9 tipov, ako udržať ovocie a zeleninu čerstvú dlhšie

cesnak

Ovocie a zelenina sú potravinami, ktoré by ste do zásob kupovať nemali. Veľmi rýchlo dozrievajú a zle sa skladujú. Občas sa však stáva, že v obchode kúpime niečoho viac. Ak všetku zeleninu alebo ovocie nestíhate skonzumovať a potrebujete radu, ako ich správne skladovať, prečítajte si naše dnešné tipy.

cibuľa

Banány

Banány sa veľmi jednoducho pokazia, a preto je dôležité, aby ste ich skladovali správne. Toto ovocie nie je vhodné na chladenie, pretože jeho šupka veľmi rýchlo zhnedne a celý banán uvädne. Najlepšie urobíte, ak banány zvrchu zabalíte do plastového vrecúška alebo do alobalu. Vydržia tak krásne žlté minimálne päť dní.

Cibuľa

Mnohí ľudia uskladňujú cibuľu tak, že je zavesená. Je to skvelý spôsob skladovania, no jednotlivé kusy cibule sú na seba príliš natlačené a nemôžu dýchať. Tým pádom prichádza k plesniveniu a následnému kazeniu. Cibule pokojne vešajte. Jediné čo však robte je, že ich budete ukladať zvlášť a nie spolu.

Cesnak má rád tmu a málo vlhka

Ideálnym spôsobom uskladnenia cesnaku je uchovávať ho v nádobe alebo v papierovom vrecúšku, ktorý bude na tmavom a suchom mieste. Ak je cesnak neporušený, môžete ho skladovať až viac ako dva mesiace. Ak je však už načatý a používali ste ho, vydrží od troch do desiatich dní.

Petržlen, koriander, bazalka a špargľa

Potraviny ako tieto by ste mali umiestniť bez stonky do nádoby s vodou a nechať ich pri izbovej teplote bez umývania. V takomto stave vydržia štyri až päť dní.

cesnak

Uskladnite zemiaky na tmavom a chladnom mieste

Najlepšie, čo pre zemiaky môžete urobiť je umiestniť ich do papierových alebo sieťkových vreciek. Ďalšou možnosťou ich uchovania môže byť krabica s mriežkami, ktorá je na spodnej strane pokrytá novinami alebo absorpčným papierom. Ideálna skladovacia teplota je približne 15 stupňov Celzia. Surové zemiaky tak vydržia mesiac až dva.

Na to, aby avokádo vydržalo dlhšie, ho dajte do papierového vrecka

Ak je avokádo zelené, chladnička ho neochráni pred procesom zrenia. Mali by ste ho zabaliť do novín a umiestniť do papierového vrecka. Ak chcete, aby dozrievali rýchlejšie, vložte ich do vrecka s banánmi.

Paradajky by mali byť uskladnené pri teplote do 25 stupňov Celzia

Čím sú paradajky zrelšie, tým sú chutnejšie. Skladujte ich pri teplote 25 stupňov Celzia. Ich doba skladovania sa môže líšiť od troch týždňov do dvoch mesiacov, v závislosti od toho, aké zrelé sú, keď ich zakúpite.

Vložte šampiňóny (neopláchnuté) v papierovom vrecku s petržlenom

Je dôležité, aby ste huby neumývali, kým nebudete pripravení konzumovať ich. Tým, že sa dostanú do kontaktu s vodou, sa môže vytvoriť vlhkosť a z nej následne plesne. Odborníci odporúčajú huby skladovať v papierovom vrecku s vetvami petržlenu. Petržlen pôsobí ako antioxidant a zabraňuje vzniku škvŕn na hubách. Huby vydržia od troch do piatich dní.

plátky citróna

Ak ste rozrezali citrón, nevyhadzujte druhú polovicu do odpadu. Zabaľte ju do hliníkovej fólie alebo ju posypte soľou

Niekedy sa stane, že používame len polovicu citrónu alebo limetky. Druhá polovica sa väčšinou vyhodí do koša. Ak však citrón nechcete vyhodiť, stačí, aby ste ho zabalili do hliníkovej fólie. Ďalšou alternatívou je soľ. Posypte ňou odrezaný vrch uskladnite ho v chladničke. Pred použitím stačí citrón alebo limetku dobre opláchnuť. Takto vám polovica vydrží aj dva týždne.

Často kladené otázky

Ako správne skladovať banány, aby vydržali čo najdlhšie?

Ak chcete, aby banány zostali krásne žlté čo najdlhšie, zabalte ich zvrchu do plastového vrecúška alebo do alobalu. Takto vydržia minimálne päť dní.

Aký je ideálny spôsob skladovania cesnaku?

Cesnak by ste mali uchovávať v nádobe alebo v papierovom vrecúšku, ktorý bude na tmavom a suchom mieste. Neporušený cesnak môže vydržať až viac ako dva mesiace, načatý cesnak zvyčajne od troch do desiatich dní.

Ako je najlepšie skladovať zemiaky?

Zemiaky je najlepšie ukladať do papierových alebo sieťkových vreciek alebo do krabice s mriežkami, ktorá je na spodnej strane pokrytá novinami alebo absorpčným papierom. Ideálna skladovacia teplota je približne 15 stupňov Celzia. Takto surové zemiaky vydržia mesiac až dva.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

wellness interiér

Wellness dizajn: Interiérový štýl, ktorý vám pomôže dobiť všetku stratenú energiu

Naše domovy sa za posledných pár rokov stali našimi bezpečnými prístavmi. Stále viac ich využívame na oddych a regeneráciu, preto je úplne normálne...

interiérové trendy

Top interiérové trendy, ktoré budú kraľovať roku 2023

Prechod do “bežného života”, ktorý sme mali pred pandémiou koronavírusu, nebol jednoduchý. Vysoké ceny plynu a bývania, globálna neistota a...

organizácia kabátov

Ako si zorganizovať skriňu s kabátmi?

Väčšina domácností je vybavená typickou skriňou na kabáty – jedna krátka tyč, jedna horná polica, trochu priestoru na podlahe a štandardné dvierka,...

home office

Home office: Tipy, ktoré vám pomôžu lepšie sa sústrediť na prácu

Home office alebo práca z domu sa od roku 2020 stala bežnou súčasťou nášho pracovného života. Mnohé firmy sa síce po uvoľnení opatrení vrátili do...