Eliptický trenažér alebo bežecký pás: Ktorá možnosť je lepšia?

cvičenie

Rozhodli ste sa, že sa začnete stravovať zdravo, budete sa starať o svoje zdravie, schudnete prebytočné kilogramy a zaradíte viac pohybu? V tom prípade by ste sa mali rozhodnúť, aký typ pohybu zvolíte. Chcete behať, posilňovať alebo zaradiť do svojej bežnej rutiny rýchlu chôdzu? Na to všetko budete potrebovať správne nástroje, ktoré vám celý proces urýchlia a uľahčia. Na trhu nájdete v spotrebiteľskej cenovej kategórii k dispozícii takmer každé vybavenie do posilňovne, od lacných posilňovacích súprav až po špičkové (a drahé) veslovacie trenažéry.

Aj napriek širokému spektru je, aj po rokoch, stále najobľúbenejší bežecký pás. Podľa Mecayly Froererovej, riaditeľky programu osobného tréningu iFit spoločnosti NordicTrack pre domáce cvičenie, bežecké pásy tvoria približne 53 % celkového predaja domácich fitnes zariadení. Stacionárne bicykle sú podľa nej na druhom mieste a eliptické stroje tvoria len osem percent celkového predaja. Je to preto, lebo bežecké pásy sú skutočne tou najlepšou voľbou alebo len preto, že kupujúci nepoznajú iné možnosti?

Aj keď sú oba stroje, bežecké pásy aj eliptické trenažéry, navrhnuté tak, aby vám pomohli cvičiť doma, bez návštevy fitness centra, v skutočnosti sú odlišnejšie, než si väčšina ľudí uvedomuje. V závislosti od vašich tréningových cieľov a aktuálnych zdravotných a kondičných schopností môže byť jeden stroj nakoniec oveľa lepší pre váš životný štýl ako ten druhý.

A síce je bežecký pás obľúbený a populárny, niektorí športovci môžu zistiť, že eliptický trenažér je pre nich omnoho lepšou voľbou. Ak ste na vážkach, či si kúpiť pás alebo eleptikal (nazývaný aj crossový trenažér), máme pre vás niekoľko rád a tipov, ktoré vám pomôžu pri rozhodnovaní.

cvičenie

Eliptické trenažéry sú lepšie pre vaše kĺby

Nemusíte byť bežcom na olympijskej úrovni, aby ste vedeli, že beh môže byť pre vaše telo náročný. Napokon, okolo bežeckej obuvi a podpory kĺbov existuje priemysel s miliónovými obratmi. Beh na bežeckom páse sa podobá skôr behu vonku - je to rovnaký pohyb s rozdielom, že rotujúci behúň vás drží na mieste. Niektorí výrobcovia bežeckých pásov síce pridávajú trochu tlmenia, no to nemení nič na fakte, že ide stále o tréning s vysokým zaťažením.

Eliptické trenažéry majú oveľa menší dopad na kĺby a celkovo na telo. Pri cvičení dvíhate päty, ale chodidlá sa vždy čiastočne dotýkajú pedálov. Namiesto behu sa pedále (alebo plošiny) pohybujú v kruhovej rotácii, podobne, ako keď stojíte na pedáloch bicykla. Pri cvičení používate ruky na pohyb ramien stroja a kmitáte nimi v tandeme s opačnou nohou.

Namiesto toho, aby používatelia bežali rýchlejšie alebo zvyšovali sklon, menia úroveň odporu, aby si vytvorili náročnejší tréning. Pre vaše kĺby to má dve výhody: eliminujete náraz celého tela, ktorý zažívate pri behu, a používaním rúk môžete odľahčiť nohy. Pre každého, kto má problémy s kĺbmi - alebo sa im chce v budúcnosti vyhnúť - by mohol byť eliptický trenažér lepšou voľbou.

Vyberte si kvalitný pás a eliptický trenažér na Exisport.com za skvelé ceny.

Obe možnosti sú skvelé na spaľovanie kalórií

To, na ktorom stroji spálite viac kalórií, závisí najmä od vás. Ak ste skúsený bežec schopný behať dlhé vzdialenosti alebo v dlhých intervaloch, zistíte, že kalórie sa vám počítajú veľmi rýchlo. Ak ste však začínajúci športovec, možno sa vám bude zdať, že aj jeden kilometer je príliš náročný. A keď strávite viac času chôdzou, nespálite príliš veľa.

Výhodou je, že eliptické trenažéry sú pre začiatočníkov jednoduchšie, vďaka čomu viete už od začiatku cvičiť intenzívnejšie a dlhšie. V konečnom dôsledku spálite viac. A ak sa na eliptickom trenažéri pohybujete efektívne a používate správnu kombináciu pohybu nôh a rúk, množstvo kalórií, ktoré spálite za hodinu, je podobné tomu na bežiacom páse.

Domáce stroje vás tiež motivujú k tomu, aby ste pravidelne cvičili. Podľa Becs Gentryovej, britskej inštruktorky Peloton Tread, vás možnosť behať doma dokáže prinútiť častejšie si šnurovať tenisky. "Beh na bežeckom páse dáva bežcom istotu, že môžu tréning ukončiť, keď potrebujú, čo je pre nových bežcov často upokojujúce," hovorí Gentry. "Poskytuje tiež súkromie, čo je úžasné pre každého, kto nerád trénuje pred ostatnými alebo si chce držať bezpečný a spoločenský odstup."

Obe možnosti sú skvelé ako kardio

Beh je aeróbna aktivita a nie je žiadnym tajomstvom, že aj niekoľkominútové cvičenie je skvelý spôsob, ako si precvičiť srdce. Možno vás však prekvapí, že výhody eliptického trenažéra sú v rámci kardia rovnaké. Samozrejme, v prípade, že ho používate správne.

Používanie bežeckého pásu je pomerne jednoduché. Na druhej strane, eliptické trenažéry môžu byť o niečo náročnejšie. Pohyb je ako kríženec behu a lyžovania. Mnohí začínajúci používatelia eliptických trenažérov majú vo zvyku dve veci. Buď sa príliš spoliehajú na rukoväte, alebo majú tak nízky odpor, že to skôr pripomína hojdanie nohami ako skutočný beh. Obe tieto chyby takmer úplne eliminujú kardio efekt stroja (a väčšinu ďalších výhod). Pred kúpou domáceho eliptického trenažéra preto zvážte, či vás správny spôsob používania stroja nenaučí nejaký odborník. Napríklad tréner v posilňovni.

Ak sa rozhodnete pre bežecký pás, Gentry hovorí, že je dôležité, aby ste nešli príliš rýchlo. "Uistite sa, že vaše cvičenie na trenažéri nie je vždy zamerané na zlepšenie a zvýšenie rýchlosti behu. Najrýchlejší spôsob, ako sa stať rýchlejšími a kardiovaskulárne silnejšími, je pracovať na rýchlosti zotavenia."

cvičenie vo fitness centre

Pracujete na odlišných svaloch

Aj keď sa na oboch strojoch pohybujete podobným spôsobom, posilňujú sa na nich rôzne svalové skupiny.

Beh alebo chôdza na bežiacom páse je určená najmä pre dolnú časť tela. Hoci svaly spodnej časti chrbta vám poskytnú určitú oporu, najvýznamnejší prínos majú vaše sedacie svaly a štvorhlavý sval stehna a lýtka, ktorý vykonáva väčšinu ťažkej práce. Za predpokladu, že vaša bežecká forma je správna, lýtka budú prvou časťou, v ktorej pocítite pálenie. Našťastie, hydratácia a strečing pred a po tréningu vám pomôžu predísť dlhotrvajúcim bolestiam.

Pri správnej forme na eliptickom trenažéri si precvičíte hornú aj dolnú časť tela. Okrem svalov lýtok, stehien a zadku si pri každom ťahu a tlaku hojdacích ramien precvičujete aj ruky, hrudník a ramenné svaly. Ak máte vhodnú úroveň odporu, zapojíte aj jadro tela, ktoré pracuje na udržaní stability a rovnováhy, zatiaľ čo sa zvyšok tela pohybuje.

Čo to teda znamená pre bežného používateľa? Ak túžite po tréningu celého tela, eliptický trenažér môže byť lepšou voľbou. Ak sa však zaoberáte len spodnou časťou alebo trénujete na bežecké podujatie či dlhú túru, bude pre vás efektívnejším strojom bežecký pás.

Sú všestranné

Vo všeobecnosti platí, že eliptické trenažéry ponúkajú viac spôsobov, ako precvičiť vaše telo.

Bežecké pásy bývajú veľmi podobné. Jednotlivé značky a modely sa od seba líšia len zopár vecami, ako funkcie alebo možnosti rýchlostí. Vždy však ide o jeden rotujúci pás, ktorý slúži ako vaša bežecká plocha. Eliptické trenažéry sa však vyrábajú v rôznych prevedeniach. Niektoré majú pedále, ktoré sa otáčajú okolo centrálneho kolesa, zatiaľ čo iné využívajú plošiny vo veľkosti nohy, ktoré sa otáčajú dopredu a dozadu. Niektoré majú pedále, ktoré sa môžu pohybovať aj hore a dole, ako napríklad schodolez. To je prípad série FreeStride od spoločnosti NordicTrack, ktorú možno používať ako schodiskový stroj, eliptický trenažér alebo bežecký pás. Ak teda chcete jedno zariadenie na rôzne tréningy, eliptický trenažér je skvelou voľbou.

To však neznamená, že bežecké pásy nie sú všestranné. Ich výhodou je, že poskytujú rôzne tréningy. "Bežecké pásy sú neuveriteľne všestranné, pretože zvyčajne ponúkajú možnosť prispôsobiť si tempo tréningu od pomalšej chôdze, cez beh až po šprint," hovorí Froerer. "Ak zohľadníte aj funkciu stúpania a klesania, možnosti sú takmer nekonečné." Niektoré modely navyše ponúkajú napríklad manuálne režimy (pocit podobný chôdzi po piesku alebo blate) a tlmenie pod pásom, ktoré absorbuje niektoré nárazy, ktoré by inak pri behu v sklone mohli zničiť vaše kĺby.

Nezabudnite na príslušenstvo

Okrem kvalitných strojov na cvičenie nezabudnite aj na vhodné príslušenstvo, ktoré sa postará o to, aby ste si mohli sledovať spálené kalórie alebo čas tréningu. K tomuto príslušenstvu sa radia napríklad hodinky alebo slúchadlá.

Z hodiniek by ste mali staviť na modely ako:

  • Garmin Forerunner 945 za cenu od 599 €
  • Coros Pace 2 za cenu od 199 €
  • Garmin Instinct Solar za cenu od 399 €
  • Garmin Fenix 6 za cenu od 549 €
  • Coros Apex za cenu od 299 €
  • Polar Vantage V2 za cenu od 499 €
  • Polar Grit X za cenu od 397 €

Hodinky sú vhodné pre začiatočníkov aj pokročilých. Poskytujú množstvo skvelých funkcií, ktoré si zamilujete hneď na prvé použitie.

inteligentné hodinky

A ak by ste potrebovali dobré slúchadlá s kvalitným zvukom, vyberať by ste si mali z modelov:

  • Beats PowerBeats Pro za cenu od 180 €
  • Sennheiser CS Sport za cenu od 105 €
  • AfterShokz Aeropex za cenu od 139 €
  • Adidas RPT-01 za cenu od 147 €
  • Jaybird X4 za cenu od 125 €
  • Bose SoundSport Wireless Headphones za cenu od 129 €
  • Under Armour True Wireless Flash za cenu od 129 €

Výber je na vás

Hoci neexistuje jednoznačná odpoveď, ktorý stroj je lepší, oplatí sa vyskúšať oba, než sa rozhodnete, ktorý si kúpite do domácej posilňovne. Nezabúdajte však, že každý nový tréning má svoje riziká, takže skôr, ako si nejaký produkt zaobstaráte, uistite sa , že ste fyzicky pripravení cvičiť. Začnite pomaly, udržiavajte tempo, bavte sa a vedzte, že akýkoľvek tréning aj tej najnižšej úrovne je lepší ako žiadny.

Často kladené otázky

Aký je rozdiel medzi bežeckým pásom a eliptickým trenažérom v dopade na kĺby?

Bežecký pás predstavuje tréning s vysokým zaťažením, zatiaľ čo eliptický trenažér má menší dopad na kĺby a na celkové zaťaženie tela. Vďaka kruhovému pohybu pedálov a možnosti odľahčenia nôh používaním rúk sú eliptické trenažéry jemnejšie pre kĺby a môžu byť vhodnou voľbou pre ľudí s problémami s kĺbmi alebo tých, ktorí sa im chcú vyhnúť.

Na ktorom cvičebnom stroji spálite viac kalórií?

Počet spálených kalórií závisí hlavne na úrovni vašej kondície a intenzite cvičenia. Skúsení bežci môžu spáliť veľa kalórií na bežeckých pásoch, ale začiatočníci môžu mať na eliptických trenažéroch jednoduchší prístup k intenzívnejšiemu a dlhšiemu cvičeniu, čím v konečnom dôsledku spália viac kalórií. S pravidelným cvičením na oboch strojoch môžete dosiahnuť podobné výsledky v spaľovaní kalórií.

Prečo sú bežecké pásy stále tak populárne?

Bežecké pásy sú obľúbené, pretože sa ľahko prispôsobujú bežnej rutine cvičenia, umožňujú intenzívne sa pohybovať a spaľovať kalórie. Sú vhodné pre domáce cvičenie bez nutnosti navštevovať fitness centrum. Navyše, podľa Mecayly Froererovej, riaditeľky programu osobného tréningu iFit spoločnosti NordicTrack, bežecké pásy tvoria približne 53 % celkového predaja domácich fitnes zariadení.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

úzkosť

Ako zabojovať proti úzkosti? 8 tipov z prírody, ktoré určite pomôžu

Chronická úzkosť je problémom, s ktorým bojuje množstvo ľudí po celom svete. Podľa American Psychiatric Association ňou trpí približne 30 %...

macbook air

Ako dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom?

Nájsť správnu rovnováhu medzi pracovným a osobným životom je mnohokrát náročné. Fakt, že posledné mesiace pracujeme hlavne z domu, k tomu príliš...

apple watch

Apple Watch vs. Fitbit: Ktoré inteligentné hodinky sú pre vás lepšie?

Ak uvažujete o kúpe nových inteligentných hodiniek alebo fitness trackerov, Fitbit a Apple sú dve najväčšie značky, ktoré by ste mali brať do úvahy...

spánok

Plytký a prerušovaný spánok: Dokáže pomôcť elektronika?

Na trhu sa stretnete s množstvom rôznych sledovačov, zariadení a aplikácií. Veľa spoločností zaoberajúcich sa spánkovou technikou tvrdia, že tieto...