Ako ušetriť pri nakupovaní oblečenia? 12 praktických tipov, ktoré si zamilujete

oblečenie

Nakupovanie oblečenia nás často vyjde príliš draho. Za kvalitné kúsky z dobrých materiálov si musíme priplácať desiatky až stovky eur navyše. V minulosti nás často zachraňovali akcie a zľavy, no ani tie dnes nie sú už také, ako bývali. Pre niekoho sa tak môže zdať, že výhodné nakupovanie je nemožné. V skutočnosti to však nie je úplná pravda.

Oblečenie, a dokonca aj značkové kúsky, si môžete kúpiť za príjemné ceny, ktoré potešia peňaženku aj vašu nákupnú mániu. Existuje totižto zopár praktických trikov a tipov, o ktorých si dnes povieme niečo viac. Staňte sa odborníkom na nákup a doplňte si šatník všetkým, po čom túžite. Pretože kvalitná móda nemá byť len pre vyvolených.

platenie kartou

1. Nakupujte len to, čo v skutočnosti potrebujete

Prvý bod je pomerne jednoduchý a zvládne ho úplne každý. Nakupovať by ste mali len to, čo naozaj potrebujete. To znamená, že ak premýšľate o nových lodičkách, nazrite do svojej predsiene alebo šatníka a pozrite sa, ako ste na tom. Ak vlastníte niekoľko párov vo viacerých farbách, kúpu zvážte. Je naozaj potrebné, aby ste mali rovnaké, alebo podobné, topánky?

Ak je odpoveď áno, pokračujte ďalej. Pozrite sa na praktickosť topánok. Vysoké lodičky na tenkom podpätku si obujete raz, maximálne dvakrát do roka. Na bežné nosenie nie sú vôbec vhodné. Doma vám budú len zapadať prachom. Ak ide o lodičky na hrubšom podpätku a sú vhodné na každodenné nosenie, pozrite sa na ich farbu a materiál. Bude sa vám hodiť k outfitom, ktoré nosíte? Prípadne, štýlu, ktorý preferujete? Ak je odpoveď nie, lodičky budete mať doma úplne zbytočne.

Nejde však len o lodičky, ale aj ďalšie veci, ako napríklad iný typ obuvi, oblečenie, doplnky či dokonca kozmetika. Je úplne jedno, za akú dobrú cenu tieto veci sú alebo aké pekne sa zdajú byť. Keď ich raz nepotrebujete, vyhodíte za ne zbytočne určitú čiastku peňazí, ktorú môžete využiť na niečo úplne iné.

Pred každým nákupom si preto spíšte tieto otázky na papier a odpovedzte si na ne. Uvidíte, získate objektívny pohľad aj na tú najkrajšiu vec, ktorá vás láka už dlhé týždne či mesiace.

2. Vyhýbajte sa novinkám v ponuke

Viete, ktoré oblečenie má tendenciu byť najdrahším? Novinky. Ide totižto o kúsky, ktoré sa v ponuke nikdy neobjavili a pre ľudí sú zaujímavé. Má o ne záujem o omnoho viac zákazníkov ako o veci staré niekoľko týždňov, mesiacov alebo rokov. Ak nepatríte k známym hercom, spevákom alebo iným osobám, nikto vo vašom okolí nebude vedieť, že máte na sebe niečo z minuloročnej kolekcie.

Pri nakupovaní myslite aj na to, že novinky nebudú novinkami navždy. Raz, a verte, že to bude veľmi skoro, ich nahradia iné veci. Hlavnou príčinou toho, prečo sa móda tak rýchlo strieda je, že jednotlivé obdobia dnes nie sú rozdelené len na hlavné sezóny jar, leto, jeseň a zima, ale majú aj menšie "podsezóny" a "mini kolekcie". Tie sa v ponuke obchodov pravidelne menia a prichádzajú takmer každý týždeň.

Namiesto toho, aby ste si vybrali tričko, nohavice či sukňu za premrštenú cenu si chvíľu počkajte. S veľkou pravdepodobnosťou cena po čase klesne. Dokonca, mnohé horúce trendy nezaujmú tak, ako sa predpokladalo, a oblečenie sa tak dostane rovno do výpredaja.

3. Nakupujte v second-handoch

Second-handy sú dnes snáď najobľúbenejším typom obchodov. Pred niekoľkými rokmi sa dostali aj na internet, a preto si ich ponuku môžete prezerať z pohodlia domova. Ich veľkou výhodou je najmä to, že v nich objavíte drahé a kvalitné kúsky za veľmi nízke ceny. Aj v tomto prípade platí, že ide skôr o minuloročné kolekcie, no ako sme spomenuli, ak pravidelne nechodíte po červenom koberci, nikto nebude vedieť, odkiaľ kúsok máte alebo kedy ste ho kúpili. Stačí, ak ho správne skombinujete s ostatným oblečením a doplnkami.

Ak by sa vám z ponuky second-handov nič nepáčilo, existuje ešte jedno riešenie. To sa bude páčiť najmä kreatívnym dušiam, ktoré stále niečo tvoria, menia a upravujú. Vyberte si niečo, čo by ste dokázali prešiť na svoj vlastný štýl. Napríklad, stavte na veľké pánske sako za 4 €, ktoré zúžite, upravíte a pridáte k nemu opasok. Šaty alebo vrchná časť k formálnym nohaviciam je na svete.

Fantázii sa medze nekladú a v rámci módy to platí dvojnásobne. Zabudnite na klasické obchody a vyberajte si zo širokej ponuky second-handov. Niektoré sú drahšie, iné lacnejšie. Rozhodne sa však oplatia. Ak ste v nich nikdy nenakupovali, vyskúšajte to. Uvidíte, že sa zaradíte k pravidelným zákazníkom.

oblečenie

4. Využívajte zľavové kupóny

Zľavové kupóny zmenili pred rokmi spôsob nakupovania. Dokážete vďaka nim ušetriť na úplne všetkom. Je jedno či nakupujete oblečenie, potraviny, doplnky alebo kozmetiku. Ich používanie je jednoduché. Každý kupón má svoj špeciálny kód, ktorý stačí okopírovať a následne ho použiť v pokladni internetového obchodu. Niektoré vám pomôžu ušetriť peniaze za dopravu, iné vám poskytnú 5 %, 10 % alebo aj 50 % zľavu z celého nákupu.

Na to, aby ste mohli kupóny používať však musíte poznať miesto, kde ich zohnať. Niektoré obchody vám ich poskytnú za registráciu do newslettera. Iné zas vtedy, keď sa stanete členom vernostného programu. Tou najjednoduchšou cestou je pozrieť si kupóny na špecializovaných weboch, ktoré sa im venujú. Ušetrite pomocou kupónov aj vy. Pozrite si ich na našom webe a vyberte si presne tie, ktoré práve potrebujete.

5. Používajte aplikácie internetových obchodov

Možno to viete, možno nie, no mnohé internetové obchody majú aplikácie, ktoré uľahčujú celý nákup. Stiahnuť si ich môžete spravidla do smartfónov s operačným systémom iOS a Android. Tajnou funkciou týchto aplikácií je však to, že sa v nich nachádzajú kupóny, ktoré nenájdete nikde inde. Prípadne sa v aplikácii nachádzajú odlišné, a omnoho nižšie ceny, ako na webstránke alebo v obchode.

Ak teda plánujete nákup, vždy si zistite, či spoločnosť nemá aplikáciu, ktorú by ste mohli využiť. K známym značkám, ktoré ich využívajú a odmeňujú vás rôznymi zľavami sa radia H&M, Zara a Gate. Zo zahraničných obchodov, ktoré u nás nemajú pobočky, no posielajú výrobky aj do našej krajiny, sa radia Amazon, Etsy a Ebay.

Výhodou aplikácií je najmä to, že vám dokážu posielať upozornenia na akcie, zľavy, súťaže alebo novinky. Sú praktické, jednoducho sa používajú a uľahčujú celý proces objednávania.

6. Nakupujte online

Internetové obchody sú charakteristické tým, že majú spravidla nižšie ceny ako tie kamenné. Pri nakupovaní tak môžete ušetriť desiatky až stovky eur. A to sa netýka len oblečenia, ale tiež elektroniky, interiérového dizajnu či kozmetiky.

Online nakupovanie má však aj ďalšie výhody, ako napríklad možnosť používania spomínaných kupónov. Tie, bohužiaľ, nemôžete použiť v klasických kamenných obchodoch. Ďalej netreba zabúdať na to, že si jednotlivé kúsky môžete medzi sebou porovnať. Ak sa vám páči kabát v jednom e-shope, no je pridrahý, veľmi podobný, alebo rovnaký, môžete nájsť niekde inde a so zľavou niekoľko percent.

Nízke ceny však nie sú všetko. Pri nakupovaní online šetríte svoju energiu a čas. Namiesto chodenia z jedného obchodu do druhého si nakúpite všetko z pohodlia domova a kedykoľvek budete chcieť. E-shopy sú otvorené nonstop. Nové oblečenie si vyberte v noci, počas sviatku alebo iných voľných dní.

nakupovanie oblečenia

7. Upravte to, čo už máte

Ešte predtým, ako pôjdete na lov nových kúskov, si pretrieďte šatník a vyhoďte odtiaľ veci, o ktoré už nemáte záujem. Môžu to byť staré šaty alebo nohavice, ktoré už dávno vyšli z módy. Ak patríte ku kreatívnym typom, oblečeniu vdýchnite nový život. To znamená, že zo starých nohavíc spravte štýlové a moderné šortky. Prípadne ich len skráťte a noste na doma.

Staré a neforemné šaty zúžte, pridajte k nim nejaké doplnky a upravte tak, aby dobre sedeli. Dobré budú napríklad na leto alebo domáce nosenie. Vyhadzovanie oblečenia je zbytočné a často kvôli nemu prichádzate o množstvo peňazí.

Odpad by mal byť vždy až poslednou možnosťou. Putovať by doň mali kúsky, ktoré sú roztrhané, vydraté alebo inak zničené. Upravené oblečenie môžete dokonca darovať ľuďom, ktorí to potrebujú. Pošlite ho napríklad do detských domovov.

8. Oblečenie predajte

Určite sa vám už stalo, že ste si niekedy kúpili z rýchlosti niečo, nad čím ste ani len nepremýšľali a nakoniec ste si to ani raz neobliekli. Takéto nákupy má za sebou snáď každý. Je to úplne normálne a netreba sa tým trápiť. Jednotlivé kúsky však máte doma úplne zbytočne, a preto by ste s nimi mali niečo robiť. Najlepším riešením je oblečenie posunúť ďalej za určitú sumu.

Ak ide o veci, ktoré ste na sebe nemali ani raz a majú dokonca aj visačku, pokojne ich naceňte vyššou sumou. Zbytočne to s ňou však nepreháňajte, aby sa vám podarilo predať všetko, čoho sa potrebujete zbaviť. Naopak oblečenie, ktoré ste na sebe už mali, predajte za symbolickú sumu. Najlepšie len za zopár eur.

Takýmto spôsobom zúžitkujete staré oblečenie, za ktoré získate určitú čiastku, ktorú môžete využiť na nákup nového. Plus, šatník zbavíte zbytočných vecí, ktoré vám len zavadzali.

9. Použite jedno jednoduché pravidlo

Určite poznáte zaujímavé pravidlá a triky, ktoré využívate počas svojho života v rôznych oblastiach. Napríklad, ak nejaké oblečenie nenosíte viac ako rok, posuňte ho ďalej. S veľkou pravdepodobnosťou ho totižto na seba už nedáte. Pri nakupovaní existuje viacero pravidiel, napríklad spomínané prvé, ktoré hovorí o základných otázkach, ktoré by ste si mali pred objednaním vecí položiť.

To hlavné a základné pravidlo znie však takto: Skôr ako si niečo kúpite, položte si otázku, či to budete nosiť minimálne toľkokrát, koľko to stojí. Napríklad, ak si kúpite šaty za 30 €, opýtajte sa samých seba, budete ich mať na sebe minimálne tridsaťkrát? A síce sa to zdá ako málo, je to minimálne tridsať dní. A to je len tá najnižšia hranica. Oblečenie by ste mali mať na sebe aspoň raz toľko, aby vám vrátilo hodnotu, ktorú ste doň dali.

mobil v ruke

10. Požičiavajte si veci s inými členmi rodiny

Bývate doma viacerí a máte rovnakú veľkosť? Využite túto možnosť a veci si meňte! Výhodou je, že aj keď váš brat alebo sestra majú iný štýl, s veľkou pravdepodobnosťou u nich nájdete niečo, čo by sa vám mohlo hodiť alebo páčiť. Prezrite si ich poličky, zásuvky a skrinky. Využite biele tričko a skombinujte ho do elegantného outfitu. Zoberte si kabát a buďte štýloví aj v zime.

Požičiavanie vecí od ostatných členov rodiny vám pomáha ušetriť výdavky, ktoré by ste museli investovať do oblečenia, ktoré by ste inak vôbec nenosili, prípadne by ste ho nosili len veľmi málo. Dohodnite sa so svojimi súrodencami a blízkymi a vymeňte si na deň šatníky. Urobiť tak môžete nielen s ľuďmi, s ktorými žijete v jednej domácnosti, ale aj s kamarátkami.

11. Starajte sa o veci, ktoré už máte

Jednotlivé materiály, a to dokonca aj tie najkvalitnejšie, sa dokážu nesprávnym používaním zničiť. Práve preto si dávajte pozor na všetko, čo máte. Luxusné a drahé materiály perte veľmi opatrne alebo ich pravidelne noste do čistiarne. Špeciálne čistenie si často vyžadujú kabáty a bundy. Z materiálov je to kašmír a zamat.

Nejde však len o pranie a sušenie, ale aj o to, ako veci žehlíte, skladáte a skladujete. Pri nosení si dávajte pozor, kam si sadáte, prípadne či ste sa počas chôdze o niečo nezachytili.

O každom materiáli, ktorý doma máte, by ste si mali naštudovať potrebné informácie. Tie vám pomôžu so starostlivosťou a aj skladovaním.

12. Ak idete do obchodu, spíšte si zoznam

Potrebujete nové nohavice a nejakú bielizeň, no bojíte sa, že by ste v obchode kúpili aj to, čo v skutočnosti nepotrebujete? Jednoducho si spíšte zoznam! Ten funguje veľmi podobne, ako v prípade potravín alebo iných vecí. Na papier alebo do mobilu si napíšte, čo v skutočnosti potrebujete a kvôli čomu idete na nákup. Následne, keď do obchodu prídete, vyrazte len do tých sekcií, kde sa dané veci nachádzajú. Po ceste sa zbytočne nezastavujte.

oblečenie

Zhrnutie

Pri nakupovaní oblečenia sa takmer zdá, že nie je možné ušetriť. Predsa len, jednotlivé výrobky sú drahé a ak chcete kvalitu, je potrebné priplatiť si. Tieto tvrdenia však už nie sú ani zďaleka tak pravdivé, ako to bolo v minulosti. Nakupovanie môže byť výhodné a nemusíte pri ňom utratiť desiatky až stovky eur. Pomôžte si našimi radami, využívajte akcie, zľavové kupóny, píšte si zoznam, starajte sa o to, čo už teraz máte a ak sa u vás doma nachádza nejaká vec, ktorú nepotrebujete, jednoducho ju posuňte ďalej.

Často kladené otázky

Ako nakupovať kvalitné oblečenie za príjemné ceny?

Na výhodné nakupovanie módnych kúskov môžete využiť niekoľko praktických trikov a tipov, napríklad nakupujte len to, čo potrebujete, vyhýbajte sa novinkám v ponuke obchodov a nakupujte v second-handoch.

Ako zistiť, či naozaj potrebujem kúpiť nový kus oblečenia alebo obuv?

Skontrolujte svoj šatník a zistite, či už podobný kúsok vlastníte, akú praktickosť a využitie by mal a či by sa hodil ku vašim outfitom a štýlu. Ak nie, pravdepodobne ho doma budete mať zbytočne.

Ako nakupovať štýlové oblečenie, doplnky a kozmetiku za dobré ceny?

Vyhýbajte sa novinkám, ktoré sú zvyčajne drahšie, počkajte niekoľko týždňov alebo mesiacov na pokles ceny, a tiež využite ponuky second-handov, kde môžete nájsť kvalitné kúsky za nižšie ceny.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

wellness interiér

Wellness dizajn: Interiérový štýl, ktorý vám pomôže dobiť všetku stratenú energiu

Naše domovy sa za posledných pár rokov stali našimi bezpečnými prístavmi. Stále viac ich využívame na oddych a regeneráciu, preto je úplne normálne...

interiérové trendy

Top interiérové trendy, ktoré budú kraľovať roku 2023

Prechod do “bežného života”, ktorý sme mali pred pandémiou koronavírusu, nebol jednoduchý. Vysoké ceny plynu a bývania, globálna neistota a...

organizácia kabátov

Ako si zorganizovať skriňu s kabátmi?

Väčšina domácností je vybavená typickou skriňou na kabáty – jedna krátka tyč, jedna horná polica, trochu priestoru na podlahe a štandardné dvierka,...

home office

Home office: Tipy, ktoré vám pomôžu lepšie sa sústrediť na prácu

Home office alebo práca z domu sa od roku 2020 stala bežnou súčasťou nášho pracovného života. Mnohé firmy sa síce po uvoľnení opatrení vrátili do...