Štýlový doplnok, ktorý zmení každú miestnosť? Stavte na obraz!

obrazy v múzeu

Holé steny boli v minulosti trendom, ktorý pomaly odchádza. Minimalizmus je síce stále obľúbený, no často sa hrá s rôznymi jednoduchými a praktickými doplnkami, ktoré si môžete zavesiť na stenu v obývačke, spálni či dokonca v kúpeľni. Chcete si od základov zmeniť jednotlivé izby a rozmýšľate, na aké doplnky staviť? Máme pre vás zopár tipov.

obraz na stene

Nadčasový kúsok

Obrazy sú nadčasovým doplnkom, ktorý miestnosť zútulní a krásne doplní. Nehovoriac o tom, že jej dá určitú osobnosť. Ukáže štýl človeka alebo rodiny, ktorá v nej žije.

Je jedno na aký obraz stavíte, mnohé sú dnes univerzálne a hodia sa do každej miestnosti. Pri výbere je potrebné zamerať sa nielen na to, čo je "vo vnútri" obrazu. Dôležitú rolu hrá aj samotný rám.

Dizajn obrazu je dôležitý

Ak chcete nadčasový kúsok, ktorý bude aj po rokoch štýlový, je potrebné vyhnúť sa niektorým typom obrazov. Jedným z nich sú tzv. výstrelky doby, ktoré sú populárne len určité obdobie.

Medzi také patria fotografické obrazy, kde namiesto maľby máte v ráme fotografiu mesta alebo oceánu. Tento typ obrazov síce vyzerá dobre, no po rokoch nebude tak štýlový ako je dnes.

Zvoľte preto klasiku vo forme nejakého umenia. Je na vás, či pôjde o portrét alebo o abstraktnú maľbu.

Obraz by sa mal hodiť k zariadeniu miestnosti a taktiež by sa vám mal páčiť.

Hľadáte štýlové obrazy do domácnosti? Vybrali sme pre vás zopár kúskov:
Ručne maľovaný obraz ObrazyNaStenu.sk
Ručne maľovaný obraz - Krajina ObrazyNaStenu.sk

Keď je rám umením sám o sebe

Pri výbere myslite okrem maľby na obraze aj na rám. Ako sme už vyššie spomenuli, táto časť obrazu je veľmi dôležitá. Pri niektorých je dokonca drahšia alebo dôležitejšia.

Rámov nájdete na trhu desiatky. Niektoré sú drahšie, iné lacnejšie. Niektoré sú masívnejšie a iné minimalistické a jednoduché. Vyberajte podľa zariadenia a veľkosti miestnosti.

Do veľkej miestnosti krásne sadnú veľké obrazy. Zaberú síce väčšiu časť zo steny, no to nie je vôbec problém.

Do malej obývačky alebo spálne zvoľte stredne veľký alebo malý typ. Myslite na to, že obraz by mal stenu dopĺňať, no nemal by opticky miestnosť zmenšovať.

Ako obraz zladiť so zvyškom?

V tomto kroku je dôležité ujasniť si, do akého štýlu miestnosť zariaďujete. Ak preferujete minimalizmus, dobré je zvoliť obrazy s minimalistickou maľbou, nehovoriac o minimalistickom ráme a správnych rozmeroch.

Ak preferujete drevo a domácnosť je zariadená do rustikálneho štýlu, zvoľte drevené rámy. Tie prinesú do miestnosti príjemné teplo. Krásne ju doplnia a zdomácnia.

Veľmi obľúbené sú dnes aj kovové alebo plastové rámy, rôzne ozdoby na obrazoch alebo kombinácia niekoľkých tvarov na jednej stene. Pri takýchto extravagantnejších kúskoch si musíte dávať pozor. Môžu vyzerať skvelo, no pri nesprávnej kombinácii sa vám na stene vytvorí chaos.

interiér

Dopredu preto premýšľajte, či sa vám takýto kúsok na stenu hodí a či chcete experimentovať. Risk s takýmto doplnkom sa síce niekedy oplatí, no nie vždy.

Farba obrazu musí byť, rovnako ako rám a ostatné parametre, skombinovaná s celkom. Vyhnite sa kontrastu. Môže byť zaujímavý, no nie vždy vyzerá dobre. Aj v tomto prípade ide o risk, ktorý sa nie vždy vypláca.

Zhrnutie

Obrazy sú skvelými doplnkomi, ktoré vyplnia prázdne steny a zútulnia domov. Hodia sa do každého štýlu, no pri ich výbere je potrebné zohľadniť množstvo faktorov. Ak na ne stavíte, uvidíte, že vaša domácnosť bude vyzerať perfektne.

Často kladené otázky

Aké sú nadčasové obrazy, ktoré by som si mohol zavesiť na stenu?

Nadčasové obrazy sú obvykle klasické umenie vo forme portrétu alebo abstraktnej maľby. Vyhnite sa výstrelkom doby, ako sú napríklad fotografické obrazy mesta alebo oceánu, ktoré síce vyzerajú dobre, ale po rokoch stratia svoj štýl. Obraz by mal zodpovedať zariadeniu miestnosti a taktiež by sa vám mal páčiť.

Na čo by som mal myslieť pri výbere rámu obrazu?

Rám obrazu je veľmi dôležitou súčasťou jeho výberu. Máte na výber desiatky rôznych rámov, od drahých po lacné, od masívnych po minimalistické a jednoduché. Vyberajte rám v súlade so zariadením a veľkosťou miestnosti. Do veľkej obývačky môžete zvoliť veľký obraz, ale do malej obývačky alebo spálne je lepší stredný alebo malý rám.

Ako zladiť obraz so zvyškom zariadenia?

Ujasnite si štýl, do ktorého zariaďujete miestnosť. V prípade minimalizmu zvolte obrazy s minimalistickou maľbou, minimalistickým rámom a správnymi rozmermi. Ak preferujete drevo a rustikálny štýl, zvoľte drevené rámy. V súčasnosti sú obľúbené aj kovové alebo plastové rámy a rôzne ozdoby na obrazoch. Pri extravagancii dbajte na správnu kombináciu, aby nevznikol chaos na stene. Farba obrazu by mala byť v súlade so zvyškom priestoru a vyhnite sa prílišným kontrastom.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

kuchyňa

Ako nakupovať na Sconto.sk: Skúsenosti a rady

Nábytok dnes nemusíte nakupovať len v kamenných predajniach. Vybrať si ho môžete aj priamo z pohodlia svojho domova. Stačí len poznať overený...

wellness interiér

Wellness dizajn: Interiérový štýl, ktorý vám pomôže dobiť všetku stratenú energiu

Naše domovy sa za posledných pár rokov stali našimi bezpečnými prístavmi. Stále viac ich využívame na oddych a regeneráciu, preto je úplne normálne...

interiérové trendy

Top interiérové trendy, ktoré budú kraľovať roku 2023

Prechod do “bežného života”, ktorý sme mali pred pandémiou koronavírusu, nebol jednoduchý. Vysoké ceny plynu a bývania, globálna neistota a...

organizácia kabátov

Ako si zorganizovať skriňu s kabátmi?

Väčšina domácností je vybavená typickou skriňou na kabáty – jedna krátka tyč, jedna horná polica, trochu priestoru na podlahe a štandardné dvierka,...