Smoothie na raňajky či po tréningu? Urobte si to správne!

ovocné šťavy

Každý, kto rád cvičí alebo sa venuje zdravej strave vie, že kým na raňajky je potrebné zjesť niečo, čo zasýti na viac ako tri hodiny, na večeru je dobré staviť na ľahký šalát či jogurt, s ktorým si telo poradí veľmi jednoducho. V prípade, že patríte k milovníkom dobrých smoothies, vybrali sme pre vás tie najlepšie, ktoré sa hodia na raňajky, desiatu, po tréningu a len tak, na posilnenie zdravia.

smoothies

Niečo o smoothies

Ešte predtým, ako sa úplne pustíme do jednotlivých receptov, je dobré povedať si niečo viac o smoothies a ich výhodách.

Smoothies u nás nemajú žiadny presný a doslovný predklad. Ide o rozmixované ovocie, do ktorého sa často pridávajú aj iné doplnky ako napríklad mlieko, voda, chia semienka, arašidové maslo alebo proteín. Na výber máte množstvo doplnkov a je len na vás, ktorý pridáte.

Rovnako je to aj s ovocím. Vy sami si vyberáte jednotlivé kombinácie. Veľkou výhodou je najmä fakt, že skoro všetko ovocie sa k sebe skvelo hodí. Nemusíte sa tak báť, že kombinácia, ktorú si vytvoríte, nebude chutná.

Výhody týchto nápojov sú naozaj široké. Medzi tie najhlavnejšie sa radí najmä ich zloženie, ktoré je plné dôležitých látok pre ľudské telo. Okrem toho, smoothies sa veľmi jednoducho pijú. Môžete ich mať pri sebe kdekoľvek a kedykoľvek.

Ak máte nabitý program a nestíhate jesť, pokojne po nich siahnite. Medzi prácou si môžete z nápoja kedykoľvek odpiť.

Ostatné výhody sa odlišujú v závislosti od toho, na aký druh alebo typ stavíte a čo doň pridáte. Napríklad chia semienka sú plné antioxidantov. Arašidové maslo má zas vysoký obsah zdravých tukov, ktoré bojujú proti cholesterolu.

ovocné šťavy

Smoothies na raňajky

Poďme sa však už spoločne pozrieť na to, aké smoothies by ste si mali urobiť na raňajky.

Ako mnohí iste viete, raňajky sú pre človeka veľmi dôležité. Naštartujú deň a dodávajú energiu na celé dopoludnie. Práve počas dopoludnia sme totižto najviac aktívni.

Raňajkové smoothies tak musí byť dostatočne výživné a vedieť zasýtiť. Musíte doň vyberať správne druhy ovocia alebo zeleniny. Netreba však zabúdať ani na doplnky, ktoré často pomáhajú najviac.

Ak potrebujete inšpiráciu, máme pre vás jeden skvelý recept.

Na raňajkové smoothie budete potrebovať:

  • mlieko (môže byť klasické, ovsené, mandľové)
  • 1 banán
  • 1 a pol lyžice orechového masla (najlepšie arašidového)
  • 1/2 lyžice chia semienok
  • štipku mlete škorice

Postup:

Všetky ingrediencie vložte do mixéra a mixujte do hladka. Ak sa vám bude zdať, že smoothie je príliš husté, pridajte mlieko.

A to je hneď ďalšia výhoda smoothies. Viete si ho prispôsobiť presne podľa seba. Môžete ho mať hustejšie, podobné kaši a pridať si doň napríklad vločky alebo granolu a jesť ho z misky. Alebo stavte na redšiu formu a pite ho.

Toto raňajkové smoothie je sýte hneď vďaka niekoľkým ingredienciám. Prvým je arašidové maslo. To obsahuje vysoký podiel zdravých tukov, ktoré príjemne zasýtia na veľmi dlhý čas.

Ďalej je to banán, ktorý je sám o sebe jedným z najsýtejších druhov ovocia. A nesmieme zabudnúť ani na chia semienka. Tie majú v tekutom prostredí tendenciu zvýšiť svoj objem. Organizmus preto príjemne zasýtia. Plus, sú skvelým antioxidantom a bojujú proti rôznym škodlivým látkam.

Smoothie na desiatu

V prípade, že ste mali ľahké raňajky, je dobré dať si pred obedom ešte niečo malé. Desiatové smoothie je tým pravým. Skvelo zasýti na hodinu alebo dve a pripraví vás na obed.

V takomto prípade nie je potrebné využívať ovocie alebo doplnky, ktoré zasycujú na dlhé hodiny. Pokojne sa vyhnite arašidovému maslu či chia semienkam.

Desiatové smoothie by malo byť kombináciou ovocia alebo zeleniny. Najlepšie spravíte, keď stavíte na druhy s vysokým podielom vody. K ovociu následne, ak je to potrebné, pridajte mlieko alebo vodu, ktorou celú zmes rozriedite.

zeleninové šťavy

Smoothie po tréningu

Ak cvičíte už dlhšie, pravdepodobne viete, že po tréningu je dôležité telu dodať všetky potrebné látky a energiu, ktorú pri cvičení stratilo. Potréningové smoothie by preto malo obsahovať veľké množstvo vitamínov a minerálov.

Pre inšpiráciu sme vybrali jeden recept. Budete naň potrebovať:

  • mlieko (podľa vášho výberu)
  • 1 banán
  • 100 gramov lesného ovocia
  • 1 lyžicu semienok (konopných, chia alebo akékoľvek máte doma)
  • štipka škorice
  • proteín

Postup:

Postup je veľmi jednoduchý. Do mixéra vložte všetky ingrediencie. Množstvo proteínu by ste mali určiť podľa seba. Ak ho užívate, dajte si zvyčajnú dávku, ak nie, vypočítajte si množstvo podľa svojej váhy.

Zhrnutie

Smoothies patria k obľúbenému typu nápojov. Ich príprava je jednoduchá a rýchla. Nehovoriac o tom, že na internete nájdete desiatky rôznych receptov. V prípade, že by ste si chceli pripraviť nejaké aj vy, stavte na naše rady.

Často kladené otázky

1. Aké sú hlavné výhody smoothies?

Medzi hlavné výhody smoothies patria ich vysoký obsah dôležitých látok pre ľudské telo, jednoduchosť konzumácie a skutočnosť, že sa dajú prispôsobiť podľa individuálnych potrieb a chutí. Okrem toho majú rôzne výhody v závislosti od pridaných ingrediencií, ako napríklad chia semienka sú plné antioxidantov, arašidové maslo má vysoký obsah zdravých tukov, ktoré bojujú proti cholesterolu a podobne.

2. Aké sú najlepšie ingrediencie pre raňajkové smoothie?

Pre raňajkové smoothie je dôležité zvoliť ingrediencie, ktoré zasýtia na dlhšiu dobu a dodajú potrebnú energiu. Medzi takéto ingrediencie patria napríklad mlieko, banán, orechové maslo (najlepšie arašidové), chia semienka a mletá škorica.

3. Ako by malo vyzerať ideálne smoothie po tréningu?

Po tréningu je dôležité telu dodať všetky potrebné látky a energiu, ktorú pri cvičení stratilo. Potréningové smoothie by preto malo obsahovať veľké množstvo vitamínov a minerálov. Recept na takéto smoothie môže byť napríklad zvolený podľa svojich preferencií a s dôrazom na zdravé ingrediencie.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

úzkosť

Ako zabojovať proti úzkosti? 8 tipov z prírody, ktoré určite pomôžu

Chronická úzkosť je problémom, s ktorým bojuje množstvo ľudí po celom svete. Podľa American Psychiatric Association ňou trpí približne 30 %...

macbook air

Ako dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom?

Nájsť správnu rovnováhu medzi pracovným a osobným životom je mnohokrát náročné. Fakt, že posledné mesiace pracujeme hlavne z domu, k tomu príliš...

apple watch

Apple Watch vs. Fitbit: Ktoré inteligentné hodinky sú pre vás lepšie?

Ak uvažujete o kúpe nových inteligentných hodiniek alebo fitness trackerov, Fitbit a Apple sú dve najväčšie značky, ktoré by ste mali brať do úvahy...

cvičenie

Eliptický trenažér alebo bežecký pás: Ktorá možnosť je lepšia?

Rozhodli ste sa, že sa začnete stravovať zdravo, budete sa starať o svoje zdravie, schudnete prebytočné kilogramy a zaradíte viac pohybu? V tom...