Typ kávovaru: Ktorý je pre vás najlepší?

káva

Kvalitný kávovar vám pomôže odštartovať deň správne. V priebehu niekoľkých minút vám pripraví kávu presne podľa vašich predstáv, nehľadiac na to, či radšej pijete cappuccino, latte alebo espresso. Na to, aby ste si však vybrali ten najlepší model, musíte vedieť, aké typy na trhu existujú. Každý totižto poskytuje iné funkcie a zaujímavé možnosti, ako si pripraviť šálku svojho obľúbeného nápoja. 

V dnešnom článku si zahrnieme všetky hlavné typy kávovarov, vysvetlíme, čo robia, a poukážeme na všetko, čo by ste mali vedieť predtým, ako si nejaký kúpite. Na konci článku poskytneme aj zaujímavé tipy na kávovary, ktoré sa v súčasnosti radia k tým najpopulárnejším a stojí za to nad nimi popremýšľať. 

Každý typ kávovaru má iný účel a ak si nie ste istí, ktorý je pre vás ten správny, zvážte, na čo ho budete používať. Môže to znieť nelogicky, pretože väčšina chce kávovar práve na to, aby si urobila kávu, no myslite skôr na to, aký typ kávy chcete. Nemá zmysel investovať do stroja, ktorý má množstvo funkcií, ktoré nikdy nevyužijete, pretože uprednostňujete skôr jednoduchšie druhy nápojov. Na druhej strane, ak chcete prístroj, s ktorým budete môcť rozširovať svoje znalosti kávy a ktorý vám umožní robiť aj zaujímavý latte art, ponuku si budete musieť dobre porovnať a prezrieť, aby ste si náhodou nezaobstarali menej výkonný model, ktorý by vás mohol obmedzovať.

káva z kávovaru

Aké typy kávovarov teda poznáme?

1. Jednodávkové kávovary

Jednodávkové kávovary robia presne to, čo hovorí ich názov – vyrobia iba jednu porciu kávy. Tieto stroje, v angličtine niekedy označované aj ako coffee makers, majú rôzne funkcie v závislosti od typu, ktorý si vyberiete. Niektoré stroje, ako napríklad Nespresso Vertuo Plus, používajú kapsule, zatiaľ čo iné sú určené mletú kávu. Ak sa rozhodnete pre automat na kapsule, zohľadnite náklady na ne a pozrite sa, či sa dajú recyklovať. Tí, ktorí uprednostňujú ručný kávovar, si môžu zaobstarať aj jednoporciové kávovary French press.

2. Espresso kávovary

Espresso kávovary používajú čerpadlo na pretlačenie vody cez mletú kávu. Využívajú pri tom tlak, ktorý je dôležitý hlavne pre kávy ako je napríklad espresso. Espresso kávovary vytvárajú malé objemy silnej kávy, preto neočakávajte, že s nimi vytvoríte nápoj do veľkej šálky a s množstvom mlieka alebo mliečnej peny.

Niektoré prístroje na espresso pripravia dávku kávy, ktorú si môžete vychutnať samostatne, alebo ju doliať horúcou vodou a vytvoriť tak väčšie americano. Na trhu nájdete aj kávovary na espresso s parným ramenom, ktoré využijete na napenenie mlieka a vytvorenie mliečnej peny, ktorá sa využíva v cappuccine a latte.

3. French press kávovar

Kávovary s francúzskym lisom (známe aj ako cafetière) sú jedny z najjednoduchších strojov na použitie, pretože sú čisto manuálne. Na prípravu kávy v týchto kávovaroch stačí nádobu opláchnuť teplou vodou a vyprázdniť ju. Následne do prístroja dajte kopčeky mletej kávy a zalejte vodou, ktorá je tesne po vare, aby neovplyvnila chuť kávy. Po niekoľkých minútach jemne stlačte piest, vďaka čomu vám zostane len káva pripravená na pitie.

Francúzske kávovary sú ideálne, ak chcete kávu bez zdĺhavej prípravy a nechcete kupovať kapsuly. Tieto stroje nespotrebúvajú žiadnu elektrinu a zvyšky kávovej usadeniny môžete použiť vo vašej záhrade napríklad ako hnojivo. Majte ale na pamäti, že tento spôsob prípravy nemusí byť úplne čistý a obmedzuje vás len na jeden, či maximálne dva druhy kávy.

kávovar

4. Automaty na filtrovanú kávu

Filtračné kávovary sú ideálne, ak si chcete pripraviť niekoľko šálok kávy, ktoré si budete vychutnávať počas celého dňa. Tieto stroje sú poháňané elektrickým pohonom a obsahujú dve nádoby. Horná nádoba je miesto, kde umiestnite kávu, horúcu vodu a parný filter na kávovú usadeninu. Uvarená káva sa následne odkvapkáva do druhej nádoby, čiže spodnej karafy. Väčšina prekvapkávacích kávovarov má pod karafou ohrievaciu platňu, aby ste si mohli kávu po niekoľkých hodinách zohriať.

Prekvapkávacie kávovary sú dobré, ak pijete veľa kávy a ak máte radi americano. Neexistuje však funkcia na napenenie mlieka, takže nebudete môcť pripraviť latte alebo flat white. Menšou nevýhodou je takisto to, že tieto stroje vyžadujú filter na zachytenie kávovej usadeniny, ktorý musíte dokupovať. Nehovoriac o tom, že kým niektoré modely využívajú opakovane použiteľné filtre, iné majú len filtre na jedno použitie, ktoré nie sú príliš ekologické.

5. Cold press kávovary

Cold press kávovary sú v podstate úplne rovnaké ako french press. Takisto používajú mletú kávu, no rozdiel je v tom, že počas prípravy potrebujete filtrovanú vodu izbovej teploty, nie horúcu. Tento spôsob prípravy je aj časovo náročnejší, pretože kávu musíte nechať lúhovať 12 a viac hodín.

6. Bean-to-cup kávovary

Kávovary bean-to-cup sa postarajú o každý krok v procese prípravy. Kávové zrná jednoducho pridáte do stroja, ktorý ich pomelie, urobí z nich espresso a následne pridá mlieko.

Väčšina z týchto strojov dokáže pripraviť viacero typov kávových aj nekávových nápojov. Bežne si môžete vybrať espresso, americano, cappuccino, latte alebo len horúce mlieko.

káva v šálke

Najlepšie kávovary na trhu

Keď už viete, aký typ kávovaru je pre vás ten najlepší, prinášame zopár tipov na modely, ktoré sa radia k tým najlepším na trhu.

De’Longhi Dinamica Plus ECAM370 (bean-to-cup kávovar)

Ak hľadáte kávovar, ktorý úplne automatizuje prípravu kávy, od mletia zŕn až po napenenie mlieka, De’Longhi Dinamica Plus je to najlepšie, čo si môžete kúpiť.

Farebný dotykový displej, ktorý sa jednoducho používa, vás prevedie každým krokom výberu a prispôsobenia kávy – od úrovne mletia, sily a množstva, až po úroveň napenenia mlieka a výber teploty.

Pri rôznych testoch kávovar zakaždým vyprodukoval intenzívnu kávu s hustou penou, zatiaľ čo automatický napeňovač mlieka zabezpečil, že bublinky boli husté, zamatové a zostali stabilné. Ide však o objemný spotrebič, ktorý zaberie veľa miesta na kuchynskej linke a v porovnaní s espresso a jednorazovými kávovarmi je aj drahý.

Nespresso Vertuo Next (jednodávkový kávovar)

Ak potrebujete jednoduchý spôsob, ako pripraviť svoj ranný nápoj, potom je kávovar Nespresso Vertuo Next tým pravým pre vás. Jeden z najlepších kávovarov na trhu sa pýši ľahkým používaním, ktoré zvládne úplne každý – dovnútra jednoducho vložíte kapsulu a stlačíte tlačidlo.

Pri testoch Nespresso Vertuo Next vytvorilo hladkú kávu s hustou penou na vrchu, ktorá v šálke zostala aj po vmiešaní cukru. Prístroj dokáže pripraviť päť nápojov rôznych veľkostí, a keďže používa kapsuly, čistenie trvá len niekoľko sekúnd.

Kapsuly však môžu vyjsť drahšie ako nákup mletej kávy, a ak ste fanúšikom latté a cappuccina, Nespresso Vertuo Next vás v tomto ohľade sklame, pretože nedokáže napeniť mlieko. Na druhej strane, môžete si kúpiť samostatný napeňovač mlieka od značky Nespresso, ktorý sa postará o dostatočne hustú penu.

Smeg Drip Filter Coffee Machine (automat na filtrovanú kávu)

Ak ste fanúšikom prekvapkávanej kávy, kávovar Smeg Drip Filter je jedným z najlepších, ktoré na trhu nájdete. Dokáže pripraviť niekoľko šálok kávy naraz a nápoj udrží teplý až 40 minút.

Pre maximálne pohodlie môžete na tomto prístroji nastaviť časovač, ktorý vám začne pripravovať kávu ešte predtým, ako vstanete z postele. Kávovar poteší aj retro dizajnom a rovno viacerými farebnými prevedeniami, vďaka čomu si určite nájdete model, ktorý sa bude perfektne hodiť do vašej kuchyne.

Pri testoch pripravil kávovar chutnú šálku kávy a ľahko sa používal. Navyše, s možnosťou dvoch až štyroch šálok nemusíte vždy pripravovať plnú karafu. Nevýhodou kávovaru sú hlavne jeho rozmery, kvôli ktorým zaberie na kuchynskej linke veľa miesta.

káva a kávovar

De'Longhi Dedica Style EC685 (espresso kávovar)

De'Longhi Dedica Style EC685 je najlepší kávovar, ak chcete malý espresso model do kuchyne s obmedzeným priestorom.

Kávovar je kompaktný a jednoduchý na používanie, čo poteší každého, kto chce kvalitnú kávu bez toho, aby sa učil pracovať s novým zariadením v domácnosti. Pri testoch prístroj produkoval bohatú, intenzívnu kávu s hustou penou, ktorá na nápoji zostala aj po pridaní cukru. Veľkou výhodou kávovaru De'Longhi Dedica Style EC685 je takisto to, že sa dá použiť s mletou kávou aj s kapsulami Easy Serve Espresso (ESE).

Menším mínusom je, že ak si chcete robiť cappuccino s hustou penou alebo chutné latte, celý proces prípravy je o niečo komplikovanejší. Najprv si totižto musíte urobiť kávu a až potom napariť mlieko. Tieto dva úkony sa v kávovare nedajú robiť naraz.

Nespresso Vertuo Plus (espresso kávovar)

Nespresso Veruo Plus s väčšou 1,9-litrovou nádržou na vodu je, v porovnaní s Nespresso Vertuo Next, oveľa lepšou voľbou pre tých, ktorí si chcú vychutnať veľa kávy bez toho, aby museli pravidelne dopĺňať vodu.

Používanie Nespresso Vertuo Plus je rovnako jednoduché ako používanie modelu Vertuo Next, pretože v ňom využívate rovnaké kapsuly. Všetko, čo musíte urobiť, je vložiť kapsulu do kávovaru, vybrať jeden z piatich rôznych veľkostí nápojov a Nespresso sa postará o zvyšok. To však znamená, že máte rovnaký problém s nákladmi, pretože kapsuly môžu vyjsť drahšie ako nákup mletej kávy. Plus, tento model takisto neposkytuje možnosť napenenia mlieka.

Počas viacerých testov prístroj Nespresso Vertuo Plus zakaždým vyprodukoval chutnú kávu s hustou penou, vďaka čomu je ideálnou voľbou pre tých, ktorí hľadajú jednoduchý kávovar bez väčšieho neporiadku. Ak by ste ale chceli hustú penu na cappuccine alebo latte, budete si musieť dokúpiť samostatný napeňovač mlieka.

zdroj: techradar.com

Často kladené otázky

Aké sú hlavné typy kávovarov?

Hlavné typy kávovarov sú jednodávkové kávovary, espresso kávovary, kávovary s francúzskym lisom a automaty na filtrovanú kávu. Každý z nich ponúka iné funkcie a možnosti prípravy kávy, a preto by ste si mali vybrať model podľa vášho preferovaného štýlu kávy a spôsobu prípravy.

Čo sú jednodávkové kávovary a aké sú ich výhody a nevýhody?

Jednodávkové kávovary sú zariadenia, ktoré pripravia iba jednu porciu kávy naraz, a môžu byť určené pre kapsule alebo mletú kávu. Výhodou týchto kávovarov je rýchla a pohodlná príprava, no zohľadnite aj náklady na kapsule a možnosť ich recyklácie. Ručné jednoporciové kávovary ako French press sú tiež možnosťou pre jednodávkové prípravy kávy.

Ako fungujú espresso kávovary a ako sa líšia od ostatných typov?

Espresso kávovary fungujú na princípe čerpadla, ktoré pretlačí vodu cez mletú kávu za využitia tlaku. Tieto prístroje sú orientované na prípravu silnejších káv, ako napríklad espresso, a nie sú ideálne pre veľké šálky kávy so spustom mlieka. Na trhu sú k dispozícii aj espresso kávovary s parným ramenom na napenenie mlieka a prípravu cappuccina alebo latte.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

wellness interiér

Wellness dizajn: Interiérový štýl, ktorý vám pomôže dobiť všetku stratenú energiu

Naše domovy sa za posledných pár rokov stali našimi bezpečnými prístavmi. Stále viac ich využívame na oddych a regeneráciu, preto je úplne normálne...

interiérové trendy

Top interiérové trendy, ktoré budú kraľovať roku 2023

Prechod do “bežného života”, ktorý sme mali pred pandémiou koronavírusu, nebol jednoduchý. Vysoké ceny plynu a bývania, globálna neistota a...

organizácia kabátov

Ako si zorganizovať skriňu s kabátmi?

Väčšina domácností je vybavená typickou skriňou na kabáty – jedna krátka tyč, jedna horná polica, trochu priestoru na podlahe a štandardné dvierka,...

home office

Home office: Tipy, ktoré vám pomôžu lepšie sa sústrediť na prácu

Home office alebo práca z domu sa od roku 2020 stala bežnou súčasťou nášho pracovného života. Mnohé firmy sa síce po uvoľnení opatrení vrátili do...