Apple Airpods Max: Oplatia sa? (Recenzia)

airpods max

Apple Airpods Max sa na trh dostali pred približne dvomi rokmi, no aj napriek tomu neustále víria vody elektroniky. Sú skutočne tak výborné, ako sa o nich hovorí? Alebo je všetko len marketingovým ťahom od Apple? Máme pre vás podrobnú recenziu.

2-minútová recenzia

Apple AirPods Max boli najočakávanejšími slúchadlami roka 2020, pričom sa o nich špekulovalo už dva roky.

Keďže išlo o prvé slúchadlá cez uši od Apple, očakávania boli viac ako vysoké. A to hlavne z dôvodu veľkého úspechu slúchadiel Apple AirPods a AirPods Pro, ktoré sa rýchlo stali najľahšie rozpoznateľnými bezdrôtovými slúchadlami, ktoré sú dodnes stále k dispozícii.

Od roku 2018 sme počuli klebety, že AirPods Max budú najpokročilejšími bezdrôtovými slúchadlami, aké kedy boli vydané, so špekuláciami, že prídu s futuristickými funkciami, ako sú vzduchové gestá, pri ktorých by ste sa vôbec nemuseli dotýkať slúchadiel, aby ste ich mohli ovládať.

Ak by AirPods Max prišli s týmito špecifikáciami, ktoré by zmenili celý svet slúchadiel a audia, ich cena 549 $ by sa mohla zdať opodstatnená – bohužiaľ to tak nie je.

airpods max

Apple AirPods Max sú v skutočnosti bežnejšie, ako mnohí očakávali; aj keď s mimoriadnou kvalitou zvuku a skvelými funkciami vedia uľahčiť bežný život tým, ktorí sú už oddaní ekosystému Apple.

Poďme sa najprv pozrieť na pozitíva; najlepšia vec na AirPods Max je ich zvuk, ktorý nie je ale ničím špeciálne výnimočný. V tomto ohľade môžu ľahko konkurovať Sony WH-1000XM4 so širokou, pohlcujúcou zvukovou scénou a starostlivo vyváženým profilom, s ostrými výškami, hladkými stredmi a silnými basovými frekvenciami.

Vďaka vysokej úrovni detailov a čistoty odhalia AirPods Max prvky vo vašich obľúbených skladbách, ktoré ste si možno predtým nevšimli – a to je znak skutočne fantasticky znejúcich slúchadiel.

Aktívne potlačenie hluku je tiež prvotriedne, sedí bok po boku so slúchadlami Bose Noise Canceling Headphones 700 – a režim Transparency je nepopierateľne užitočný, keď potrebujete rýchlo preniknúť do okolia.

Dizajn je ďalšou výhrou pre Apple, aj keď spoločnosť rozdeľuje na dve skupiny. S veľkými plochými náušníkmi vyrobenými z kusov nehrdzavejúcej ocele vyzerajú AirPods Max nezameniteľne ako „Apple“, pričom sa zameriavajú na jednoduchosť a funkčnosť.

Airpods Max sú, hneď na prvý pohľad, prémiovejšie. Rozhodne viac ako Sony WH-1000XM4, ktoré sú z veľkej časti vyrobené z plastu, hoci konštrukcia z nehrdzavejúcej ocele znamená, že AirPods Max sú dosť ťažké. Apple zahrnul sieťovú čelenku, ktorá je navrhnutá tak, aby znížila tlak na vašu hlavu počas používania, no nedá sa uniknúť jej hustote. Ak ste obzvlášť citliví na tlak na hlave, AirPods Max nemusia byť pre vás tými správnymi slúchadlami.

To znamená, že počas našich testov sme ich považovali za dostatočne pohodlné a oceňujeme použitie fyzických ovládacích prvkov na rozdiel od moderných ovládacích prvkov, ktoré väčšina bezdrôtových slúchadiel v súčasnosti uprednostňuje. Obzvlášť sa nám páčila odpoveď digitálnej korunky Apple Watch, ktorá vám umožňuje presne nastaviť hlasitosť a jednoducho ovládať prehrávanie hudby.

To je vec AirPods Max a produktov Apple vo všeobecnosti: jednoducho fungujú. Spárovanie je neuveriteľne jednoduché, nezaznamenali sme žiadne nepríjemné výpadky pripojenia a Apple sa vyhýba technológiám, ako sú ovládacie prvky, ktoré nepovažuje za dostatočne dobré pre svoje produkty, aby udržal krok s konkurenciou.

Jeden pomerne veľký problém s dizajnom je chýbajúci 3,5 mm zvukový port. Ak chcete počúvať hudbu pomocou káblového pripojenia alebo pripojiť AirPods Max k zosilňovaču alebo DAC, budete musieť použiť adaptér USB-C na 3,5 mm audio port. To sa zdá byť dosť komplikované, keď vezmete do úvahy cenu.

Ďalšou vecou, ​​ktorá odradí dav milovníkov počúvania, je nedostatočná podpora kodekov Hi-Res Audio, ktorá je obmedzená na vlastné Apple Digital Masters.

To vyvoláva otázku: Pre koho sú Apple AirPods Max určené? Napriek ich prémiovej cene a fantastickej kvalite zvuku určite neboli určené pre audiofilov, ktorí chcú zo svojich slúchadiel vydolovať každú kvapku vernosti zvuku pomocou kodekov a zosilňovačov Hi-Res Audio.

apple airpods modré

Záver, ku ktorému sme dospeli, je, že AirPods Max sú zamerané priamo na nadšencov spoločnosti Apple. Tí, ktorí už majú iPhone, pravidelne používajú Siri a možno už v minulosti investovali do páru AirPods.

Používatelia Apple majú k dispozícii toľko výhod, do ktorých používatelia Androidu nie sú zasvätení, vrátane pohlcujúceho priestorového zvuku, možnosti automatického prepínania medzi zariadeniami so systémom iOS, nastavenia jedným klepnutím, aktivácie Siri bez použitia rúk a zdieľania zvuku. Aktualizácie po uvedení zahŕňajú Conversation Boost, možnosť oznamovať upozornenia pomocou Siri a integráciu s funkciou Find My od Apple.

Pre používateľov Androidu sú však AirPods Max zbytočne drahé. Neposkytnú im ani len polovicu toho, čo užívateľom operačného systému iOS alebo macOS.

Ak ste však členom širšieho ekosystému Apple a nevadí vám zaplatiť za model slúchadiel trochu viac urobte tak. Oplatí sa to.

Dizajn slúchadiel

Po cene je ďalšou najväčšou kontroverziou okolo Apple AirPods Max ich dizajn. Vyzerajú celkom inak ako akékoľvek iné slúchadlá na trhu, s veľkými plochými náušníkmi vyrobenými z nehrdzavejúcej ocele a prenosným puzdrom, ktoré je okamžite rozpoznateľné.

Slúchadlá majú nezameniteľnú kvalitu „Apple“. Niektorí ich môžu opísať ako štýlovo minimálne, zatiaľ čo iní by mohli povedať, že sú skôr nevýrazné. Tí, ktorí hľadajú o niečo výraznejší motív svojich slúchadiel, možno budú chcieť vyskúšať AirPods Max v jednej z ich jasnejších farebných možností, medzi ktoré patrí strieborná, nebeská modrá, zelená a ružová.

Celkovým dizajnom sme si spočiatku neboli istí, no musíme povedať, že nám prirástol k srdcu. V porovnaní s konkurenciou vyzerá dosť zvláštne a kvalita spracovania povyšuje slúchadlá rovno o niekoľko úrovní vyššie.

Aj keď môžu byť špeciálne, tieto náušníky z nehrdzavejúcej ocele znamenajú, že AirPods Max sú dosť ťažké a vážia 385 g – na porovnanie, Sony WH-1000XM4 váži 254 g. Iste, vďaka tejto dodatočnej hmotnosti máte z AirPods Max pocit, že sú robustné a dobre vyrobené, no nosenie na hlave celý deň je pomerne náročné.

strieborné apple airpods

Výkon

Kvalita zvuku, ktorú ponúkajú Apple AirPods Max, je jednoducho vynikajúca. Prichádzajú so širokou, dobre vyváženou zvukovou scénou, ktorá ponecháva dostatok priestoru pre každý nástroj. Keď toto všetko spárujete so skvelými doplnkovými funkciami, ako je automatické pozastavenie hudby po zložení slúchadiel a priestorový zvuk, získate špeciálny pár slúchadiel.

Slúchadlá AirPods Max sú skvelé na počúvanie takmer akéhokoľvek hudobného žánru, či už máte radi žiarivý pop so silnými vokálmi alebo hip-hop s výraznými basovými linkami. Plus, na rozdiel od AirPods Pro zvládnu aj klasickú hudbu.

Priestorový zvuk

Rovnako ako AirPods a AirPods Pro, aj AirPods Max sa dodávajú s čipom Apple H1 v každom náušníku, ktorý obsahuje najmenej 10 zvukových jadier, ktoré umožňujú adaptívny ekvalizér, aktívne potlačenie hluku, režim transparentnosti a priestorový zvuk.

Funkcia Spatial Audio, ktorá bola vydaná ako súčasť iOS 14, sa prvýkrát objavila v AirPods Pro a funguje pre obsah vo verziách 5.1, 7.1 a Dolby Atmos, ktoré umiestňujú zvuk všade okolo vás vo virtuálnej sfére – to znamená, že ak napr. pozeráte film Dolby Atmos, ktorý zobrazuje lietadlo letiace nad hlavou, bude to znieť, akoby lietadlo nad vami skutočne preletelo.

Niečo, čo je jedinečné pre priestorový zvuk, je skutočnosť, že AirPods Max dokážu sledovať pohyb vašej hlavy pomocou vstavaných akcelerometrov a gyroskopov, ako aj polohu vášho iOS zariadenia; to znamená, že keď pohybujete hlavou, zvuk bude vždy znieť, akoby vychádzal z obrazovky.

Aby ste si to sami vyskúšali, stačí nájsť obsah, ktorý je dostupný vo vyššie uvedených priestorových formátoch. Priestorový zvuk umožňujú napríklad Apple TV Plus, Disney Plus a HBO Max. Netflix a Amazon Prime Video by mali tieto streamovacie platformy čoskoro nasledovať.

macbook a apple airpods

Konektivita a výdrž batérie

Apple hovorí, že AirPods Max poskytujú až 20 hodín verného zvuku, doby hovoru alebo prehrávania filmov, čo by sa za normálnych okolností nezdalo ako veľké množstvo, avšak vzhľadom na to, že je to so zapnutým aktívnym potlačením hluku, je to celkom slušný údaj.

Najlepšie slúchadlá na uši zvyčajne dosahujú výdrž batérie okolo 30 hodín, aj keď mnohé veľmi dobré modely dosahujú len okolo 20. V každom prípade to stačí na celý deň alebo dva, v závislosti od toho, ako často ich budete využívať.

Uvedená výdrž batérie sa nám zdá byť v poriadku a páči sa nám, že Smart Case uvádza slúchadlá do režimu nízkej spotreby; avšak nemožnosť skutočne vypnúť AirPods Max je záhadná. Napriek tomu, keď sme ich niekoľkokrát nechali v inteligentnom puzdre cez noc, nezaznamenali sme výrazný pokles výdrže batérie.

Pripojenie zabezpečuje Bluetooth 5 a párovanie ako také je rýchle a stabilné. Pri počúvaní hudby by ste preto nemali stratiť pripojenie. A to ani vtedy, keď sa vzdialite od zdrojového zariadenia (ak neprejdete ďalej ako 800 stôp / 420 metrov, alebo medzi AirPods Max a telefón umiestnite niekoľko hrubých stien).

Apple tvrdí, že AirPods Max vyžadujú zariadenia Apple so systémom iOS 14.3 alebo novším, iPadOS 14.3 alebo novším, macOS Big Sur 11.1 alebo novším, watchOS 7.2 alebo novším alebo tvOS 14.3 alebo novším. A síce budú slúchadlá fungovať aj so zariadeniami so systémom Android a Windows, nebudete môcť s nimi používať priestorový zvuk alebo automatické prepínanie. To funguje len na zariadením s jedným z vyššie spomenutých verzií operačných systémov.

Mám alebo nemám kupovať Apple AirPods Max?

Apple AirPods Max kúpte, ak:

  1. Máte iOS zariadenie – spárovanie a používanie AirPods Max so zariadeniami so systémom iOS je neuveriteľne jednoduché a rýchle. Ak máte viac výrobkov, určite si tento fakt užijete.
  2. Chcete výrazné a zaujímavé slúchadlá – AirPods Max vyzerajú úplne inak ako akékoľvek slúchadlá na dnešnom trhu a tento elegantný dizajn určite pritiahne pozornosť.
  3. Pozeráte veľa filmov – ak na svojom iOS zariadení sledujete veľa filmov, zahrnutie priestorového zvuku znamená, že AirPods Max sú dokonalým doplnkom vášho domáceho kina.
modré apple airpods

Apple AirPods nekupujte, ak:

  1. Používate len zariadenia so systémom Android alebo Windows  – ak ste nie fanúšikom Apple a nemáte doma nejaké zariadenie od tejto značky, Apple AirPods Max sú pre vás zbytočne predražené. Nehovoriac o tom, že pri kombinácii slúchadiel so systémom Windows alebo Android prídete o veľa funkcií, ako napríklad priestorový zvuk a automatické prepínanie.
  2. Chcete slúchadlá podporujúce Hi-Res Audio – podpora Hi-Res je obmedzená na vlastné Apple Digital Masters – a to nebude stačiť pre uspokojenie tých, ktorí hľadajú komplexnú podporu bezstratového zvuku.
  3. Hľadáte slúchadlá, ktoré vám poskytnú len dobrý zvuk – nedá sa poprieť, že Apple AirPods Max znejú dobre – v skutočnosti znejú neuveriteľne. Ak je však vaším jediným záujmom vernosť zvuku, svoje peniaze môžete minúť za pár špičkových referenčných slúchadiel s otvoreným dizajnom, vyváženým pripojením a možnosťou pripojenia k externému zosilňovaču.

zdroj: techradar.com

Často kladené otázky

Prečo sú Apple AirPods Max tak populárne aj napriek ich vysokej cene?

Apple AirPods Max sú populárne kvôli svojej skvelej kvalite zvuku, aktívnemu potlačeniu hluku, komfortu a jednoduchému ovládaniu. Sú navrhnuté pre tých, ktorí obľubujú ekosystém Apple a preferujú prémiový zvuk a dizajn.

Aké sú hlavné výhody Apple AirPods Max v porovnaní s inými bezdrôtovými slúchadlami?

Apple AirPods Max ponúkajú širokú, pohlcujúcu zvukovú scénu a starostlivo vyvážený zvukový profil, s ostrými výškami, hladkými stredmi a silnými basovými frekvenciami. Aktívne potlačenie hluku je tiež konkurencieschopné s Bose Noise Canceling Headphones 700. Kvalita konštrukcie je tiež prémiovejšia oproti konkurencii, ako sú napríklad Sony WH-1000XM4.

Aké sú hlavné nevýhody Apple AirPods Max oproti konkurencii?

Nevýhody Apple AirPods Max zahŕňajú vyššiu hmotnosť, limitovanú podporu kodekov Hi-Res Audio a chýbajúci 3,5 mm zvukový port. Preto nie sú ideálnou voľbou pre audiofilov.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

počítač

Okay elektronika: Aké výrobky má obľúbený e-shop v ponuke?

Internetový obchod Okay je známy svojou širokou ponukou spotrebnej elektroniky od mnohých, známych aj menej známych značiek. Z jeho ponuky si...

elektronika

Okay zaujímavosti: Informácie, o ktorých ste možno nevedeli

Nakupovanie spotrebnej elektroniky je dnes jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. K dispozícii je veľké množstvo internetových obchodov, v ktorých si...

prehliadanie webu

Anonymné prehliadanie: Čo to je a ako naozaj funguje?

Anonymné prehliadanie, niekedy označované aj ako inkognito režim, dnes využíva veľké množstvo používateľov s cieľom získať vyššiu úroveň anonymity...

Macbook

Najlepšie notebooky roka 2023

Rok 2023 je tu a s ním aj novinky vo svete spotrebnej elektroniky. Mnohé značky stihli v posledných mesiacoch vydať nové modely mobilných telefónov...