5 knižných tipov na dlhé dni

žena a knihy

Zdá sa vám, že sa dni vlečú a neviete, čo by ste robili s časom? Ak ste už upratali všetko, čo ste mohli, vytriedili staré oblečenie a pozreli všetky obľúbené filmy, máme tu pre vás ešte jednu činnosť. Tou je čítanie.

Patríte medzi milovníkov dobrých kníh, no poslednou dobou si neviete nejakú dobrú nájsť? V tom prípade pre vás máme 5 knižných tipov, ktoré vám tieto dni vyplnia. Poďme sa na ne spoločne pozrieť.

knižnica

Čipkárka - Laura Frantz

Lady Elisabeth „Liberty“ Lawsonová má takmer všetko, čo by si žena jej postavenia mohla želať. Je dcérou britského viceguvernéra Virgínskej kolónie a miláčikom vyberanej spoločnosti tejto drsnej krajiny. Okrem toho ju čaká výhodné manželstvo. Na tom, že jej nastávajúci je nehanebník a ich vzťahu chýba láska, až tak nezáleží – alebo si to aspoň nahovára. Jej život síce pôsobí usporiadane, ale koloniálny Williamsburg je ako sud s pušným prachom, čo onedlho vyletí do vzduchu. Bratranec jej snúbenca Noble Rynallt nosí v srdci povstalecký zápal. Tí, ktorí majú dočinenia s britskou šľachtou, sú podozriví zo špionáže a Liberty čoskoro zistí, že stojí pred strašnou voľbou. Zostane verná svojim anglickým koreňom? Alebo sa pridá k Nobleovi a radikálnym revolucionárom?

Nový román Laury Frantzovej vďaka svojim detailným historickým opisom čitateľa doslova vtiahne na miesto a do obdobia, v ktorom sa príbeh odvíja. Je popretkávaný výjavmi, zvukmi, vôňami a atmosférou koloniálnej Ameriky v roku 1775. A ten príbeh! Vzťah, ktorý sa rodí medzi Liberty (Elisabeth) a Nobleom, čitateľovi vyrazí dych a spôsobí zimomriavky na celom tele. Vďaka rôznym nebezpečným situáciám, podvodom a prekvapujúcim udalostiam dej neustále napreduje a vyvoláva otázky, ako sa to skončí.

Obklopený idiotmi - Thomas Erikson

Máte pocit, že všade stretávate samých idiotov? Vytáčajú vás ľudia a máte pocit, že ich reakciám a správaniu vôbec nerozumiete? Prečo je komunikácia s určitými ľuďmi bezproblémová a iní sú ako chmuľovia?

Škandinávsky bestseller, z ktorého sa po celom svete predalo už milión kópií, vysvetľuje štyri základné typy ľudského správania, ktoré definujú spôsob komunikácie a vnímania ľudí okolo nás. Červení sú dominantní a panovační. Žltí sú sociálnejší a majú v sebe viac optimizmu. Zelení sú zasa uvoľnení a kamarátski. No a modrí oplývajú analytickým myslením a presnosťou. Autor Thomas Erikson vám naozaj vtipným spôsobom vysvetlí, ako komunikovať s každým z nich. 

Okrem toho sa veľa dozviete sami o sebe, z nadhľadu spoznáte svoje silné aj slabé stránky. Táto prelomová metóda navždy zmení váš pohľad na ľudí, ako aj váš spôsob komunikácie so šéfom, s kolegom či s manželom a deťmi. Ak teda chcete pochopiť medziľudské vzťahy a komunikáciu, neváhajte a pustite sa do čítania.

Viazaný prísahou - Jana Pronská

Rytier Samuel de Gara prichádza v prestrojení za potulného pevca na hrad Blatnica, aby splnil sľub, ktorý dal nebohému priateľovi. Štefan Ružbacký mu pred smrťou v osmanskom zajatí prezradil tajomstvo vznešeného pôvodu svojej bývalej manželky Rozálie a zaprisahal ho, aby ju po návrate do vlasti odviedol z Blatnice do kláštora v horách. Dúfal, že tam bude v bezpečí pred veľmožom Jánom Zápoľským, ktorý chce sobášom s Rozáliou získať dedičné právo na uhorský trón.

Samuel sa usiluje presvedčiť Rozáliu, aby s ním odišla. Postupne si získa dôveru nešťastnej ženy, ktorá sa nedobrovoľne stala väzňom na vlastnom hrade, a zloží jej prísahu vernosti a meča. Jedna vec je však prísaha a druhá rytierovo srdce. To Samuelovo bije iba pre Rozáliu, hoci si je vedomý, že jeho láska k nej ostane nenaplnená. Strach o jej život a city, ktoré k nej prechováva, ho odpútavajú od povinností, no Rozália mu to vôbec neuľahčuje, práve naopak: kým sa za ňou navždy zatvoria brány kláštora, chce zažiť lásku, o akej Samuel spieva vo svojich baladách.

žena a knihy

Normálni ľudia - Sally Rooney

Connell a Marianne pochádzajú z jedného malého mestečka na západe Írska, no zdá sa, že tam sa podobnosť medzi nimi končí. Connell je v škole obľúbený, zatiaľ čo Marianne je samotárka. Marianne je z bohatej rodiny, Connel vyrastal bez otca a jeho matka je upratovačka. Keď však jedného dňa nadviažu rozhovor – síce trápny, no strhujúci – spustia lavínu, ktorá navždy zmení ich životy.

Normálni ľudia sú príbehom o neprekonateľnej fascinácii, priateľstve a láske. O ľuďoch, ktorých vzájomná príťažlivosť a zároveň neznesiteľná vzdialenosť dovádzajú k poznaniu, že nemôžu byť spolu ani jeden bez druhého. Podáva svedectvo o tom, aké ťažké je zmeniť sa, stať sa tým, čo považujeme za „normálne“. A s dojímavou nehou odkrýva, ako nás život učí manévrovať v priestore medzi sexom a mocou, tendenciou zraňovať a byť zraňovaný, túžbou milovať a byť milovaný.

Kde raky spievajú - Delia Owens

V pokojnom mestečku Barkley Cove na pobreží Severnej Karolíny dlhé roky kolujú strašidelné historky o Dievčati z močiara. Keď sa v roku 1969 pod požiarnou rozhľadňou objaví mŕtvola miestneho krásavca Chasea Andrewsa, obyvatelia mestečka z jeho vraždy hneď upodozrievajú Kyu Clarkovú, prezývanú Dievča z močiara. Vraj mala s Chaseom nejaké pletky a keď sa oženil s „dobrou partiou“, nedokázala sa cez to preniesť a siahla po pomste. V osudnú noc navyše zmizol prívesok s mušľou, ktorý Kya darovala Chaseovi a stále ho nosil na krku.

Lenže Kya nie je taká, ako sa o nej hovorí. Je citlivá a inteligentná, roky žije v rozľahlom a ťažko prístupnom močiari odkázaná sama na seba a nazýva ho svojím domovom. Zbiera slávky, loví ryby, údi ich a vymieňa za iný tovar. Priatelí sa s čajkami a snaží sa žiť v súlade s prírodou. Od zvierat sa učí vyhýbať nebezpečenstvu, zaobstarávať si potravu a šikovne unikať pred tými, čo by ju chceli pripraviť o slobodu. V škole sa ukáže len jeden jediný raz – za prísľub dobrého jedla. Keď však zažije výsmech, šikanovanie a nepochopenie, zanevrie na všetkých a utiahne sa späť do chatrče v barinách. No aj v jej živote príde chvíľa, keď zatúži po spoločnosti ľudí, po láske a dotykoch. Jej nespútaná krása očarí dvoch mladých mužov z mestečka a Kya sa pomaly začne otvárať novému životu – keď sa zrazu stane čosi nepredstaviteľné.

Často kladené otázky

1. O čom je román "Čipkárka" od Laury Frantz?

Čipkárka je príbeh o Lady Elisabeth „Liberty“ Lawsonovej, dcére britského viceguvernéra Virgínskej kolónie, ktorá čelí dileme medzi oddaním sa tradícii alebo pridanie sa k radikálnym revolucionárom a svojmu bratrancovi Nobleovi Rynalltovej. Kniha obsahuje detailné historické opisy a ponúka čitateľovi pohľad na koloniálnu Ameriku v roku 1775.

2. O čom hovorí kniha "Obklopený idiotmi" od Thomasa Eriksona?

Obklopený idiotmi je škandinávsky bestseller, ktorý vysvetľuje štyri základné typy ľudského správania a komunikácie. Kniha pomáha čitateľom lepšie pochopiť ľudí a spôsob ich správania sa, vtipným spôsobom prezentuje, ako komunikovať s každým z nich, a umožňuje čitateľom spoznať svoje silné a slabé stránky.

3. O čom je kniha "Viazaný prísahou" od Jany Pronská?

Viazaný prísahou je príbeh rytiera Samuela de Gara, ktorý má za úlohu splniť sľub a odviesť Rozáliu z hradu Blatnica do kláštora v horách, aby ju ochránil pred veľmožom Jánom Zápoľským. Samuel sa snaží získať Rozáliinu dôveru a zložiť jej prísahu vernosti a meča, avšak jeho srdce bije iba pre Rozáliu. Štruktúra knihy čitateľa prenáša do sveta plného lásky, prísah a povinností.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

veľká noc

Najlepšie veľkonočné zľavy 2024

Veľká noc sa blíži a s ňou aj ďalšia séria zliav, pomocou ktorých môžete ušetriť. Premýšľate už teraz, čo by ste si vložili do svojho košíka a...

cvičenie

Akciové ponuky a zľavy na podporu zdravia a wellness

Pri nakupovaní tovarov a služieb sa mnohí z nás snažia ušetriť. Robíme tak využívaním rôznych aktuálne prebiehajúcich akcií alebo pomocou...

novoročný výpredaj

Najlepšie zimné výpredaje v roku 2024

Rovnako ako v iné roky, aj v roku 2024 je január a začiatok februára vyhradený hlavne na zaujímavé a výhodné výpredaje. Tie tlačia ceny produktov a...

vianočné darčeky

Vianočné darčeky na poslednú chvíľu: Čo kúpiť?

Vianoce sa nezadržateľne blížia a vy premýšľate, čo kúpiť svojim blízkym? Darček, ktorý si nájdu pod stromčekom, by mal byť osobný a od srdca....