Nedostatok bielkovín v strave: Tieto problémy vás neminú

zdravé jedlo

Ako iste viete, na to, aby naše telo mohlo správne fungovať, potrebuje dostatok všetkých živín. To znamená, že v strave musia mať zastúpenie sacharidy, bielkoviny aj tuky. Ak jednu z týchto látok vynecháte, pripravte sa na vážne problémy. Čo všetko sa spája s nedostatočným príjmom bielkovín?

ovocie a orechy

1. Únava a slabosť

Všimli ste si, že počas dňa máte akosi menej sily a ste neustále unavení aj napriek tomu, že si doprajete 8 hodinový spánok? V tom prípade bude problém v nedostatočnom príjme bielkovín.

Bielkoviny sú dôležitým zdrojom energie pre naše telo. Ak ich neprijímate v dostatočnom množstve, budete omnoho menej výkonní. Nehovoriac o tom, že výsledky v práci či športe budú minimálne.

2. Neustála chuť na niečo nezdravé

Máte stále chuť na sladké alebo slané? V tele vám niečo rozhodne chýba. A ak to nie sú sacharidy či tuky, budú to práve dôležité bielkoviny. Nedostatočný príjem tejto živiny je často dôvodom nadmerného hladu. Hladina cukru v krvi je nevyrovnaná a organizmus si tak pýta niečo, čím by to mohol napraviť.

Proti týmto problémom sa dá bojovať len tak, že do stravy zaradíte jedlo bohaté na bielkoviny ako napríklad tvaroh, mäso či mliečne výrobky.

3. Spomalené hojenie rán

Nedostatok bielkovín sa odráža nielen vo vnútri tela, ale taktiež na jeho povrchu. Jedným z najväčších problémov nedostatku bielkovín je spomalené hojenie rán.

Prečo je tomu tak? Bielkoviny sú dôležitou súčasťou buniek, ktoré majú stavebnú funkciu. Ak tieto živiny neprijímate v dostatočnom množstve, telo nemá z čoho "opravovať" rany, ktoré sa vyskytli.

V prípade, že ste si niečo zlomili alebo sa musíte zotavovať z iného zdravotného problému, vo vašej strave by bielkoviny rozhodne chýbať nemali.

4. Vypadávanie vlasov a lámanie nechtov

Vypadávajú vám vlasy a lámu sa vám nechty? V tom prípade by ste sa mali pozrieť na svoj jedálniček a zistiť, či v ňom náhodou nechýbajú bielkoviny. Tie sú totižto často dôvodom, prečo sa v tele niečo takéto deje.

Ako sme už spomenuli, bielkoviny sú prítomné v mnohých bunkách vášho tela. Nachádzajú sa ako vo vlasoch, tak aj v nechtoch. V prípade, že ich nemáte dostatok, vlasy začnú nielen padať, ale sú tiež nekvalitné, rozštiepené a suché. Rovnako je to aj s nechtami. Tie majú zlú kvalitu, lámu sa a majú nepekný tvar.

losos so zeleninou

5. Oslabená imunita

Pravdepodobne vás neprekvapí, keď povieme, že kvôli nedostatočnému príjmu bielkovín si oslabíte imunitu. Nízka hodnota bielkovín v tele znamená ťažšie vyliečenie z niektorých chorôb.

Ako bielkoviny dopĺňať?

Bielkoviny sú pre naše telo veľmi dôležité. Ak ich nechcete dopĺňať vo forme rôznych suplementov či proteínov, mali by ste staviť na potraviny, v ktorých sa nachádzajú vo vysokom zastúpení. K nim sa radia:

  • mäso
  • vajcia
  • mlieko a mliečne výrobky
  • ryby - losos, tuniak
  • morské plody
  • obilniny
  • orechy - vlašské, mandle
  • semienka - tekvicové, konopné, chia
  • strukoviny - šošovica, fazuľa, cícer
  • brokolica
  • špargľa
  • ružičkový kel
  • arašidové maslo
  • tofu

A množstvo ďalších.

tortilla so zeleninou

Zhrnutie

Bielkoviny sú pre naše telo veľmi dôležité a zo stravy by ste ich rozhodne nemali vynechávať. Na výber máte dostatok zdrojov tejto živiny. Ak ju nechcete prijímať zo suplementov, stavte na kvalitné potraviny.

Často kladené otázky

Aké sú príznaky nedostatočného príjmu bielkovín?

Príznaky nedostatočného príjmu bielkovín môžu zahrňovať únavu a slabosť, neustálu chuť na niečo nezdravé, spomalené hojenie rán, vypadávanie vlasov a lámanie nechtov, a oslabenú imunitu.

Ako môžem bojovať proti príznakom nedostatku bielkovín?

Na boj proti týmto problémom je potrebné zaradiť do stravy jedlo bohaté na bielkoviny, ako napríklad tvaroh, mäso, mliečne výrobky, ryby, vajcia, orechy, semienka a strukoviny.

Aké potraviny obsahujú bielkoviny?

Bielkoviny môžete nájsť v potravinách ako mäso, ryby (losos, tuniak), morské plody, vajcia, mlieko a mliečne výrobky, orechy (vlašské, mandle), semienka (tekvicové, konopné, chia), strukoviny (šošovica, fazuľa, cícer), brokolica, špargľa, ružičkový kel, arašidové maslo, tofu a mnohé iné.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

úzkosť

Ako zabojovať proti úzkosti? 8 tipov z prírody, ktoré určite pomôžu

Chronická úzkosť je problémom, s ktorým bojuje množstvo ľudí po celom svete. Podľa American Psychiatric Association ňou trpí približne 30 %...

macbook air

Ako dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom?

Nájsť správnu rovnováhu medzi pracovným a osobným životom je mnohokrát náročné. Fakt, že posledné mesiace pracujeme hlavne z domu, k tomu príliš...

apple watch

Apple Watch vs. Fitbit: Ktoré inteligentné hodinky sú pre vás lepšie?

Ak uvažujete o kúpe nových inteligentných hodiniek alebo fitness trackerov, Fitbit a Apple sú dve najväčšie značky, ktoré by ste mali brať do úvahy...

cvičenie

Eliptický trenažér alebo bežecký pás: Ktorá možnosť je lepšia?

Rozhodli ste sa, že sa začnete stravovať zdravo, budete sa starať o svoje zdravie, schudnete prebytočné kilogramy a zaradíte viac pohybu? V tom...