Booking zaujímavosti: Fakty, o ktorých ste nevedeli

čln na vode

Booking sa radí medzi najpopulárnejšie portály na vybavovanie ubytovania. Počas jednotlivých rokov rozšíril svoju ponuku služieb aj o kúpu leteniek či prenájom vozidiel. Na jednej stránke si tak môžete vybaviť všetko, čo potrebujete v spojitosti so svojím výletom alebo nadchádzajúcou dovolenkou. Plánujete využiť služby Booking.com a chceli by ste o tomto portáli vedieť viac? Pripravili sme si pre vás zhrnutie všetkých faktov a zaujímavostí.

Všeobecné informácie o Booking

Booking.com je jednou z najväčších online cestovných kancelárií, resp. portálov cez ktoré si môžu zákazníci vyhľadať ubytovanie či letenky. Ide o dcérsku spoločnosť Booking Holdings. Jej sídlo je v Amsterdame.

Portál Booking založil v roku 1996 Geert-Jan Bruinsma, študent na Universiteit Twente. V tomto období sa však portál volal “Bookings.nl”. Krátko na to vznikol portál Bookings Online, ktorý na webe fungoval pod URL Bookings.org a ktorý bol zásluhou štyroch mužov menom Sicco a Alec Behrens, Marijn Muyser a Bas Lemmens.

V roku 2000 sa tieto dve platformy spojili a vytvorili Booking.com, pričom generálnym riaditeľom sa stal Stef Noorden.

V júli 2005 odkúpila Booking spoločnosť Priceline Group, ktorá je dnes známa pod názvom Booking Holdings, za 133 miliónov dolárov. Následne ju zlúčila s európskou spoločnosťou na online rezerváciu hotelov ActiveHotels.com, ktorú odkúpila v roku 2004 za 161 miliónov dolárov.

V roku 2006 zmenila spoločnosť Active Hotels Limited svoj názov na Booking.com Limited. Integrácia Booking.com a Active Hotels pomohla jej materskej spoločnosti zlepšiť jej finančnú pozíciu zo straty 19 miliónov USD v roku 2002 na zisk 1,1 miliardy USD v roku 2011. Akvizíciu Booking.com dokonca označili niektoré médiá za “najlepšiu akvizíciu v histórii internetu”, keďže žiadna iná akvizícia sa na digitálnom cestovnom trhu nepreukázala ako zisková.

V rokoch 2010 až 2012 spoločnosť uviedla na trh mobilné aplikácie pre iPad, Android, iPhone, iPod Touch, Windows 8 a Kindle Fire.

lietadlo

Ocenenie Traveller Review Awards

Booking.com poskytuje zaujímavé ocenenie s názvom Traveller Review Awards, ktorého úlohou je vyzdvihnúť tvrdú prácu, ktorá stojí za každým skvelým pobytom alebo bezchybnou jazdou. Okrem toho týmto ocenením chce podporiť a oceniť aj úsilie vynaložené navyše v snahe urobiť každý moment výnimočným.

V rámci jednotlivých ročníkov udeľuje Booking viacero cien na základe niekoľkých miliónov overených hodnotení, ktoré zákazníci nechali na portáli Booking.com. Pri udeľovaní vychádza spoločnosť z priemeru hodnotení hostí za určité obdobie.

Ocenenie Traveller Review Awards môže získať akýkoľvek typ ubytovania vrátane hotelov, apartmánov, prázdninových domov, chát či víl. Okrem toho spoločnosť udeľuje ocenenie aj partnerom, ktorí ponúkajú prenájom áut a letiskové taxi.

Zaujímavé miesta

Booking.com pomáha cestovateľom aj v hľadaní zaujímavých miest. Stačí len kliknúť na možnosť “Zaujímavé miesta”, kde môžete nájsť inšpiráciu na rôzne atrakcie, ktoré by ste mohli vo vašej cieľovej destinácii vidieť.

 Zaujímavých miest je veľké množstvo, vďaka čomu si môžete byť istí, že si určite niečo nájdete nehľadiac na to, kam sa chystáte cestovať. Ak by ste chceli cestovať na zaujímavé miesta aj vy, no bojíte sa príliš vysokých nákladov, využite Booking zľavy, ktoré sú aktuálne k dispozícii.

človek s kufrom

Služby, ktoré Booking poskytuje

Platforma Booking.com poskytovala v minulosti len služby ubytovania. Dnes v jej ponuke však nájdete aj rôzne ďalšie služby, ktoré zvyšujú úroveň komfortu. Na jednej platforme totižto môžete vyriešiť všetko spojené s vašou dovolenkou alebo výletom.

K hlavným službám, ktoré v súčasnosti Booking poskytuje, sa radia:

  • Ubytovanie – vyberať si môžete najluxusnejšie hotely, lacnejšie motely, apartmány, rezorty, vily, hostely, penzióny aj B&B (Bed and Breakfast). Na svoje si vďaka tomu príde každý nehľadiac na rozpočet alebo štandard. Jednotlivé typy ubytovania majú podrobné fotografie izieb a okolia, popis miesta, informácie o vybavení, dostupnosti aj polohy. Následne nechýbajú hodnotenia od tých, ktorí na mieste už boli.
  • Lety – ak by ste plánovali do cieľovej destinácie letieť, môžete si nájsť potrebné letenky priamo na Booking. Platforma má spoluprácu s webovou stránkou Gotogate, cez ktorú si môžete porovnať lety od 650 leteckých spoločností. Gotogate má približne 14 miliónov zákazníkov ročne, pričom poskytuje výborný zákaznícky servis. Nákupu sa tak nemusíte vôbec obávať.
  • Prenájom áut – prostredníctvom Bookingu si môžete prenajať vozidlá z mnohých autopožičovní vrátane Budget Slovakia, Europcar, Autounion, Payless, AddCar, Avis, Firefly, JP-Auto Rent a Sixt.
  • Atrakcie – ak by ste nevedeli, čo v cieľovej destinácii vidieť, dovoľte, aby vám Booking.com poradil. Po zadaní mesta vám poskytne množstvo zaujímavých alternatív na rôzne múzeá, galérie a iné, platené aj neplatené atrakcie, ktoré si rozhodne zamilujete.
  • Letiskové taxi – Booking.com vám pomôže aj v prípade, že do cieľovej destinácie letíte a potrebujete sa dostať z letiska do mesta.
letisko

Zaujímavosti o Booking

  • V roku 2022 bola mobilná aplikácia spoločnosti najsťahovanejšou aplikáciou v kategórii cestovných kancelárií.
  • K 31. decembru 2022 ponúkal Booking.com služby rezervácie ubytovania pre približne 2,7 milióna zariadení vrátane 400 000 hotelov, motelov a rezortov a 2,3 milióna domov a apartmánov vo viac ako 220 krajinách a vo viac ako 40 jazykoch.
  • Booking.com ponúka taktiež lety, a to na 54 trhoch a rôzne výlety a ďalšie aktivity vo viac ako 1 200 mestách.
  • Booking.com má vernostný program Genius, ktorý odmeňuje zákazníkov, ktorí často rezervujú ubytovanie na jeho platforme. Zákazníci môžu získať rôzne výhody, ako napríklad zľavy na ubytovanie.
  • Väčšina rezervácií na Booking.com sa uskutočňuje prostredníctvom mobilných zariadení. V roku 2018 bolo 60 % všetkých rezervácií uskutočnených prostredníctvom mobilných zariadení.
  • Booking.com umožňuje svojim používateľom hodnotiť a recenzovať miesta, kde boli ubytovaní. Tieto recenzie sú pre ostatných používateľov veľmi užitočné pri výbere ubytovania.
  • Booking.com má tiež program nazvaný "Booking Cares", ktorý sa zameriava na pomoc komunitám a ochranu životného prostredia. Program zahŕňa rôzne iniciatívy, ako napríklad podporu turizmu v rámci rozvojových krajín a ochranu korálových útesov.
  • Booking.com je súčasťou spoločnosti Booking Holdings, ktorá zahŕňa aj ďalšie známe platformy ako napríklad Kayak a Priceline.
  • Booking.com aktívne podporuje udržateľný cestovný ruch a ponúka zákazníkom možnosť vyhľadávať ekologicky udržateľné ubytovanie a aktivity.
  • V roku 2020, počas pandémie COVID-19, Booking.com priniesol nový program nazvaný "Booking.com for Business" (Booking.com pre biznis). Tento program umožňuje firemným zákazníkom získať výhody, ako sú napríklad špeciálne zľavy a správu výdavkov.
  • V roku 2021 sa Booking.com rozhodol prejsť na novú platformu pre cloudové výpočty, ktorá umožní platforme lepšiu škálovateľnosť a rýchlosť.
  • Booking má výhodný vernostný program a ďalšie benefity pre milovníkov cestovania. Ak by ste o nich chceli vedieť viac, prečítajte si náš článok tipy a triky na Booking.

Často kladené otázky

Aké služby poskytuje Booking.com okrem ubytovania?

Okrem ubytovania nájdete v ponuke Booking.com aj iné služby, ktoré zvyšujú úroveň komfortu pri vybavovaní dovolenky alebo výletu. Medzi hlavné ponúkané služby patria letenky, letiskové taxi a prenájom vozidiel.

Ako funguje ocenenie Traveller Review Awards od Booking.com?

Ocenenie Traveller Review Awards udelené Booking.com má za úlohu vyzdvihnúť tvrdú prácu a úsilie vynaložené navyše, ktoré stojí za každým skvelým pobytom alebo bezchybnou jazdou. V rámci jednotlivých ročníkov udeľuje Booking viacero cien na základe niekoľkých miliónov overených hodnotení, ktoré zákazníci nechali na portáli Booking.com. Ocenenie môže získať akýkoľvek typ ubytovania, ako aj partneri ponúkajúci prenájom áut a letiskové taxi.

Ako mi môže Booking.com pomôcť nájsť zaujímavé miesta v mojej cieľovej destinácii?

Na webových stránkach Booking.com viete nájsť možnosť "Zaujímavé miesta", kde sa nachádza inšpirácia na rôzne atrakcie a zaujímavosti, ktoré by ste mohli vo vašej cieľovej destinácii navštíviť. V ponuke je veľké množstvo zaujímavých miest, takže si určite niečo nájdete bez ohľadu na to, kam sa chystáte cestovať.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

cestovanie

Tipy a triky na Booking: Ako si vybrať ubytovanie za výhodné ceny?

Mnoho turistov potvrdí, že Booking.com patrí medzi najobľúbenejšie webové stránky, ktoré sú určené na cestovanie a vybavovanie hotelov či iného...

luxusný hotel

Najluxusnejšie hotely na Booking: Užívajte si vysoký komfort počas každej dovolenky

Platforma Booking.com poskytuje ubytovanie v rôznych hoteloch a moteloch. Niektoré sú luxusné viac, iné zas menej. To, ktorý si zvolíte, sa odvíja...

mapa a cestovanie

Cestovný checklist: Veci, ktoré vám nesmú pri cestovaní chýbať

Plánovanie dovolenky či výletu je vo väčšine prípadov radostné a plné vzrušenia. Predsa len, pri cestách do zahraničia môžete vidieť novú kultúru a...

cestovanie a mapa

Dovolenka 2021: Kam cestovať a čo navštíviť?

Rok 2021 sa nesie v podobnom duchu ako ten predchádzajúci. Súčasná situácia nám síce umožňuje cestovať do zahraničia, no za omnoho náročnejších a...