Čo je SIM karta?

mobil

Mobilné telefóny sa používajú na celom svete. Každý jeden potrebuje na uskutočnenie hovoru SIM kartu. Čo to vlastne je a koľko typov poznáme? Toto všetko a omnoho viac sa dočítate v článku.

SIM karta

Čo je to SIM karta?

Karta SIM je modul pre identitu predplatiteľa. Je to vymeniteľná inteligentná karta pre mobily. Karty si ukladajú požadované infrmácie na identifikáciu mobilného zariadenia. Taktiež je to dôležité aj pre informácie poskytovateľa služieb.

SIM karty slúžia tiež ako úložisko pre správy SMS a kontaky používateľov. Na súčasných kartách si môžete uložiť približne 250 mien a čísel a taktiež niekoľko SMS správ. Kapacita karty je 8K, 16K, 32K, 64K. Karta 512K sa súhrnne nazýva STK karta.

V súčasnosti sa karty dodávajú v štyroch štandardných veľkostiach a to plná veľkosť, Mini SIM karta, Micro SIM karta, Nano SIM karta a eSIM karta.

Karta plnej veľkosti je najbežnejšia a nazýva sa aj veľká karta. Mini SIM sa využíva pri niektorých typoch mobilov. Karta Micro SIM sa bežne nazýva malá karta. Telefón iPhone 4 bol prvým smartfónom, ktorý použil túto kartu. Bolo to v júni 2010. Po tej nasledovalo mnoho ďalších.

Karta Nano SIM bola prvýkrát predstavená spoločnosťou Apple v októbri 2012. Zmenšuje predchádzajúci formát na oblasť kontaktov, pričom zachováva existujúce usporiadania kontaktov.

SIM

Následne je ešte karta eSIM. Koncepcia tohto modelu spočíva vo vložení tradičnej karty SIM priamo do čipu zariadenia (čiže pomocou služby a technológie) namiesto bežného vloženia. Tento typ však u nás stále nie je možný.

Mini SIM karts vs Micro SIM karta

Mini SIM karta a Micro SIM karta sa zásadne od seba nelíšia. Ide iba o technológiu. Ich jediným rozdielom je povrchová plocha. Nemá to však žiaden vplyv na funkciu.

Často kladené otázky

Čo je to SIM karta a aké typy poznáme?

SIM karta (modul pre identitu predplatiteľa) je vymeniteľná inteligentná karta pre mobily, ktorá ukladá informácie na identifikáciu mobilného zariadenia a poskytovateľa služieb. Slúži tiež ako úložisko pre správy SMS a kontakty. Existujú štyri štandardné veľkosti SIM kariet: plná veľkosť, Mini SIM karta, Micro SIM karta, Nano SIM karta a eSIM karta.

V čom sa líšia Mini SIM karta a Micro SIM karta?

Mini SIM karta a Micro SIM karta sa zásadne nelíšia, ide iba o technológiu. Jediný rozdiel medzi nimi je povrchová plocha, ktorá nemá vplyv na ich funkčnosť.

Kedy sa začali používať Micro SIM a Nano SIM karty?

Micro SIM karta bola prvýkrát použitá v smartfóne iPhone 4 v júni 2010. Nano SIM karta bola uvedená na trh spoločnosťou Apple v októbri 2012.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

počítač

Okay elektronika: Aké výrobky má obľúbený e-shop v ponuke?

Internetový obchod Okay je známy svojou širokou ponukou spotrebnej elektroniky od mnohých, známych aj menej známych značiek. Z jeho ponuky si...

elektronika

Okay zaujímavosti: Informácie, o ktorých ste možno nevedeli

Nakupovanie spotrebnej elektroniky je dnes jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. K dispozícii je veľké množstvo internetových obchodov, v ktorých si...

prehliadanie webu

Anonymné prehliadanie: Čo to je a ako naozaj funguje?

Anonymné prehliadanie, niekedy označované aj ako inkognito režim, dnes využíva veľké množstvo používateľov s cieľom získať vyššiu úroveň anonymity...

Macbook

Najlepšie notebooky roka 2023

Rok 2023 je tu a s ním aj novinky vo svete spotrebnej elektroniky. Mnohé značky stihli v posledných mesiacoch vydať nové modely mobilných telefónov...