5 tipov ako vybrať sedačku s rohom. Alebo aj s dvoma

sedacia súprava

Uvažujete o kúpe sedacej súpravy v rohovom či účkovom prevedení? V článku vám poradíme, prečo sú tieto sedačky ideálne, akú veľkosť, čalúnenie a štýl zvoliť. Ak je vaša obývacia izba priestranná, zvoľte pohovku s tvarom U. Poďte si s nami vybrať tú dokonalú s dvoma rohmi.

Začneme tradične. Veľkosťou. Keď vaše srdce túži po naozaj veľkej sedačke, najprv potrebujete priestrannú obývačku.

1. Dôkladne zmerajte priestor

Sedacie súpravy do U sú jednoznačne skvelým riešením pre rušné domácnosti. Ak u vás každý víkend trávi popoludnie rodina, na to, aby sa každý cítil pohodlne, potrebujete dostatok miesta. Keďže účkové sedačky majú minimálne tri časti, priestor na sedenie príjemne rozdelíte na zóny. 

Pred výberom sedačky odmerajte rozmery priestoru v obývačky, ktorý je určený výhradne na sedenie:

  • začnite meraním dĺžky steny, ktorá bude za sedačkou a rovnako odmerajte aj bočnú stenu (ak budete sedaciu súpravy umiestňovať do rohu)
  • nezabudnite zmerať priestor, ktorý máte na rozloženie pohovky
  • pri sedačke väčšinou chcete odkladací stolík a v pohodlnom rohu zasa stojacu lampu, aby ste si svoju obľúbenú knihu vychutnali naplno
  • potom zmerajte hĺbku priestoru a myslite aj na koberec či konferenčný stol, ktoré budú pred sedačkou
  • a nakoniec zistite, akú výšku máte k dispozícií (môže vám prekážať radiátor, polica, parapet,...)

Rozmery máme. Poďme na výber toho dokonalého kúsku.

2. Povedzte ideálnemu typu sedačky áno

Svoju sedaciu súpravu nájdete pomocou vlastných kritérií tu na Biano.sk. Stačí, ak ich zaškrtnete ako jednotlivé filtre, prezriete si ponuku stoviek výrobcov a kliknete na produkt, ktorý vám padol do oka a vyhovuje vášmu vkusu.

Ako sme už vyššie naznačili, rohové riešenia sedačiek poznáme 3. 

Rohová pohovka alebo sedačka do L

Výhodou L-kových sedacích súprav je, že sú naproti tým účkovým kompaktnejšie. Vždy máte na výber tri možnosť:

  • ľavý roh
  • pravý roh
  • univerzálny rok

Niektoré produkty disponujú aj dostatočným úložným priestrom na prehozy, prikrývky, staršie knihy. Odkladacie miesto je buď pod sedacou časťou, alebo napríklad pod opierkami.

obývačka

Ak si vyberiete rozkladaciu sedačku máte vyriešený problém s nocľahom pre 2 či 3 členov rodiny.

Sedacia súprava do U

Rohové sedačky v tvare U sú určené na zapĺňanie priestranných miestností. Sú ideálne pre veľké rodiny, s častými návštevami blízkych príbuzných, s domácimi miláčikmi, pretože poskytujú priestor na leňošenie pre všetkých.

A čo je ich najväčšou výhodou? 

Nemusíte viac súperiť o to, kto bude sedieť v rohu. Účková sedačka vám rohy poskytne rovno dva. Tiež vám poskytnú aj dostatok úložného priestoru a miesto na spanie.

Sektorové sedačky - súpravy s kreslami

Niektorí z nás chcú mať v domácnosti veci úplne podľa seba. Ak si svoje sedenie chcete navrhnúť od nuly, ideálna je pre vás pohovka s kreslami alebo leňoškou. Aj účková sedačka však môže byť sektorová a vy si ju jednoducho zložíte sami.  

Najväčšiou výhodou sektorových sedačiek je, že ponúkajú veľkú flexibilitu. Tiež vám pomôžu maximálne využiť každý centimeter obývačky.

obývačka

Rýchle zhrnutie na ďalšie tipy sedačiek nájdete tu.

3. Vyberte si príjemné čalúnenie

Čalúnenie a materiál sedačky dotvára celkový design vašej obývacej izby. Na trhu existujú stovky možností poťahov - od mäkkých bavlnených cez zamatový hrejivý luxus až po kožu alebo eko kožu.

Vybrať by ste si mali najmä podľa toho, aby ste vy aj celá vaša rodina cítili pohodlne.

Výhody a nevýhody druhov čalúnenia

Zhrnieme si výhody a nevýhody 3 základných tipov čalúnenia sedačky.

Látková sedacia súprava

Výhody:

  • tísíce prevedení
  • skvelá cena
  • hrejivosť a mäkkosť
  • možnosť teflónovej úpravy (ochrana)

Nevýhody:

  • náročné čistenie
  • rýchlejšie opotrebenie
  • častejšie si vyžaduje dôkladnú údržbu

Kožená sedacia súprava

Výhody:

  • koža vydrží roky
  • je elegantná a vytvára luxusný dojem
  • príjemná na dotyk
  • jednoducho sa udržiava

Nevýhody:

  • vyššia nákupná cena
  • náchylnosť na poškodenie
  • nevhodná pri domácich zvieratách, deťoch

Sedacia súprava z ekokože

Výhody:

  • pripomína kožu, ale je lacnejšia
  • ľahko sa údržiava
  • vhodná pre alergikov a veganov

Nevýhody

  • nižšia životnosť
  • priepustnosť

Ak vám eko koža nič nehovorí, podstatné informácie sú zhrnuté v tomto článku.

obývačka

4. Existuje to pravé miesto?

O pravidle, že rohová sedačka musí byť len v rohu sme ešte nepočuli. Napríklad sedacia súprava do U môže vyzerať skvelo uprostred veľkej obývačky. 

Najviac sa hodia do otvorených priestorov medzi kuchyňou/jedálňou a obývačkou, kde funkcie jednotlivých miestností skvelo rozdelia.

5. Sú to maličkosti, ktoré vytvárajú celok

A ste skoro nakonci. Už vás čaká len dotváranie celkovej atmosféry a výber doplnkov. Nezabudnite na textílie, ktoré robia priestor útulným. Na sedacej súpravy do U pekne vyniknú dekoračné vankúše a deky. 

Ak ste sa rozhodli pre výraznejšiu, netradičnú farbu pohovky, zvoľte ju aj pri iných prvkoch. Napríklad na závesoch alebo koberci či aspoň na doplnkoch. Dodržiavaním farebnej schémy zabezpečíte to, aby priestor pôsobil zladene a každý kus nábytok či doplnok spolupracoval.

Často kladené otázky

Ako si zvoliť ideálnu veľkosť sedacej súpravy?

Pre výber veľkosti sedacej súpravy je potrebné dôkladne zmerať priestor v obývacej izbe určený na sedenie. Zmerajte dĺžku steny, ktorá bude za sedačkou a bočnú stenu, ak sedaciu súpravu umiestňujete do rohu, priestor na rozloženie pohovky, hĺbku priestoru a výšku dostupnú v oblasti.

Aké typy rohových sedacích súprav existujú?

Existujú tri základné typy rohových sedacích súprav: Rohová pohovka alebo sedačka do L: Ide o kompaktné riešenie s možnosťou ľavého, pravého alebo univerzálneho rohu. Môže obsahovať úložný priestor a rozkladacie funkcie. Sedacia súprava do U: Tento typ je určený pre priestranné miestnosti a veľké rodiny s častými návštevami, pretože poskytuje dostatok priestoru na sedenie a leňošenie. Má minimálne dva rohy a tiež úložný priestor a miesto na spanie. Sektorové sedačky - súpravy s kreslami: Tieto sedačky ponúkajú maximálnu flexibilitu pri vkladaní do priestoru a môžete si ich navrhnúť podľa vlastných potrieb.

Aké čalúnenie si vybrať pre sedaciu súpravu?

Čalúnenie a materiál sedačky by ste si mali vybrať podľa vlastných preferencií a potrieb, aby ste vy aj celá vaša rodina cítili pohodlne. Na trhu sú dostupné bavlnené látkové, zamatové, kožené alebo eko kožené čalúnenia. Každý typ má svoje výhody a nevýhody, ako napríklad: látkové sedačky sú mäkšie a lacnejšie, ale náročnejšie na údržbu, kožené sedačky sú elegantné a ľahšie sa udržiavajú, ale sú drahšie a náchylnejšie na poškodenie, sedačky z ekokože sú lacnejšie, vhodné pre alergikov a ľahko sa udržiavajú, ale majú nižšiu životnosť a priepustnosť.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

wellness interiér

Wellness dizajn: Interiérový štýl, ktorý vám pomôže dobiť všetku stratenú energiu

Naše domovy sa za posledných pár rokov stali našimi bezpečnými prístavmi. Stále viac ich využívame na oddych a regeneráciu, preto je úplne normálne...

interiérové trendy

Top interiérové trendy, ktoré budú kraľovať roku 2023

Prechod do “bežného života”, ktorý sme mali pred pandémiou koronavírusu, nebol jednoduchý. Vysoké ceny plynu a bývania, globálna neistota a...

organizácia kabátov

Ako si zorganizovať skriňu s kabátmi?

Väčšina domácností je vybavená typickou skriňou na kabáty – jedna krátka tyč, jedna horná polica, trochu priestoru na podlahe a štandardné dvierka,...

home office

Home office: Tipy, ktoré vám pomôžu lepšie sa sústrediť na prácu

Home office alebo práca z domu sa od roku 2020 stala bežnou súčasťou nášho pracovného života. Mnohé firmy sa síce po uvoľnení opatrení vrátili do...