Ako ušetriť na potravinách?

zelenina v obchode

Inflácia a zdražovanie sa odrazili nielen na energiách, ale aj na potravinách. Tým sa v súčasnosti ceny zvyšujú pravidelne, takmer každý deň. Ako ušetriť pri nákupe základných potravín? Pripravili sme si pre vás niekoľko praktických tipov.

Priemerné ceny potravín

Ceny potravín sa na Slovensku začali zvyšovať už v priebehu roka 2021. Zmeny však neboli príliš viditeľné a citeľné. Spotrebitelia ich pri bežnom nákupe takmer neregistrovali. Rok 2022 sa však nesie v znamení výrazného zdražovania a vysokej inflácie, čo spôsobilo, že posledné mesiace dosahujú ceny potravín svoje maximá.

potraviny

Medzimesačný vývoj cien (september a október 2022)

Medzimesačne (porovnanie septembra a októbra 2022) rástli ceny v 11 z 12 odborov (výdavkových skupín domácností). Ako uvádza Národná banka Slovenska, najväčší vplyv na infláciu mali naďalej rastúce ceny potravín. V októbri medzimesačne zdraželi o 2,5 %, čo bola štvrtá najvyššia hodnota tento rok. 

Najväčšie zmeny si mohli spotrebitelia všimnúť najmä v cenách mäsa, ktoré sa zvýšili o 1,7 %, mlieka, syrov a vajec, ktoré zaznamenali rast v hodnote 3,6 % a zeleniny, ktorej cena sa zvýšila o 9,7 %. 

Na druhej strane, prvý raz od začiatku roka mierne klesli ceny olejov a tukov o 0,2 % a znížili sa aj ceny ovocia o 2,3 %.

Medziročný vývoj (október 2021 a október 2022)

Medziročný vývoj predstavoval v októbri 2022 14,9 %, čo je najvyššia úroveň za viac ako 22 rokov. Vyššie ceny boli vo všetkých 12 sledovaných výdavkových skupinách (odboroch) domácností, pričom polovica z nich dosiahla rast nad 10 %.

Ceny potravín sú v porovnaní s minulým rokom o 26,8 % drahšie, pričom inflácia a zvyšovanie cien mali veľký vplyv na chleba, obilniny, mäso, mlieko, syry a vajcia, ktorých cena medziročne stúpla od 27 % do 30 %. Najvýraznejší skok v cenách však môžeme pozorovať na olejoch a tukoch, ktoré sú drahšie až o polovicu.

S rýchlym a dynamickým rastom cien potravín sa stretáme už niekoľko mesiacov a zatiaľ to nevyzerá tak, že by sa mal skončiť. Ak teda nechcete prísť o všetky svoje úspory, spravíte dobre, keď využijete naše praktické tipy a zistíte, ako efektívne ušetriť na potravinách.

Spravte si rozpočet na stravu

Ešte predtým, ako sa vydáte do obchodu a začnete nakupovať všetko, čo potrebujete, si sadnite a spracujte si orientačný rozpočet na mesiac. Ten by mal byť realistický, čo znamená, že by nemal byť príliš malý, aby sa nestalo, že ho prekročíte už v prvej polovici mesiaca. To by vás vo výsledku mohlo demotivovať a spôsobiť, že následne miniete oveľa viac, ako ste skutočne chceli.

Pri tvorbe realistického rozpočtu berte do úvahy:

  • Výdavky z predchádzajúceho mesiaca – podľa toho zistíte, koľko približne míňate na stravu.
  • Počet členov domácnosti – ak nakupujete do domácnosti, v ktorej býva viac ľudí, váš rozpočet bude musieť byť väčší, ako v prípade, ak by ste nakupovali len pre seba.
  • Spôsob stravovania – tento parameter berte do úvahy hlavne vtedy, keď máte nejaké alergie alebo zdravotné komplikácie, kvôli ktorým musíte jesť drahšie typy potravín, ako napríklad mliečne alternatívy. To isté platí aj pre vegetariánov a vegánov.

Podľa všetkých týchto informácií si stanovte určitý rozpočet. S tým počas mesiaca pracujte a pravidelne ho kontrolujte. Keď zistíte, že ste počas jedného týždňa minuli viac, ten ďalší sa snažte uskromniť. Po skončení mesiaca si spravte menšie zhrnutie. Zistite, či ste rozpočet dodržali, aké náročné bolo dodržať ho a či ho môžete použiť aj ďalší mesiac. Ak by vám nesedel, pretože bol moc striktný, mierne ho navýšte.

tašky s potravinami

Zistite, čo nakupujete

Problém, kvôli ktorému mnohí nedokážu dodržať rozpočet a ušetriť na jedle a potravinách je ten, že nakupujú veci, ktoré v skutočnosti vôbec nepotrebujú. Ak platíte kartou, prezrite si výpis účtu a spočítajte si, koľko ste za posledných 30 dní zaplatili za rannú kávu, obed v meste alebo večerný drink. Suma, ktorá vám vyjde, vás môže veľmi nepríjemne prekvapiť.

Ak kartou neplatíte, nasledujúci týždeň či dva sa sledujte a zapisujte si, čo kupujete. Keď pred sebou budete vidieť zoznam maličkostí, ktoré pri nakupovaní vyzerajú neškodne, uvidíte, prečo je pre vás tak náročné šetriť.

Dobrou správou však je, že na tieto menšie prehrešky existuje veľmi jednoduché riešenie. Namiesto toho, aby ste si každé ráno kúpili drahú kávu v kaviarni, si ju spravte doma. To isté platí aj s obedmi. Navarte si doma vždy na niekoľko dní dopredu, obed si zabaľte do obedára a v práci ohrejte.

Varte doma

Varením doma dokážete ušetriť desiatky až stovky eur mesačne, pretože sa vyhnete kupovaniu predraženého obeda v reštaurácii v meste alebo v jedálni. Ak na varenie nemáte veľa času, stavte na rýchle recepty, ktoré máte hotové do 30 minút. Pri varení sa vždy snažte pripraviť jedlo aspoň na dva dni dopredu. Prípadne si cez víkend navarte rovno dve či tri rôzne jedlá, ktoré budete meniť. Vyhnete sa tak zdĺhavému vareniu počas uponáhľaných pracovných dní.

Vyskúšajte nové recepty

Mnohé slovenské domácnosti obľubujú mäsité pokrmy, ktoré sa na stole podávajú aspoň štyri, niekedy aj viackrát do týždňa. Podľa štatistík Národnej banky Slovenska je však mäso jednou z položiek, ktorej stúpla cena najviac. Práve preto je dobré prehodnotiť svoj jedálniček aj zvyky a akýkoľvek druh mäsa obmedziť na minimum.

Bezmäsitých receptov je v súčasnosti nespočetné množstvo. Vychutnať si môžete rizoto, lasagne, slané aj sladké palacinky, zemiakové placky, šaláty a veľa ďalšieho. Mnohé bezmäsité recepty sú tiež rýchle, takže ich dokážete pripraviť v priebehu niekoľkých minút aj počas pracovných dní.

potraviny

Nakupujte vždy s nákupným zoznamom

Ak vojdete do obchodu bez nákupného zoznamu, s veľkou pravdepodobnosťou nakúpite aj to, čo vôbec nepotrebujete. Preto si pred odchodom do supermarketu sadnite za stôl a na papier alebo do mobilu si spíšte všetko, čo vám chýba. Ešte lepším riešením je písanie potrebných vecí priebežne. Zaistíte si tak, že na nič nezabudnete a do zoznamu nebudete v rýchlosti, tesne pred odchodom do obchodu, zapisovať aj veci, ktoré vôbec nechcete.

Vyberte si správny obchod

Niektoré obchody sú vo všeobecnosti drahšie, ako iné. Tým by ste sa pri šetrení mali vyhýbať. Navštíviť by ste ich mali len vtedy, keď v ich ponuke objavíte zaujímavú a výhodnú akciu na výrobok, ktorý zháňate.

Na slovenskom trhu funguje niekoľko výhodných a pomerne lacných obchodov, ku ktorým sa radí napríklad Tesco, Kaufland alebo Lidl. Na druhej strane, presným opakom sú menšie reťazce ako Delia alebo Yeme.

Nebojte sa siahnuť po lacných alternatívach

To, že sú niektoré potraviny alebo výrobky lacnejšie ešte neznamená, že sú nižšej kvality. Vlastné značky známych reťazcov ako sú Tesco, Clever, Pilos alebo Billa dokážu konkurovať svetoznámym výrobcom s dlhou históriou. Chuť tvarohu, syra alebo jogurtu je často veľmi totožná, vďaka čomu si na obľúbenom pokrme pochutíte vo výsledku rovnako dobre, ako v prípade použitia výrobkov iných značiek.

Využívajte zľavy a akcie

Jednotlivé obchodné reťazce majú stále nejaké zaujímavé akcie a zľavy, ktoré vedia výrazne ovplyvniť výslednú cenu nákupu. Bola by teda škoda, ak by ste ich nevyužili. Pri spisovaní zoznamu si prezrite akciové letáky obchodov, do ktorých často chodíte. Zistite, kde môžete väčšinu produktov, ktoré potrebujete, kúpiť lacnejšie.

Ak máte viac času, pochoďte viaceré reťazce a jednotlivé produkty nakúpte tam, kde sú aktuálne najvýhodnejšie. Síce vás to bude stáť nejaký čas, vyhnete sa nepeknej diere v rozpočte.

Vyhnite sa plytvaniu jedlom

Vyhadzovanie jedla do koša vo veľkom oslabuje váš rozpočet. Vždy, keď v chladničke nájdete niečo staré, čo musíte dať preč, zistite, prečo ste to nestihli spotrebovať. Nechutí vám to, mali ste toho doma príliš veľa alebo ste na to zabudli? Na každý z možných scenárov existuje riešenie.

Ak vyhadzujete jedlo, ktoré vám chutí menej, nekupujte ho. A to ani vtedy, keď je v akcii. Ak vyhadzujete jedlo, ktoré doma už máte, kúpte ho až po tom, ako spotrebujete to, ktoré sa nachádza v chladničke. Pamätajte, že s mnohými potravinami, ako napríklad jogurtmi, syrmi, nátierkami alebo šunkami sa nemôžete zásobiť “na horšie časy”, pretože nemajú dlhú trvanlivosť. Spotrebovať by ste ich mali do niekoľkých dní.

A ak vyhadzujete jedlo, na ktoré ste zabudli, pretože sa nachádzalo za inými potravinami, je na čase preorganizovať celý interiér chladničky. Potraviny z nej vyložte, poličky a nádoby vytiahnite, vyčistite, nechajte uschnúť a následne do nej jednotlivé výrobky vráťte.

paprika

Využívajte vlastnú tašku

Tašky sú zbytočným nákladom navyše, ktorému sa dá veľmi jednoducho vyhnúť. Do obchodov noste vždy svoje vlastné. Ideálne plátenné a pevnejšie typy, ktoré odnesú aj ťažšie potraviny.

Okrem toho spravíte dobre, keď si nákupné tašky vložíte do každej kabelky, ktorú nosíte so sebou do práce, školy alebo mesta. Nikdy neviete, či sa po ceste domov nezastavíte v obchode.

Zhrnutie

Ceny potravín sú vysoké a každým mesiacom sa na nich šetrí ťažšie. Ak hľadáte nové spôsoby, ako sa vyhnúť míňaniu stoviek eur na obľúbené jogurty, syry či iné výrobky, využite naše praktické rady. Platí, že čím viac ich skombinujete, tým viac ušetríte.

Často kladené otázky

Ako začiatok zdražovanie potravín na Slovensku?

Ceny potravín na Slovensku začali zvyšovať už v priebehu roka 2021, ale zmeny neboli príliš viditeľné a citeľné. V roku 2022 sa však situácia zmenila a inflácia a zvyšovanie cien ovplyvnili ceny mäsa, mlieka, syrov, vajec a iných potravín, ktorých cena medziročne stúpla od 27 % do 30 %.

Ktoré potraviny zaznamenali najväčší nárast cien medzi septembrom a októbrom 2022?

Najväčšie zmeny si mohli spotrebitelia všimnúť najmä v cenách mäsa, ktoré sa zvýšili o 1,7 %, mlieka, syrov a vajec, ktoré zaznamenali rast v hodnote 3,6 % a zeleniny, ktorej cena sa zvýšila o 9,7 %.

Aké praktické rady môžeme využiť pri plánovaní nákupu potravín, aby sme ušetrili?

Je dôležité si spracovať orientačný rozpočet na mesiac, ktorý by mal zohľadňovať výdavky z predchádzajúceho mesiaca, počet členov domácnosti a spôsob stravovania. Tiež zvažte sledovanie svojich nákupov a zistite, čo nakupujete, aby ste vedeli, kde môžete ušetriť alebo eliminovať nepotrebné výdavky.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

wellness interiér

Wellness dizajn: Interiérový štýl, ktorý vám pomôže dobiť všetku stratenú energiu

Naše domovy sa za posledných pár rokov stali našimi bezpečnými prístavmi. Stále viac ich využívame na oddych a regeneráciu, preto je úplne normálne...

interiérové trendy

Top interiérové trendy, ktoré budú kraľovať roku 2023

Prechod do “bežného života”, ktorý sme mali pred pandémiou koronavírusu, nebol jednoduchý. Vysoké ceny plynu a bývania, globálna neistota a...

organizácia kabátov

Ako si zorganizovať skriňu s kabátmi?

Väčšina domácností je vybavená typickou skriňou na kabáty – jedna krátka tyč, jedna horná polica, trochu priestoru na podlahe a štandardné dvierka,...

home office

Home office: Tipy, ktoré vám pomôžu lepšie sa sústrediť na prácu

Home office alebo práca z domu sa od roku 2020 stala bežnou súčasťou nášho pracovného života. Mnohé firmy sa síce po uvoľnení opatrení vrátili do...