Hydratácia má svoje pravidlá. Vyhnite sa týmto chybám

pitie vody

Ľudské telo tvorí minimálne 60 % vody. Pravidelná a dostatočná hydratácia je nevyhnutná pre správne fungovanie orgánov, udržanie zdravej hmotnosti, vyplavovanie toxínov či pre žiarivú pokožku. Nedostatočný pitný režim dokonca ovplyvňuje našu náladu a schopnosť učiť sa. Spolu s hydratáciou sa však spájajú mnohé mýty a nesprávne informácie. Ktoré to sú a ako sa im vyhnúť?

žena, ktorá pije vodu

Nepite vodu hneď po cvičení

Aj keď je pravda, že pitie vody po cvičení hydratácií pomáha, je dôležité piť vodu ako pred, tak aj počas cvičenia. Ak začnete s tréningom dehydratovaní, počas neho stratíte ešte viac tekutín, čo môže byť nebezpečné pre vaše fyzické aj duševné zdravie. Na obnovenie rovnováhy tekutín však nemusíte zostať len pri vode. Veľmi dobré hydratačné účinky majú aj kokosová voda, čierny a zelený čaj, či dokonca mlieko.

Neviete, čo všetko sa počíta do pitného režimu

Mnohí odborníci tvrdia, že jediný nápoj, ktorý sa počíta do pitného režimu, je voda. V skutočnosti to však nie je úplne pravda. Vaša ranná šálka kávy či čaju môže tiež slúžiť ako mierne hydratačný nápoj. Tieto nápoje síce obsahujú kofeín, no stále zvyšujú množstvo tekutín v tele. Podľa jednej štúdie vás 3,5 šálky kávy denne dokáže hydratovať rovnako ako voda.

Nejete dostatok soli

Aj keď strava s vysokým obsahom soli dokáže telo dehydratovať, sodík, ktorý sa v nej nachádza, je pre telo dôležitý. Podporuje rovnováhu tekutín v tele. Túto látku však strácame prirodzene, rovnako ako iné, prostredníctvom potu. Je preto potrebné pravidelne ho dopĺňať.

pohár vody

Neviete, koľko litrov vody máte piť (a 8 pohárov to rozhodne nie je)

Veľmi obľúbená a všeobecná rada pre zlepšenie hydratácie je vypiť 8 pohárov vody. To, koľko vody potrebujeme, však závisí od množstva faktorov ako napríklad od váhy alebo športovej aktivity.

Pre zistenie správneho počtu litrov by ste mali využiť jednoduchý vzorec. Vynásobne svoju váhu v kilogramoch číslom 0,033.

Prvým nápojom dňa je voda

Počas spánku strácame množstvo telesných tekutín. Práve preto je dôležité doplniť ich každé ráno. Pitie čistej vody na prázdny žalúdok však nie je najefektívnejším spôsobom hydratácie. Na to, aby organizmus dokázal vodu vstrebať a správne ju využiť, potrebuje ďalšie prítomné živiny. Práve preto by ste si mali ráno do vody vytlačiť citrón, prípadne si dať pohár pomarančového džúsu alebo mlieka.

Počas tréningu nepijete vodu

Naše telá strácajú počas tréningu veľké množstvo vody. Pravidelná hydratácia je preto dôležitá pre reguláciu telesnej teploty a krvného tlaku. Odborníci odporúčajú piť počas cvičenia každých 10 až 20 minút. Nepite však veľa, len jeden alebo dva glgy na osvieženie.

muž, ktorý pije vodu

Zabúdate, že aj jedlo obsahuje vodu

Do svojho pitného režimu by ste mali zarátať aj ovocie a zeleninu, ktorá obsahuje veľké množstvo tekutín. Do tejto skupiny sa radia napríklad vodný melón, uhorky alebo paradajky.

Zhrnutie

Dostatočný pitný režim je pre človeka veľmi dôležitý. Netreba však zabúdať na to, že okrem vody doň môžete započítať aj iné nápoje či dokonca potraviny.

Často kladené otázky

Je dôležité piť vodu počas tréningu?

Áno, je dôležité piť vodu nielen pred, ale aj počas tréningu, aby ste udržali hydratáciu. Odborníci odporúčajú piť vodu každých 10 až 20 minút počas cvičenia, a to v malých glgách na osvieženie.

Čo všetko sa počíta do pitného režimu?

Okrem vody môžete do pitného režimu započítať aj iné nápoje, ako napríklad kávu, čaj, kokosovú vodu či mlieko. Rovnako môžete zohľadniť aj ovocie a zeleninu s vysokým obsahom vody, ako napr. vodný melón, uhorky alebo paradajky.

Ako zistiť, koľko litrov vody mám piť denne?

Potrebné množstvo vody závisí od rôznych faktorov, ako napríklad váhy alebo športovej aktivity. Pre zistenie správneho počtu litrov môžete využiť jednoduchý vzorec: vynásobte svoju váhu v kilogramoch číslom 0,033.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

úzkosť

Ako zabojovať proti úzkosti? 8 tipov z prírody, ktoré určite pomôžu

Chronická úzkosť je problémom, s ktorým bojuje množstvo ľudí po celom svete. Podľa American Psychiatric Association ňou trpí približne 30 %...

macbook air

Ako dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom?

Nájsť správnu rovnováhu medzi pracovným a osobným životom je mnohokrát náročné. Fakt, že posledné mesiace pracujeme hlavne z domu, k tomu príliš...

apple watch

Apple Watch vs. Fitbit: Ktoré inteligentné hodinky sú pre vás lepšie?

Ak uvažujete o kúpe nových inteligentných hodiniek alebo fitness trackerov, Fitbit a Apple sú dve najväčšie značky, ktoré by ste mali brať do úvahy...

cvičenie

Eliptický trenažér alebo bežecký pás: Ktorá možnosť je lepšia?

Rozhodli ste sa, že sa začnete stravovať zdravo, budete sa starať o svoje zdravie, schudnete prebytočné kilogramy a zaradíte viac pohybu? V tom...