Ako zistiť Wi-Fi heslo, ak ste ho zabudli?

router

Pre pripojenie k Wi-Fi sieti je potrebné zadať heslo. Ak nie ste doma, dávajte si na verejné siete pozor, pretože otvorené siete majú všetky typy hrozieb a dávajte pozor na bezpečnostné opatrenia. Heslo na Wi-Fi by ste si mali zapamätať, aby sa sa vyhli vniknutiu na vašu sieť od iného počítača. Čo však urobiť, ak si heslo nepamätáte? Vaša sieť je navždy odsúdená na zánik a už sa k nej nikdy nebudete môcť pripojiť? Takéto závery neexistujú, toho sa nebojte. Existuje niekoľko rôznych riešení, ktoré vám umožnia získať kontrolu nad sieťou. Ak nič nefunguje, skončíte pri resetovaní smerovača na obnovenie predvoleného hesla. Ak chcete vykonať tieto manipulácie, radíme vám, aby ste použili pre tom klasický počítač a nie notebook.

Pozrite na router

Ak ste ešte nikdy nemenili heslo smerovača, mali by ste mať stále nadstavené heslo zvolené výrobcom. Tieto tipy na pripojenie k sieti by ste mali používať:

router
  • Skontrolujte router. Mnoho výrobcov zapisuje svoje predvolené heslá priamo do skrinky routra. Niekde na spodnej čsti ho nájsť môžete. Ak ste heslo od začiatku nemenili, toto by malo fungovať.
  • Skontrolujte inštalačnú príručku: Ak identifikátory routra nie sú na škatuli, je pravdepodobné, že sa nachádzajú v príručkách. Skontrolujte ich a uvidíte, či tam náhodou nebude.
  • Pužite tlačislo WPS: Na pripojenie cez Wi-Fi k nedávnemu routru, na ktorý ste boli pripojení, nie je nutné znova ho zadávať. Počítač si ho pamätá. Môžete tiež použiť funkciu rýchleho pripojenia s názvom WPS. To vám umožňuje pripojiť sa k sieti bez zadania hesla stlačením fyzického tlačidla na routri. Jednoducho stlačte tlačidlo na routri a začnite pripájať zariadenie.

Keď ste stále k sieti pripojení, no heslo neviete - Windows

Ak ste stále pripojení k sieti, ktorej heslo sa pokúšate zistiť, postupujte na systéme Windows nasledovne:

  • Kliknite pravým tlačidlom myši na ikonu siete v pravom dolnom rohu obrazovky. Je to symbol, ktorý vyzerá ako malé schody. To by malo vyvolať dve sieťové možnosti: Riešiť problémy a Otvoriť nastavenia siete a internetu.
  • Kliknite na "Otvoriť nastavenia siete a internetu" alebo na "Nastavenia siete a internetu".
  • Kliknite na položku "Wi-Fi" v ľavej časti okna, ktoré sa otvorilo.
  • V pravej časti stránky v časti "súvisiace nastavenia" vyberte možnosť "Zmeniť možnosti adaptéra". Otvorí sa stránka ovládacieho panela.
  • Vyberte aktuálnu sieť Wi-Fi. Mali by ste vidieť ikonu počítača so zelenými sieťovými pruhmi, ide o bezdrôtovú sieť, ku ktorej ste pripojení.
  • Kliknite pravým tlačidlom myši a vyberte položku "Stav". V systéme Windows 10 môžete tiež nájsť túto skratku tesne pod panelom s adresou prehliadača súborov.
  • Prejdite na "Wireless Properties" v strede okna, ktoré sa otvorilo.
  • Kliknite na kartu "Zabezpečenie" v hornej časti okna. Otvorá sa vám stránka s časťou Sieťový bezpečnostný kľúč v strede stránky, na ktorej je uložené heslo pre sieť Wi-FI. Jediné, čo musíte urobiť, je zobraziť heslo na jeho použitie.

Keď ste stále k sieti pripojení, no heslo neviete - MacOS

Ak ste stále pripojení k sieti, ktorej heslo sa pokúšate zistiť, postupujte na systéme MacOS nasledovne:

  • Otvorte "Finder" systému Mac.
  • Kliknite na "Go" v hornej časti obrazovky v menu, ktoré sa práve otvorilo a vyberte "Utilities".
  • Potom prejdite na položku "Prístup ku kľúčenke", položku ponuky, ktorý vyzerá ako zväzok kľúčov.
  • Potom jednoducho vyhľadajte názov siete, ktorej heslo sa pokúšate vyhľadať. Vyberte ju a skontrolujte jej heslo.
  • Rovnako ako v systéme Windows musíte kliknúť na "zobraziť heslo", aby sa skutočne zobrazilo. Systém vás požiada o heslo správcu počítača a budete mať prístup k sieťovému heslu.
router

Resetujte router

Ak ste nedokázali získať heslo pomocou vyššie popísaných metód, máte už len jedno riešenie. Resetujte router. To vám neumožní nestaviť heslo podľa vášho výberu, ale nahradí ho predvoleným heslom šablóny. Toto je heslo, o ktorom sme hovorili v hornej časti článku, a ktoré nájdete na routeri alebo v inštalačnej príručke. Resetovanie routera na jeho nastavenia tiež odpojí všetky pripojené zariadenia, je to posledná možnosť. Na routeri nájdite tlačidlo "Reset", ktoré sa zvyčajne nachádza na zadnej strane zariadenia a vyžaduje stlačenie hrotom pera alebo niečoho tenšieho.

Vykonajte reset, kedy stlačíte a podržíte tlačidlo reset po dobu tridsať sekúnd. Po týchto tridsiatich sekundách prestaňte tlačidlo držať a router naskočí sám. Následne si vytvorte vlastné, nové heslo, ktoré si zapamätáte a budete ho vedieť.

Následne sa do Wi-Fi môžete pokojne pripojiť a používať svoj internet bez problémov.

Často kladené otázky

Ako získať heslo Wi-Fi, ak som ho zabudol?

Skúste najprv skontrolovať router, prípadne inštalačnú príručku, či heslo nebude uvedené tam. Ak ste stále pripojení k sieti, môžete zistiť heslo cez nastavenia siete vo Windows alebo MacOS. Ak všetky tieto metódy zlyhajú, resetujte router, čím sa vráti na predvolené heslo výrobcu.

Ako zistiť heslo Wi-Fi cez nastavenia siete vo Windows?

Kliknite pravým tlačidlom myši na ikonu siete v pravom dolnom rohu obrazovky, otvorte nastavenia siete a internetu, potom vyberte Wi-Fi a zmeniť možnosti adaptéra. Následne kliknite pravým na aktuálnu sieť Wi-Fi, vyberte položku "Stav" a prejdite na "Wireless Properties". Nakoniec kliknite na kartu "Zabezpečenie" a zobrazte si heslo v časti Sieťový bezpečnostný kľúč.

Ako zistiť heslo Wi-Fi cez nastavenia siete na MacOS?

Otvorte "Finder", kliknite na "Go" a vyberte "Utilities". Potom prejdite na položku "Prístup ku kľúčenke" a jednoducho vyhľadajte názov siete, ktorej heslo sa pokúšate zistiť. Vyberte ju a skontrolujte jej heslo. Pre zobrazenie hesla budete musieť zadať heslo správcu počítača.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

počítač

Okay elektronika: Aké výrobky má obľúbený e-shop v ponuke?

Internetový obchod Okay je známy svojou širokou ponukou spotrebnej elektroniky od mnohých, známych aj menej známych značiek. Z jeho ponuky si...

elektronika

Okay zaujímavosti: Informácie, o ktorých ste možno nevedeli

Nakupovanie spotrebnej elektroniky je dnes jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. K dispozícii je veľké množstvo internetových obchodov, v ktorých si...

prehliadanie webu

Anonymné prehliadanie: Čo to je a ako naozaj funguje?

Anonymné prehliadanie, niekedy označované aj ako inkognito režim, dnes využíva veľké množstvo používateľov s cieľom získať vyššiu úroveň anonymity...

Macbook

Najlepšie notebooky roka 2023

Rok 2023 je tu a s ním aj novinky vo svete spotrebnej elektroniky. Mnohé značky stihli v posledných mesiacoch vydať nové modely mobilných telefónov...