Skvelé účinky octu: Vyčistite ním celú domácnosť!

mop

Ocot je základným kúskom, ktorý by nemal chýbať v žiadnej domácnosti. Je dôležitou surovinou často využívanou pri pečení a varení. Vedeli ste však, že ocot je lacným a účinným pomocníkom v domácnosti? Skvelo si poradí s rôznymi nečistotami a zbaví váš domov neporiadku.

Odstráni vodný kameň

Vodný kameň je nepriateľom snáď každého. Bojujeme proti nemu ako v kuchyni, tak aj v kúpeľni. Nehovoriac o tom, že nerezové kúsky trpia kvôli nemu asi najviac. V prípade, že ste v tomto boji skúsili už všetky produkty, ktoré ponúkajú obchody, máme pre vás jednu radu. Vyskúšajte ocot.

Mnohí totižto nevedia, že ocot je jedným z najlepších pomocníkov v boji s vodným kameňom. Stačí, aby ste ho na krátky čas naniesli na zanesené miesto a následne utreli. Uvidíte, že vodného kameňa sa zbavíte v zlomku sekundy.

Ocot tak pokojne používajte ako na batérie, tak aj v sprchovom kúte alebo na vyčistenie rýchlovarnej kanvice. Dajte vodnému kameňu zbohom.

tečúca voda

Efektívne pranie

Túžite po prevoňanej a hebkej bielizni? V tom prípade stavte na ocot. Dopredu vás môžeme upozorniť, že octový zápach z práčky cítiť nebudete. Práve naopak. Ocot dokáže počas prania vytiahnuť z oblečenia všetok zápach, s ktorým by si aviváž ani iný prací prostriedok neporadil.

A ako ocot pri praní používať? Veľmi jednoducho. Raz za dva alebo tri mesiace použite pri praní pol litra. Okrem toho, že bielizeň bude prevoňaná, bude taktiež hebká.

Plus, ak patríte k ľuďom, ktorí majú príliš tvrdú vodu a uteráky sú po vytiahnutí z práčky drsné, používajte ocot pravidelne.

Vyčistí odtoky

Aj vám sa už stalo, že kuchynský odtok bol upchatý? Nerobte si žiadne starosti. Namiesto chémie, ktorá je často nebezpečná, stavte na ocot. Ten efektívne odstráni všetky nečistoty v odtoku. Voda bude môcť prechádzať do potrubia a pokračovať vo svojej ceste von.

Ako na to? Do odtoku nasypte štyri polievkové lyžice sódy bikarbóny a zalejte polovicou šálky octu. Po zaliatí sa vám vytvorí biela pena, ktorej sa však vôbec nemusíte báť. Po 5 - 10 minútach jednoducho odtok prečistite čistou vodou.

upratovanie

Vyčistí okná bez šmúh

Čistenie okien je snáď tou najhoršou domácou prácou. V prípade, že sa na ňu chystáte, no netúžite po nepríjemných šmuhách, využite silu octu. Okrem vyčistenia nečistôt pôsobí aj protišmuhovo.

Postup čistenia je následne jednoduchý. Do nádoby s rozprašovačom nalejte 250 ml vody, 250 ml čistého alkoholu a 3 kávové lyžičky octu. Všetko premiešajte a začnite čistiť okná tak, ako obyčajne.

Zbaví vás bolestí v krku

Plus, na záver máme jeden bonusový bod, pomocou ktorého sa môžete zbaviť bolestí v krku omnoho rýchlejšie, ako si myslíte. Namiesto jedenia tabletiek alebo cukríkov, si do pohára vody primiešajte polievkovú lyžicu jablčného octu. Zmes kloktajte raz za hodinu.

Zhrnutie

Ocot je skvelým pomocníkom v každej sfére. Je úplne jedno, či potrebujete vyčistiť okná, zbaviť odtok nečistôt alebo bojovať proti bolesti hrdla. Vyskúšajte jeden z našich tipov aj vy a uvidíte, že ocot už nevymeníte.

Často kladené otázky

Ako môžem pomocou octu odstrániť vodný kameň?

Ocot je skvelý pomocník v boji s vodným kameňom. Stačí, aby ste ocot na krátky čas naniesli na zanesené miesto a následne utreli. Takto si môžete efektívne vyčistiť batérie, sprchový kút alebo rýchlovarnú kanvicu.

Ako používať ocot pri praní bielizne?

Raz za dva alebo tri mesiace použite pri praní pol litra octu. Okrem toho, že bielizeň bude prevoňaná, bude taktiež hebká. Ak máte príliš tvrdú vodu, používajte ocot pravidelne, aby uteráky neboli drsné po vytiahnutí z práčky.

Ako si pomocou octu vyčistiť upchatý odtok?

Do odtoku nasypte štyri polievkové lyžice sódy bikarbóny a zalejte polovicou šálky octu. Po zaliatí sa vytvorí biela pena, ktorej sa nemusíte báť. Po 5 - 10 minútach odtok prečistite čistou vodou.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

wellness interiér

Wellness dizajn: Interiérový štýl, ktorý vám pomôže dobiť všetku stratenú energiu

Naše domovy sa za posledných pár rokov stali našimi bezpečnými prístavmi. Stále viac ich využívame na oddych a regeneráciu, preto je úplne normálne...

interiérové trendy

Top interiérové trendy, ktoré budú kraľovať roku 2023

Prechod do “bežného života”, ktorý sme mali pred pandémiou koronavírusu, nebol jednoduchý. Vysoké ceny plynu a bývania, globálna neistota a...

organizácia kabátov

Ako si zorganizovať skriňu s kabátmi?

Väčšina domácností je vybavená typickou skriňou na kabáty – jedna krátka tyč, jedna horná polica, trochu priestoru na podlahe a štandardné dvierka,...

home office

Home office: Tipy, ktoré vám pomôžu lepšie sa sústrediť na prácu

Home office alebo práca z domu sa od roku 2020 stala bežnou súčasťou nášho pracovného života. Mnohé firmy sa síce po uvoľnení opatrení vrátili do...