Ako si zorganizovať skriňu s kabátmi?

organizácia kabátov

Väčšina domácností je vybavená typickou skriňou na kabáty – jedna krátka tyč, jedna horná polica, trochu priestoru na podlahe a štandardné dvierka, ktoré slúžia na to, aby skryli všetko, čo je vo vnútri. Keďže sa obsah skrine dá veľmi jednoducho skryť, šatníková skriňa je často plná chaosu a neporiadku. Ak s týmto problémom bojujete aj vy, netreba sa ničoho báť. Pripravili sme si pre vás niekoľko praktických tipov na organizáciu šatníka, vďaka čomu budete mať v kabátoch poriadok po celý rok.

Či už je to kabát, dáždnik alebo vaše obľúbené tenisky, v šatníku by malo byť všetko viditeľné, aby ste to počas rušných a uponáhľaných rán mohli v rýchlosti vziať a utekať do práce či školy. Ako na to? Využite náš praktický návod, podľa ktorého si uskladníte všetky kabáty, bundy a ďalšie príslušenstvo tak, aby ste po otvorení skrine už nikdy nemali stres alebo nervy.

upratovanie kabátov a búnd

Všetky veci vytrieďte

Pred začatím akéhokoľvek projektu spojeného s čistením alebo organizáciou domova, je potrebné, aby ste zo skrine všetko vytiahli a roztriedili. Nechcete predsa strácať čas hľadaním miesta na veci, ktoré už nepotrebujete alebo nechcete. 

Vyčleňte si zo svojho dňa niekoľko hodín na to, aby ste všetky svoje kabáty, bundy a ďalšie veci prezreli. Každú vec si vyskúšajte a popremýšľajte nad tým, či ju ešte niekedy budete nosiť. Ak nie, niekomu ju darujte alebo ju vyhoďte. V prípade, že je v domácnosti viacero členov, ktorých veci sa nachádzajú v skrini, uistite sa, že sú nablízku a s triedením vám pomáhajú. 

Triedenie začnite vytváraním kôpok rôznych kategórií. Všetky vrchné odevy dajte na jednu kôpku (pokojne použite neďalekú pohovku alebo kreslo, kde si jednotlivé kúsky rozložíte) a obuv s doplnkami na druhú. Položky môžete ďalej oddeľovať podľa člena rodiny alebo dokonca podľa sezóny. Napríklad zimné čiapky, šály a rukavice je možné spojiť dokopy, zatiaľ čo letným čiapkam, taškám a slnečným okuliarom by ste mali vytvoriť ďalšiu kôpku.

Pri triedení venujte pozornosť tomu, čo môžete vyhodiť. Kabáty, ktoré sú príliš malé alebo sa už nehodia do vášho štýlu, by ste mali darovať. Ak máte malé deti, bundy v rôznych veľkostiach (ale stále v dobrom stave) môžete zbaliť a označiť štítkom, aby ste ich mohli neskôr darovať mladšiemu členovi rodiny. To isté urobte s topánkami, klobúkmi a zimnou výbavou. 

Následne sa zamerajte aj na všetky predmety, ktoré do skrine nepatria, no nejakou náhodou sa do nej dostali. Môžu to byť napríklad peňaženky, kľúče, šperky, kozmetika či rôzne sezónne doplnky. Tieto veci vytrieďte a vráťte na pôvodné miesto.

Keď je skriňa úplne prázdna, využite túto príležitosť na jej dôkladné vyčistenie. Vysajte podlahu a utrite všetok prach. Odstráňte nečistoty zo stien a z dvierok alebo, ak máte dostatok času, dajte im nový náter.

V skrini vytvorte zóny

Keď vám zostanú len veci, ktoré by ste si chceli v skrini na kabáty nechať, je čas, aby ste im vyčlenili samostatné zóny. Pamätajte, že jedným z najlepších spôsobov, ako si udržať poriadok, je ukladať podobné položky spolu na jedno rovnaké miesto. V praxi by takýto spôsob uskladnenia mohol vyzerať takto:

  • Časť s oblečením určeným na von – to znamená všetky vrchné odevy ako sú kabáty, bundy a vesty.
  • Časť s topánkami – napríklad tenisky, sandále a čižmy.
  • Časť s doplnkami – napríklad čiapky, rukavice a šály.
  • Časť s vecami určenými pre každodenné fungovanie vrátane vecí, ktoré si musíte vždy vziať na cestu von – napríklad tašky, dáždniky alebo slnečné okuliare. 
  • Časť s potrebami pre domáce zvieratká – napríklad vôdzky, cestovné fľaše na vodu, tašky a oblečenie pre zvieratá.
farebné kabáty

Ako organizovať kabáty?

Keďže hlavnou funkciou skrine je odkladanie kabátov, nesmieme zabudnúť ani na praktické tipy spojené s ich organizáciou. Dobrou správou je, že existuje viacero spôsobov, ako tieto kúsky odevov usporiadať, vďaka čomu máte istotu, že si určite nájdete taký, ktorý vám bude vyhovovať.

Toto sú najpopulárnejšie spôsoby, ako organizovať svoje kabáty v skrini:

  • Usporiadanie kabátov a búnd podľa typu: Oddeľte ťažké páperové kabáty od ľahších jarných alebo jesenných búnd a viest. Počas teplejších mesiacov odložte zimné kabáty na jednu stranu skrine a toto usporiadanie zmeňte, keď sa ochladí. Ak máte problém s nedostatkom priestoru, zvážte odloženie mimosezónnych kabátov do inej skrine, napríklad do hlavnej šatníkovej, ktorá sa nachádza v spálni. Nezabúdajte však, že pred uskladnením kabátov na dlhší čas ich musíte vyprať.
  • Usporiadanie kabátov a búnd podľa členov domácnosti: Ak vás v domácnosti žije viac, na usporiadanie kabátov a búnd používajte praktické štítky, ktorými označíte, kde končí časť jednej osoby a začína časť druhej. 
  • Usporiadanie kabátov a búnd podľa dĺžky: Ak máte väčšie množstvo dlhých kabátov a búnd, ktoré dosahujú až na spodok skrine, umiestnite ich všetky do jednej časti, aby vám v ďalšej zostalo dostatok miesta na topánky. 
  • Usporiadanie kabátov a búnd podľa farby: Ak chcete, aby šatník pôsobil nielen organizovane, ale aj štýlovo, jednotlivé kúsky môžete usporiadať aj podľa farby. Tento princíp je veľmi jednoduchý. Stačí vedľa seba ukladať veci, ktoré majú rovnaký alebo podobný odtieň.
  • Usporiadanie pomocou dvojitej vešiakovej tyče: Ideálne riešenie v prípade, že máte deti, pretože bundy v detskej veľkosti sú oveľa kratšie ako kabáty pre dospelých. Pridaním nastaviteľnej dvojitej vešiakovej tyče získate viac úložného priestoru. A tým, že detské veci zavesíte bližšie k podlahe dávate možnosť svojim ratolestiam obliecť sa aj bez toho, aby ste im museli pomôcť.

Pamätajte, jednotlivé spôsoby ukladania môžete medzi sebou navzájom kombinovať, čím dosiahnete ešte vyššiu úroveň poriadku. Napríklad, ak organizujete skriňu podľa členov domácnosti, jednotliví členovia si môžu kabáty a bundy rozdeliť ešte podľa typu alebo dĺžky, aby sa im ľahšie hľadali a následne aj vyberali.

Ak chcete, aby bol v šatníkovej skrini vždy poriadok, využite aj tieto praktické tipy:

  • Nechajte aspoň 15 – 20 % z tyče prázdnej: Takéto riešenie zaistí, že vaše kabáty budú dýchať, pretože v skrini zostane dostatok priestoru na cirkuláciu vzduchu. Nehovoriac o tom, že budete mať dostatok miesta na zavesenie kabátov pre návštevu, ktorá k vám príde.
  • Keď vešiate kabáty, skúste použiť všetky rovnaké alebo aspoň podobné vešiaky: Vďaka tomu si zaistíte, že skriňa bude pôsobiť organizovanejšie a budete v nej jednoduchšie udržiavať poriadok.

Ako organizovať topánky?

V skrini na kabáty by ste mali skladovať iba topánky, ktoré pravidelne používate. Všetko ostatné by malo byť uložené inde, napríklad v hlavnom šatníku, v pivnici alebo na povale.

Na tenisky dobre poslúži jeden dvojposchodový stojan, ktorý umiestnite buď dovnútra do skrine alebo vedľa nej. Ak je v stojane miesto, pridajte aj ďalšie topánky. Keď si chcete byť istí, že sa spodná časť skrine nezničí, mali by ste na spodok umiestniť koberec. Ten sa postará o prípadnú vodu, sneh a ostré kamienky.

Ploché a menej rozmerné topánky, ako sú žabky a šľapky, môžete uložiť do jedného veľkého koša alebo úložného boxu, vďaka čomu ušetríte veľké množstvo priestoru. To isté môžete spraviť aj s detskými topánkami, ktoré sú často tak malé, že sa nedajú uskladniť v klasickej vyklápacej skrini. Nehovoriac o tom, že uloženie topánok do boxu je oveľa jednoduchšie ako do skrine, vďaka čomu sa zvyšuje šanca, že deti ich skutočne odložia.

organizácia šatníka

Ako organizovať doplnky?

V skrini na kabáty môžete efektívne skladovať aj doplnky. Urobiť tak viete viacerými spôsobmi, ako napríklad:

  • Nádoby a boxy: Ak máte prázdne police, umiestnite na ne nádoby a boxy, do ktorých vložíte rukavice, šály, čapice a ďalšie príslušenstvo, ktoré spravidla nosíte, keď idete von. Mimosezónne príslušenstvo uložte do nádob, ktoré umiestnite do spodnej časti skrine, pričom veci, ktoré nosíte pravidelne, na každodennej báze, položte na police, ktoré sú v úrovní očí alebo nad ňou. Takto si budete istí, že vždy, keď vyjdete von, nájdete všetky potrebné veci v priebehu sekundy.
  • Príslušenstvo zaveste: Ak je na tyči dostatok priestoru, príslušenstvo, ktoré sa dá, zaveste. Takýmto spôsobom môžete uskladniť šály, šatky aj rukavice. Iným riešením je vešiak so sponami, o ktoré jednotlivé predmety pripevníte.
  • Háčiky: Tašky, kabelky a batohy na každodenné nosenie môžu visieť na háčikoch v tvare S na tyči, na stojane v zadnej časti skrine alebo na vnútornej časti dverí. Zvážte aj závesný organizér na šály alebo klobúky.
  • Prispôsobiteľný organizér na dvere: Na vnútornú časť dverí môžete pripevniť špeciálny stojan alebo organizér, ktorý skvelo poslúži na odloženie menších doplnkov a príslušenstva alebo potrieb pre domácich miláčikov. Ak organizér obsahuje zásuvky, ktoré nie sú priesvitné a nevidíte cez ne, budete ich musieť pravidelne, aspoň raz do mesiaca, prezrieť a pretriediť, aby sa v nich nehromadil neporiadok.

Pomôžte si praktickými doplnkami

Ak sa vám zdá, že v šatníkovej skrini stále nie je poriadok, pomôžte si praktickými doplnkami. Skvelým riešením je využitie osvetlenia, vďaka ktorému budete vedieť, čo sa v skrini nachádza nehľadiac na to, či je ráno, poobede alebo večer. K dispozícii máte reťazové osvetlenie, ktoré funguje na baterky, LED pásiky alebo menšiu lampu, ktorú zapojíte do zástrčky v blízkosti skrine.

Výborným pomocníkom sú aj vákuové vrecká, ktoré určite oceníte v prípade vecí, ktoré skladáte, ako sú napríklad šály, šatky alebo čapice. Po uskladnení jednoducho vysajete všetok vzduch a získate množstvo priestoru navyše.

O optické zväčšenie priestoru a lepší pocit z menšej predsiene sa vie postarať zrkadlo, ktoré vám bude dobre slúžiť aj na to, aby ste si pred opustením domu skontrolovali svoj outfit, mejkap či účes. Zrkadlo môže byť po celej dĺžke dverí šatníkovej skrine, prípadne si môžete zvoliť len menšie, zavesené na stene v blízkosti skrine.

Ak máte dostatočne veľkú predsieň a väčší rozpočet, zaobstarajte si ďalšiu šatníkovú skriňu alebo menšiu komodu, do ktorej uložíte ďalšie veci. Pri výbere nábytku sa snažte zvoliť model, ktorý nie je príliš masívny, no pritom poskytne dostatok úložiska. Plusom je takisto viacero typov úložného priestoru, ako napríklad tyč, police aj zásuvky.

upratovanie kabátov

Na poriadok v skrini neustále myslite

Aby ste si mohli v skrini poriadok udržať, nesmiete naň zabúdať. Pravidelne trieďte svoje kabáty, bundy a príslušenstvo. Ak sa vám zdá, že sa začína tvoriť neporiadok, zakročte a všetko upracte. Odevy pravidelne vetrajte a interiér skrine vysávajte. Raz za polrok alebo rok všetky veci vytiahnite, znova skontrolujte a to, čo už nenosíte alebo vám nie je dobré, dajte preč.

Zhrnutie

Udržať poriadok v skrini plnej kabátov, búnd a ďalšieho príslušenstva je náročnejšie, ako sa na prvý pohľad zdá. Keď však viete, ako na to, všetko je oveľa jednoduchšie. Využite naše praktické tipy a skladujte svoje odevy a doplnky podľa určitého systému, ktorý vám zaručí prehľadnosť, čistotu a poriadok.

zdroj: bhg.com

Často kladené otázky

Ako mám organizovať šatníkovú skriňu, aby som mal v nej poriadok po celý rok?

Najprv vytrieďte všetky veci zo skrine, prezrite si ich a rozhodnite sa, či ich ešte potrebujete alebo chcete. Potom si vytvorte zóny pre rôzne kategórie vecí, ako napríklad vrchné odevy, topánky, doplnky, každodenné potreby a potreby pre domáce zvieratká. Následne sa zamerajte na organizáciu kabátov podľa typu, veľkosti alebo farby.

Ako môžem zlepšiť triedenie vecí vo svojej šatníkovej skrini?

Pri triedení vecí vo svojej šatníkovej skrini si najprv vytvorte kôpky rôznych kategórií. Môžete ich deliť podľa člena rodiny alebo podľa sezóny. Venujte pozornosť tomu, čo môžete vyhodiť alebo darovať, a zamerajte sa aj na predmety, ktoré do skrine nepatria a vráťte ich na svoje pôvodné miesta. Potom vyčistite prázdnu skriňu predtým, než začnete s jej organizáciou.

Aké sú najlepšie spôsoby organizácie kabátov v šatníkovej skrini?

Najpopulárnejšie spôsoby organizácie kabátov v šatníkovej skrini sú: usporiadanie podľa typu (napríklad oddeľte ťažké páperové kabáty od ľahších bundičiek), usporiadanie podľa veľkosti (od najdlhších po najkratšie) a usporiadanie podľa farby. Vyberte si spôsob, ktorý vám najlepšie vyhovuje a dodržiavajte ho, aby ste si udržali poriadok v skrini.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

wellness interiér

Wellness dizajn: Interiérový štýl, ktorý vám pomôže dobiť všetku stratenú energiu

Naše domovy sa za posledných pár rokov stali našimi bezpečnými prístavmi. Stále viac ich využívame na oddych a regeneráciu, preto je úplne normálne...

interiérové trendy

Top interiérové trendy, ktoré budú kraľovať roku 2023

Prechod do “bežného života”, ktorý sme mali pred pandémiou koronavírusu, nebol jednoduchý. Vysoké ceny plynu a bývania, globálna neistota a...

home office

Home office: Tipy, ktoré vám pomôžu lepšie sa sústrediť na prácu

Home office alebo práca z domu sa od roku 2020 stala bežnou súčasťou nášho pracovného života. Mnohé firmy sa síce po uvoľnení opatrení vrátili do...

zelenina v obchode

Ako ušetriť na potravinách?

Inflácia a zdražovanie sa odrazili nielen na energiách, ale aj na potravinách. Tým sa v súčasnosti ceny zvyšujú pravidelne, takmer každý deň. Ako...