Potrebujete viac vitamínu A? Toto sú znaky, ktoré vyše telo vysiela, keď ho máte nedostatok!

pery

Na to, aby mohol človek a jeho telo správne fungovať, potrebuje všetky vitamíny v dostatočnom množstve. Za dobrým zrakom, účinným reprodukčným systémom a zdravou pokožkou je práve vitamín A. Ten je prítomný v širokej škále potravín, no existuje určité riziko, že ho môžete mať nedostatok. Aké sú znaky jeho nedostatku?

maska na tvár

Suchá pokožka

Vitamín A je jedným z hlavných prvkov, ktoré telo potrebuje na opravu kožného tkaniva a jeho hydratáciu. Veľmi častým príznakom nedostatku vitamínu A je výskyt ekzému, ktorý sa objavuje, keď je pokožka tak suchá, že sa červenkasto zafarbí. Okrem toho, nedostatok vitamínu A značí aj suchá pokožka.

Zlé videnie počas noci

Nasledujúci signál je jedným z najčastejších. Je taktiež známy ako nyktalopia. Nyktalopia je problém s očami, ktorý sťažuje videnie v tme. V slabo osvetlených miestnostiach je ostrosť oslabená a je nemožné spracovať tmavé obrazy.

Akné

Ako bolo uvedené vyššie, vitamín A opravuje kožné tkanivo. Ak nie je k dispozícii, tvár môže byť suchá, kvôli čomu môže produkovať nadmerný olej. Nadmerný olej má za následok akné a problémy s pokožkou. Vitamín A sa preto často používa na liečbu problémov súvisiacich s akné.

Problémy s počatím

Ak máte problémy s počatím, môže byť príčinou nedostatok vitamínu A. Reprodukčné systémy mužov a žien fungujú najlepšie, ak máte dostatok vitamínu A. Ak sa snažíte o dieťa, mali by ste jesť potraviny bohaté na vitamín A. Tehotné ženy by tento vitamín mali vo svojej strave taktiež sledovať, pretože s vitamínom A sú spojené aj mnohé potraty.

Zlé hojenie rán

Telo vie liečiť rany v krátkom čase vďaka produkcii kolagénu. Práve vitamín A pomáha pri jeho výrobe. Ak si všimnete, že vaša pokožka má problémy s hojením rán, mali by ste skontrolovať, či konzumujete dostatok potravín s vitamínom A, ako je mrkva, pomaranče, mlieko a červené mäso.

pery

Pomalý rast

Jeden zo znakov, ktorým by sme mali venovať najväčšiu pozornosť, najmä u dojčiat a detí, je pomalý rast. Konzumácia vitamínu A je dôležitá najmä od tretieho mesiaca tehotenstva. Nezabudnite taktiež vitamín podávať dieťaťu počas prvých rokov jeho života. Vitamín je totižto zodpovedný za vývoj zraku a imunitného systému, ako aj za rast tela a fyzických zmien dieťaťa.

Suché oči

Jedným z najdôležitejších príznakov nedostatku tohto vitamínu je neschopnosť vyvolať slzy a zvlhčiť očné buľvy. Ak toto nepohodlie pretrváva, môže viesť k úplnému oslabeniu rohovky a strate zraku.

Kde vitamín A nájsť?

Zahrňte do svojho jedálnička nasledujúce potraviny a rýchlo si všimnete zmeny vo vašom tele!

  • Vajcia: varené vajíčko obsahuje 8 % dennej dávky vitamínu A
  • Losos: v 100 gramoch je potrebných až 149 % denného príjmu vitamínu A
  • Špenát: šálka uvareného špenátu obsahuje 105 %
  • Sladké zemiaky: tie sú najlepším z najlepších zdrojov vitamínu A. V jednej šálke týchto zemiakov nájdete až 122 % dennej dávky.
  • Mrkva: v jednej šálke je 148 %

Často kladené otázky

Aké sú príznaky nedostatku vitamínu A?

Medzi príznaky nedostatku vitamínu A patria suchá pokožka a ekzém, zlé videnie počas noci, problémy s akné, problémy s počatím, pomalý rast u detí, zlé hojenie rán a suché oči.

Aké potraviny obsahujú vitamín A?

Vitamín A môžete nájsť v potravinách ako sú vajcia, losos, špenát, sladké zemiaky a mrkva.

Ako vitamín A ovplyvňuje reprodukčný systém?

Reprodukčné systémy mužov a žien fungujú najlepšie, ak máte dostatok vitamínu A. Jeho nedostatok môže spôsobiť problémy s počatím a u tehotných žien aj potraty.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

úzkosť

Ako zabojovať proti úzkosti? 8 tipov z prírody, ktoré určite pomôžu

Chronická úzkosť je problémom, s ktorým bojuje množstvo ľudí po celom svete. Podľa American Psychiatric Association ňou trpí približne 30 %...

macbook air

Ako dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom?

Nájsť správnu rovnováhu medzi pracovným a osobným životom je mnohokrát náročné. Fakt, že posledné mesiace pracujeme hlavne z domu, k tomu príliš...

apple watch

Apple Watch vs. Fitbit: Ktoré inteligentné hodinky sú pre vás lepšie?

Ak uvažujete o kúpe nových inteligentných hodiniek alebo fitness trackerov, Fitbit a Apple sú dve najväčšie značky, ktoré by ste mali brať do úvahy...

cvičenie

Eliptický trenažér alebo bežecký pás: Ktorá možnosť je lepšia?

Rozhodli ste sa, že sa začnete stravovať zdravo, budete sa starať o svoje zdravie, schudnete prebytočné kilogramy a zaradíte viac pohybu? V tom...