Apple TV Plus: Aké filmy a seriály ponúka?

muž, ktorý pozerá televíziu

O streamovacej službe Apple TV Plus sa dá povedať, že bola nevyhnutnosťou. Vzhľadom na to, že spoločnosti ako Netflix a HBO produkujú vlastný obsah a do hry vstúpil aj maloobchodný gigant Amazon, spoločnosť Apple nemala v úmysle zostať bokom.

Rozruch okolo streamovacej služby Apple sa však rodil ťažko, pričom jej štartovacia zostava bola skromná v porovnaní s náporom seriálových a filmových trhákov, ktoré sa objavili v službe Disney Plus krátko po prvom spustení služby Apple.

Tak či onak, Apple TV Plus je stále veľkým momentom pre spoločnosť, ktorá postupne smeruje viac k obsahovým službám namiesto jednoduchého vydávania hardvéru, ako sú iPhone a iPad. Ak premýšľate, či by ste do nej mali investovať 4,99 € mesačne, ste na správnom mieste. Pripravili sme si pre vás recenziu, ktorá sa bude zaoberať tým, ako služba funguje, ako dobre je navrhnutá a ako sa používa.

Apple TV

Dizajn a používateľské rozhranie Apple TV Plus

V prvom rade je potrebné vedieť, že Apple TV Plus je rozšírením existujúcej aplikácie Apple TV. To znamená, že ak už máte prístup k aplikácii Apple TV prostredníctvom podporovaného zariadenia, máte prístup aj k Apple TV Plus.

Aplikáciu Apple TV nájdete v televízoroch Samsung (2018 / 2019), na platforme Roku TV a streamovacích zariadeniach Roku, Amazon Fire TV Stick a, samozrejme, v ekosystéme iOS. To znamená vo vašom iPhone, iPade, Macbooku alebo Apple TV HD / Apple TV 4K.

Apple TV Plus v podstate funguje ako podmnožina tejto aplikácie s rolovacím bannerom na karte Watch Now pod riadkami "Up Next" a "What to Watch".

V aplikácii sa tiež trochu nešťastne prelínajú televízne seriály a filmy, za ktoré sa už v jednotlivých prípadoch platí, a vlastné programy spoločnosti Apple, ktoré získate po zaplatení mesačného poplatku "zdarma". Ak sa na karte Watch Now posuniete dostatočne hlboko nadol, na rôznych miestach a v rôznych kategóriách sa dokonca opakujú relácie Apple TV Plus a máme pocit, že Apple ešte celkom nezistil, kam chce obsah zaradiť, alebo sa len pokúsil zlúčením oboch knižníc skryť malé množstvo spusteného obsahu.

Odhliadnuc od opakovania je používateľské rozhranie aplikácie Apple TV veľmi prehľadné, zatiaľ čo programy Apple TV Plus majú malú značku označujúcu odlišný cenový model a možnosť zoradiť na domovskej stránke v zozname "Up Next". Ak sa však prekliknete na "kanál" Apple TV Plus, najvýraznejší text je určený pre názvy jednotlivých epizód, a nie pre názvy relácií, čo nie je najintuitívnejšia voľba dizajnu.

Členovia hereckého obsadenia a štábu sú na titulných stránkach seriálov rovnako zvýraznení ako v ostatných častiach aplikácie, pričom odkazy na súvisiaci obsah sa nachádzajú hneď nad nimi. Na rozdiel od stratégie Netflixu, ktorý chce používateľom poskytnúť obsah čo najmenším počtom kliknutí, sa aplikácia Apple TV viac venuje zobrazovaniu relevantných informácií o relácii.

Príjemným prvkom v aplikácii je možnosť prispôsobiť si vzhľad titulkov, ako aj pridať zvukový popis pre niektoré relácie, hoci na využitie týchto možností počas prehrávania epizódy musíte stlačiť tlačidlo na diaľkovom ovládači, čo nie je hneď zrejmé.

Rozhranie medzi televízorom, prehliadačom a mobilným zariadením sa mierne líši. Výhodou prehliadača je, že si môžete stránku pridať do záložiek a prejsť priamo na obsah Apple TV Plus, namiesto toho, aby ste sa museli trápiť so širšou aplikáciou, ale inak sú rozdiely zväčša veľmi malé.

Knižnica Apple TV Plus

Ale čo samotné relácie? Medzi významné tituly patrí The Morning Show, See, spin-off Sesame Street Helpsters, fantasy Ghostwriters, životopisný film s Hailee Steinfeld s názvom Emily Dickinson a dráma NASA For All Mankind. Je ich dosť na to, aby ste ich pozreli za niekoľko večerov, ale ak vás zaujme len jedna z týchto možností, po uplynutí sedemdňovej skúšobnej lehoty vás už nič iné pri predplatnom neudrží.

Stačí povedať, že ide o malú úvodnú ponuku, pričom spoločnosť Apple sa sústredila skôr na niekoľko titulov, než aby sa snažila získať široký obsah a zároveň robiť kompromisy v kvalite. A hoci sa tu nič nezdá ako zúfalý neúspech, nie je tu naozaj nič, čo by z predplatného Apple TV Plus urobilo nevyhnutnosť, tak ako to robia Stranger Things a Bojack Horseman na Netflixe, Good Omens a The Boys na Amazon Prime Video alebo The Handmaid's Tale na Hulu.

Vzhľadom na to, že služba Disney Plus bola spustená len o dva týždne neskôr ako služba Apple TV Plus, je nevyhnutné porovnať aj ich knižnice. Ale s portfóliom prvej z nich - s klasickými filmami Disney, Pixar, Star Wars a Marvel - je ťažké dať ponuke Apple päť hviezdičiek.

obrazovka televízora

Kvalita Apple TV Plus

Dobrou správou je, že Apple TV Plus podporuje streamovanie v rozlíšení 4K a HDR a na rozdiel od Netflixu, ktorý poskytne podrobné informácie až na konci seriálu, vám ich Apple TV poskytuje na stránke každého programu.

Nie všetko v službe však využíva tieto prémiové vizuálne štandardy a na ich využitie budete prirodzene potrebovať televízor 4K s podporou HDR. Zistili sme však, že zážitok zo streamovania na našej domácej Wi-Fi bol bezproblémový, bez výrazných problémov týkajúcich sa snímkovej frekvencie a rýchleho vyrovnávania. Aj keď sa to môže líšiť v závislosti od sily vášho internetového pripojenia.

V nastaveniach aplikácie Apple TV je k dispozícii možnosť "znížiť pohyb", ktorá má pomôcť s trhlinami v snímkovej frekvencii, hoci sme pri našom testovaní nikdy nezistili, že by bolo potrebné ju používať.

Verdikt

Streamovacia služba Apple TV pôsobí trochu ako vedľajšia myšlienka – nejasná hra na trhu, ktorý je už plný konkurenčných platforiem. Obvyklá stratégia spoločnosti Apple, ktorá prináša najlepšiu verziu produktu po tom, čo mala možnosť preskúmať trh a štýlovo ho vylepšiť, sa tu celkom nepremietla do ponuky obsahu a je ťažké odporučiť službu na základe jednotlivých programov.

Na Apple TV Plus nie je nič mimoriadne zlé, ale ani nič mimoriadne dobré a určite nemá na to, aby nahradila čokoľvek, čo je v súčasnosti na trhu. V prostredí streamovania plnom veľkých a hodnotných platforiem je to možno prvá platforma, ktorú sme videli od takého veľkého hráča, a ktorá hneď na prvý pohľad vyzerá sekundárne alebo dokonca terciárne.

Aké iné možnosti streamovacích služieb máte?

Nezaujala vás služba Apple TV Plus, no chcete pozerať kvalitné filmy a seriály? V tom prípade máte hneď niekoľko ďalších možností:

  • Netflix
  • Amazon Prime Video
  • Disney Plus
  • HBO Max

Poďme si o nich povedať niečo viac.

obývačka s televízorom

Netflix

Ak ste človekom, ktorý miluje filmy a seriály, Netflix je pre vás ako stvorený. Je to jednoznačne najväčšia a najlepšia streamovacia služba, a to aj napriek tomu, že nie vždy zásobuje svoju digitálnu zbierku novými filmami a televíznymi programami.

Od spustenia vlastného originálneho obsahu v roku 2013 sa knižnica rozrástla do obrovských rozmerov. Služba sa môže pochváliť desiatkami ocenených seriálov vrátane Stranger Things, Orange is the New Black, The Crown, Master of None, House of Cards a neskôr aj The Witcher a Top Boy.

Cena predplatného sa od roku 2021 zvýšila o 1 až 2 eurá mesačne, pričom základný plán stojí 7,99 eur a plán HD 12 eur. Nezabudnite však, že Netflix môžete vyskúšať aj v rámci 1-mesačnej bezplatnej skúšobnej verzie a zistiť, či sa vám oplatí.

Amazon Prime Video

Podobne ako Netflix, aj Amazon Prime Video má svoj vlastný súbor pôvodných seriálov – okrem iných The Expanse, Hunters a The Boys – ale vo všeobecnosti sa im nedostáva toľkého uznania ako ich bratom z Netflixu. Dva veľké rozdiely medzi službami sú v tom, že prístup k streamovacej službe Amazon je štandardne spojený s predplatným služby Amazon Prime – čo znamená prístup k službe Amazon Music a prémiovým doručovacím službám.

Služba Prime Video je dostupná pre počítače PC a Mac, Kindle Fire HD, iPad, Xbox, PlayStation, televízory a prehrávače Blu-ray s pripojením na internet, systém domáceho kina Sony, sieťový prehrávač médií Sony a nespočetné množstvo ďalších menších zariadení.

Disney Plus

Skutočným dôvodom na predplatenie Disney Plus sú veľké originály naprieč rôznymi tematickými oblasťami – napríklad WandaVision, The Falcon and the Winter Soldier, The Mandalorian a Pixar’s Soul.

Aplikácia sa používa jednoducho, má užitočné žánrové zoznamy a streamovanie v rozlíšení 4K je súčasťou rovnakého balíka za 7,99 USD mesačne (môžete si ju predplatiť aj na rok za 79,99 USD a v balíku s ESPN+ a Hulu za 13,99 USD mesačne).

Knižnica v tejto fáze nie je ani zďaleka taká rozsiahla ako Netflix alebo Amazon, ale Disney Plus ťaží z toho, že má veľmi špecifický uhol pohľadu.

obrazovka televízora

HBO Max

HBO Max je nová streamovacia služba postavená na tej starej. Je ďalšou evolúciou HBO Go a HBO Now a vychádza z obsahu HBO, ktorý zahŕňa množstvo fenomenálnych seriálov, ako napríklad Sopranovci, Game of Thrones, Barry, The Leftovers a Succession, a pridáva k nim hromadu ďalšieho obsahu, aby sa stala skôr konkurenciou Netflixu.

Práve preto tu nájdete veľa pôvodných filmov, ktoré sú trochu zamerané na rôzne publikum. Vyberať si môžete napríklad seriál Love Life s Annou Kendrick alebo Flight Attendant s Kaley Cuoco. V službe nájdete nielen filmy, ale aj seriály, ktoré boli predtým dostupné v aplikácii DC Universe, napríklad Titans a Harley Quinn.

K dispozícii sú aj ďalšie snímky, ako napríklad The Fresh Prince of Bel-Air, South Park a Rick and Morty. Obsahové kanály na HBO Max sú skvelé, medzi nimi je napríklad Studio Ghibli, Adult Swim a Cartoon Network.

zdroj: techradar.com

Často kladené otázky

Aké zariadenia podporujú Apple TV Plus?

Aplikáciu Apple TV, ktorá zahŕňa Apple TV Plus, nájdete v televízoroch Samsung (2018 / 2019), na platforme Roku TV a streamovacích zariadeniach Roku, Amazon Fire TV Stick a v ekosystéme iOS - teda vo vašom iPhone, iPade, Macbooku alebo Apple TV HD / Apple TV 4K.

Ako je navrhnuté používateľské rozhranie Apple TV Plus?

Používateľské rozhranie Apple TV Plus je súčasťou existujúcej aplikácie Apple TV. Programy Apple TV Plus majú malú značku označujúcu odlišný cenový model a je možné ich zoradiť na domovskej stránke v zozname "Up Next". Používateľské rozhranie je veľmi prehľadné, ale niektoré dizajnové voľby, napríklad zobrazenie názvov jednotlivých epizód namiesto názvov relácií, nie sú úplne intuitívne. Aplikácia Apple TV sa viac venuje zobrazovaniu relevantných informácií o relácii, na rozdiel od Netflixu, ktorý sa sústreďuje na rýchly prístup k obsahu.

Aké relácie ponúka knižnica Apple TV Plus?

Medzi významné tituly Apple TV Plus patria The Morning Show, See, spin-off Sesame Street Helpsters, fantasy Ghostwriters, životopisný film s Hailee Steinfeld s názvom Emily Dickinson a dráma NASA For All Mankind. Ponuka je zatiaľ skromná, ale spoločnosť Apple sa snaží sústrediť na kvalitu namiesto širokého obsahu.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

veľká noc

Najlepšie veľkonočné zľavy 2024

Veľká noc sa blíži a s ňou aj ďalšia séria zliav, pomocou ktorých môžete ušetriť. Premýšľate už teraz, čo by ste si vložili do svojho košíka a...

cvičenie

Akciové ponuky a zľavy na podporu zdravia a wellness

Pri nakupovaní tovarov a služieb sa mnohí z nás snažia ušetriť. Robíme tak využívaním rôznych aktuálne prebiehajúcich akcií alebo pomocou...

novoročný výpredaj

Najlepšie zimné výpredaje v roku 2024

Rovnako ako v iné roky, aj v roku 2024 je január a začiatok februára vyhradený hlavne na zaujímavé a výhodné výpredaje. Tie tlačia ceny produktov a...

vianočné darčeky

Vianočné darčeky na poslednú chvíľu: Čo kúpiť?

Vianoce sa nezadržateľne blížia a vy premýšľate, čo kúpiť svojim blízkym? Darček, ktorý si nájdu pod stromčekom, by mal byť osobný a od srdca....