8 motivačných kníh, ktoré si musíte prečítať

knihy

Keď si otvoríte ponuku kníhkupectiev, v kategórii motivácie nájdete množstvo rôznych kníh. Niektoré sú lepšie, iné horšie. V priebehu posledných rokov ich je však akosi viac. Ako si zo širokej ponuky vybrať tú najlepšiu? Jednoducho. Nechajte si poradiť naším zoznamom. Zozbierali sme 8 najlepších motivačných kníh, ktoré si zamilujete už po prvej strane.

Emotional First Aid - Guy Winch, PhD.

Všetci trpíme emocionálnymi ranami. Zlyhanie, pocit viny, odmietnutie a strata sú bežnou súčasťou nášho života, rovnako ako fyzické rany. Ale zatiaľčo rany na pokožke zvyčajne ošetríme obväzom alebo inou pomôckou, na našu myseľ lekárničku nemáme. Našťastie, existuje niečo, čo sa nazýva duševná prvá pomoc. Vychádzajúc z najnovších vedeckých výskumov a príkladov zo života, psychológ Guy Winch, PhD. ponúka podrobné procedúry, ktoré sú rýchle, jednoduché a účinné.

knihy na posteli

Hlavnou úlohou tejto knihy je naučiť vás, ako o všetkom nepremýšľať. Aj keď má hlboké a zdĺhavé myslenie určité výhody, spravidla sa spája s depresiou a nepríjemnými myšlienkami.

Emotional First Aid je kniha, ktorá vám v boji proti tomuto problému efektívne pomôže. Poskytne priame a praktické rady týkajúce sa rôznych tém. Dokonca aj tabu tém, ktoré môžu vyvolávať nepríjemné pocity. Po prečítaní však zmeníte pohľad na svoj život a posilníte svoje psychické zdravie.

How to Be Alone - Lane Moore

Pokiaľ ide o pocity a emócie, osamelosť je ďalším a veľmi boľavým problémom, s ktorým bojuje veľké množstvo ľudí. Ak ňou trpíte aj vy a neviete, čo robiť, siahnite po tejto knihe. Autorka vysvetľuje, že byť sám nie je vôbec zlé. Práve naopak. Tento stav prináša veľké množstvo výhod.

Bez ohľadu na to, v ktorej fáze samoty sa nachádzate, kniha vysvetľuje, že je v poriadku cítiť sa tak, ako sa cítite. Je úplne normálne túžiť po lepších vzťahoch alebo ľuďoch vo vašom okolí.

Lane Moore, autorka knihy How to Be Alone, je obľúbená umelkyňa, ktorá sa okrem písania venuje aj vystupovaniu na rôznych akciách, ako napríklad Tinder Live. Je redaktorkou pre známy časopis Cosmopolitan a má množstvo sledovateľov na sociálnych sieťach. Na prvý pohľad sa môže zdať, že jej život nemôže byť lepší. V skutočnosti si však prešla množstvom problémov, ktoré ju inšpirovali k napísaniu knihy o osamelosti.

Keď bola mladšia, ušla z domu a presťahovala sa do New Yorku. Dlhé roky bola úplne sama. Nemala žiadny "podporný systém", ktorý je pre mnohých dospievajúcich základom. How to Be Alone je povinným čítaním pre každého, kto sa cíti sám a nevie, čo s týmto pocitom robiť.

The Mind of the Leader: How to Lead Yourself, Your People, and Your Organization for Extraordinary Results - Rasmus Hougaard

Svet čelí globálnej kríze vodcovstva. Sedemdesiatsedem percent vedúcich pracovníkov si myslí, že pri komunikácií so svojimi podriadenými a zadeľovaní úloh, odvádza dobrú prácu. Napriek tomu, až 88 percent zamestnancov tvrdí, že ich nadriadení sa dostatočne neangažujú. Na pracovisku tiež panuje nepríjemná atmosféra a rôzne problémy. Z toho vyplýva, že až 35 percent zamestnancov by sa vzdalo zvýšenia platov, ak by bol ich nadriadený prepustený.

Všetky uvedené čísla ukazujú, ako zle sa chápeme a ako plytváme ľudským talentom. A to aj napriek tomu, že každý rok sa dá na rozvoj vodcovských schopností neuveriteľných 46 miliárd dolárov. Kde je teda problém?

Na základe rozsiahleho výskumu, ktorý obsahoval hodnotenie viac ako 35 000 vedúcich a rozhovory s 250 vedúcimi pracovníkmi na úrovni C, organizácia The Mind of the Leader dospela k záveru, že podniky a vodcovia nespĺňajú základné ľudské potreby týkajúce sa hľadania zmyslu, účelu, spojenia a skutočného šťastia v ich práci.

Ale viac než len opis problému ponúka The Mind of the Leader radikálne a praktické riešenie. Na to, aby sa organizácie zbavili krízy vodcovstva, musia do centra svojej stratégie postaviť správnych ľudí. Potrebujú rozvíjať manažérov a riadiacich pracovníkov, ktorí majú tri základné mentálne vlastnosti: všímavosť, nesebeckosť a súcit.

Pomocou skutočných inšpiratívnych príkladov od spoločností Marriott, Accenture, McKinsey & Company, LinkedIn a mnohých ďalších kniha The Mind of the Leader ukazuje, ako tento nový druh vodcovstva obracia konvenčné myslenie naruby a predstavuje radikálne predefinovanie toho, čo je potrebné na to, aby ste boli efektívnym lídrom.

knihy na stole

Crushing It! - Gary Vaynerchuk

Vo svojom medzinárodnom bestselleri Crush It z roku 2009 Gary Vaynerchuk trval na tom, že pre podnikateľský úspech je rozhodujúca živá osobná značka. V knihe vysvetľuje, prečo to v dnešnej dobe (o viac ako 10 rokov neskôr) platí ešte viac, a ponúka svoj jedinečný pohľad na to, čo sa zmenilo a ktoré princípy zostávajú nadčasové. Podelí sa tiež o príbehy od iných podnikateľov, ktorí, vďaka dodržaniu zásad z knihy zbohatli - a to nielen finančne. Tajomstvo úspechu sa spája najmä so sociálnymi sieťami a ich správnym využívaním.

V tejto živej, praktickej a inšpiratívnej knihe Gary rozoberá každú súčasnú platformu, aby ktokoľvek, od inštalatéra až po profesionálneho korčuliara, vedel presne, ako rozšíriť svoju osobnú značku. Ponúka teoretické aj praktické rady, ako dosiahnuť úspech na sociálnych sieťach, ako napríklad Twitter, Facebook, YouTube, Instagram, Pinterest a Snapchat. No nielen na tých. Rovnako opisuje aj možnosť uchytiť sa na streamovacích službách ako Spotify, Soundcloud, iHeartRadio a iTunes. Pre tých, ktorí majú viac skúseností, Crushing It! osvetľuje niektoré málo známe nuansy a poskytuje inovatívne tipy a inteligentné vylepšenia, ktoré preukázateľne zlepšujú bežnejšie vyskúšané stratégie.

Crushing It! je najmodernejším sprievodcom na budovanie cesty k profesionálnemu a finančnému úspechu.

How to Get Sh*t Done: Why Women Need to Stop Doing Everything so They Can Achieve Anything - Erin Falconer

Ženy žijú v stave neustálej viny. Myslia si, že nerobia dosť, že nie sú dosť dobré alebo že nestíhajú. Ak nie sú zaneprázdnené kariérnym rastom, prípravou jedál pre rodinu, starostlivosťou o deti či upratovaním, cítia sa neproduktívne. Napriek tomu, tradičné knihy o produktivite - napísané mužmi - sa sotva dotknú spleti kultúrnych tlakov, ktoré ženy pociťujú, keď čelia dlhému zoznamu úloh.

Erin Falconer vám však vo svojej knihe How to Get Sh*t Done: Why Women Need to Stop Doing Everything so They Can Achieve Anything ukáže, ako robiť omnoho menej, no pritom dosiahnuť úplne všetko. Hlavnou úlohou je zamerať sa na tri hlavné oblasti života, v ktorých chcete vyniknúť. Keď si ich vyberiete, autorka vám ukáže, ako z nich spraviť prioritu.

Erin Falconer je zakladateľkou dvoch technologických start-upov a bola zaradená do rebríčka Top 10 Women Changing the Digital Landscape for Good od Refinery29. Sama vedela, že ženy nasledujú zastaraný patriarchálny model produktivity, ktorý nevedie k ničomu. Práve preto spísala ten svoj, ktorý objavíte v knihe How to Get Sh*t Done: Why Women Need to Stop Doing Everything so They Can Achieve Anything.

knihy v ruke

Becoming: A Guided Journal For Discovering Your Voice - Michelle Obama

Pri písaní knihy Becoming, diela hlbokého zamyslenia a očarujúceho rozprávania, sa Michelle Obama podelila o svoju vlastnú mimoriadnu cestu, ktorá pomohla vytvoriť priestor pre ostatných, aby rozprávali svoje príbehy, a dodať ľuďom odvahu objavovať silu ich vlastného hlasu. V knihe vám poskytuje povzbudenie, aby ste našli svoju vlastnú hodnotu.

Stránky knihy Becoming: A Guided Journal For Discovering Your Voice vám pomôžu zachytiť váš vlastný hlas a pochopiť cestu, ktorá je pred vami.

Burnout: The Secret to Unlocking the Stress Cycle - Emily Nagoski, PhD a Amelia Nagoski, DMA

Vyhorenie. Množstvo žien a mužov ho už zažilo. Niet sa však ani čomu čudovať. V dnešnej dobe sa od ľudí očakáva, že budú vyzerať perfektne, budú dosahovať tie najlepšie výsledky, no pritom si budú vedieť nájsť voľný čas na oddych.

Sestry Emily Nagoski, PhD a Amelia Nagoski, DMA, sú však tu, aby pomohli ukončiť cyklus pocitu vyhorenia a vyčerpania. Namiesto toho, aby vás pri čítaní žiadali, aby ste ignorovali skutočné prekážky a spoločenské tlaky, ktoré stoja medzi ľuďmi a ich životom, vysvetľujú so súcitom a optimizmom to, proti čomu stojíte - a ukazujú, ako sa správne brániť. Na týchto stránkach sa dozviete, čo môžete urobiť pre to, aby ste sa zbavili stresu a uvoľnili sa. Nechýbajú ani tipy na to, ako regulovať emócie a oddýchnuť si.

Za pomoci vedy, ktorá otvára oči, normatívnych rád a užitočných pracovných listov a cvičení, nájdu na týchto stránkach všetci niečo, čo im pomôže zmeniť celý život. Emily a Amelia tu nie sú na to, aby kázali a karhali. Namiesto toho vám povedia, že vaša snaha je dostatočná, no okrem práce je dôležitý aj oddych.

knihy v regáli

Can’t Hurt Me - Davida Goggins

Pre Davida Gogginsa bolo detstvo nočnou morou - chudoba, predsudky a fyzické týranie napĺňalo jeho dni aj strašidelné noci. Ale vďaka sebadisciplíne, duševnej húževnatosti a tvrdej práci sa Goggins zmenil z depresívneho mladého muža s nadváhou bez budúcnosti na ikonu amerických ozbrojených síl a jedného z najlepších svetových vytrvalostných športovcov. Jediný človek v histórii, ktorý absolvoval elitný výcvik ako Navy SEAL, Army Ranger a Air Force Tactical Air Controller, pokračoval v zaznamenávaní rekordov v mnohých vytrvalostných udalostiach.

V knihe Can't Hurt Me zdieľa svoj úžasný životný príbeh a odhaľuje, že väčšina z nás využíva iba 40 % svojich schopností. Goggins tomu hovorí 40 % pravidlo a jeho príbeh ukazuje cestu, po ktorej môže ísť každý, kto sa chce zbaviť nepríjemnej bolesti z minulosti.

Zhrnutie

Motivačné knihy sú skvelým spôsobom, ako si udržať vysokú hladinu motivácie a produktivity. Ak premýšľate, že by ste po nejakej siahli, vyskúšajte jednu z nášho zoznamu. Patria k najlepšie hodnoteným za posledné mesiace.

zdroj: lifehack.org

Často kladené otázky

Aké sú niektoré z najlepších motivačných kníh, ktoré by som si mal prečítať?

Vyskúšajte tieto tri knihy z nášho zoznamu: Emotional First Aid od Guy Winch-a, PhD., How to Be Alone od Lane Moore a The Mind of the Leader: How to Lead Yourself, Your People, and Your Organization for Extraordinary Results od Rasmus Hougaard-a.

Čo sa dozviem z knihy Emotional First Aid a ako mi môže pomôcť?

Emotional First Aid vás naučí, ako o všetkom nepremýšľať a posilniť svoje psychické zdravie. Poskytuje priame a praktické rady týkajúce sa rôznych tém vrátane tých, ktoré môžu vyvolávať nepríjemné pocity. Pomôže vám zmeniť pohľad na svoj život a efektívne bojovať proti problémom spojeným s negatívnymi myšlienkami.

Ako mi môže kniha How to Be Alone od Lane Moore pomôcť zlepšiť svoj život?

How to Be Alone vám ukáže, že byť sám nie je zlé a prináša veľa výhod. Bez ohľadu na to, v ktorej fáze samoty sa nachádzate, kniha vám vysvetľuje, že je v poriadku cítiť sa tak, ako sa cítite a že je úplne normálne túžiť po lepších vzťahoch alebo ľuďoch vo vašom okolí. Je to povinné čítanie pre každého, kto sa cíti sám a nevie, čo s týmto pocitom robiť.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

veľká noc

Najlepšie veľkonočné zľavy 2024

Veľká noc sa blíži a s ňou aj ďalšia séria zliav, pomocou ktorých môžete ušetriť. Premýšľate už teraz, čo by ste si vložili do svojho košíka a...

cvičenie

Akciové ponuky a zľavy na podporu zdravia a wellness

Pri nakupovaní tovarov a služieb sa mnohí z nás snažia ušetriť. Robíme tak využívaním rôznych aktuálne prebiehajúcich akcií alebo pomocou...

novoročný výpredaj

Najlepšie zimné výpredaje v roku 2024

Rovnako ako v iné roky, aj v roku 2024 je január a začiatok februára vyhradený hlavne na zaujímavé a výhodné výpredaje. Tie tlačia ceny produktov a...

vianočné darčeky

Vianočné darčeky na poslednú chvíľu: Čo kúpiť?

Vianoce sa nezadržateľne blížia a vy premýšľate, čo kúpiť svojim blízkym? Darček, ktorý si nájdu pod stromčekom, by mal byť osobný a od srdca....