7 kuchynských zlozvykov, ktoré potravinám škodia

zeleninová tortilla

Domáce varenie má veľa výhod. Výskum naznačuje, že práve konzumácia jedál pripravených doma vám pomôže splniť všetky potrebné stravovacie potreby. Je však skutočne dôležité dodržiavať určité pravidlá, aby ste zaistili bezpečnosť svojho jedla.
V dnešnom článku sa preto dozviete aké bežné chyby robíme počas varenia.

Problém pri varení je ten, že nie je možné rozpoznať nebezpečné baktérie podľa vzhľadu alebo chuti potravín. Aj malé množstvo nesprávnych baktérií však môže viesť k vážnej otrave. Aby ste tomu zabránili, mali by ste sa vyhýbať týmto zlozvykom.

špagety

Rozmrazovanie mäsa vonku

Teplotný rozsah, ktorý sa považuje za riskantný pri skladovaní potravín, je od 5 ° C do 60 ° C. Pri tejto teplote môžu škodlivé potravinové baktérie rýchlo rásť. Preto by ste mali vždy rozmrazovať mäso iba v chladničke alebo v mikrovlnnej rúre.

Umývanie mäsa pod vodou

Máme predstavu, že keď niečo opláchneme, vyčistíme to. V prípade mäsa to však nie je pravda. Umývanie surovej hydiny, hovädzieho, bravčového, jahňacieho alebo teľacieho mäsa pred varením sa neodporúča. Dôvodom je to, že baktérie z mäsa sa môžu ľahko šíriť do iných výrobkov, povrchov a riadu.

Jedlo necháte vychladnúť vonku predtým, ako ho dáte do chladničky

Toto pravidlo je z zlé rovnakého dôvodu ako rozmrazovanie mäsa vonku. Baktérie rýchlo rastú pri teplotách od 5 ° C do 60 ° C. Preto môže byť naozaj nebezpečné nechať výrobky, ktoré podliehajú skaze, mimo chladničky dlhšie ako hodinu alebo dve.

čerstvé pečivo

Skúšanie surového cesta

Surové vajcia by ste nemali jesť v akejkoľvek podobe. Existuje vysoká pravdepodobnosť, že obsahujú baktérie známe ako salmonely, ktoré sú pre ľudí nebezpečné. Neskúšajte tiež tepelne neupravené cesto, a to ani bez vajec, pretože múka môže prenášať E. coli, čo môže spôsobiť rôzne infekcie.

Nedostatočné varenie mäsa alebo rýb

Jedlo sa považuje za bezpečné iba vtedy, keď je zohriate na určité teploty. To je najlepší spôsob, ako zabezpečiť stratu všetkých baktérií. Aby ste sa uistili, že ryby alebo mäso sú správne uvarené, môžete použiť kuchynský teplomer.

rizoto

Neumývate si ruky pred varením

Baktérie žijú na všetkých povrchoch, dokonca aj na našich rukách. Predstavte si, koľkých vecí sa počas dňa dotknete. Keď začnete variť bez umýtia rúk, môžete preniesť všetky tieto baktérie do jedla. A keď skončíte, nezabudnite si umyť ruky znova!

Vystavujete med vysokým teplotám

Podľa jedného výskumu môže vystavenie medu vysokým teplotám viesť k zníženiu jeho kvality a ku zvýšeniu niektorých karcinogénnych látok. Preto je lepšie nepridávať med napríklad do čaju alebo teplých jedál.

Často kladené otázky

Ako správne rozmraziť mäso?

Mäso by ste mali vždy rozmrazovať iba v chladničke alebo v mikrovlnnej rúre, aby ste predišli rýchlemu rastu škodlivých baktérií, ktoré sa môžu rozmnožovať pri teplotách od 5 ° C do 60 ° C.

Prečo sa neodporúča umývať mäso pod vodou pred varením?

Umývanie surového mäsa pred varením sa neodporúča, pretože baktérie z mäsa sa môžu ľahko šíriť do iných výrobkov, povrchov a riadu.

Prečo by sme nemali jesť surové vajcia alebo skúšať surové cesto?

Surové vajcia môžu obsahovať baktérie známe ako salmonely, ktoré sú pre ľudí nebezpečné. Tepelne neupravené cesto, dokonca aj bez vajec, by sa taktiež nemalo jesť, pretože múka môže prenášať E. coli, čo môže spôsobiť rôzne infekcie.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

wellness interiér

Wellness dizajn: Interiérový štýl, ktorý vám pomôže dobiť všetku stratenú energiu

Naše domovy sa za posledných pár rokov stali našimi bezpečnými prístavmi. Stále viac ich využívame na oddych a regeneráciu, preto je úplne normálne...

interiérové trendy

Top interiérové trendy, ktoré budú kraľovať roku 2023

Prechod do “bežného života”, ktorý sme mali pred pandémiou koronavírusu, nebol jednoduchý. Vysoké ceny plynu a bývania, globálna neistota a...

organizácia kabátov

Ako si zorganizovať skriňu s kabátmi?

Väčšina domácností je vybavená typickou skriňou na kabáty – jedna krátka tyč, jedna horná polica, trochu priestoru na podlahe a štandardné dvierka,...

home office

Home office: Tipy, ktoré vám pomôžu lepšie sa sústrediť na prácu

Home office alebo práca z domu sa od roku 2020 stala bežnou súčasťou nášho pracovného života. Mnohé firmy sa síce po uvoľnení opatrení vrátili do...