Čo je USB a aký je rozdiel medzi jednotlivými typmi?

usb c

USB sa v našom živote objavujú pomerne často. Pravidelne ich používame aj napriek tomu, že to, ako fungujú a čo vlastne sú, nevieme. Tento článok vám môže pomôcť lepšie porozumieť bežnej vecičke s názvom USB.

USB

Čo je to USB?

USB, Universal Serial Bus, je priemyselný štandard pôvodne vyvinutý v polovici 90. rokov 20. storočia. Definuje káble, konektory a komunikačné protokoly používané v zbernici na pripojenie, komunikáciu a napájanie medzi počítačmi a elektronickými zariadeniami. V súčasnosti je vyvíjané pomocou USB Implementers Forum (USB-IF)

USB je navrhnuté tak, aby štandarizovalo pripojenie počítačových periférií (vrátane klávesníc, myší, digitálnych fotoaparátov, tlačiarní, prenosných prehrávačov, diskových jednotiek a sieťových adaptérov) k osobným počítačom, a to ako na komunikáciu, tak aj na dodávku elektrickej energie. USB účinne nahradilo rad starších rozhraní, ako napríklad paralelné porty, ako aj samotné nabíjačky energie pre prenosné zariadenie.

USB 1.0

USB 1.0. bol vypustený v januári 1996 a špecifikoval dátovú rýchlosť 1,5 Mb/s (nízka šírka pásma a nízka rýchlosť). Tento model neumožňuje predlžovacie káble alebo priechodné monitory kvôli časovým a energetickým obmedzeniam.

USB 1.1

Tento typ bol vydaný v auguste 1998, čo bola aj najnovšia revízia, ktorá bola široko prijatá. Mala rýchlosť 12 Mbit / s (vysoká rýchlosť).

USB 2.0

USB 2.0 bol uvedený na trh v apríli 2000. Jeho rýchlosť bola zvýšená na 480 Mbit/s. To bola vysoká rýchlosť s veľkou šírkou pásma. V dôsledku obmedzení prístupu na zbernicu sa však dalo využiť len 280 Mb/s.

USB 3.0

Tento typ bol vydaný 12. novembra 2008. Definuje nový režim prenosu Super Speed, ktorý sa týka nových spätne kompatibilných zástrčiek, zásuviek a káblov. USB 3.0 poskytuje rýchlosť dátovej signalizácie 5,0 Gbit/s.

USB port

USB 3.1

V roku 2013 vyšiel typ 3.1. Špecifikácie USB prichádzajú s dvojnásobnou rýchlosťou, 10 Git/s.

Mini USB

Ďalší štandard USB. Je menší ako normýlny USB a je kompatibilný aj s malými elektronikami, ako sú mobilné zariadenia. Je rozdelený na typ A, B a AB. Typ Mini USB B je najbežnejším rozhraním z dôvodu vynikajúcich kompaktných rozmerov.

USB Type-C

USB Type-C je nové USB rozhranie, ktoré prichádza po USB-A, USB-B. Od svojho uvedenia na trhu v roku 2014 si USB Type-C získalo veľkú obľubu najmä pre svoje obojstranné pripojenie medzi notebookmi, mobilnými telefónmi a inými zariadeniami, čo je skvelá aktualizácia.

Prináša nám veľké pohodlie, pretože môžeme ľahko nabíjať naše zariadenia bez toho, aby sme museli rozmýšľať nad rozhraním. Predpokladá sa, že práve USB C sa stane finálnym štandardom, ktorý nahradí všetky rozhrania USB konektorov na trhu.

Často kladené otázky

Čo je to USB a na čo slúži?

USB (Universal Serial Bus) je priemyselný štandard vyvinutý v polovici 90. rokov 20. storočia, ktorý definuje káble, konektory a komunikačné protokoly používané v zbernici na pripojenie, komunikáciu a napájanie medzi počítačmi a elektronickými zariadeniami. Je navrhnutý tak, aby štandardizoval pripojenie počítačových periférií (klávesníc, myší, fotoaparátov, tlačiarní, prenosných prehrávačov, diskových jednotiek a sieťových adaptérov) k osobným počítačom a zároveň zabezpečoval dodávku elektrickej energie.

Aké sú hlavné verzie a typy USB?

Medzi hlavné verzie USB patrí USB 1.0, 1.1, 2.0, 3.0 a 3.1, ktoré sa líšia svojou dátovou rýchlosťou a vlastnosťami. Existujú aj rôzne typy USB konektorov, ako napríklad Mini USB (rozšírený hlavne na malých elektronických zariadeniach) a USB Type-C (aktuálny štandard s obojstranným pripojením a veľkou obľubou pre notebooky, mobilné telefóny a iné zariadenia).

Čo je USB Type-C a prečo je zvláštne?

USB Type-C je nové USB rozhranie, ktoré nadväzuje po USB-A a USB-B. Získalo si veľkú obľubu od svojho uvedenia na trh v roku 2014 najmä pre svoje obojstranné pripojenie medzi notebookmi, mobilnými telefónmi a inými zariadeniami. Vďaka tomu prináša veľké pohodlie pri nabíjaní zariadení bez nutnosti rozmýšľať nad orientáciou konektoru. Očakáva sa, že USB Type-C sa stane finálnym štandardom, ktorý nahradí ostatné rozhrania USB konektorov na trhu.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

počítač

Okay elektronika: Aké výrobky má obľúbený e-shop v ponuke?

Internetový obchod Okay je známy svojou širokou ponukou spotrebnej elektroniky od mnohých, známych aj menej známych značiek. Z jeho ponuky si...

elektronika

Okay zaujímavosti: Informácie, o ktorých ste možno nevedeli

Nakupovanie spotrebnej elektroniky je dnes jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. K dispozícii je veľké množstvo internetových obchodov, v ktorých si...

prehliadanie webu

Anonymné prehliadanie: Čo to je a ako naozaj funguje?

Anonymné prehliadanie, niekedy označované aj ako inkognito režim, dnes využíva veľké množstvo používateľov s cieľom získať vyššiu úroveň anonymity...

Macbook

Najlepšie notebooky roka 2023

Rok 2023 je tu a s ním aj novinky vo svete spotrebnej elektroniky. Mnohé značky stihli v posledných mesiacoch vydať nové modely mobilných telefónov...