Domáce obklady na boľavé kĺby: Aké sú tie najlepšie?

bolesť chrbta

Boľavé kĺby postihnú raz za život každého človeka. Je na každom z nás ako sa s nimi vysporiadame. Niektorí stavia na lekársku cestu, iní zostanú doma a proti tomuto problému bojujú domácimi prostriedkami. To, na ktorý zo spôsobov stavíte vy, je čisto na vás. Ak však chcete návštevu lekára preskočiť, je dobré vyskúšať jeden z domácich obkladov. Často vedia skvelo pomôcť.

levanduľa

Dôvod bolesti

Na začiatok je dobré uvedomiť si, odkiaľ bolesť pochádza a čo by ju mohlo spôsobovať. Niekedy môže ísť o genetiku, inokedy zas o nesprávne oblečenie, v ktorom vás prefúklo. Bolesť kĺbov netreba zľahčovať, no netreba ju ani zbytočne nafukovať.

Ak patríte k ľuďom, ktorých kĺby často nebolia a prepadla vás ostrá bolesť, domáci obklad môže byť to pravé pre vás. Môže ísť len o prechodnú bolesť, ktorá o krátky čas pominie. Dôležité je kĺb niekoľko dní sledovať. V prípade, že by ste s ním mali aj naďalej problém, je potrebné zájsť k lekárovi. Mohli by ste mať infekciu, zápal alebo iné problémy, ktoré je potrebné riešiť lekárskou cestou.

Teplý vs. studený

Už staré mamy vedeli, že domáce obklady sú tým najlepším pomocníkom. Existuje ich preto niekoľko druhov. Niektoré klasické, iné s éterickými olejmi či bylinkami. Všetky si spomenieme, no ešte predtým je dôležité rozdeliť si obklady na dve základné skupiny.

Pri obkladoch sa stretnete hlavne s teplým alebo studeným. To, ktorý je najlepší, sa nedá všeobecne povedať. Pri opuchnutých kĺboch sa odporúča studený obklad. Chladivé účinky skvelo bojujú proti opuchu.

Teplý obklad sa hodí pri bolestiach kĺbov, ktoré opuchnuté nie sú. Tu je však potrebné dávať si pozor. Teplý obklad dokáže spraviť rôzne problémy, ako napríklad rozšíriť zápal. Preto ho používajte len vtedy, ak ste si stopercentne istí, že zápal nemáte.

Typy obkladov

Ako sme spomenuli, existuje veľké množstvo rôznych typov obkladov. Úplne najbežnejším typom je mokrý alebo suchý. Handričku namočte do studenej alebo teplej vody. Poprípade ju naparte, aby poskytovala suché teplo.

Medový obklad

Veľmi obľúbeným je však medový obklad, kedy med aplikujete na boľavé miesto a necháte pôsobiť. Miesto môžete prikryť mäkkou handričkou.

Kapustný list

Ďalším obľúbeným, ktorý sa najčastejšie využíva na preťažené kĺby, je klasický kapustný list. Pre tie najlepšie účinky by ste ho mali nahriať. Môžete tak urobiť prežehlením medzi dvomi utierkami. Následne aplikujte na boľavé miesto a nechajte pôsobiť aj celú noc.

éterické oleje

Čajové vrecúška

Na unavené oči je veľmi dobrým obkladom klasická handrička namočená v studenej vode, poprípade v zelenom čaji. Tú následne priložte na oči a nechajte pôsobiť aspoň 10 - 15 minút.

Okrem handričky si unavené oči prídu na svoje aj pri vychladených vrecúškach od čaju, plátkoch uhorky alebo dokonca plátkoch zemiaku.

Vínny obklad

Vínny obklad je skvelý najmä na vytknutý členok. Stačí, aby ste kus látky namočili do bieleho vína a oviazali ňou celé postihnuté miesto. Nechajte nohu odpočívať a nezaťažujte ju minimálne týždeň.

Zhrnutie

Obklady sú skvelým pomocníkom pri mnohých zdravotných problémoch. Vedia pôsobiť priamo na miesto bez toho, aby ste užívali tabletky alebo špeciálne krémy. Myslite však na to, že nie všetky zdravotné problémy sa dajú vyriešiť doma. Ak vás kĺby či iné časti tela bolia aj po aplikovaní obkladu, rozhodne navštívte svojho lekára.

Často kladené otázky

Čo môže spôsobovať bolesť kĺbov?

Bolesť kĺbov môže mať rôzne príčiny, ako napríklad genetiku, nesprávne oblečenie alebo prechladnutie. V prípade pretrvávajúcej bolesti alebo opuchu je dôležité navštíviť lekára, aby sa vylúčili závažnejšie príčiny, ako sú infekcie, zápaly alebo iné problémy.

Kedy je lepšie použiť teplý alebo studený obklad?

Pri opuchnutých kĺboch sa odporúča použiť studený obklad, ktorý pôsobí chladivo a znižuje opuch. Teplý obklad sa hodí pri bolestiach kĺbov, ktoré opuchnuté nie sú. Avšak je dôležité používať teplý obklad len vtedy, ak ste si istí, že nemáte zápal, pretože môže prispieť k jeho rozšíreniu.

Aké sú najobľúbenejšie typy domácich obkladov na kĺby?

Medzi obľúbené domáce obklady patria medový obklad, ktorý aplikujete priamo na boľavé miesto a prikryjete mäkkou handričkou, kapustný list, ktorý sa zvyčajne používa na preťažené kĺby a je dobré ho najskôr zahriať, napríklad prežehlením medzi dvoma utierkami. Vínny obklad je vhodný najmä na vytknutý členok, ktorý obalíte látkou namočenou v bielom víne a necháte pôsobiť, pričom by ste mali nohu nezaťažovať minimálne týždeň.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

úzkosť

Ako zabojovať proti úzkosti? 8 tipov z prírody, ktoré určite pomôžu

Chronická úzkosť je problémom, s ktorým bojuje množstvo ľudí po celom svete. Podľa American Psychiatric Association ňou trpí približne 30 %...

macbook air

Ako dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom?

Nájsť správnu rovnováhu medzi pracovným a osobným životom je mnohokrát náročné. Fakt, že posledné mesiace pracujeme hlavne z domu, k tomu príliš...

apple watch

Apple Watch vs. Fitbit: Ktoré inteligentné hodinky sú pre vás lepšie?

Ak uvažujete o kúpe nových inteligentných hodiniek alebo fitness trackerov, Fitbit a Apple sú dve najväčšie značky, ktoré by ste mali brať do úvahy...

cvičenie

Eliptický trenažér alebo bežecký pás: Ktorá možnosť je lepšia?

Rozhodli ste sa, že sa začnete stravovať zdravo, budete sa starať o svoje zdravie, schudnete prebytočné kilogramy a zaradíte viac pohybu? V tom...