Tipy a triky na Booking: Ako si vybrať ubytovanie za výhodné ceny?

cestovanie

Mnoho turistov potvrdí, že Booking.com patrí medzi najobľúbenejšie webové stránky, ktoré sú určené na cestovanie a vybavovanie hotelov či iného typu ubytovania. Jej výhodou je nielen to, že je prehľadná, ale taktiež to, že má širokú ponuku, skvelé ceny a používateľom poskytuje rôzne benefity. Ak patríte k milovníkom cestovania a chceli by ste Booking.com využívať naplno, pripravili sme si pre vás niekoľko tipov, ktoré vám v tom pomôžu.

Program Genius

Spoločnosť Booking pred nejakým časom spustila svoj nový vernostný program v názvom Genius, ktorý je navrhnutý tak, aby ľuďom, ktorí pravidelne cestujú, priniesol zaujímavé výhody a benefity. Program je určený pre každého jedného používateľa, ktorý má na platforme vytvorený účet. To v praxi znamená, že do ničoho sa nemusíte dodatočne hlásiť. Ak teda Booking.com využívate a účet vlastníte, máte hotovo. Nič navyše vás nečaká.

Na rozdiel od iných portálov, ktoré poskytujú vernostné programy, je Genius nastavený tak, že keď sa dostanete na jednu z uvedených úrovní, máte ju navždy. Výhody, ktoré v rámci úrovne máte, tak môžete využívať na pravidelnej báze bez toho, aby ste sa báli, že vám o nejaký čas prepadnú.

Postupovanie medzi jednotlivými úrovňami je jednoduché a ľahké. Platí, že čím viac pobytov uskutočníte, tým viac výhod získate. Do programu sa vám radí každý jeden pobyt nehľadiac na to, či ide o drahý hotel, alebo lacnejší apartmán.

turistika

Výhody spojené s programom Genius sa odlišujú v závislosti od toho, v akej úrovni ste. V súčasnosti sú k dispozícii tri levely, ktoré poskytujú takéto výhody:

  • 1. úroveň – zľava 10 % (uplatňuje sa na ceny bez daní a poplatkov).
  • 2. úroveň – zľava 10 – 15 % (uplatňuje sa na ceny bez daní a poplatkov) a bezplatný upgrade na lepšiu izbu alebo raňajky zadarmo pri vybraných pobytoch.
  • 3. úroveň – zľava 10 – 20 % (uplatňuje sa na ceny bez daní a poplatkov) a všetko z druhej úrovne plus prednostná podpora. Ak by ste potrebovali konzultovať niektorú z rezervácií ubytovania alebo v nej urobiť zmeny, môžete sa spojiť priamo s niektorým z Booking pracovníkov bez zdĺhavého čakania.

Booking.com okrem toho pracuje na ďalších bonusoch a benefitoch. Je teda možné, že pri výbere hotelov a cestovaní sa stretnete aj s ďalšími výhodami.

Plusom Genius programu je tiež to, že jeho používanie nie je vôbec náročné. Cestovateľské odmeny sa uplatňujú atuomaticky. Z vašej strany teda nie sú potrebné žiadne kroky navyše. Jediné, na čo musíte pamätať je to, že Genius odmeny sú k dispozícii len na vybrané ubytovacie zariadenia, ktoré sú súčasťou tohto programu. Preto, ak chcete mať niektoré z výhod, na ktoré máte nárok, musíte pri ubytovaní hľadať logo programu Genius.

Dobrou správou však je, že ubytovaní, ktoré sú súčasťou Genius programu, je už viac ako 390-tisíc po celom svete. Nemusíte sa tak báť, že by ste vo svojej cieľovej destinácii nenašli Genius hotel (alebo iný typ ubytovania).

Booking.com dbá na spokojnosť zákazníkov, čo je dôvod, prečo sa do programu môžu zapojiť len hotely s dobrým hodnotením, pričom v rámci programu musia ponúkať aspoň jednu zľavnenú možnosť. Následne môžu poskytovať aj ďalšie benefity, ako napríklad raňajky zadarmo alebo bezplatný upgrade na lepšiu izbu.

let

Program Genius má niekoľko podmienok, o ktorých by ste mali pred zapojením doň vedieť:

  • V rámci programu Genius môžete postúpiť na vyššiu úroveň len pomocou uskutočnených pobytov. To znamená, že rezervácia sa vám k aktuálnemu stavu v programe započíta až po tom, ako z ubytovania odídete. Ak by ste teda rezerváciu zrušili, body sa vám nepripočítajú.
  • Zľavy a odmeny Genius nezískate pri každej rezervácii. K dispozícii sú len v prípade, že si zarezervujete ubytovanie, ktoré je súčasťou tohto programu. Netreba sa však báť. Súčasťou programu je veľké množstvo hotelov vrátane tých najluxusnejších, ktoré sú zárukou toho najvyššieho komfortu.
  • Na vyššiu úroveň sa dostanete po tom, ako získate požadovaný počet pobytov v priebehu dvoch rokov. Ak by ste nejaký pobyt uskutočnili pred viac než dvoma rokmi, nezapočíta sa vám na ceste k vyššej úrovni. 
  • Držitelia vyšších úrovní (druhej a tretej) majú k dispozícii viacero benefitov vrátane bezplatných raňajok a prednostnej podpory.
  • Prednostná podpora je rýchla zákaznícka linka, vďaka ktorej budete okamžite prepojení priamo na pracovníkov Booking.com. Táto odmena sa ako jediná vzťahuje na všetky rezervácie, nie iba na Genius rezervácie.

Vyšší počet nocí = nižšia cena

V rámci Booking.com (rovnako ako v rámci iných ubytovacích portálov) platí, že čím viac nocí si zarezervujete, tým nižšiu cenu za jednu noc budete mať. Ide o bežnú prax mnohých hotelov, motelov či chát, ktorá vychádza z toho, že jedna noc je pre nich oveľa finančne aj časovo náročnejšia ako viacero. Ak si totižto objednáte 7 nocí, izbu vám síce upratovacia čata uprace, no nemusí ju čistiť tak, ako by to robila po vašom odchode.

Ak teda chcete ušetriť, naplánujte si aspoň troj či štvordňový výlet, počas ktorého spoznáte okolie mesta, dobre si oddýchnete a za hotelovú izbu vo výsledku zaplatíte za jednu noc oveľa menej (niekedy až o 50 % menej).

Ubytovanie si rezervujte včas

Ak budete objednávať hotel tesne pred odchodom na dovolenku, počítajte s tým, že bude stáť oveľa viac v porovnaní s cenou, ktorú by ste zaplatili, ak by ste ho objednávali napríklad s mesačným alebo väčším náskokom. Hotely využívajú to, že ste v núdzi a potrebujete niekde na pár dní zostať. Práve preto vám izbu predajú s prirážkou.

Prezrite si Booking.com a jeho ponuku niekoľko týždňov či mesiacov pred vycestovaním a zarezervujte si izbu za tú najvýhodnejšiu sumu.

cestovanie

Využite zľavy a zľavové kupóny

Booking zľavy sú pravidelné a vždy výhodné. Je teda veľmi pravdepodobné, že nájdete výhodnú ponuku na ubytovanie, ktoré je v mieste vašej dovolenky alebo výletu. A ak by ste náhodou zľavu nenašli, nezúfajte. K dispozícii sú aj rôzne zľavové kódy, pomocou ktorých môžete ušetriť desiatky eur.

Veľké množstvo služieb

Booking.com sa javí ako portál, ktorý poskytuje len ubytovanie. V skutočnosti vám však pomôže aj pri hľadaní letov a atrakcií či pri prenájme áut alebo rezervovaní letiskových taxi. Booking má totižto spolupráce s množstvom rôznych spoločností, ako je napríklad Gotogate, cez ktorú si môžete porovnať lety od 650 leteckých spoločností. Následne nechýbajú ani spolupráce s autopožičovňami ako Budget Slovakia, Europcar, Autounion, Payless, AddCar, Avis, Firefly, JP-Auto Rent a Sixt. 

Ak by vás zaujímalo viac spoločností, s ktorými Booking.com spolupracuje, alebo by ste o spoločnosti chceli vedieť viac informácií, prečítajte si náš článok Booking zaujímavosti, kde toto všetko nájdete.

Často kladené otázky

Čo je Genius program a aké sú jeho výhody?

Genius je vernostný program webovej stránky Booking.com určený na odmeňovanie pravidelných cestovateľov. Každý používateľ, ktorý má na platforme vytvorený účet, je automaticky zaradený do tohto programu. Výhody získané v rámci určitej úrovne môžu byť využívané na pravidelnej báze bez strachu o ich prepadnutie. Genius program má tri úrovne. Prvá úroveň poskytuje 10 % zľavu, druhá úroveň 10 – 15 % zľavu a bezplatný upgrade na lepšiu izbu alebo raňajky zadarmo pri vybraných pobytoch. Tretia úroveň prináša 10 – 20 % zľavu a výhody z druhej úrovne plus prednostnú podporu.

Ako môže používateľ postúpiť na vyššiu úroveň v rámci programu Genius?

Používateľ môže postúpiť na vyššiu úroveň v rámci programu Genius prostredníctvom uskutočnených pobytov. Čím viac pobytov uskutočníte, tým viac výhod získate. Do programu sa ráta každý pobyt bez ohľadu na to, či ide o drahý hotel, alebo lacnejší apartmán. Avšak rezervácia sa započíta až po tom, ako z ubytovania odídete.

Sú výhody Genius programu uplatniteľné na každé ubytovanie?

Genius odmeny sú k dispozícii len na vybrané ubytovacie zariadenia, ktoré sú súčasťou tohto programu. Tieto ubytovania sú označené logom Genius. Genius program obsahuje už viac ako 390-tisíc ubytovaní po celom svete vrátane tých najluxusnejších hotelov. Zľavy a odmeny sú dostupné len v prípade, ak si rezervujete ubytovanie, ktoré je súčasťou tohto programu.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

luxusný hotel

Najluxusnejšie hotely na Booking: Užívajte si vysoký komfort počas každej dovolenky

Platforma Booking.com poskytuje ubytovanie v rôznych hoteloch a moteloch. Niektoré sú luxusné viac, iné zas menej. To, ktorý si zvolíte, sa odvíja...

čln na vode

Booking zaujímavosti: Fakty, o ktorých ste nevedeli

Booking sa radí medzi najpopulárnejšie portály na vybavovanie ubytovania. Počas jednotlivých rokov rozšíril svoju ponuku služieb aj o kúpu leteniek...

mapa a cestovanie

Cestovný checklist: Veci, ktoré vám nesmú pri cestovaní chýbať

Plánovanie dovolenky či výletu je vo väčšine prípadov radostné a plné vzrušenia. Predsa len, pri cestách do zahraničia môžete vidieť novú kultúru a...

cestovanie a mapa

Dovolenka 2021: Kam cestovať a čo navštíviť?

Rok 2021 sa nesie v podobnom duchu ako ten predchádzajúci. Súčasná situácia nám síce umožňuje cestovať do zahraničia, no za omnoho náročnejších a...