Wellness dizajn: Interiérový štýl, ktorý vám pomôže dobiť všetku stratenú energiu

wellness interiér

Naše domovy sa za posledných pár rokov stali našimi bezpečnými prístavmi. Stále viac ich využívame na oddych a regeneráciu, preto je úplne normálne, že sa táto skutočnosť odrazila aj v najnovších trendoch, ktoré prevládajú v interiérovom dizajne.

„Naša pohoda sa stala ešte vyššou prioritou na to, aby sme zvládli každodenné stresové situácie a žili plnohodnotnejší život,“ hovorí Abbey Stark, hlavná interiérová dizajnérka pre IKEA v USA. Prostredie, v ktorom trávime najviac času, má veľký vplyv na našu duševnú a fyzickú pohodu.

Stále väčšie množstvo majiteľov domov a bytov sa zameriava na vytváranie priestorov, ktoré sú nielen štýlové a moderné, ale takisto podporujú pokoj a zdravé bývanie. Takéto bývanie však nesymbolizujú len domáce sauny či joga štúdiá. Súčasné wellness trendy sa zameriavajú najmä na relaxáciu a starostlivosť o fyzické aj psychické zdravie, pričom kladú dôraz na materiály a vzory šetrné k životnému prostrediu. 

Zamilovali ste sa do wellness dizajnu a chceli by ste ho dostať do svojej domácnosti? Pripravili sme si pre vás niekoľko základných tipov, ako na to.

moderný interiér

Čo je wellness dizajn?

Ešte predtým, ako začneme s jednotlivými tipmi na vytvorenie wellness dizajnu vo vašom domove, musíme zistiť, čo vlastne wellness dizajn je. Tento štýl opisuje každý odborník inak. Vo všeobecnosti by sme však mohli povedať, že ide o štýl, ktorého hlavným poslaním je zvyšovať kvalitu života a podporovať pohodu a šťastie v interiéri, v ktorom žijeme, pracujeme, učíme sa, hráme sa a robíme množstvo ďalších činností.

Je dôležité vedieť, že wellness dizajn vo veľkej miere závisí od vedeckých štúdií a výskumu a nemôže dosiahnuť svoj účel bez využitia poznatkov prírodných vied, biológie človeka, environmentálnej psychológie, biofílie a ergonómie.

Tvrdenie o tom, že fyzické prostredie, v ktorom trávime čas, vo veľkom ovplyvňuje naše psychické aj fyzické zdravie už nie je len niečo, čo vyplýva iba z našich vlastných skúseností a pocitov. Ide o tvrdenie, ktoré je podložené množstvom štúdií a výskumov. 

Desiatky výskumov ukázali, že vnútorné podmienky vo veľkom ovplyvňujú náš dýchací a imunitný systém, srdcový tep, krvný tlak, úzkosť, stres, nálady, produktivitu, kreativitu, vzťahy, spánok a množstvo ďalšieho. Implementácia vhodných dizajnových prvkov je tak schopná podporiť nielen kvalitu života, ale takisto liečbu rôznych ochorení alebo zotavovanie sa z emocionálnych aj fyzických chorôb.

Prečo je wellness dizajn dôležitý najmä v súčasnosti?

Každá štúdia poukazuje na dôležitosť prírody pre naše zdravie a pohodu. Od priemyselnej revolúcie v 19. storočí sme začali tráviť viac času v interiéri oddelení od prírody, ktorá je zdrojom našej pohody. „Nikdy nebudeme skutočne zdraví, spokojní ani naplnení, ak budeme žiť oddelene a odcudzení od prostredia, z ktorého sme sa vyvinuli,“ hovorí Steven Keller, profesor sociálnej ekológie na Yale University a priekopník teórie biofílie.

Moderná a rozvinutá spoločnosť trávi približne 90 % času vo vnútri. Z tejto skutočnosti pramenia mnohé problémy a choroby, ako nespavosť, alergie, stres, depresia či úzkosť. Wellness dizajn skúma, ako príroda pozitívne ovplyvňuje zdravie a pohodu, a využíva najpôsobivejšie dizajnové prvky a technológie na znovuvytvorenie tohto prostredia v interiéri.

Na to, aby mohli ľudia prosperovať, potrebujú okrem prírody aj emocionálne zdravé prostredie. Wellness dizajn skúma individuálne a kolektívne psychologické potreby, od sebavyjadrenia a spolupatričnosti až po spojenie a spokojnosť, a vytvára ideálne podmienky, ktoré pomáhajú ľuďom prekvitať.

Vysokovýkonné organizácie už dávno zistili, aký je wellness dizajn dôležitý. Vďaka tomu môžu potvrdiť, že zdravší zamestnanci zaznamenali vyššiu produktivitu a prosperitu pre organizáciu ako celok. Tieto pozitívne zisky vyvolali zmeny v komerčnom stavebnom a dizajnérskom priemysle, keďže dopyt po dizajnoch a produktoch, ktoré podporujú zdravie a pohodu podnikateľského prostredia rastie.

Rezidenčný priemysel však v tejto oblasti zaostáva. Stále hovoríme o forme, funkcii a farbe roka, ale chýbajú nám kritické dimenzie, ktoré zlepšujú kvalitu nášho života a usilujú sa o vyššiu úroveň pohody.

Ak teda túžite po tom, aby vám domov poskytoval útočisko, zdravé prostredie na všetky aktivity, ktoré v ňom plánujete robiť, a komfort, využite naše praktické tipy, vďaka ktorým si zariadite domov presne podľa svojich predstáv.

wellness domácnosť

Pokojné zóny

V rušnom svete môžu pokojné miesta pomôcť vytvoriť pocit bezpečia. Dizajnérka Abbey Stark verí, že naše domovy by mali byť naším útočiskom, do ktorého sa radi vraciame a skrývame sa v ňom pred nebezpečenstvom. 

„Vybudujte si priestor pre pokojné chvíle,“ hovorí. „Nájdite vo svojom dome miesta s prirodzeným svetlom, pohodlnými textíliami a upokojte sa pomocou meditácie, dobrej hudby alebo čítania kníh.“

Pokojné zóny môžete mať v každej jednej miestnosti. V spálni to môže byť kútik s pohodlným kreslom a menším stolíkom, kde budete čítať svoje obľúbené knihy. V obývačke môže byť pokojnou zónou pohodlná sedačka, na ktorej budete každý večer oddychovať a pozerať svoj obľúbený seriál alebo film.

Pokojné zóny nezabudnite vytvoriť aj ďalším členom rodiny. Pre dieťa to môže byť pohodlný vak s mäkkým kobercom v jeho izbe, pre hostí zas mäkké kreslo v hosťovskej izbe.

Jednotlivé pokojné zóny doplňte živými rastlinami a kvetmi, ktoré vás spoja s prírodou. Okrem toho myslite aj na dostatok prirodzeného svetla, čerstvý vzduch a príjemnú vôňu, o ktorú sa postará difuzér alebo vonná sviečka.

Každodenné rituály

To, čo dokáže skvelo upokojiť a zlepšiť náladu, je rozhodne opakovanie nejakej rutiny alebo rituálu, ktorý vykonávate pravidelne. Bežná a nudná rutina sa však môže v priebehu niekoľkých minút zmeniť na upokojujúcu činnosť, ktorú budete robiť veľmi radi.

„Naša rutina každodenného života môže byť nudná, ale zmenou myslenia a vytváraním zmysluplných zážitkov môžete ozvláštniť aj ten najnudnejší deň,“ hovorí Stark. 

Či už ide o použitie špeciálneho riadu na kávu, zapálenie obľúbenej sviečky alebo vytvorenie príjemného zoznamu skladieb, ktorý vám pomôže upokojiť sa na celý deň, Stark hovorí, že tieto „malé kroky navyše“ môžu podporiť pohodu a zároveň pomôcť prijať prítomnosť.

Personalizovaná organizácia

Neporiadok môže spôsobiť chaos a veľmi ťaživú atmosféru v domácnosti, preto nie je prekvapením, že organizácia je kľúčom k vytvoreniu domu zameraného do moderného a nadčasového wellness štýlu. 

Vytvorenie priestorov, ktoré sú organizované, pomáha upokojiť myseľ a podporuje vnútorný mier, hovorí Stark.

Ak túžite po krásnom a čistom priestore, odborníci odporúčajú používať otvorený a uzavretý úložný priestor, ktorý spolupracuje s farebnou paletou vášho domova a prispieva k celkovej estetike dizajnu. 

Pamätajte však, že úložné predmety, ako napríklad boxy, nemusia byť nevyhnutne zatvorené v skrini. Vyberte si prepracované prútené košíky, detailne spracované podnosy a ďalšie zaujímavé kúsky, ktoré dokážu priestor skvelo doplniť a pritom sa postarať o to, že miestnosť bude vždy vyžarovať pokoj a dobrý pocit.

wellness obývačka

Smart home zariadenia

Dodatočná technológia môže vyzerať, že vašu pohodu skôr naruší, ako podporí, no Stark vysvetľuje, že keď máte kontrolu nad svojím domovom, vytváranie výnimočných a upokojujúcich momentov je oveľa jednoduchšie a bez väčšej námahy.

Smart zariadenia môžu podporiť útulnosť, pretože zapnú príjemné tlmené osvetlenie. Prípadne môžu zapnúť váš obľúbený playlist plný dobrej hudby, ktorý vám  v priebehu niekoľkých sekúnd zlepší náladu.

Iným riešením môže byť zapnutie difuzéra alebo inej vône do bytu, ktorá vám automaticky v určitej hodine rozvonia váš priestor, či uvarenie kávy, aby vás mohla každé ráno zobudiť vôňa vášho obľúbeného nápoja.

Inteligentné zariadenia dokážu zjednodušiť a zautomatizovať množstvo procesov, vďaka čomu vás dokážu veľmi jednoducho zbaviť stresu, zlej nálady či podráždenosti. Nehovoriac o tom, že vám šetria množstvo energie aj času.

Na aké zariadenia sa teda zamerať pri kúpe? Základom je hlasový asistent, ako napríklad Alexa alebo Siri, ktoré sú integrované v zariadeniach ako HomePod, Google Home alebo Amazon Echo.

K asistentovi si nezabudnite zaobstarať zariadenia, ktoré bude mať na starosti. Napríklad inteligentné žiarovky a žalúzie, smart kávovar či smart termostat, vďaka ktorému môže zariadenie ovládať klimatizáciu a ohrev.

Možností so smart zariadeniami je dnes viac ako dosť. Stačí len, aby ste si vybrali presne tie, ktoré potrebujete, a užívali si všetky zautomatizované procesy.

Prírodné materiály

Na tom, že prinesieme časť exteriéru do interiéru nie je nič nové. Stark však hovorí, že v rámci wellness bude využívanie prírody oveľa populárnejšie. „Použitie prírodných materiálov, ako je kameň, drevo, ľan, juta a bavlna, umožňuje telu uzemniť sa v priestore,“ hovorí. „Keď sme týmito materiálmi v našich domovoch obklopení, cítime sa viac prepojení so sebou samými a so svojím blahobytom.“

Christine Marvin, hlavná marketingová riaditeľka spoločnosti Marvin, hovorí, že značka zaznamenala nárast popularity prírodných drevených tónov, ako aj jemných, zemitých neutrálnych odtieňov, ktorých hlavnou úlohou je poskytnutie upokojujúceho a uzemňujúceho prostredia. „Tieto farby nielenže pomáhajú vniesť do interiéru pokoj, ktorý panuje vonku v prírode, ale poskytujú aj upokojujúci farebný základ interiéru, na ktorom sa dá ľahko stavať,“ hovorí.

Pri výbere prírodných materiálov si však dávajte pozor na ich kombinovanie. Dbajte, aby v priestore neboli viac ako tri diametrálne odlišné materiály, ktoré by sa mohli navzájom biť a vytvárať chaotickú a nepríjemnú atmosféru.

Prepojenie s exteriérom

„Majitelia domov už roky požadujú viac spôsobov, ako priniesť prirodzené svetlo do svojich domovov. A práve to je trend, ktorý bude v roku 2023 jednoznačne pokračovať,“ hovorí Marvin. 

A ako tento trend docieliť? Základom sú väčšie okná a ešte viac dverí, ktoré umožňujú priame spojenie s exteriérom. Podľa dizajnérky Marvin je v rámci tejto témy dôležité klásť dôraz na vonkajšie priestory, ako napríklad veranda, balkón, záhrada alebo dvor, ktoré vás doslova volajú von a zároveň vám poskytujú dostatok pohodlia na to, aby ste vonku aj chvíľku zostali, upokojili sa a načerpali potrebnú energiu.

Interiér môžete prepojiť s exteriérom aj použitím zelene. Vyberte si celozelené rastliny, ktoré skvelo doplnia jednotlivé miestnosti, prinesú so sebou život a zabránia tomu, aby priestor pôsobil stroho a nudne. 

Ak by sa vám celozelené rastliny nepáčili, môžete sa poobzerať po farebných kyticiach alebo zaujímavom kvetinovom aranžmáne. Veľkým trendom posledných rokov je aj machová stena, ktorú môžete aplikovať na celú alebo len časť steny v jedálni, kuchyni, obývačke, kúpeľni či na toalete.

moderný wellness štýl

Upokojujúce farebné palety

„Je vedecky dokázané, že farba stien má hlboký vplyv na našu náladu, pretože energia farby ovplyvňuje to, ako sa v priestore cítime,“ hovorí Sue Wadden, riaditeľka marketingu farieb v Sherwin-Williams. 

Biofilné farby, ako je zelená a modrá, považuje Sue Wadden za podporu vyváženia a základný kameň vytvárania upokojujúceho prostredia. V roku 2023 uvidíme viac ľudí, ktorí sa rozhodnú pre teplejšie neutrálne tóny pri navrhovaní priestorov pre wellness, hovorí.

„Hnedé a béžové odtiene zažívajú obrovský návrat. Keďže ide o zemité farby, cítime sa vďaka nim uzemnení a spojení s prírodou.“ 

Podľa Sue Wadden sú práve teplé neutrálne tóny kľúčové pri vytváraní útulného a pokojného prostredia, ktoré dokáže premeniť domov na skutočné útočisko. Práve preto by vo wellness interiérovom dizajne nemali chýbať.

Zhrnutie

Wellness dizajn je jedným z najobľúbenejších interiérových trendov roku 2023. Okrem nadčasovosti a štýlovosti teší aj praktickosťou a tým, že vytvára prostredie, do ktorého môžete kedykoľvek utiecť a skryť sa pred rýchlym životným štýlom. Využite naše praktické tipy a vytvorte si zo svojho domova útočisko, v ktorom si dobre oddýchnete a naberiete všetku stratenú energiu.

zdroj: bhg.com

Často kladené otázky

Čo je wellness dizajn a aký je jeho účel?

Wellness dizajn je štýl interiérového dizajnu, ktorého hlavným poslaním je zvyšovať kvalitu života a podporovať pohodu a šťastie v interiéri. Tento štýl vychádza z vedeckých štúdií a poznatkov z oblastí prírodných vied, biológie človeka, environmentálnej psychológie, biofílie a ergonómie. Jeho implementácia je schopná podporiť nielen kvalitu života, ale aj liečbu rôznych ochorení a zotavovanie sa z emocionálnych a fyzických chorôb.

Prečo je wellness dizajn dôležitý v súčasnosti?

Wellness dizajn je dôležitý v súčasnosti, pretože moderná spoločnosť trávi približne 90% času vo vnútri, čo vedie k problémom a chorobám ako nespavosť, alergie, stres, depresia a úzkosť. Tento štýl dizajnu sa snaží v interiéri znovu vytvoriť pozitívne vplyvy prírody na zdravie a pohodu, čo prispieva k naplneniu našich emočných, fyzických a psychických potrieb a pomáha ľuďom prosperovať.

Ako môžem implementovať wellness dizajn do svojho domova?

Na implementáciu wellness dizajnu do svojho domova by ste sa mali zamerať najmä na vytváranie priestorov, ktoré sú štýlové, moderné a zároveň podporujú pokoj a zdravé bývanie. Dôležité je kladenie dôrazu na materiály a vzory šetrné k životnému prostrediu, prírodné prvky a technológie, ktoré vám pomôžu vytvoriť emocionálne zdravé prostredie, kde budete môcť relaxovať a regenerovať sa.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

interiérové trendy

Top interiérové trendy, ktoré budú kraľovať roku 2023

Prechod do “bežného života”, ktorý sme mali pred pandémiou koronavírusu, nebol jednoduchý. Vysoké ceny plynu a bývania, globálna neistota a...

organizácia kabátov

Ako si zorganizovať skriňu s kabátmi?

Väčšina domácností je vybavená typickou skriňou na kabáty – jedna krátka tyč, jedna horná polica, trochu priestoru na podlahe a štandardné dvierka,...

home office

Home office: Tipy, ktoré vám pomôžu lepšie sa sústrediť na prácu

Home office alebo práca z domu sa od roku 2020 stala bežnou súčasťou nášho pracovného života. Mnohé firmy sa síce po uvoľnení opatrení vrátili do...

zelenina v obchode

Ako ušetriť na potravinách?

Inflácia a zdražovanie sa odrazili nielen na energiách, ale aj na potravinách. Tým sa v súčasnosti ceny zvyšujú pravidelne, takmer každý deň. Ako...