Najočakávanejšie filmové a knižné hity roka 2022: Na čo sa môžeme tešiť?

knihy

Rok 2022 so sebou prináša množstvo zaujímavých filmových a knižných noviniek. Určené sú pre všetkých, od milovníkov hororov, cez trilery až k romantickým komédiám. Ak aj vy milujete tráviť večer s dobrým príbehom, pripravili sme si pre vás zoznam všetkých titulov, ktoré prichádzajú. Máte sa na čo tešiť!

Filmy, na ktoré sa môžeme tešiť v roku 2022

Dnešný článok začneme filmami. V minulom roku sme mohli na plátnach vidieť nielen dlho očakávanú premiéru Jamesa Bonda No Time To Die, ale takisto snímky ako Duna, Free Guy, The Suicide Squad, Hitman's Wife's Bodyguard, Army of the Dead a množstvo ďalšieho. Čo prinesú veľké stúdia a známe streamovacie služby tento rok? Poďme sa pozrieť na zoznam tých najočakávanejších filmov.

filmy

Scream

Dátum celosvetovej premiéry: 14. január

Aj napriek známemu názvu vás musíme informovať, že nejde o žiaden remake starej klasiky. Práve naopak. Scream je priame pokračovanie, ktoré je už piatou časťou rovnomennej série. V tej sa, takmer po 10 rokoch od štvrého dielu, vracia hviezdne obsadenie – Neve Campbell, Courtney Cox a David Arquette. A síce ide o úplne nový film, jedna zásadná zmena však predsa len nastala. Režisér Wes Craven medzičasom zomrel (Scream 4 bol jeho posledným filmom) a réžiu prevzali Matt Bettinelli-Olpin a Tyler Gillett, ktorí v minulosti natočili svižnú hororovú frašku Ready or Not. Podrobnosti o zápletke sú, ako vždy, pod rúškom tajomstva (ani trailer toho veľa neponúka, rozhodne sa netrafí do zvyčajného tónu metafilmu), ale ak to náhodou nevyjde, v roku 2030 sa môžete tešiť na ďalšie pokračovanie, Scream 6.

Jackass Forever

Dátum celosvetovej premiéry: 4. február

Jackass Forever má podobný osud ako posledná Bondovka, ktorá svoju premiéru odložila trikrát. Tentokrát sa film odložil zatiaľ len raz. Z nepresného dátumu v roku 2021 na presný termín v roku 2022. Uvidíme, či sa ho nakoniec skutočne dočkáme, alebo sa premiéra znova zmení. Paramout si je však istý, že situácia bude natoľko dobrá, aby ho na veľké plátna v kinách predsa len uviedol.

A o čom vlastne Jackass Forever je? V jednoduchosti povedané, ide o americkú reality komédiu od režiséra Jeffa Tremaina, ktorá predstavuje piaty diel filmovej série Jackass. Vo filme hrajú Johnny Knoxville, Steve-O, Chris Pontius, Dave England, Wee Man, Danger Ehren a Preston Lacy.

Moonfall

Dátum celosvetovej premiéry: 4. február

Rolland Emmerich je späť! Majster katastrof, režisér známych trhákov ako Independence Day, The Day After Tomorrow a 2012 prináša s poloapokalyptickým filmom veľa napätia. Moonfall, v ktorom je Mesiac vyradený z obežnej dráhy a vrhnutý smerom k úplnej deštrukcii Zeme, je jedným z najzaujímavejších filmov, ktoré by sa mali objaviť v kinách už vo februári. Obsadenie je tentokrát o niečo menej hviezdne, ale vo filme uvidíme minimálne Halle Berry, Patricka Wilsona a Michaela Peñu. Ak ste teda milovníkmi dobrých katastrofických filmov, našli ste ten pravý, ktorý by ste rozhodne nemali vynechať.

The Worst Person in the World

Dátum celosvetovej premiéry: 4. február

The Worst Person in the World mal byť, podobne ako množstvo iných filmov, vydaný ešte v roku 2021. Bohužiaľ, kvôli súčasnej situácii sa tak nestalo a jeho premiéra sa presunula na 4. február. Mierne temná, no pritom zaujímavá romanticko komediálna dráma od režiséra Joachima Triera vás určite chytí za srdce. Nie je to niečo, čo by ste pozerali každý večer, no príbeh rozhodne stojí za to. Odnesiete si z neho množstvo pocitov, nad ktorými budete uvažovať ešte nejaký čas.

Death on the Nile

Dátum celosvetovej premiéry: 11. február

Štyri a pol roka, ktoré uplynuli medzi filmom Kennetha Branagha Vražda v Orient exprese a jeho druhou úlohou detektívneho esa Hercula Poirota Smrť na Níle, predstavovalo pre mnohých tak dlhú dobou , že sa pravdepodobne zabudlo, že Vražda bola v roku 2017 slušným hitom. Odvtedy spoločnosť Fox kúpila spoločnosť Disney, viacerí hereckí spoluhráči boli zapletení do rôznych škandálov a celosvetová pandémia opakovane odkladala uvedenie tohto pokračovania. A to až do takej miery, že Branagh medzitým napísal, zrežíroval a uviedol do kín Belfast, teda úplne iný film. Najnovšie trailery sa viac zameriavajú na Gal Gadot, ktorej postava privolá Poirota na plavbu po Níle, kde skončí, prirodzene, pri vyšetrovaní ďalšej vraždy. Medzi podozrivými hviezdami sú Annette Bening, Russell Brand, Letitia Wright, Armie Hammer, Sophie Okonedo a Jennifer Saunders.

popcorn

Marry Me

Dátum celosvetovej premiéry: 11. február

Jennifer Lopez je obľúbenou herečkou, ktorá hrá v množstve romantických filmov. Jeden z nich sa objaví v kinách aj tento rok. Jeho premiéra je naplánovaná na 11. február. Spolu s ňou si hlavnú úlohu zahrá aj obľúbený Owen Wilson, ktorého je posledné roky vidieť na plátnach čoraz menej. Príjemná komédia režisérky Jat Coire má aj ďalšie zaujímavé obsadenie ako Sarah Silverman, John Bradley, Michelle Buteau, Chloe Coleman a Maluma. Ak si chcete pri niečom dobre oddýchnuť a trochu sa zabaviť, určite si názov zapamätajte, alebo niekam zapíšte.

Batman

Dátum celosvetovej premiéry: 3. marec

Časy, kedy sa na pokračovanie obľúbenej snímky, prípadne na jej remake, čakalo viac ako 10 rokov, sú už dávno preč. Nový Batman, ktorého si zahrá Robert Pattinson sa v kinách objaví už v marci tohto roka. Známy príbeh pozná asi každý. Uvidíme, čo nám však ukáže Pattinson. Niektorí sa síce boja, že pôjde o prepadák, no mnohí odborníci očakávajú skvelý herecký výkon. Vo filme sa objaví aj Paul Dano, Colin Farrell, Jeffre Wright, Andy Serkis, Peter Sarsgaard či Jayme Lawson.

Ambulance

Dátum celosvetovej premiéry: 8. apríl

Ak máte radi dobré trilery plné napätia, Ambulance je presne tým, čo hľadáte. Dej hovorí príbeh dvoch bankových lupičov (hrajú ich Jake Gyllenhaal a Yahya Abdul-Mateen II), ktorí unesú sanitku aj so zdravotnou sestrou (Eiza González) a jej pacientkou, ktorú počas lúpeže náhodou zastrelili. Jednoduché, dobré a presne také, aké očakávame od akčnej klasiky.

Top Gun: Maverick

Dátum celosvetovej premiéry: 27. máj

Všetci milovníci Toma Cruisa si prídu vo filme Top Gun: Maverick na svoje. Ďalšie pokračovanie prináša so sebou množstvo akcie, zaujímavého deja a nových postáv. Okrem Cruisa sa v snímke objaví Jon Hamm, Ed Harris, Jennifer Connelly a Val Kilmer.

kino

Ďalšie filmy, ktoré rozhodne nevynechajte

Rok 2022 je plný ďalších skvelých snímok. K nim sa radia:

  • Sonic the Hedgehog: dátum celosvetovej premiéry: 8. apríl
  • The Lost City – dátum celosvetovej premiéry: 15. apríl
  • Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore – dátum celosvetovej premiéry: 15. apríl
  • The Bad Guys – dátum celosvetovej premiéry: 22. apríl
  • The Northman – dátum celosvetovej premiéry: 22. apríl
  • Doctor Strange in the Multiverse of Madness – dátum celosvetovej premiéry: 6. máj
  • Jurassic World: Dominion – dátum celosvetovej premiéry: 10. jún
  • Elvis – dátum celosvetovej premiéry: 24. jún
  • Thor: Love and Thunder – dátum celosvetovej premiéry: 8. júl
  • The Woman King dátum – celosvetovej premiéry: 16. september
  • Mission: Impossible 7 – dátum celosvetovej premiéry: 30. september
  • Spider-man: Across the Spider-verse (Part one) – dátum celosvetovej premiéry: 7. október
  • Black Panther: Wakanda Forever – dátum celosvetovej premiéry: 11. november
  • Creed III – dátum celosvetovej premiéry: 23. november
  • Avatar 2 – dátum celosvetovej premiéry: 16. december
  • I Wanna Dance With Somebody – dátum celosvetovej premiéry: 21. december

Knihy, na ktoré sa môžeme tešiť v roku 2022

V roku 2022 vyjde aj množstvo zaujímavých kníh. Poďme sa na ne pozrieť.

One Italian Summer – Rebecca Serle

Keď Katy zomrie matka, nevie, čo má robiť. Carol nebola len Katina mama, ale aj jej najlepšia priateľka. Mala všetky odpovede a teraz, keď ju Katy najviac potrebuje, je preč. Aby toho nebolo málo, blíži sa ich plánovaný životný výlet matky a dcéry: dva týždne v Positane, čarovnom mestečku, kde Carol strávila leto tesne predtým, ako spoznala Katyinho otca. Katy roky čakala, že ju Carol vezme so sebou, a teraz sa musí na dobrodružstvo vydať sama.

Len čo však Katy vkročí na pobrežie Amalfi, začne cítiť matkinho ducha. Povzbudená úžasnou vodou, nádhernými útesmi, rozkošnými obyvateľmi a, samozrejme, vynikajúcim jedlom, cíti, že sa vracia späť do života.

A potom sa objaví Carol – zdravá, opálená a tridsaťročná. Katy nechápe, čo sa deje a jediné, na čo sa dokáže sústrediť, je, že sa jej nejakým neuveriteľným spôsobom vrátila matka. Počas jedného talianskeho leta Katy spoznáva Carol nie ako svoju matku, ale ako mladú ženu, ktorá stojí pred ňou. Nie je však presne taká, akú si ju predstavovala.

To Paradise – Hanya Yanagihara

Od autorky zdrvujúco emotívneho románu Malý život prichádza nový historický román "To Paradise", ktorý sa odohráva v alternatívnom New Yorku, kde môžu ľudia slobodne žiť a milovať podľa vlastného výberu. Keďže tento príbeh presahuje tri storočia, postavy sa spájajú v troch príbehoch lásky, strachu a hanby a skúmajú, ako nás tieto emócie robia ľuďmi.

Reminders of Him – Colleen Hoover

Keď sa Kenna Rown vráti po piatich rokoch väzenia do rodného mesta, netúži po ničom inom, len sa opäť stretnúť so svojou štvorročnou dcérou, hoci sa zdá, že všetci sú odhodlaní držať ich od seba. Kenna nadviaže kontakt s Ledgerom Wardom, majiteľom miestneho baru, v nádeji, že jej pomôže dostať sa k dcére, hoci riziko a tlak, ktorým čelia, môžu zničiť Kenninu nádej na obnovenie budúcnosti.

How High We Go In The Dark – Sequoia Nagamatsu

How High We Go In The Dark je jedinečný, vedecko-fantastický román o pandémii, ktorá sa rozpúta, keď sa roztopí večný ľad a archeológovia odhalia tajomstvá dávno zamrznuté na polárnom kruhu. Tento príbeh sleduje rad voľne prepojených postáv a to, ako sa svet dramaticky mení naprieč kontinentmi a storočiami.

knihy

Manifesto: On Never Giving Up – Bernardine Evaristo

Manifesto je prvým dielom literatúry faktu od Bernardine Evaristo, prvej černošky, ktorá získala Bookerovu cenu za knihu "Dievča, žena, iná". V knihe Manifesto: On Never Giving Up, ktorá obsahuje krátke a inšpiratívne memoáre Bernardine opisuje výzvy, ktorým musela čeliť, a odhodlanie presadiť sa prostredníctvom písania, ktoré ju priviedlo k veľkým úspechom.

Violeta – Isabel Allende

Violeta Del Valle sa narodila v roku 1920. V súčasnosti má 100 rokov a píše svojmu vnukovi príbeh svojho neuveriteľného (hoci búrlivého) života. Violeta sa narodila v Čile počas španielskej chrípky a jej život formovali významné svetové udalosti od Veľkej hospodárskej krízy a druhej svetovej vojny, až po osobné problémy, ako boli šokujúce úmrtia a rozvody.

Gallant – V. E. Schwab

Od autorky fantasy bestsellerov V. E. Schwab prichádza nový samostatný fantasy román pre mladých o Olivii Prior, ktorú záhadný príbuzný pozve do veľkého rodinného sídla. Tu však Olivia čoskoro zistí, že miesto, kam prišla, je plné tajomstiev. Keď v záhrade prekročí zničený múr, ocitne sa v rozpadajúcej sa strašidelnej verzii sídla, ktoré práve opustila, a objaví záhady, ktoré prenasledujú celé generácie jej rodiny.

Memphis – Tara M. Stringfellow

"Memphis" je mystická, rodinná historická fikcia, ktorá zahŕňa 70 rokov Joaninej rodiny, poznačených násilím a zmenami. Ako sa Joan vlieva do svojho umenia, zisťuje, že je jednou z dlhého radu matriarchálnych liečiteliek vo svojej rodine vyzbrojených štetcom.

Time is a Mother – Ocean Vuong

Time is a Mother je intímna básnická zbierka o tom, ako Ocean Voung smúti za odchodom svojej matky prostredníctvom veľmi živých spomienok. V tomto mimoriadne osobnom skúmaní sú básne odvážne aj nežné.

The Candy House – Jennifer Egan

V tomto sci-fi čítaní sa vám predstavuje nová technológia, ktorá vám umožní prístup, zdieľanie a výmenu každej spomienky, ktorú ste kedy mali. Román sleduje viacero príbehov, pričom skúma účinky tejto technológie v príbehu o súkromí, vykúpení a hľadaní skutočného spojenia.

knihy

Trust – Hernan Diaz

V tomto elegantnom historickom románe sú Benjamin a Helen Raskovci bohaté, ale záhadné duo v centre tajomstiev, klebiet a románu "Väzby" z roku 1938. Príbeh v príbehu "Trust" prelína román s ďalšími správami o histórii a majetku Raskovcov prostredníctvom pohľadu mladej ženy, ktorá je odhodlaná zistiť pravdu. V knihe sa môžete trochu strácať, a preto je nutné dobre sa na ňu sústrediť.

When Women Were Dragons – Kelly Barnhill

When Women Were Dragons je feministický fantasy román o tzv. Mass Dragoning, počas ktorého sa v roku 1955 premenilo približne 300 000 žien na draky a vzlietlo na oblohu. Hoci je táto udalosť tabuizovanou témou, Alex Green hľadá odpovede aj napriek veľmi ochranárskej matke, naliehania rodiny, že jej teta jednoducho nikdy neexistovala, a svojho osobného vzťahu k tejto zvláštnej udalosti, ktorá zmenila svet.

Zhrnutie

Rok 2022 si toho pre nás pripravil viac ako dosť. Ak nie ste fanúšikom filmov, otvorte jednu z nových kníh a tešte sa z napínavého, romantického či komediálneho deja. Inšpirujte sa naším zoznamom a nájdite si ďalšieho obľúbenca zo širokej ponuky.

Často kladené otázky

Aké sú niektoré očakávané filmy v roku 2022?

V roku 2022 môžeme očakávať množstvo zaujímavých filmov, ako napríklad Scream, Jackass Forever, Moonfall, The Worst Person in the World a Death on the Nile.

Kedy bude mať Scream celosvetovú premiéru?

Celosvetová premiéra filmu Scream sa uskutoční 14. januára 2022.

Čo je zaujímavé na filme The Worst Person in the World?

The Worst Person in the World je mierne temná, no pritom zaujímavá romanticko komediálna dráma od režiséra Joachima Triera, ktorá vás určite chytí za srdce. Jej premiéra sa presunula na 4. februára 2022.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

veľká noc

Najlepšie veľkonočné zľavy 2024

Veľká noc sa blíži a s ňou aj ďalšia séria zliav, pomocou ktorých môžete ušetriť. Premýšľate už teraz, čo by ste si vložili do svojho košíka a...

cvičenie

Akciové ponuky a zľavy na podporu zdravia a wellness

Pri nakupovaní tovarov a služieb sa mnohí z nás snažia ušetriť. Robíme tak využívaním rôznych aktuálne prebiehajúcich akcií alebo pomocou...

novoročný výpredaj

Najlepšie zimné výpredaje v roku 2024

Rovnako ako v iné roky, aj v roku 2024 je január a začiatok februára vyhradený hlavne na zaujímavé a výhodné výpredaje. Tie tlačia ceny produktov a...

vianočné darčeky

Vianočné darčeky na poslednú chvíľu: Čo kúpiť?

Vianoce sa nezadržateľne blížia a vy premýšľate, čo kúpiť svojim blízkym? Darček, ktorý si nájdu pod stromčekom, by mal byť osobný a od srdca....