Čo sa stane s vaším telom, ak budete jesť dva klinčeky denne?

klinčeky

Klinčeky sú neotvorené voňavé ružové puky u ihličnatého stromu klinček, pôvodom z Indonézie. Sú jedným z najobľúbenejších korenín na svete. Okrem sladkej chuti, ktorú dávajú, sú známe aj svojimi liečivými vlastnosťami, ktorými skvelo pôsobia na telo. My sme sa v dnešnom článku rozhodli, že vám povieme, aké výhody získate, ak budete jesť dva klinčeky denne.

Posilňujú imunitný systém

Klinčeky sú jednou z najlepších potravín, ktoré môžeme jesť na podporu imunity, pretože zvyšujú množstvo bielych krviniek v tele, čo nám pomáha bojovať proti rôznym infekciám. To všetko vďaka vitamínu C, ktorý obsahujú.

klinčeky

Zlepšujú trávenie

Klinčeky môžu byť použité aj ako liek na tráviace problémy, pretože zvyšujú vylučovanie tráviacich enzýmov. Znižujú tiež nevoľnosť. Nehovoriac o tom, že klinčeky sú plné vlákniny, ktorá podporuje tráviace zdravie a pomáha predchádzať zápche. Najlepší spôsob, ako zaobchádzať s tráviacimi problémami je konzumovať klinčeky na pravidelnej báze v ich drvenej forme alebo pražené v mede.

Pomáhajú pri bolesti zubov

Je všeobecne známe, že klinčeky pomáhajú pri bolestiach zbov. Toto korenie má totižto anestetické vlastnosti. Ak teda máte bolesti zubov, umiestnite klinček pri boľavý zub, aby ste odstránili nepríjemné pocity, kým sa dostanete k zubárovi.

Prispievajú k zdravej pečeni

Pečeň je zodpovedná za detoxikáciu našich tiel a metabolizáciu liekov, ktoré používame. Eugenol prítomný v klinčekovom oleji zlepšuje funkciu pečene.

Pomáhajú odstrániť bolesť

Spomínaný eugenol tiež poskytuje klinčekom ich analgetické a protizápalové vlastnosti. Jedným zo spôsobov, ako využiť túto výhodu je použiť korenie ako liek proti bolesti hlavy. Môžete to urobiť jedným z dvoch spôsobov. Buď budete klinčeky konzumovať alebo ich budete používať lokálne. AK dávate prednosť konzumácií, môžete zamiešať klinčekový prášok a kamennú soľ spolu s pohárom mlieka a vypiť, aby sa vám uľavilo od bolesti.
Ak chcete klinčeky používať lokálne, jednoducho ich namočte v kokosovom oleji a masírujte časti, ktoré vás bolia.

škorica

Sú skvelé pre vaše kosti

Klinčeky obsahujú určité prvky, ako sú flavonoidy, mangán a eugenol, ktoré podporujú zdravie kostí a kĺbov. Tieto látky zvyšujú hustotu kostí, podieľajú sa na tvorbe kostného tkaniva a transportujú zdravé minerály do kostí.

Majú antibakteriálne účinky

Viaceré štúdie na Univerzite v Buenos Aires dali do testu klinčeky proti niektorým závažným baktériám ako sú E. coli a stafylokoky. Výskum ukázal, že klinčekový olej bol účinný pri odstraňovaní týchto baktérií. K dispozícií je aj recept na bylinnú ústnu vodu s olejom z čajovníkového oleja, klinčekmi a bazalkou. Podľa Katedry parodontológie na Ku Leuven University v Belgicku, táto prírodná ústna voda môže zlepšiť zdravie ďasien a znížiť množstvo baktérií a plakov v ústach po jeho použití už za 21 dní.

Vedia regulovať hladinu cukru v krvi

Klinčeky sú ideálne pre ľudí, ktorí majú problémy s hladinou cukru v krvi, ako napríklad pri cukrovke. Je to z toho dôvodu, že pôsobia pozitívne na inzulín v tele. Pomáhajú takisto vyvážať prebytočný cukor z krvi do buniek, obnovujú rovnováhu a udržiavajú hladinu cukru v krvi pod kontrolou.
Takisto je známe, že spomínaný eugenol nájdený v klinčekoch spomaľuje zrážanie krvi. Len majte na pamäti, že nie je vhodný v kombinácií s liekmi na riedenie krvi. V tomto prípade je dôležitá konzultácia s lekárom.

Často kladené otázky

Aké sú výhody konzumácie dvoch klinčekov denne?

Ďalšie hlavné výhody zahŕňajú posilnenie imunitného systému, zlepšenie trávenia, úľavu od bolesti zubov, podporu zdravia pečene, analgetické a protizápalové účinky, podporu zdravia kostí a kĺbov, antibakteriálne účinky a reguláciu hladiny cukru v krvi

Ako môžu klinčeky zlepšiť trávenie?

Klinčeky zlepšujú trávenie tým, že zvyšujú vylučovanie tráviacich enzýmov a znižujú nevoľnosť. Sú tiež bohaté na vlákninu, ktorá podporuje tráviace zdravie a pomáha predchádzať zápche. Najlepší spôsob, ako zaobchádzať s tráviacimi problémami, je konzumovať klinčeky pravidelne v drvenej forme alebo pražené v mede.

Ako môžem využiť analgetické a protizápalové vlastnosti klinčekov?

Môžete využiť analgetické a protizápalové vlastnosti klinčekov tým, že ich budete konzumovať alebo ich budete používať lokálne. Ak dávate prednosť konzumácií, môžete zamiešať klinčekový prášok a kamennú soľ spolu s pohárom mlieka a vypiť na úľavu od bolesti. Ak chcete klinčeky použiť lokálne, namočte ich v kokosovom oleji a masírujte bolestivé miesta.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

úzkosť

Ako zabojovať proti úzkosti? 8 tipov z prírody, ktoré určite pomôžu

Chronická úzkosť je problémom, s ktorým bojuje množstvo ľudí po celom svete. Podľa American Psychiatric Association ňou trpí približne 30 %...

macbook air

Ako dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom?

Nájsť správnu rovnováhu medzi pracovným a osobným životom je mnohokrát náročné. Fakt, že posledné mesiace pracujeme hlavne z domu, k tomu príliš...

apple watch

Apple Watch vs. Fitbit: Ktoré inteligentné hodinky sú pre vás lepšie?

Ak uvažujete o kúpe nových inteligentných hodiniek alebo fitness trackerov, Fitbit a Apple sú dve najväčšie značky, ktoré by ste mali brať do úvahy...

cvičenie

Eliptický trenažér alebo bežecký pás: Ktorá možnosť je lepšia?

Rozhodli ste sa, že sa začnete stravovať zdravo, budete sa starať o svoje zdravie, schudnete prebytočné kilogramy a zaradíte viac pohybu? V tom...