Ako sa zbaviť všetkých nepotrebných vecí? Skúste tieto tipy

upratovanie

Naše domácnosti sú často plné zbytočných vecí, ktoré nepotrebujeme alebo už nechceme. Aj napriek tomu sa ich však akosi nevieme zbaviť. Máme k nim totižto rôzne citové väzby a sú pre nás veľmi dôležité. Každá táto vec má pre nás určitý význam, môže sa viazať k nejakému človeku. Alebo ide len o vec, ktorú doma máme bez toho, aby sme k nej čo i len pociťovali určitý vzťah. Ale predsa ju máme.

Máte aj vy veci, ktoré v domácnosti mesiace alebo možno roky nepoužívate, no neviete sa ich nejako zbaviť? V tom prípade stavte na náš jednoduchý, no pritom veľmi účinný návod, vďaka ktorému sa vám to konečne podarí!

kúpeľňa

Pravidlo jedného roka

Mnohí odborníci na upratovanie a triedenie tvrdia, že na veci by ste sa mali pozrieť s odstupom a premyslieť si, kedy ste ich použili. Sú medzi nimi aj také, ktoré ste nevzali do rúk viac ako rok? V tom prípade ich odsuňte nabok. Ide o veci, ktoré s viac ako 90 % pravdepodobnosťou opustia váš dom navždy. Keď ste ich totižto nepoužili viac ako jeden rok, pravdepodobne ich už viac nepoužijete.

Či už ide o oblečenie, elektroniku alebo akékoľvek iné veci vo vašej domácnosti, jednoducho ich vyraďte. Pri niektorých veciach si možno ani len nebudete pamätať, kedy ste ich naposledy použili, pretože ste ich nepoužívali tak dlho.

Posuňte ich ďalej

V prípade, že danú vec máte doma v novšom vydaní alebo dvakrát, skúste ju posunúť ďalej. Ak je v dobrom stave, rozhodne by bola škoda vyhodiť ju. Na druhej strane, vám bude úplne nanič. Preto ju dajte kamarátom, rodine alebo ju skúste vydražiť. Mnohé veci, ktoré nechcete len tak posunúť ďalej môžete speňažiť. Peniaze následne použijete pri kúpe rôznych iných potrebných vecí.

Nechajte priestor dýchať

Či už ste milovníkom minimalizmu alebo nie, základom je, že v akejkoľvek miestnosti, ktorú doma máte, by ste mali vedieť dýchať. Mali by ste sa v nej cítiť dobre. Mnohé veci, ktoré ste už dávno nepoužili by ste preto mali vyhodiť.

Čo však v doplnkami? Tie často nepoužívame, sú len dekoráciou, ktorá doplňuje celý interiér. V tomto prípade je dôležité premyslieť si, či dekorácie stále spĺňajú určitý dizajnový štandard. Trendy v interiérovom dizajne sa neustále menia a prichádzajú s niečím novým. Ak chcete udržať krok, mali by ste staviť na niečo nadčasové, čo bude vyzerať aj o 10 rokov.

Staré sošky alebo kúsky, ktoré boli IN pred desiatkami rokov dajte preč. Darujte ich do nejakých sociálnych domovov alebo ich jednoducho vyhoďte. Určite ich neskladujte pre prípad "čo ak".

stolík na kolieskach

Staré oblečenie

Stalo sa aj vám, že ste povyhadzovali niečo z oblečenia, ktoré nosíte do práce, a posunuli ste to do inej skrine, kde máte oblečenie na doma? Možno sa vám práve preto nahromadilo veľké množstvo oblečenia, ktoré by ste mali doma znosiť, no nenosíte ho. Takéhoto oblečenia sa taktiež zbavte. Na doma vám stačí zopár pohodlných nohavíc a tričiek. Ostatné vám bude úplne zbytočné.

Záver

Zbaviť sa starých vecí, ku ktorým máme vzťah, je niekedy omnoho ťažšie, ako to vyzerá. Práve preto je potrebné pozrieť sa na ne z neosobného objektívneho hľadiska. Premyslite si, či ich naozaj nepotrebujete a buďte na seba prísni. Len tak sa zbavíte ťaživých vecí, ktoré vám zaberajú v domácnosti priestor.

Často kladené otázky

Ako sa zbaviť zbytočných vecí v domácnosti?

Stavte na jednoduchý a účinný návod: pravidlo jedného roka a skúste zbavovať veci, ktoré ste nepoužili viac ako rok, dajte preč duplikáty alebo staré dekorácie, a zredukujte množstvo nepotrebného oblečenia doma.

Čo je pravidlo jedného roka?

Pravidlo jedného roka je spôsob, ako zhodnotiť, či potrebujete určité veci vo svojej domácnosti. Ak ste ich nepoužili viac ako jeden rok, pravdepodobne ich už viac nepoužijete, a tak ich môžete vyraziť zo svojho zoznamu potrieb.

Ako udržiavať krok s meniacimi sa trendmi v interiérovom dizajne?

Snažte sa vyberať nadčasové dekorácie, ktoré budú vyzerať dobre aj o 10 rokov, a pravidelne aktualizujte staré dekorácie, ktoré už nespĺňajú aktuálny dizajnový štandard.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

wellness interiér

Wellness dizajn: Interiérový štýl, ktorý vám pomôže dobiť všetku stratenú energiu

Naše domovy sa za posledných pár rokov stali našimi bezpečnými prístavmi. Stále viac ich využívame na oddych a regeneráciu, preto je úplne normálne...

interiérové trendy

Top interiérové trendy, ktoré budú kraľovať roku 2023

Prechod do “bežného života”, ktorý sme mali pred pandémiou koronavírusu, nebol jednoduchý. Vysoké ceny plynu a bývania, globálna neistota a...

organizácia kabátov

Ako si zorganizovať skriňu s kabátmi?

Väčšina domácností je vybavená typickou skriňou na kabáty – jedna krátka tyč, jedna horná polica, trochu priestoru na podlahe a štandardné dvierka,...

home office

Home office: Tipy, ktoré vám pomôžu lepšie sa sústrediť na prácu

Home office alebo práca z domu sa od roku 2020 stala bežnou súčasťou nášho pracovného života. Mnohé firmy sa síce po uvoľnení opatrení vrátili do...