Chcete predísť predčasnému starnutiu? Tomuto sa vyhýbajte!

maska na pleť

Človek dospieva, rastie a starne. Je to prirodzený kolobeh, ktorý sa zatiaľ vedcom nepodarilo zmeniť. Aj napriek tomu, že sa mnohí snažia udržať si svoj mladistvý vzhľad, je nemožné byť mladým naveky.

A síce mladým na veky byť nemôžeme, môžeme sa postarať aspoň o to, aby ste predišli predčasnému starnutiu. Máme pre vás zopár tipov a trikov, ktoré si rozhodne osvojíte aj vy.

Zaraďte do svojej stravy čučoriedky

Keď starneme, naša pokožka klesá v dôsledku procesu nazývaného oxidačné poškodenie DNA. Nedá sa nijako zastaviť, no môžete ho spomaliť pravidelnou konzumáciou čučoriedok. Toto drobné ovocie je bohaté na antioxidanty a pomáha tak bojovať proti príznakom starnutia tým najchutnejším spôsobom.

Stačí, ak si čučoriedky zaradíte do svojho bežného jedálnička a uvidíte, že pomôžu.

Dávajte si pozor na príjem cukru

Jedna z najnovších štúdií zistila, že konzumácia cukru urýchľuje proces starnutia ľudského tela a vedia k tmavým kruhom pod očami, dehydratácií a vráskam. V záujme boja proti starnutiu odborníci odporúčajú, aby ľudia obmedzovali príjem cukru a vyhýbali sa sladkým jedlám a nápojom najviac, ako sa dá. Pite vodu a jedzte zdravo, znie rada odborníkov pre tých, ktorí si chcú udržať mladistvý vzhľad.

Vyhnite sa spánkovej polohe, v ktorej máte tvár čelom na vankúši

Uprednostňujete spanie na bruchu čelom na vankúši? Odporúčame vám zmeniť svoj návyk a to okamžite. Podľa rôznych štúdií a odborníkov na spanie, spôsobuje táto poloha vrásky, ktoré by vám tak mohli ostať navždy. Najlepším liekom je preto prevencia. Zvyknite si spať napríklad na boku alebo chrbte.

Nezabúdajte na príjem vápnika

Snáď každý z nás vie, že vápnik je prospešný pre naše kosti. Len málo ľudí si však uvedomuje, že hrá taktiež dôležitú úlohu pri ochrane človeka pred starnutím. Primeraná hladina vápnika dokáže znížiť príznaky starnutia a pomôcť nám elegantnejšie starnúť so silnou kostnou štruktúrou.

Pite zelený čaj

Zelený čaj pomáha telu ako zvnútra, tak aj zvonka. Tento nápoje je bohatý na antioxidanty, opravuje kožné bunky a človek vďaka nemu vyzerá mladšie. Taktiež dokáže zmierniť začervenanie a podráždenie pokožky, pretože má protizápalové vlastnosti.

Pravidelná konzumácia zeleného čaju udrží vašu pokožku pevnú a zdravú. Použite vrecká zo zeleného čaju napríklad na oči, aby ste predišli tmavým kruhom a opuchom.

Sprchujte sa krátko

S cieľom udržať si mladistvý vzhľad sa musíte rozlúčiť s dlhými horúcimi kúpľmi. Zistilo sa, že kúpanie alebo sprchovanie, ktoré trvá príliš dlho, poškodzuje vašu pokožku a robí ju suchou. A nielen to. Takéto sprchovanie vedie k viditeľným príznakom starnutia, ako sú vrásky alebo uvoľnená pokožka.

Ochraňujte pokožku pred slnkom

Slnko hrá hlavnú úlohu pri urýchľovaní starnutia. Čím viac sa opaľujete alebo chodíte po slnku bez opaľovacieho krému, tým viac sa vystavujete riziku predčasného starnutia.

Opaľovanie na slnku je pre človeka tak zlé, ako soláriá a iné umelé opaľovanie. Noste tak pravidelne opaľovací krém a chráňte sa pred škodlivými UV lúčmi slnka.

Meditujte a vyhýbajte sa stresu

Príliš veľa stredu podporuje proces starnutia vo vašom tele. A nielen to, prehnané myslenie a úzkosť tiež vedú k predčasnému starnutiu. Práve preto sa snažte vyhýbať sa im čo najviac.

Jednoduchšie sa to však povie ako urobí. Práve preto v tomto prípade prichádza na rad meditácia, ktorá vám pomôže z tela uvoľniť nervy a šťastné hormóny do celého tela. Je to najlacnejší a najjednoduchší spôsob, ako zabrániť starnutiu.

Často kladené otázky

Ako môžeme predchádzať predčasnému starnutiu?

Máme pre vás zopár tipov a trikov, ako napríklad zaraďte do svojej stravy čučoriedky, dbajte na obmedzenie príjmu cukru, piť vodu a stravovať sa zdravo, vyhnite sa spánkovej polohe s tvárou čelom na vankúš, nesmieť príjem vápnika, piť zelený čaj a sprchovať sa kratšie.

Aké sú účinky zeleného čaju na pokožku a vzhľad?

Zelený čaj je bohatý na antioxidanty, ktoré opravujú kožné bunky a pomáhajú vám vyzerať mladšie. Má tiež protizápalové vlastnosti, čo znižuje začervenanie a podráždenie pokožky. Pravidelná konzumácia zeleného čaju udrží vašu pokožku pevnú a zdravú.

Ako ovplyvňuje stres proces starnutia?

Príliš veľa stresu podporuje proces starnutia v tele. Prehnané myslenie a úzkosť tiež prispievajú k predčasnému starnutiu. Je dôležité snažiť sa vyhýbať sa stresu a nájsť spôsoby, ako relaxovať a uvoľniť napätie, ako napríklad prostredníctvom meditácie.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

úzkosť

Ako zabojovať proti úzkosti? 8 tipov z prírody, ktoré určite pomôžu

Chronická úzkosť je problémom, s ktorým bojuje množstvo ľudí po celom svete. Podľa American Psychiatric Association ňou trpí približne 30 %...

macbook air

Ako dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom?

Nájsť správnu rovnováhu medzi pracovným a osobným životom je mnohokrát náročné. Fakt, že posledné mesiace pracujeme hlavne z domu, k tomu príliš...

apple watch

Apple Watch vs. Fitbit: Ktoré inteligentné hodinky sú pre vás lepšie?

Ak uvažujete o kúpe nových inteligentných hodiniek alebo fitness trackerov, Fitbit a Apple sú dve najväčšie značky, ktoré by ste mali brať do úvahy...

cvičenie

Eliptický trenažér alebo bežecký pás: Ktorá možnosť je lepšia?

Rozhodli ste sa, že sa začnete stravovať zdravo, budete sa starať o svoje zdravie, schudnete prebytočné kilogramy a zaradíte viac pohybu? V tom...