Ako využiť voľný čas počas karantény čo najlepšie?

žena s dlhými vlasmi

Či sa nám to páči alebo nie, karanténa bude trvať ešte nejaký ten čas. Fungovanie našich bežných životov sa tak zastavilo, a je potrebné prispôsobiť sa novému režimu. Ak ste posledné dni či týždne strávili tým, že neviete čo robiť, máme pre vás tipy, ako efektívne a správne využiť čas, počas ktorého ste doma.

Spravte si zoznam dlho odkladaných vecí

Každý človek má minimálne jednu vec, ktorú neustále odkladá. Či už je to upratovanie pivníc, triedenie starého oblečenia alebo čítanie kníh. Niektoré veci jednoducho musíme kvôli pracovným či iným povinnostiam neustále odkladať.

muž, ktorý píše

Počas karantény sa vám však odrazu naskytuje veľké množstvo času. Premýšľajte o veciach, ktoré neustále odkladáte a zapíšte si ich na papier. Ak ich je viac, naplánujte si ich na viacero dní. Nesnažte sa všetko urobiť za jeden deň.

Spravte si kurz

Patríte medzi ľudí, ktorí plánovali, že by si spravili nejaký kurz, aby sa zlepšili v určitej veci, no stále naň nemali čas? Väčšina kurzov je online, niektoré sú dokonca aj zadarmo, a preto vás nič nedrží od toho, aby ste si konečne jeden spravili.

Rozšírte svoje možnosti, naučte sa niečo nové. Vďaka tomu budete môcť v práci postúpiť o minimálne jednu úroveň vyššie alebo si dokonca nájsť prácu, po ktorej ste vždy túžili.

Nemáte žiaden kurz vo svojom hľadáčiku a nikdy ste o žiadnom nepremýšľali? Nevadí. Vyskúšajte zo stovky bezplatných či platených kurzov a naučte sa lepšie variť, fotiť či tancovať. Všetko to môžete robiť z domu pomocou internetu.

Čítajte knihy

Knihy sú niečo, na čo si človek počas bežných hektických dní nevie nájsť čas. Práve preto by ste mali počas tohto voľného času prečítať čo najviac kníh. Vyberajte si žánre, ktoré ste nikdy nečítali alebo si znova prečítajte knihu, ktorá sa vám tak páčila.

Čítanie však nie je len voľnočasová aktivita. Myslite na to, že každou jednou stránkou rozširujete svoje poznanie a slovnú zásobu. Tým, že čítate, sa mnohým veciam aj učíte.

čaj na stole

Naučte sa nový jazyk

Tento bod síce trochu súvisí s kurzami, no je dobré spomenúť ho aj samostatne. Vyskúšajte sa naučiť aspoň základy jazyka, ktorý ste vždy chceli. Alebo sa doučte ten jazyk, ktorého základy už viete, no chcete sa zlepšiť.

Pri učení vám pomôžu ako kurzy, tak aj cvičenia na internete, knihy v tomto jazyku alebo filmy a seriály. Rozširujte si slovnú zásobu, čítajte články alebo skúste s niekým komunikovať. Uvidíte, že už o pár týždňov zaznamenáte rozdiel.

Strávte čas so svojou rodinou

Ak ste v karanténe so svojou rodinou, myslite na čas strávený spoločne. Hrajte spoločenské hry, pozerajte spolu filmy alebo sa len rozprávajte. Myslite na to, že takýto čas, kedy znova budete spolu sedieť a rozprávať sa, nemusí prísť veľmi skoro.

žena so zápisníkom

Všetko si naplánujte

Ani vy sa už neviete dočkať, kedy sa karanténa skončí a vy sa uvidíte so svojimi blízkymi? Rozhodne nie ste sami. Práve preto si postupne naplánujte, čo by ste chceli urobiť. Dlho premýšľate nad dovolenkou? Akonáhle to bude možné, rozhodne choďte. Naplánujte si však už teraz, čo na tomto mieste budete robiť, kam sa chcete pozrieť. Popri práci na to už nebudete mať toľko času.

Chceli ste dlho vyskúšať nejakú kaviareň v meste? Hneď ako bude možné sa stretnite s priateľmi a choďte do nej. Deprimujúce a negatívne myšlienky presmerujte na niečo pekné a dobré.

Často kladené otázky

Ako efektívne využiť čas počas karantény?

Najprv si spravte zoznam dlho odkladaných vecí a naplánujte ich na viacero dní. Potom sa prihláste na online kurz a naučte sa niečo nové. V tomto čase môžete aj prečítať knihy alebo sa naučiť nový jazyk. Nezabudnite tráviť čas so svojou rodinou a naplánovať si činnosti, ktoré chcete robiť po skončení karantény.

Čo sú za možnosti pre vzdialené vzdelávanie počas karantény?

Na internete nájdete množstvo bezplatných či platených kurzov, ktoré vám pomôžu rozšíriť svoje znalosti a zručnosti. Môžete sa naučiť lepšie variť, fotiť, tancovať alebo sa naučiť nový jazyk. Pri týchto aktivitách využijete svoj voľný čas na domácej karanténe a zlepšíte svoje schopnosti.

Ako využiť čas s rodinou počas karantény?

Spoločne s rodinou môžete hrať spoločenské hry, pozerať filmy alebo sa len rozprávať. Tento čas strávený spoločne vám pomôže zbližovať sa a posilniť rodinné väzby. A keď budete mať možnosť, naplánujte si spoločné aktivity, ktoré chcete robiť po skončení karantény.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

nakupovanie

Ako nakupovať na Allegro.sk: Skúsenosti a rady

Milujete nakupovanie na internete a neustále hľadáte nové internetové obchody, z ktorých si môžete zaobstarať širokú ponuku rôznych výrobkov? V tom...

veľká noc

Najlepšie veľkonočné zľavy 2024

Veľká noc sa blíži a s ňou aj ďalšia séria zliav, pomocou ktorých môžete ušetriť. Premýšľate už teraz, čo by ste si vložili do svojho košíka a...

cvičenie

Akciové ponuky a zľavy na podporu zdravia a wellness

Pri nakupovaní tovarov a služieb sa mnohí z nás snažia ušetriť. Robíme tak využívaním rôznych aktuálne prebiehajúcich akcií alebo pomocou...

novoročný výpredaj

Najlepšie zimné výpredaje v roku 2024

Rovnako ako v iné roky, aj v roku 2024 je január a začiatok februára vyhradený hlavne na zaujímavé a výhodné výpredaje. Tie tlačia ceny produktov a...