Ako si vybrať zimný parfém?

Chanel No. 5 parfém

Výber parfému by sa mal odvíjať od vašich osobných preferencií a od obdobia, kedy ho budete nosiť. Vo všeobecnosti platí, že na leto sa hodia skôr jemnejšie vône a na zimu ťažšie. Ako si však vybrať tú najlepšiu?

Zistite, ktorú vôňu obľubujete

Je viac ako pravdepodobné, že doma máte jeden či dva rôzne parfémy. Ovoňajte ich a zistite, čo majú spoločné. Sú kvetinové alebo skôr ovocné? Prevláda v nich určitá ingrediencia, ktorá je pre vás dôležitá?

parfumy

Ak to nedokážete zistiť podľa vône, stačí sa pozrieť na zloženie. To by vám mohlo prezradiť, čo všetko majú výrobky spoločné.

V prípade, že ste skôr milovníkom sladkých vôní, na zimu je dobré zvoliť sladkú, no pritom ťažšiu vôňu, ktorá v sebe kombinuje orientálne alebo korenisté prvky. Rovnako je to aj pri ovocných typoch.

Jemné vône sú vhodné na leto, no v zime nemusia byť postačujúce. Váš nový parfém by mal preto obsahovať zložku, ktorá celú vôňu podporí.

Viac ako 5 vôní neskúšajte

Pri skúšaní parfémov v obchode si vyhraďte správny čas. V každú hodinu počas dňa cítime jednotlivé vône inak. Najlepší čas je okolo 12, tesne pred obedom. Ak by ste boli najedení, aj tá najjemnejšia vôňa by pre vás mohla byť príliš silná. Poprípade naopak. Silné vône by pre vás mohli byť nevýrazné.

Keď si vyberiete správny čas, je potrebné zamerať sa na zopár vôní, ktoré chcete vyskúšať. Nesmie ich byť viac ako 5. Ľudský čuch je jemný a nadmerné vystavovanie určitým vôňam ho mätie.

Medzi skúšaním jednotlivých parfémov si dajte aspoň 5 minútové pauzy. Najlepšie spravíte, keď vyjdete von, na čerstvý vzduch. Čuch sa musí spamätať.

toaletná voda

Obľúbené zimné vône

Zima je chladným obdobím, počas ktorého nosíme viacero vrstiev oblečenia. Vôbec preto nevadí, ak si na seba nastriekate silnejší parfum. Odborníci tvrdia, že zimné parfumy by mali mať bohatú a sýtu vôňu. Obsahovať môžu zložky ako jantár, vanilku či škoricu. Mnohé parfumy však kombinujú aj pomaranč, karamel, citrón, med alebo bobuľové ovocie.

K obľúbeným typom zimných vôní sa radia:

  1. Drevité vône - Ideálnou voľbou pre chladnejšie mesiace a večery sú zemité a drevité vône. Tieto parfumy zvyčajne obsahujú zložky ako santalové drevo, pačuli a céder, ktoré poskytujú bohatú a sýtu prírodnú arómu. Drevité parfémy sú všestranné. Nosiť ich môžete ako cez deň, tak aj večer.
  2. Zeleň - Drevité vône predstavujú lesy a stromy, parfémy z kategórie zeleň sa zas dajú prirovnať k čerstvo pokosenej tráve alebo sviežim jarným kvetom. Tento typ vôní je ľahší, preto sa hodí skôr na bežné nosenie.
  3. Orientálne vône - Tieto parfémy sú najsilnejšie zo všetkých. Ich vôňa je zmyselná a bohatá. Doplnená je spravidla zložkami ako vanilka, pižmo alebo živica. Väčšina orientálnych parfémov má skvelé vlastnosti. Na pokožke vydržia dlho a hodia sa takmer každému človeku. V ponuke nájdete rôzne typy od korenistých ovocných až po teplé drevité tóny. Parfémy sú najlepšie na večerné nosenie.
  4. Kvetinové vône - Tento typ parfémov má silný kvetový podtón. Veľmi obľúbenými zimnými ingredienciami sú ruža, jazmín a levanduľa. Vône sú ženské a jemné. Vhodné sú skôr na denné nosenie.
  5. Ovocné vône - Ovocné vône sú korenisté a svieže. Vhodné sú na celoročné nosenie. V zime vyvolávajú príjemný hrejivý pocit. Sú vynikajúcou voľbou pre ženy, ktoré majú rady klasické vône, no túžia po niečom zaujímavejšom.
éterické oleje

Zhrnutie

Výber parfému na zimné obdobie môže byť náročný. Ak však viete, akú vôňu preferujete a čo máte radi, celý proces sa zjednoduší. Nezabúdajte na to, že skúšať by ste mali maximálne 5 parfémov naraz a do parfumérie nesmiete ísť s plným žalúdkom.

Často kladené otázky

Ako si vybrať ten najlepší parfém?

Na výber parfému by ste sa mali zamyslieť nad vašimi osobnými preferenciami a obdobím, kedy plánujete parfém nosiť. Vychádzajte z toho, akú vôňu obľubujete, či ide o kvetinové, ovocné alebo iné typy. V zimných mesiacoch sú vhodné ťažšie vône, ktoré obsahujú ingrediencie ako jantár, vanilku alebo škoricu.

Kedy je najlepší čas na vyskúšanie parfémov?

Najlepší čas na skúšanie parfémov je okolo 12:00 tesne pred obedom. V tomto čase nebudete mať príliš plný žalúdok, ktorý by mohol ovplyvniť váš vnem vône. Pri skúšaní parfémov nevyskúšajte viac ako 5 vôní naraz a medzi jednotlivými parfémami si dajte aspoň 5 minútové pauzy, ideálne na čerstvom vzduchu.

Aké sú obľúbené zimné vône?

Medzi obľúbené zimné vône patria drevité vône, ktoré obsahujú zemité a drevité zložky ako santalové drevo, pačuli a céder. Ďalej sú to zelené vône, ktoré pripomínajú čerstvo pokosenú trávu alebo jarné kvety. Orientálne vône sú najsilnejšie a obsahujú zložky ako vanilka, pižmo alebo živica. Kvetinové vône sú ženské a jemné, často s prítomnosťou ruže, jazmínu a levanduľy. Ovocné vône, ako napríklad korenisté a svieže vône, sú tiež vhodné pre zimné obdobie.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

úzkosť

Ako zabojovať proti úzkosti? 8 tipov z prírody, ktoré určite pomôžu

Chronická úzkosť je problémom, s ktorým bojuje množstvo ľudí po celom svete. Podľa American Psychiatric Association ňou trpí približne 30 %...

macbook air

Ako dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom?

Nájsť správnu rovnováhu medzi pracovným a osobným životom je mnohokrát náročné. Fakt, že posledné mesiace pracujeme hlavne z domu, k tomu príliš...

apple watch

Apple Watch vs. Fitbit: Ktoré inteligentné hodinky sú pre vás lepšie?

Ak uvažujete o kúpe nových inteligentných hodiniek alebo fitness trackerov, Fitbit a Apple sú dve najväčšie značky, ktoré by ste mali brať do úvahy...

cvičenie

Eliptický trenažér alebo bežecký pás: Ktorá možnosť je lepšia?

Rozhodli ste sa, že sa začnete stravovať zdravo, budete sa starať o svoje zdravie, schudnete prebytočné kilogramy a zaradíte viac pohybu? V tom...