Pripravujeme sa do školy: Čo nezabudnúť?

jablko a knihy

Leto pomaly končí a prichádza chladnejšia jeseň. Tá sa mnohým deťom spája so štartom školy. Každodenné skoré vstávanie, robenie desiaty a obeda, a učenie sa nie je práve tým, na čo by sa človek tešil. Keď sa však správne pripravíte, nemusíte sa ničoho báť. Celý školský rok pôjde plynulo, bez väčších problémov. Čo všetko by ste mali vedieť? Máme pre vás praktický zoznam dôležitých vecí a rýchlych receptov, ktoré určite využijete.

Spravte si zoznam a plán

Vojsť len tak do obchodu a začať sa obzerať, čo môžete dieťaťu kúpiť, je veľká chyba. Dôvodom je hlavne fakt, že školských potrieb je nespočetné množstvo. Tie, ktoré musíte kúpiť, sa odvíjajú od toho, kde dieťa študuje, aké je staré a aké predmety má. Niektoré školy dávajú dopredu zoznam potrieb, ktoré budú nasledujúcich desať mesiacov potrebné. Skracujú a urýchľujú celý proces.

Ak však zoznam nedostanete, je dôležité zistiť, aké predmety bude dieťa mať. Následne, podľa nich, musíte spísať jednotlivé potreby. Napríklad, na výtvarnú výchovu sú potrebné kvalitné štetce, farbičky, vodové farby, plastelína a množstvo ďalšieho. Keď je zoznam na jeden predmet hotový, presuňte sa na ďalší. Proces opakujte dovtedy, kým nebudete mať vypísané jednotlivé veci na všetky predmety, ktoré budú v nasledujúcom školskom roku.

Ak je dieťa staršie, dajte mu za úlohu zoznam napísať. Samé musí vedieť, čo pravdepodobne bude potrebovať. Uľahčí vám tak robotu a zjednoduší celý proces.

Keď je zoznam hotový, premyslite si, kde budete nakupovať. Pôjdete do hypermarketu, kde je vždy veľké množstvo školských potrieb, alebo navštívite papiernictvo, ktoré je zamerané nielen na základné, ale aj na rôzne iné, špecializované potreby? Alebo nakúpite všetko cez internet, bez toho, aby ste strácali čas? Je to na vás.

ceruzky

Základné školské potreby

Neviete si dať rady so zoznamom a netušíte, čo by ste mali kúpiť? Máme pre vás tipy na základné kúsky, ktoré by nemali chýbať žiadnemu dieťaťu.

Školská taška

Dieťa bude v školskej taške nosiť množstvo vecí. Preto by mala byť kvalitná a pevná. Nehovoriac o tom, že sa musí starať aj o chrbticu. Preto by ste sa mali zamerať na päť základných parametrov:

  • pevný chrbát – ak chcete, aby sa taška dobre nosila a neskrivila chrbticu, mali by ste vyberať modely s pevným chrbtom. Čo to znamená? Vyhýbajte sa turistickým vakom, ktoré nemajú spevnenú zadnú časť. Pri nákupe sa zamerajte na aktovky, ktoré sú špeciálne upravené. Majú pevný a anatomicky tvarovaný chrbát. Plus, majú tiež polstrované popruhy so šírkou 4 – 5 cm. Dobre sa tak nosia a nikde zbytočne neťahajú. Popruhy musia byť nastaviteľné. Dieťaťu ich upravte tak, aby taška nebola príliš nízko.
  • hmotnosť do 1,2 kg – školský batoh by nemal vážiť viac ako 10 – 15 % váhy dieťaťa. Preto sa snažte vybrať čo najľahší model. Následne sledujte aj to, koľko toho taška odnesie. V minulosti existovala norma, ktorej sa môžete držať aj dnes. Pre deti na I. stupni by mala byť maximálna hmotnosť 1 200 g a pri aktovkách pre II. stupeň 1 400 g.
  • bezpečnostné prvky – tie sú dôležité hlavne počas nepríjemných a sychravých dní. Dbajte na to, aby boli umiestnené na popruhoch a bočných častiach tašky.
  • dostatočný počet priehradiek a vreciek – ak chcete, aby bola taška praktická a dieťa ju mohlo nosiť aj niekoľko rokov po sebe, mala by mať dostatočný počet priehradiek a vreciek. Jednotlivé veci si bude môcť oddeliť od zošitov a kníh.
  • vzhľad – no a netreba zabúdať ani na vzhľad. Ten by mal byť pre dieťa príťažlivý a zaujímavý.

Peračník a perá

Perá, ceruzky a farbičky musí dieťa niekde odložiť. Nemôžu sa mu len tak povaľovať po taške. Vyberte preto kvalitný peračník, ktorý bude mať výstuž, aby sa po vložení do tašky nezničil. Keď má dieťa veľa potrieb na písanie a kreslenie, siahnite po väčšom modeli s viacerými priehradkami. Neskôr, keď je dieťa staršie, už nepotrebuje toľko pier a fixiek. Je preto dobré siahnuť po menšom prevedení, ktoré nebude v taške zbytočne zavadzať.

Veľmi dôležité sú aj samotné perá. Deti spočiatku píšu atramentovými typmi, preto im zaobstarajte praktické pero, ktoré sa bude dobre držať a používať. Neskôr vyberte kvalitné guľôčkové, ktoré nebudú tiecť a bude mať pekný dizajn.

Okrem toho nezabudnite do peračníka vybrať ceruzky, farbičky, fixky, zvýrazňovače, gumy na gumovanie a strúhadlá.

K ďalším praktickým pomôckam sa radia:

  • kružidlo
  • pravítko
  • uhlomer

A množstvo ďalšieho.

Desiatový box a kvalitná fľaša

Každé dieťa by si so sebou malo vziať dobrú desiatu, ktorá mu dodá dostatok energie a preklenie čas medzi raňajkami a obedom. To, ktoré boxy a nádoby zvolíte, sa odvíja od toho, čo bude dieťa jesť najčastejšie. Najlepšie však spravíte, keď si zaobstaráte štvorcový alebo obdĺžnikový box, do ktorého budete môcť dať koláč alebo sendvič. Takéto nádoby majú aj tesnenie, takže by sa z nich nemalo nič vyliať.

Ďalej môžete zvoliť nádoby na jogurt, ovsenú kašu alebo puding. Tie sú, na rozdiel od prvej možnosti, vo forme pohárika. Majú tiež tesnenie, takže sa z nich nič nevyleje. Vďaka užšiemu prevedeniu sa zmestia aj do menšej tašky. Niekedy nájdete aj kúsky s vlastnou lyžičkou alebo vidličkou. Dieťa tak nezabudne na ďalšie príslušenstvo, ktoré potrebuje, aby mohlo jednotlivé pokrmy konzumovať.

žena pripravujúca desiatu

Zošity, papiere a zápisníky

A, samozrejme, netreba zabúdať ani na zápisníky, zošity a lístočky, do ktorých si bude môcť dieťa niečo zapisovať. Vyberajte ich podľa predmetov, ktoré sú v rozvrhu. Napríklad, na matematiku je určený čistý zošit bez linajok. Na slovenčinu presne naopak. Okrem toho nezabudnite kúpiť aj blok alebo menší zápisník určený na úlohy alebo povinnosti. Vďaka tomu študent na nič nezabudne a vždy bude správne pripravený.

Nakupujte kvalitné školské potreby z e-shopu MFPpapier.sk a ušetrite desiatky eur s našimi zľavovými kupónmi!

Rýchle recepty na desiatu

Základom prípravy do školy sú aj jednoduché a rýchle recepty. Tie zjednodušia fungovanie každému rodičovi a zasýtia všetkých študentov, nehľadiac na vek. Vyberáme pre vás tie najchutnejšie pokrmy, ktoré si zamilujú mladší i starší.

Obložený sendvič

Ak chcete staviť na istotu, spravte sendvič. Jeho výhodou je to, že ho môžete robiť na viacero spôsobov. To znamená, že každý deň bude mať dieťa niečo iné. Napríklad, v jeden deň skombinujte šunku, syr a papriku. V iný deň šunku vynechajte alebo vyberte úplne inú. Meňte aj pečivo a základ vo forme nátierky alebo masla.

Sendviče sú obľúbené, pretože ich môžete urobiť presne podľa chutí a predstáv vašich detí. Vedia sa prispôsobiť, sú chutné a jednoducho sa balia. Dajte ich do vrecka, fólie alebo do desiatového boxu. Ak nechcete, aby sa v sendviči zelenina roztiekla, napríklad paradajky, jednoducho ich nakrájajte a vložte samostatne vedľa sendviča. Je to jednoduché a rýchle.

Bublanina

Ak by sa vám chcelo piecť a byť v kuchyni o trochu dlhšie, stavte na bublaninu. Ide o obľúbený dezert, ktorý je hotový do 20 minút. Stačiť vám naň bude:

  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 1 hrnček kryštálového cukru
  • 1/2 hrnčeka oleja
  • 1 hrnček mlieka
  • 2 vajcia
  • 1 kypriaci prášok
  • 1 vanilkový cukor
  • 800 g marhúľ (alebo iného ovocia)

Vyšľahajte si vajcia s cukrom. Pridajte polohrubú múku zmiešanú s kypriacim práškom. Pridajte ďalšie ingrediencie, okrem ovocia. Cesto opatrne prelejte do plechu vystlaného papierom na pečenie. Navrch naukladajte ovocie. Dajte piecť na 180 stupňov Celzia na približne 20 – 30 minút.

chodba školy

Ovsené cookies

Chcete dať dieťaťu niečo sladké a dobré, no aj zdravé? V tom prípade by ste mali zvoliť ovsené cookies, ktoré sú obľúbené hlavne v zahraničí. Potrebovať na ne budete:

  • 100 g ovsených vločiek
  • 175 g hladkej múky
  • 1/2 kávovej lyžičky sódy bikarbóny
  • 150 g práškového cukru – pokojne nahraďte zdravšou alternatívou
  • 1 kávovú lyžičku mletej škorice
  • 140 g masla
  • 1 vajce
  • 70 g sušených brusníc
  • 50 g nahrubo nasekaných vlašských orechov

Ovsené vločky, múku, sódu, cukor a mletú škoricu premiešajte. Pridajte zmäknuté maslo, brusnice, nasekané orechy a vajce. Vypracujte cesto. Z cesta vytvarujte valček a nechajte ho aspoň dve hodiny v chladničke. Následne z valčeka krájajte kolieska a rozložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte 15 minút pri teplote 180 stupňov Celzia.

Ovsená kaša s banánom

Ovsená kaša má množstvo benefitov pre naše telo. Je zdravá, obsahuje vitamíny a minerálne látky, a zasýti na dlhé hodiny. To, na aký spôsob ju urobíte, je len na vás. My pre vás máme základný recept s banánom. Ovocie môžete vymeniť podľa chuti dieťaťa.

  • 5 lyžíc ovsených vločiek
  • 250 – 300 ml vody alebo mlieka – množstvo sa odvíja od toho, akú riedku kašu chcete. Najprv nalejte menej tekutiny a následne pridávajte.
  • 1 banán
  • 1 lyžička medu – alebo iného sladidla
  • sezónne ovocie – k ovsenej kaši sa hodí hlavne banán, no pokojne pridajte jahody, čučoriedky alebo čokoľvek iné
  • kvalitná horká čokoláda, sušené ovocie alebo orechy – nepovinné, no kašu to osvieži a deťom bude chutiť ešte viac

Postup je jednoduchý. Vločky dajte do hrnca a zalejte vodou alebo mliekom. Prípadne tieto tekutiny rozdeľte v pomere 1:1. Počkajte aspoň 10 minút, kým sa voda vstrebe a vločky ju vpijú. Následne pridajte med a začnite variť. Miešajte, aby kaša neprihorela. Keď je moc hustá, jednoducho ju zrieďte vodou alebo mliekom. Hotovú kašu prelejte do misky, ozdobte ovocím, orechmi a čokoládou.

Chutná bryndzová nátierka

Nátierky sú všestranné a viete ich použiť samostatne, alebo v kombinácii so šunkou, syrom alebo zeleninou. Na to, aby ste mohli spraviť chutnú bryndzovú, budete potrebovať:

  • 250 g bryndze
  • 100 g masla
  • 1 ks cibuľky jarnej
  • 1 kávovú lyžičku papriky červenej mletej
  • soľ a čierne mleté korenie podľa chuti

Všetky ingrediencie vložte do nádoby a premiešajte mixérom. Následne nechajte stuhnúť v chladničke a podávajte s čerstvým pečivom alebo sendvičom. Deťom bude nátierka určite chutiť. Ak by nemali radi bryndzu, jednoducho spravte inú, napríklad vajíčkovú, avokádovú alebo lososovú nátierku. Losos je skvelý, pretože nesmrdí tak, ako iné ryby.

Jogurt, puding, musli

To, že si dieťa musí desiatu prepraviť z jedného miesta na druhé ešte neznamená, že si so sebou nemôže vziať napríklad jogurt, puding alebo musli. Práve naopak. Na trhu dnes nájdete rôzne krabičky a nádobky, ktoré majú špeciálne tesnenie. Vďaka nemu nevytečie do tašky nič. A to ani vtedy, keď bude nádoba naopak alebo ležato.

Aby jogurt dieťaťu chutil, pridajte doň med, ovocie alebo musli. Puding pripravte deň vopred, aby ste ho mohli dať do nádobky a nebol príliš horúci. Doplňte ho napríklad piškótami alebo ovocím.

písanie poznámok

Nezabúdajte na pitný režim

Pitný režim je základom. A síce deti nemusia vypiť toľko, koľko dospelí, musia pravidelne prijímať dostatok tekutín. Namiesto toho, aby ste im dali sladké minerálky či kolové nápoje, je dobré siahnuť po zdravých alternatívach. Čistá voda nemusí deťom chutiť a budú ju odmietať. Preto im zalejte čaj a dajte im ho do termosky. Alebo im spravte domácu limonádu. Do fľaše pridajte uhorku, citrón alebo pomaranč. Ak máte domáci sirup, pridajte aj trochu z toho. Uvidíte, nápoj bude omnoho chutnejší a deti vypijú celú fľašu.

Pitnému režimu vedia pomôcť aj zaujímavé fľaše. Preto ich nezabudnite kúpiť spolu s celou výbavou. Dieťa si zamiluje ružové alebo modré prevedenie s rôznymi vzormi a potlačami.

Prečo by ste mali robiť výživné a dobré desiaty?

Desiata je, hlavne pre mladších študentov, ktorí sú vo vývine, veľmi dôležitá. Má množstvo výhod, vrátane toho, že:

  • Poskytuje dôležitú energiu, ktorá deti udrží bdelé a produktívne počas celého dňa v škole.
  • Dodá mu všetky bielkoviny, sacharidy a tuky, ktoré telo potrebuje na to, aby mohlo rásť a vyvíjať sa.
  • Desiatu viete pripraviť presne podľa chuti vášho dieťaťa, vďaka čomu mu bude vždy chutiť.
  • Dieťa nie je po príchode domov vyhladované a nezje veľkú porciu obeda, ktorá by mu mohla urobiť rôzne zdravotné ťažkosti.
  • Deti sú v školách dlho, niekedy aj do 14. alebo 15. hodiny. Je preto dôležité, aby boli dostatočne zasýtené počas celého dňa.

Zhrnutie

Prípava na školský rok je dôležitá. Vďaka nej budete počítať so všetkým, čo vás počas nadchádzajúcich desať mesiacov, ktoré budú plné učenia a skorého ranného vstávania, môže stretnúť. Nakúpte všetky pomôcky a uložte si praktické a rýchle recepty. Uvidíte, pomôžu vám v dňoch, kedy nebudete vedieť, čo robiť skôr.

Často kladené otázky

Ako sa pripraviť na nákup školských potrieb?

Je potrebné vedieť, aké predmety bude dieťa mať a následne podľa nich spísať jednotlivé potreby. Niektoré školy vám dajú dopredu zoznam potrieb, ktoré budú potrebné počas nasledujúcich desiatich mesiacov. Ak zoznam nezískate, zistite, aké predmety bude dieťa mať, a sami spíšte zoznam potrieb pre jednotlivé predmety. Ak je dieťa staršie, nechajte ho zoznam napísať samo.

Aké sú základné parametrov školskej tašky, na ktoré by ste sa mali zamerať?

Na výber správnej školskej tašky by ste sa mali zamerať na päť základných parametrov: pevný chrbát, hmotnosť do 1,2 kg, bezpečnostné prvky, dostatočný počet priehradiek a vreciek a príťažlivý vzhľad pre dieťa. Pevný chrbát pomáha chrániť chrbticu, hmotnosť do 1,2 kg zabezpečuje, že dieťa nebude mať príliš ťažkú tašku a bezpečnostné prvky sú dôležité hlavne počas nepríjemných a sychravých dní.

Ako vybrať peračník a perá pre dieťa?

Vyberte kvalitný peračník, ktorý bude mať výstuž, aby sa po vložení do tašky nezničil. Ak dieťa potrebuje veľa potrieb na písanie a kreslenie, siahnite po väčšom modeli s viacerými priehradkami. Neskôr, keď je dieťa staršie, už nepotrebuje toľko pier a fixiek, a môžete siahnuť po menšom prevedení, ktoré nebude v taške zbytočne zavadzať. Dôležité sú aj samotné perá - pre začiatok sú atramentové typy vhodné.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

veľká noc

Najlepšie veľkonočné zľavy 2024

Veľká noc sa blíži a s ňou aj ďalšia séria zliav, pomocou ktorých môžete ušetriť. Premýšľate už teraz, čo by ste si vložili do svojho košíka a...

cvičenie

Akciové ponuky a zľavy na podporu zdravia a wellness

Pri nakupovaní tovarov a služieb sa mnohí z nás snažia ušetriť. Robíme tak využívaním rôznych aktuálne prebiehajúcich akcií alebo pomocou...

novoročný výpredaj

Najlepšie zimné výpredaje v roku 2024

Rovnako ako v iné roky, aj v roku 2024 je január a začiatok februára vyhradený hlavne na zaujímavé a výhodné výpredaje. Tie tlačia ceny produktov a...

vianočné darčeky

Vianočné darčeky na poslednú chvíľu: Čo kúpiť?

Vianoce sa nezadržateľne blížia a vy premýšľate, čo kúpiť svojim blízkym? Darček, ktorý si nájdu pod stromčekom, by mal byť osobný a od srdca....