Ako vybrať koberec? Ide to jednoduchšie ako sa zdá!

koberec v spálni

Koberce patria medzi veľmi obľúbené dekorácie do domácnosti. Okrem toho, že ju skvelo doplnia, majú aj praktickú úlohu. Počas chladných dní nám udržujú nohy v teple. Ak aj vy premýšľate, aký koberec zvoliť, máme pre vás zopár rád, ako na to.

notebook a mobil na zemi

Celoplošné koberce majú stopku

Kým v minulosti boli celoplošné koberce veľmi obľúbené, dnes je tomu úplne inak. Množstvo ľudí sa ich zbavuje a vyberá si menšie kúsky, ktoré zaberú omnoho menší priestor.

Celoplošné koberce často opticky miestnosť zmenšujú. Dodávajú jej úplne iný vzhľad a k dnešným trendom v zariaďovaní sa vôbec nehodia. V prípade, že ste chceli veľký koberec do obývačky alebo inej miestnosti, ešte raz si to premyslite.

Okrem všetkých spomenutých nevýhod je tu ešte jedna, ktorou je náročné čistenie. Koberce sa samé o sebe zle umývajú, nehovoriac o tak veľkých typoch akým sú celoplošné.

Na aký typ kobercov teda staviť a aký si vybrať? Máme pre vás zopár tipov a rád!

Miestnosť, kde koberec bude

V každej miestnosti sa koberec nachádza na inom mieste. Na základe toho, plus celkového štýlu, je potrebné vybrať správny typ.

Napríklad, v obývačke je často v blízkosti konferenčného stolíka alebo sedačky. V kúpeľni sa nachádza pri sprchovom kúte alebo pri nejakej zo skriniek.

Podľa umiestnenia a veľkosti miestnosti musíte vybrať aj veľkosť koberca. Spravidla sa však do kúpeľní vyberajú menšie typy. Ide totižto o pracovnú miestnosť, v ktorej neoddychujete (ak nie ste vo vani). Koberec by vám mohol zavadzať.

Na druhej strane, do obývačky alebo spálne sa hodí aj väčší typ, ktorý skvelo doplní prázdnu zem.

koberec a sedačka

Štýl zariadenia

Do minimalizmu sa hodí jeden menší jednofarebný koberec, ktorý ladí s celým zariadením miestnosti. Nemal by byť nijakým spôsobom extravagantný alebo príliš výrazný. Kontrast totižto v minimalizme nemá žiadnu šancu.

V rámci iných štýlov, ako napríklad rustikálny, je dobré zvoliť koberec, ktorý má rôzne ozdoby, ako napríklad vlasy z boku.

Koberec sa snažte vždy skombinovať s celým zariadením. Ide o doplnok, ktorý má miestnosť doplniť. Nemal by byť príliš výrazný a pútať na seba pozornosť.

Typ vlasu

V ponuke obchodov nájdete desiatky rôznych typov kobercov. Najčastejšie sa od seba odlišujú tým, akú dĺžku vlasov majú. V tomto prípade ide spravidla o váš výber, ktorý príliš neovplyvňuje výzor.

Koberce s dlhšími vlasmi sa hodia skôr do detských izieb alebo spální. Čistia sa totižto omnoho ťažšie. Naopak, do obývačiek, kde sa po koberci bude chodiť viac a častejšie, je dobré zvoliť kratšie vlasy.

Tvar koberca

Tvar je pomerne dôležitým parametrom pri výbere kobercov. Najobľúbenejší je spravidla štvorec alebo obdĺžnik. Staviť však môžete aj na iné ako napríklad kruh alebo trojuholník.

Pri nevšedných tvaroch je však dobré zvážiť, či sa budú hodiť a či náhodou nebudú vyčnievať. Nesprávny tvar dokáže pokaziť štýlové zariadenie miestnosti.

Ak sa tvaru bojíte, stavte na klasiku vo forme štvorca alebo obdĺžnika. Nič ňou nepokazíte.

žena, ktorá sedí na koberci

Čo by kobercu ešte nemalo chýbať?

Základom správneho koberca je kvalitný materiál, ktorý by sa nemal len tak zničiť. Mal by vydržať roky aj v tom prípade, že sa po ňom bude pravidelne chodiť.

Okrem toho je veľmi dôležité vybrať si koberec, ktorý bude zo spodnej časti pogumovaný. Ak sa má po ňom dobre chodiť a má byť bezpečný, nesmie sa pod nohami posúvať.

Zhrnutie

Výber koberca nemusí byť tak ťažký, ako sa zdá. Na trhu nájdete desiatky rôznych modelov v rôznych tvaroch. Rozhodne medzi nimi nájdete presne ten, ktorý potrebujete.

Často kladené otázky

Aký typ koberca by som mal vybrať do svojej domácnosti?

Výber koberca záleží na miestnosti, kam ho chcete umiestniť, na štýle zariadenia domácnosti a na vašich preferenciách ohľadom vlasov a tvaru koberca. Môžete sa rozhodnúť pre menšie koberce namiesto celoplošných, pretože sú viac v súlade s dnešnými trendami zariadenia domácnosti a sú ľahšie na údržbu.

Ako si vybrať veľkosť a tvar koberca pre konkrétnu miestnosť?

Veľkosť a tvar koberca by sa mal riadiť umiestnením koberca v miestnosti a veľkosťou samotnej miestnosti. Do kúpeľní sa zvyčajne vyberajú menšie koberce, do obývačiek alebo spální sa môžu hodiť aj väčšie koberce. Čo sa tvaru týka, najobľúbenejšie sú štvorec a obdĺžnik, ale môžete sa rozhodnúť aj pre iný nevšedný tvar, napríklad kruh alebo trojuholník, ak to ladí so štýlom miestnosti.

Aký materiál a povrch by mal mať správny koberec?

Základom správneho koberca je kvalitný materiál, ktorý vydrží dlhodobo aj pri pravidelnom používaní. Správny koberec by mal mať zo spodnej časti pogumovaný povrch, aby sa neposúval pod nohami a bol bezpečný pri chôdzi.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

wellness interiér

Wellness dizajn: Interiérový štýl, ktorý vám pomôže dobiť všetku stratenú energiu

Naše domovy sa za posledných pár rokov stali našimi bezpečnými prístavmi. Stále viac ich využívame na oddych a regeneráciu, preto je úplne normálne...

interiérové trendy

Top interiérové trendy, ktoré budú kraľovať roku 2023

Prechod do “bežného života”, ktorý sme mali pred pandémiou koronavírusu, nebol jednoduchý. Vysoké ceny plynu a bývania, globálna neistota a...

organizácia kabátov

Ako si zorganizovať skriňu s kabátmi?

Väčšina domácností je vybavená typickou skriňou na kabáty – jedna krátka tyč, jedna horná polica, trochu priestoru na podlahe a štandardné dvierka,...

home office

Home office: Tipy, ktoré vám pomôžu lepšie sa sústrediť na prácu

Home office alebo práca z domu sa od roku 2020 stala bežnou súčasťou nášho pracovného života. Mnohé firmy sa síce po uvoľnení opatrení vrátili do...