a pracovného nasadenia. Ide o neustále odkladanie vecí "na potom". Namiesto toho, aby ste sa do úlohy, projektu alebo nejakého zadania pustili okamžite, ho neustále odkladáte. Ak sa to stane pravidelne, môže z toho byť väčší problém, ktorý sa premietne nielen do vášho osobného, ale taktiež profesijného života.

Aké sú hlavné dôvody prokrastinácie?

Hlavné dôvody prokrastinácie zahŕňajú: 1. Človek nevidí zmysel v tom čo robí. 2. Nebaví ho to. 3. Úloha je nad jeho sily. 4. Je vyhorený. Samozrejme, existujú aj ďalšie dôvody, kvôli ktorým neustále odkladáte svoju prácu. Práve preto, ešte predtým, ako budete vôbec premýšľať, ako proti prokrastinácií bojovať, musíte zistiť jej dôvod.

Ako bojovať proti prokrastinácii?

Ponúkame vám zopár tipov, ako s prokrastináciou skoncovať a ostať produktívni po celý čas: 1. Veľkú úlohu si rozdeľte na menšie. 2. Vyhýbajte sa prepracovanosti. 3. Vypnite všetky sociálne siete. 4. Úlohu urobte hneď ako môžete.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

veľká noc

Najlepšie veľkonočné zľavy 2024

Veľká noc sa blíži a s ňou aj ďalšia séria zliav, pomocou ktorých môžete ušetriť. Premýšľate už teraz, čo by ste si vložili do svojho košíka a...

cvičenie

Akciové ponuky a zľavy na podporu zdravia a wellness

Pri nakupovaní tovarov a služieb sa mnohí z nás snažia ušetriť. Robíme tak využívaním rôznych aktuálne prebiehajúcich akcií alebo pomocou...

novoročný výpredaj

Najlepšie zimné výpredaje v roku 2024

Rovnako ako v iné roky, aj v roku 2024 je január a začiatok februára vyhradený hlavne na zaujímavé a výhodné výpredaje. Tie tlačia ceny produktov a...

vianočné darčeky

Vianočné darčeky na poslednú chvíľu: Čo kúpiť?

Vianoce sa nezadržateľne blížia a vy premýšľate, čo kúpiť svojim blízkym? Darček, ktorý si nájdu pod stromčekom, by mal byť osobný a od srdca....