Top interiérové trendy, ktoré budú kraľovať roku 2023

interiérové trendy

Prechod do “bežného života”, ktorý sme mali pred pandémiou koronavírusu, nebol jednoduchý. Vysoké ceny plynu a bývania, globálna neistota a inflácia spôsobili, že návrat do rýchleho životného štýlu bol náročnejší, ako sme očakávali. Táto skutočnosť však spôsobila, že mnohí hľadali v náročných časoch samotu, pokoj, oddych a istotu, ktorú mohol poskytovať len ich domov. Odborníci a interiéroví dizajnéri si všetko toto uvedomujú, preto pre rok 2023 vybrali interiérové štýly, vďaka ktorým si môžete vytvoriť príjemný domov plný lásky, komfortu, pohodlia a dobrej nálady.

“Keďže sa v dnešnom svete deje tak veľa vecí – často neistých a stresujúcich – v rámci bytového dizajnu predpovedám, že budeme svedkami posunu smerom k rovnováhe, pokoju a jednoduchosti,” hovorí Kathy Kuo, interiérová dizajnérka a zakladateľka spoločnosti Kathy Kuo Home.

Ak vás čaká rekonštrukcia alebo len chcete svoj priestor oživiť niečím novým, staviť by ste mali na štýly, ktoré budú kraľovať roku 2023. Toto sú oni.

minimalistický štýl

Eco štýl

Odborníčka Kathy Kuo hovorí, že v roku 2023 bude dôraz na priestory, ktoré budú v harmónii s prírodným svetom, pričom však budú stále veľmi moderné, elegantné a luxusné. Očakávajte preto prechod od syntetických materiálov, ako je napríklad akryl, k organickým vrstveným textúram (trik, ktorý zvyšuje pokoj).

Kuo predpovedá tiež zvýšený prístup k minimalizmu, ktorý kombinuje jednoduché siluety a prírodné materiály, čo vedie k vyhľadávaniu rafinovaných tkanín, ako je trstina, a zemitého dreva, ako je mango a dub.

V roku 2023 zostane na prvom mieste aj udržateľný dizajn, pre ktorý sú kľúčové obnoviteľné materiály ako vlna, bavlna, bambus, linoleum a korok. Tie sa budú používať najmä v dizajnových prvkoch ako sú podlahy, nábytok, textílie a stavebné materiály.

Ako priniesť eco štýl do svojho domova?

Ekologický štýl, známy aj pod skratkou Eco štýl, je moderným trendom v interiérovom dizajne, ktorý sa v poslednej dobe teší veľkej obľube. Bez ohľadu na to, ako široko sa v súčasnosti používajú syntetické materiály, ľudia sa stále cítia najpohodlnejšie v prírode, keď sú obklopení prírodnými materiálmi. 

Interiérový dizajn v ekologickom štýle je jedným z najharmonickejších a najkrajších trendov. Kombinácia jednoduchosti, minimalistického prístupu a použitia prírodných a ekologických materiálov spolu s neutrálnymi farbami vytvára priestranné, svetlé a pohodlné obytné priestory, ktoré sú veľmi príjemné. 

Ekologický štýl vám umožňuje získať maximálnu psychickú úľavu, pretože vám pomáha dosiahnuť správnu úroveň harmónie a obnoviť rovnováhu.

Ak chcete tento štýl vo svojom interiéri, musíte dodržiavať niekoľko pravidiel:

  • Používajte prírodné materiály – ekologický štýl vedie k relaxácii a odpočinku, čo znamená, že všetky materiály použité na dekorovanie priestoru by k tomu mali prispievať. Prírodné materiály ako drevo, kameň, hlina, korok, keramika, sklo, vlna, bavlna a ľan sú preto v rámci eco štýlu najlepšou voľbou.
  • Zamerajte sa na prírodné farby – farebná paleta v ekologickom štýle by mala byť založená na prírodných farbách a odtieňoch. Základ by mala predstavovať svetlá farba, ako napríklad biela alebo béžová. Dobrou voľbou môže byť aj mliečna farba, slonovina alebo rôzne odtiene bielej. Ďalšie farby, ktoré v priestore použijete, by mali byť jemné a svetlé, aby vytvorili teplú a pokojnú atmosféru.
  • Nebojte sa rôznych tvarov a textúr – ekologický štýl má za cieľ obnoviť prirodzené textúry a štruktúry, takže materiály a predmety použité na dekoráciu môžu mať „hrubú“ alebo „nerovnomernú“ textúru a jednoduchý, udržateľný dizajn. Jediné, čomu by ste sa mali vyhnúť, sú zložité geometrické línie a prekombinované dekorovanie.
  • Zamerajte sa na prirodzené svetlo – v eco interiéri by nemalo chýbať veľké množstvo prirodzeného svetla. Z okien strhnite ťažké závesy a dovoľte, aby do miestnosti prešlo dostatok slnečných lúčov. Prirodzené osvetlenie následne doplňte tým umelým vo forme jednoduchých lámp s LED žiarovkami. Okrem lustra nezabudnite zvoliť aj doplnkové a menšie lampy, ktoré sa postarajú o vytvorenie príjemnej atmosféry. Vhodné sú nástenné, voľne stojacie a stolové lampy.

Holistický štýl

V súlade s dizajnom, ktorý je tesne spätý s prírodou, príde v roku 2023 na scénu aj interiérový dizajn, ktorý zohľadňuje myseľ a telo majiteľa domu. „Ľudia budú viac premýšľať o tom, ako sa cítia vďaka dizajnu, ktorý panuje v interiéri, pričom sa budú zaujímať o to, ako ich môže dizajn urobiť šťastnejšími, zdravšími a produktívnejšími,“ hovorí interiérová dizajnérka Leslie Banker z Leslie Banker. & Co.

Spôsob, akým dizajn ovplyvňuje človeka, sa môže spájať nielen s použitými farbami, ale takisto výberom nábytku či dokonca osvetlenia. Túžba preniknúť hlbšie do vzťahu medzi domovom a zdravím a šťastím jeho obyvateľov bude v roku 2023 dominovať v rámci každého jedného rozhodnutia, ktoré budú ľudia robiť vo svojich domovoch, hovorí Banker.

moderný interiér

Ako priniesť holistický štýl do svojho domova?

Holistický interiérový štýl je prístup k interiérovému dizajnu, ktorý podporuje pohodu mysle, tela a duše. Ide o multidisciplinárnu oblasť interiérového dizajnu, pretože okrem iného kombinuje biofilný dizajn, psychológiu farieb, biológiu človeka a ergonómiu.

Cieľom holistického interiérového dizajnu je navrhnúť priestory, ktoré vyzerajú dobre, vytvárajú pohodu a podporujú fyzické, duševné a duchovné zdravie. Pristupovať k interiérovému dizajnu holisticky znamená pochopiť, že priestory, v ktorých žijeme, priamo ovplyvňujú to, ako žijeme a ako sa cítime.

V architektúre holistický dizajn uznáva dôležitosť vytvárania atmosféry okolo nás, ktorá podporuje naše vnútorné aj vonkajšie zmysly. Holistická architektúra zahŕňa mnohostrannú zložitosť zastavaného prostredia – spojenie harmónie a rovnováhy, svetla a farieb, vzťahu k nášmu okoliu, udržateľných stavebných procesov a zelených materiálov.

Ak chcete tento štýl vo svojom interiéri, dodržujte tieto pravidlá:

  • Majte jasné zámery – základom holistického prístupu k dizajnu je zámer – jasne definovať, ako a kto bude priestor využívať. Opýtajte sa sami seba, aká je hlavná funkcia priestoru, ako chcete, aby priestor vyzeral a ako sa v ňom chcete cítiť. Keď si položíte tieto otázky, dostanete odpovede, ktoré sú dôležité na to, aby ste sa dopracovali k potrebnému výsledku.
  • Myslite nielen na funkčnosť, ale aj na energiu – zatiaľ čo pre mnohé interiéry je dôležitým aspektom len funkčnosť, holistický dizajn ide ďalej a berie do úvahy aj energiu, ktorá sa v domácnosti nachádza. Ak chcete zlepšiť energiu vášho domova, začnite s upratovaním a organizovaním. Zbavte sa všetkého, čo doma nepotrebujete a neprináša vám radosť.
  • Zamerajte sa na cirkuláciu vzduchu – pre holistický dizajn je dôležité nielen prúdenie energie, ale aj vzduchu. Vyžaduje, aby vzduch voľne cirkuloval a do domácnosti prinášal nový s množstvom energie. Na zlepšenie cirkulácie vzduchu je dôležité, aby ste mali dostatočne veľké okná v každej miestnosti, ktoré budete pravidelne otvárať.
  • Spojte sa s prírodou – príroda je základným prvkom holistického dizajnu. Bolo preukázané, že trávenie času v prírode je dobré pre naše duševné zdravie a začlenenie prvkov ako sú rastliny a prírodné farby do dizajnu vytvára upokojujúcu a dobrú atmosféru.
  • Zvoľte správne farby – niet pochýb o tom, že farba má veľký vplyv na našu náladu a správanie. Farba môže byť aktívna, energická, náladová, pokojná, pozitívna, smutná a mnoho ďalšieho. Preto je tak dôležitou súčasťou holistického dizajnu. Výber farieb určených na vytvorenie upokojujúceho a regeneračného priestoru je takmer jasný. Najdôležitejšie sú jemné, zemité tóny, ktoré sú založené na farbách prírody. Ideálnou voľbou je biela symbolizujúca mier, žltá vyvolávajúca šťastie, modrá určená na vytvorenie pokoja a zelená pre spojenie s prírodnými živlami zeme.
  • Stavte na zmysluplné materiály – holistický dizajn si vyžaduje premyslený a ohľaduplný prístup k materiálom. Pri nákupe výrobkov by ste sa mali preto orientovať na prírodné, organické, ekologické a udržateľné materiály, ktoré podporujú nielen vaše zdravie a pohodu v domácnosti, ale aj zdravie a pohodu našej planéty. Ak je to možné, namiesto kupovania nových kúskov sa zamerajte na recyklovanie a využite zariadenie či doplnky po svojich starých rodičoch, ktoré stačí len opraviť.
  • Nezabúdajte na textúry – v holistickom prístupe zohrávajú dôležitú úlohu aj textúry. Textúry dreva, juty, trávy, ľanu alebo prírodného kameňa totižto vo veľkom podporujú hlboké spojenie so zemou a prírodou.
moderné interiérové trendy

Bohaté a sýte odtiene

V roku 2023 sa do centra pozornosti dostanú aj sýto červené, hnedé a zelené odtiene. Meredith Ellis z Meredith Ellis Design predpovedá nárast množstva farebného nábytku, a to hlavne toho červeného, ktorý bude lákať pozornosť každého hosťa.

„Niektorí váhali so začlenením červenej do svojich domovov, ale keď sú všetci opäť vonku a cestujú, vidím, že ľudia sú pri výbere odvážnejší a nebojácnejší,“ hovorí. Túto predpoveď sme už videli rozkvitnúť s Raspberry Blush, veselým červeno-oranžovým odtieňom, ktorý si vybrala spoločnosť Benjamin Moore ako farbu roka 2023.

Ako pracovať s bohatými a sýtymi odtieňmi v interiéri?

Sýte farby sú síce krásne, no v interiéri bývajú problematické. Na to, aby ste vytvorili príjemný priestor, z ktorého bude sálať pokoj a harmónia, musíte poznať niekoľko základných pravidiel:

  • Použite len jednu sýtu farbu – sýte farby sú dominantné a lákajú pozornosť. Viac ako jedna by preto mohla spôsobiť príliš napätú a nepríjemnú atmosféru. K výraznému odtieňu si vždy vyberajte univerzálnu a jemnú farbu, ako napríklad bielu, béžovú alebo bledosivú.
  • Sýte farby používajte v malých priestoroch len minimálne – tmavšie a sýtejšie farby majú tendenciu priestor opticky zmenšovať. Ak teda žijete v malom byte alebo dome, dávajte si na ich používanie pozor. Ideálne je zvoliť ich len v menšom množstve, napríklad vo forme doplnkov.
  • Farby nezabudnite presvetliť – použitie tmavých farieb môže spôsobiť, že interiér bude pôsobiť ponuro a depresívne. Práve preto ho nezabudnite presvetliť. Okrem prirodzeného svetla, ktoré bude do miestností prenikať cez okná, stavte aj na štýlové lampy a lustre.

Viacúčelové interiéry

V roku 2023 musia mať miestnosti viacero funkcií. Alexandra Aquadro z AGA Interior Design zdôrazňuje dôležitosť múdreho a cieľavedomého vývoja flexibilných interiérov. „Kuchyňa nie je len kuchyňa. Je to miesto pre zábavu a priestor na vykonávanie bežných každodenných úloh.“

„Z tohto dôvodu sú viacúčelové priestory čoraz viac žiadané,“ dodáva Aquadro, ktorej bostonské štúdio má až tri funkcie – je kanceláriou, pop-up priestorom a miestom na konanie rôznych podujatí. „Je skvelé vidieť, čo môžu naše interiéry urobiť pre nás a náš životný štýl,“ hovorí Aquadro.

moderná obývačka

Domáce oázy

Mnohí ľudia sa budú snažiť u seba doma vytvoriť si vlastnú oázu, vďaka ktorej sa budú počas celého roka cítiť, akoby boli na dovolenke. Práve preto môžete očakávať odklon od monochromatických priestorov a smerovanie skôr k farebným miestnostiam, ktoré sú inšpirované exotickými krajinami. Zaujímavé farebné kombinácie budú vytvárať schému, ktorá „evokuje túžbu po túlaní sa a pocit úteku,“ hovorí Scott Sanders zo spoločnosti Scott Sanders LLC.

Keďže sa mnohí vrátili k cestovaniu rovnako ako pred pandémiou, v domácnostiach sa znova začínajú objavovať rôzne suveníry a zaujímavé kúsky, ktoré si ľudia prinášajú z ciest. „Ľudia túžia po domovoch, ktoré hovoria o nich a ich skúsenostiach, a nie o tlmených a minimalistických dizajnoch minulosti,“ hovorí.

Zhrnutie

Trendov pre interiérový dizajn, ktoré budú v roku 2023 na výslní, je veľké množstvo. Ak chcete staviť na istotu, vyberte si jeden z tých, ktoré sme vám spomenuli v dnešnom článku. Tie vám okrem nadčasového a moderného vzhľadu zaistia aj príjemnú atmosféru, vďaka ktorej sa vo vašom príbytku bude cítiť dobre každý jeden hosť.

zdroj: bhg.com

Často kladené otázky

Aké sú hlavné charakteristiky eco štýlu v interiérovom dizajne?

Eco štýl sa vyznačuje použitím prírodných, obnoviteľných a udržateľných materiálov, ako sú drevo, kameň, korok, bambus a linoleum. Farby sú zamerané na prírodné odtiene a neutrálnu paletu. Dizajn v tomto štýle kombinuje jednoduchosť, minimalizmus a harmóniu s prírodou, čím vytvára pohodlné a príjemné obytné priestory.

Ako priniesť eco štýl do svojho domova?

Pre zavedenie eco štýlu do svojho interiéru sa odporúča dodržiavať niekoľko pravidiel: používať prírodné materiály, zamerať sa na prírodné farby, nebojte sa rôznych tvarov a textúr a vytvárať priestor s dostatkom prirodzeného svetla. Voľba správnych materiálov, tavov a textúr, doplnkov a osvetlenia pomôže dosiahnuť harmóniu s prírodou a pohodlie v priestore.

Prečo je eco štýl dôležitý v roku 2023?

Na základe globálnych trendov a rastúcej potreby hľadať pokoj, istotu a pohodlie v náročných časoch sa očakáva, že eco štýl bude v roku 2023 veľmi dôležitý. Ľudia sa budú stále viac obracať k interiérovým štýlom, ktoré im poskytujú pohodlie, relaxáciu a harmóniu s prírodou. Eco štýl takýto priestor môže účinne vytvoriť, pretože sa zameriava na prírodné materiály, harmóniu a jednoduchý dizajn.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

wellness interiér

Wellness dizajn: Interiérový štýl, ktorý vám pomôže dobiť všetku stratenú energiu

Naše domovy sa za posledných pár rokov stali našimi bezpečnými prístavmi. Stále viac ich využívame na oddych a regeneráciu, preto je úplne normálne...

organizácia kabátov

Ako si zorganizovať skriňu s kabátmi?

Väčšina domácností je vybavená typickou skriňou na kabáty – jedna krátka tyč, jedna horná polica, trochu priestoru na podlahe a štandardné dvierka,...

home office

Home office: Tipy, ktoré vám pomôžu lepšie sa sústrediť na prácu

Home office alebo práca z domu sa od roku 2020 stala bežnou súčasťou nášho pracovného života. Mnohé firmy sa síce po uvoľnení opatrení vrátili do...

zelenina v obchode

Ako ušetriť na potravinách?

Inflácia a zdražovanie sa odrazili nielen na energiách, ale aj na potravinách. Tým sa v súčasnosti ceny zvyšujú pravidelne, takmer každý deň. Ako...