Jesenné upratovanie záhrady: Čo všetko treba urobiť?

jeseň v záhrade

Leto odišlo a nahradila ho sychravá a chladná jeseň. Tá je charakteristická nielen nižšími teplotami a zlým počasím, ale tiež tým, že sa mnohým spája s veľkým upratovaním domácnosti a záhrady. Plánujete vyčistiť svoje okolie a chceli by ste mať v celom procese jasno? Máme pre vás zoznam, v ktorom vám prinášame všetky aktivity a činnosti, ktoré je nutné urobiť. Poďme sa na to pozrieť.

Spravte si plán

Celý proces upratovania, triedenia a prípravy na zimu, by mal začať určitým plánom. Doň si napíšte váš cieľ a všetko, čo chcete dosiahnuť. Prácu rozdeľte na menšie pracovné úkony, ktoré dokážete spraviť v priebehu niekoľkých minút a na väčšie úlohy, ktoré budete robiť niekoľko hodín alebo dní.

V pláne si rozdeľte jednotlivé časti záhrady a okolia domu. K nim si napíšte všetko, čo v nich musíte urobiť a čo na to budete potrebovať. Napríklad, v okolí domu budete musieť pozametať lístie a nečistoty, takže vám nesmie chýbať kvalitná metla a lopatka. V záhradnom domčeku budete musieť triediť staré veci, a preto si nezabudnite ochranné rukavice, ktorými sa ochránite pred zádermi alebo poškriabaním. Taktiež si na túto činnosť vyhraďte viac času a nikam sa zbytočne neponáhľajte.

Ku každej aktivite si stanovte určitý časový plán, aby ste vedeli, kedy približne skončíte, aby ste si mohli plánovať aj iné pracovné a osobné záležitosti. Nebuďte na seba však príliš prísni. Málo času vás bude len stresovať a demotivovať.

Plán by mal byť pripravený pre každú časť záhrady a okolia domu, ktorú chcete upratovať. Napíšte si ho na papier a pripnite na chladničku, alebo ho napíšte elektronicky a rozošlite aj druhým členom rodiny.

park

Nerobte všetko sami

Veľmi dôležité je tiež vedieť, že upratovanie by ste nemali robiť sami. Nestihnete toho príliš veľa, práca sa natiahne na dni alebo týždne a budete unavení. Do celého procesu zapojte aj partnera, deti a ostatných členov domácnosti. Úlohy delegujte podľa toho, ako sú ľudia šikovní alebo podľa toho, čo chcú robiť.

Mužom prenechajte náročnejšie úlohy, ktoré si vyžadujú viac sily. Ženám zas dajte robiť veci, ktoré si vyžadujú trpezlivosť a sú orientované na detail. Upratovanie v skupine je zábavné, dokáže zlepšiť náladu a podporí tímového ducha.

V takýchto prípadoch je dobré, keď zoznam spíšete do online dokumentu, ktorý budú môcť upravovať všetci členovia rodiny. Spíšte jednotlivé aktivity a úlohy a nechajte, aby sa k nim zapísali. Dajte im možnosť výberu, prípadne ich zadeľte vy. Výhodou elektronických zoznamov je, že ak by ste potrebovali niečo doplniť, alebo by ste chceli niečo upraviť, nemusíte to škrtať. Nenastane tak žiaden chaos ani nezhody.

Nasnažte sa všetko upratať len za jeden deň

Jesenné upratovanie je dlhšie a trvá niekoľko dní, prípade týždňov. Práve preto sa nesnažte urobiť všetko za jeden deň. Je to nemožné, nehovoriac o tom, že keď sa budete ponáhľať, mohlo by sa stať, že prácu neurobíte kvalitne. Všetky úlohy si rozdeľte tak, aby ste mali počas dní čas aj na niečo iné. Napríklad na rodinu, oddych, čítanie knihy alebo pozeranie seriálu. Nezabúdajte, relax a naberanie nových síl je kľúčové. Len vďaka tomu budete vedieť pokračovať ďalej v práci, ktorá vás čaká.

Začnite upratovať

Keď ste si spravili plán a všetku robotu si rozdelili na jednotlivé dni a medzi všetkých členov rodiny, môžete začať s upratovaním. Držte sa plánu a začnite tak, aby ste sa nemuseli k niečomu vracať a robiť to na dva alebo trikrát. V prvé dni je najlepšie urobiť tú najnáročnejšiu prácu. Následne sa presuňte na niečo jednoduchšie. Prípadne to kombinujte.

Neviete čím začať a čo robiť? Máme pre vás niekoľko tipov, čo rozhodne nevynechať.

Upracte všetok nábytok

Ak ste v lete robili nejaké párty a mali hostí, teraz je čas na zakrytie alebo uskladnenie záhradného nábytku, aby ste zabránili poškodeniu spôsobenému počasím. Zariadenia na varenie, ako sú grily a náradie, preneste dovnútra a komíny zakryte nepremokavými krytmi.

Pred uložením záhradného nábytku ho dôkladne vyčistite.

Vyčistite terasu a balkón

Pravidelne zametajte a čistite chodníky, terasy a príjazdové cesty Ak je vaša záhrada otvorená a obklopená stromami, pravidelné zametanie je nevyhnutnosťou. Padajúce lístie a vlhké poveternostné podmienky môžu spôsobiť nebezpečný klzký povrch a ak sa ponechá na mieste, môže začať hniť.

Na zametanie lístia používajte odolnú vonkajšiu kefu a zbierajte ho do vriec na kompost. Na odstránenie nánosov nečistôt, plesní alebo rias môžete na terasy použiť tlakový čistič.

Myslite aj na záhradný domček

Skleníky, záhradné miestnosti a prístrešky môžu byť náchylné na zimné počasie. Udržujte sklo na skleníkoch čisté počas celého chladného obdobia, aby ste si uľahčili jarné upratovanie, pretože nečistoty, ktoré sa nahromadia v priebehu niekoľkých mesiacov, sa budú len veľmi náročne odstraňovať. Všetky drevené prístavby ošetrite prípravkom na ochranu dreva pred poveternostnými vplyvmi, aby ste zabránili vyblednutiu farby alebo poškodeniu dreva.

Vyčistite a usporiadajte vnútro prístreškov a skleníkov pripravených na zimné uskladnenie, čo vám tiež uľahčí hľadanie mnohých vecí, ktoré budete potrebovať, keď sa na jar do záhrady vrátite.

jesenný list

Pripravte rastliny a stromy na zimný spánok

V rámci jesennej záhradníckej rutiny použite kvalitné záhradnícke nožnice alebo nožnice na živý plot, aby ste zastrihli hrubé stonky a odstránili všetky odumreté konáre a listy. Uľahčíte si tak jarnú údržbu, zabránite prerastaniu a obmedzíte opadávanie listov.

Jeseň je tiež vhodným obdobím na strihanie plodonosných trstinových kríkov, najmä ríbezlí a malín, po skončení ich plodenia. V tejto časti roka sa tiež strihajú mladé stromčeky, ktoré ešte nemajú dobrý tvar, a okrajové trvalky, ako sú pivonky a delfínie.

Postarajte sa o trávnik

Aj počas suchej zimy bude tráva potrebovať dostatok vody. Ak na trávniku objavíte hnedé škvrny, zabezpečte jeho pravidelné zavlažovanie.

Pred nástupom chladného a vlhkého počasia trávnik dobre pokoste a zastrihnite jeho okraje, aby bola údržba na jar jednoduchšia. Pravidelne kontrolujte výskyt buriny a odstraňujte aj opadané lístie, aby ste predišli hnilobe.

Jesenná starostlivosť o trávnik spočíva v tom, aby váš zelený koberec vyzeral skvelo aj vtedy, keď sa listy zmenia a ochladí sa. Horúce letné mesiace trávnik poškodia, rovnako ako zimné mrazy, takže správna starostlivosť počas jesene je nevyhnutná na jeho obnovu a prípravu na zimu.

Kvalitná kosačka je základom. Ak však chcete mať zdravú trávu, ktorá vyrastie na jar budúceho roka, je potrebné dodržiavať aj niekoľko ďalších dôležitých rád.

1. Vertikulujte

Vertikutácia je v podstate hrabanie trávnika, aby sa zabránilo tvorbe výmladkov, to znamená proces, keď sa odumierajúca tráva v podstate zmení na slamu. Ak necháte, aby sa trávnik zničil a spľasol, podporíte rast machu a chorôb, čo môže spôsobiť, že tráva bude počas horúčav v nasledujúcom roku zraniteľnejšia, pretože jej korene nebudú dostatočne hlboko.

2. Prevzdušnite

Vertikutácia môže byť pre váš trávnik náročná, preto následné prevzdušnenie pomôže doplniť vodu, vzduch a živiny. Prevzdušnenie pomáha zabrániť zhutneniu pôdy, čo umožňuje správny prienik vody a živín, ktoré sú nevyhnutné pre silné korene. Trávnik môžete prevzdušniť pomocou záhradných vidlí: jednoducho prehrabte celý povrch.

3. Znovu zasejte

Začiatok jesene je ideálnym časom na dosievanie, pretože v tomto období môžete vidieť všetky holé miesta, ktoré potrebujú vyrovnať. Po zasiatí semien posypte trávnik zmesou zeminy a piesku. Dávajte pozor, aby ste pod zmesou nezasypali existujúcu trávu.

Siatie trávy je pomerne jednoduché, budete naň potrebovať:

  • osivo trávnika – približne 30 gramov na meter štvorcový
  • záhradný rýľ
  • hrable
  • vrecko dobre zhnitého hnoja alebo hnojiva na trávu
  • kontaktný prípravok na ničenie buriny alebo prípravok na ničenie buriny pre domácich majstrov, napríklad mydlový roztok v rozprašovači
jesenné listy

Postup:

  1. Začnite s prekopávaním alebo rotáciou pôdy v mieste, kde bude trávnik, a odstraňovaním buriny.
  2. Do vykopanej pôdy primiešajte hnoj alebo hnojivo a nechajte niekoľko dní odpočívať.
  3. Všetky čerstvo vyklíčené buriny odstráňte ručne alebo pomocou prípravku na ničenie buriny. Bodové ošetrenie je vhodnejšie ako ošetrenie celej plochy, a vždy použite prípravok na ničenie buriny niekoľko dní pred výsevom trávnika, inak vám zvyšky zničia trávu.
  4. Teraz vytvorte rovnú plochu pre trávnik: jednoducho pošliapte celú pôdu a jemne ju urovnajte. Potom prejdite po vrchnej časti v rôznych smeroch.
  5. Výsev: Aby ste dosiahli rovnomerný výsledok, trávnik rozdeľte do mriežky na štvorcové metre. Osivo vysievajte do riadkov, najprv pozdĺžne, potom na šírku. Na dosiahnutie hustého pokrytia budete musieť použiť približne 30 gramov osiva na meter štvorcový.
  6. Trávnik jemne zalievajte pomocou zavlažovacieho zariadenia. Nechajte klíčiť sedem až desať dní. Ak je veľmi suché počasie, zalievajte každé tri dni.
  7. Keď tráva dorastie do výšky približne troch centimetrov, kosačkou odrežte jednu tretinu. Tu je najlepšia ľahká kosačka, alebo, ak je vaša kosačka ťažká, odstráňte predný valec, aby ste trávu nepoškodili. Pokračujte v kosení každé tri až päť dní počas celého rastúceho obdobia.

4. Kŕmte

V tomto kroku musíte doplniť živiny. Trávnik prihnojte hnojivom určeným na jeseň/zimu, pretože bude obsahovať menej dusíka, ale viac fosfátov a potaše ako letné hnojivo. Fosforečnany a potaš podporujú rozvoj koreňov, čím pomáhajú trávniku pripraviť sa na zimu s predstihom.

5. Kosenie

Na jeseň je nevyhnutné zvýšiť výšku kosenia na 30 – 40 mm. Takéto kosenie pomôže trávniku byť odolnejším počas teplých období alebo babieho leta. Príliš krátke kosenie trávy v tomto období tiež podporuje rast machu.

Chráňte aj črepníky

Jesenné záhradkárčenie spočíva v príprave rastlín na zimu a v zabezpečení ich ochrany pred zamokrením a mrazom. Počas zimných mesiacov starostlivo uskladnite všetky prázdne a vysadené kvetináče. Vysadené nádoby zdvihnite nad zem, aby sa zabránilo ich zamokreniu, a nádoby izolujte senom, lepenkou alebo bublinkovou fóliou.

Ak máte rastliny, o ktorých viete, že sú náchylné na chladné počasie, umiestnite ich do skleníka alebo do zimnej záhrady. Tie, ktoré sú zasadené v záhrade, chráňte vlnenou tkaninou alebo hessanom. Prvý tohtoročný mráz môže prísť bez akéhokoľvek varovania a zničiť všetko, čo ste tak namáhavo pestovali počas jari a leta.

Pozbierajte popadané lístie

Jesenné lístie je krásne, ale v záhradách so stromami ho bude na zemi veľa. Našťastie, môže byť veľmi užitočné a nemusíte ho vyhadzovať spolu so záhradným odpadom. Namiesto toho zvážte nasledujúce možnosti:

  • Pridajte lístie do kompostu: je to vynikajúci prídavok ďalšej hmoty, ktorá sa neskôr bude využívať na hnojenie.
  • Vyrobte si listovú pleseň: bude to trvať hodnú chvíľu (zvyčajne niekoľko rokov), ale keď necháte listy úplne rozložiť na listovú pleseň, vznikne cenná hmota na prevzdušnenie pôdy vo vašej záhrade. Keď je pleseň z listov hotová, jednoducho ju pridajte do vrchnej vrstvy pôdy, aby sa otvorila a zlepšila sa drenáž a absorpcia živín.
  • Mulčovanie lístia do trávnika: na tento proces budete potrebovať mulčovací nadstavec alebo kosačku na trávu, ktorá môže pracovať bez zberného koša na trávu. Jemne nasekané lístie sa postupne vstrebáva do pôdy, čo je veľmi dôležité pre váš trávnik.
jesenné listy

Nezabudnite na zvieratá

Nezabudnite na všetky voľne žijúce zvieratá, ktoré navštevujú vašu záhradu. Uistite sa, že ste vtákom nechali semienka, orechy a vodu. V zime, keď je potravy málo a mráz si vyberá svoju daň, im to môže zachrániť život.

Vytvorte domčeky pre hmyz a nechajte nejaké zvyšky pre ostatné voľne žijúce živočíchy, ktoré chcete povzbudiť, aby sa podieľali na vašom vonkajšom priestore. Pre prežitie ježka v zime je nevyhnutný úkryt. Domov mu môžete vytvoriť z hromád dreva. Vyberte pokojné miesto, ktoré nebude od novembra do marca rušené.

Čo môžete na jeseň zbierať v záhrade?

Na jeseň sa spravidla záhrada "uzatvára" a pripravuje na zimný spánok. V septembri a októbri sa však môžete tešiť ešte niektorým plodinám z kríkov a ovocných stromov.

V septembri je čas na zber hlavnej úrody zemiakov. Keď listy začnú žltnúť, odrežte ich a počkajte asi týždeň, kým zemiaky vykopete. Pred uskladnením zemiakov na zimu využite suché septembrové dni na ich sušenie. Sušte ich približne 7 – 10 dní. Vyberte si tmavé, chránené miesto a položte ich na staré noviny alebo plátno. Potom ich môžete uložiť do pivnice alebo špajze.

September a október predstavujú hlavné obdobie na zber jabĺk. Celý proces je veľmi jednoduchý. Na zistenie, či je jablko pripravené na zber, stačí, ak ho podržíte v dlani a stonku trochu pootočíte. Ak sa nedá ľahko odtrhnúť, dajte mu ešte týždeň.

Na maliny nie je neskoro ani v septembri, mnohé neskoré odrody plodia až do prvých mrazov. Samozrejme, rozhodujúce je dobré počasie, no pri krásnom a miernom septembrovom počasí sa netreba ničoho báť. Očakávať môžete chutné bobuľové ovocie pripravené na to, ako ho pridáte do smoothie, jogurtu, koláča alebo ho zjete len tak, samotné. Zrelé maliny by mali mať skôr sýtu farbu ako jasnú červenú. Ovocie sa dá zamraziť, ale najlepšie je jesť ho hneď po odtrhnutí.

V septembri a októbri nie je neskoro ani na cibuľu. To, či ju budete v týchto mesiacoch môcť zberať závisí od toho, kedy ste ju sadili. Plus od toho, či vo vašom území neudreli prvé mrazy. Dobrým znamením, že vaša cibuľa je pripravená na vytrhnutie je, keď listy začnú opadávať a žltnúť – to znamená, že cibuľa už nerastie. Suché septembrové počasie je ideálne na to, aby ste ju po zbere niekoľko dní sušili vonku, ale ak je mokro, pred uskladnením ju na niekoľko dní odložte dovnútra.

Zhrnutie

Pripravte svoju záhradu a okolie domu na pravé jesenné počasie, ktoré prichádza spolu s poslednými septembrovými dňami. Uistite sa, že do jari vám všetko prežije a vy budete môcť pokračovať v pestovaní a starostlivosti o stromy, kríky a ďalšie plodiny.

Často kladené otázky

Ako začať jeseňné upratovanie domácnosti a záhrady?

Na začiatok by ste si mali spraviť plán, v ktorom si stanovíte ciele, rozdelíte prácu na menšie úkony a určíte časový plán pre jednotlivé aktivity. V pláne si zoznačte jednotlivé časti záhrady a okolia domu, svoje potreby a k nim priradené činnosti a náradia. Plán potom pripnite na chladničku alebo ho sprístupnite elektronicky pre ostatné členov rodiny.

Mám upratovanie zvládnuť sám/sama alebo zapojiť aj ostatných členov domácnosti?

Je veľmi dôležité upratovanie nezvládať úplne sami, pretože môže byť veľmi náročné a časovo náročné. Zapojte do tohto procesu partnera, deti a ostatných členov domácnosti, prerozdeľte im úlohy podľa ich schopností a záujmov. Upratovanie v skupine je zábavné, dokáže zlepšiť náladu a podporí tímový duch.

Ako si rozdeliť prácu v priebehu jesenného upratovania?

Upratovanie by ste nemali snažiť sa zvládnuť za jeden deň. Prácu si rozdeľte tak, aby ste mali počas dní čas aj na niečo iné, ako je oddych alebo strávenie času s rodinou. Začnite najnáročnejšou prácou a postupne prejdite na jednoduchšie úlohy alebo ich striedajte. Držte sa plánu a postupujte tak, aby ste sa nemuseli k niečomu vracať a robiť to znovu.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

wellness interiér

Wellness dizajn: Interiérový štýl, ktorý vám pomôže dobiť všetku stratenú energiu

Naše domovy sa za posledných pár rokov stali našimi bezpečnými prístavmi. Stále viac ich využívame na oddych a regeneráciu, preto je úplne normálne...

interiérové trendy

Top interiérové trendy, ktoré budú kraľovať roku 2023

Prechod do “bežného života”, ktorý sme mali pred pandémiou koronavírusu, nebol jednoduchý. Vysoké ceny plynu a bývania, globálna neistota a...

organizácia kabátov

Ako si zorganizovať skriňu s kabátmi?

Väčšina domácností je vybavená typickou skriňou na kabáty – jedna krátka tyč, jedna horná polica, trochu priestoru na podlahe a štandardné dvierka,...

home office

Home office: Tipy, ktoré vám pomôžu lepšie sa sústrediť na prácu

Home office alebo práca z domu sa od roku 2020 stala bežnou súčasťou nášho pracovného života. Mnohé firmy sa síce po uvoľnení opatrení vrátili do...