Recenzia hudobnej streamovacej služby Tidal: Oplatí sa?

počúvanie hudby

Služba Tidal bola prvýkrát spustená v roku 2014, no väčšina z nás o nej prvýkrát počula až o rok neskôr, keď ju na slávnostnom podujatí v marci 2015 predstavil Jay-Z.

Tidal je vzhľadovo je veľmi podobná službe Spotify. V rastúcom mori služieb na streamovanie hudby ju však odlišujú dve kľúčové veci.

Prvou vecou je fakt, že pre umelcov predstavuje oveľa lepšie miesto, ako napríklad Spotify alebo Apple Music. Dôvod je ten, že väčšina z nich dostáva od služby výhodnejšie podmienky a platí im vyššie sumy za streamovanie ako mnohé iné.

Druhá vec je, že poslucháči pri počúvaní majú k dispozícii lepší zvuk v kvalite CD. Bohužiaľ, za túto možnosť si musíte priplatiť.

Ujasnime si to. Ak počúvate hudbu príležitostne, Tidal pre vás nie je. V takejto situácii si vystačíte buď s bezplatnou verziou služby Spotify, alebo si zaplatíte Premium členstvo. Ak však počúvanie beriete vážnejšie, Tidal by pre vás mohol byť ideálnym nástrojom.

Medzi službami Spotify Premium a Tidal Premium si môžete všimnúť len malý rozdiel. Ten je hlavne v cene. Spotify vás vyjde na približne 7 € mesačne, pričom Tidal HiFi až 20 €. Za túto sumu však získate výrazný skok v kvalite.

Ak máte o Tidal záujem, začnite s 30-dňovou bezplatnou skúšobnou verziou. Možno si rozdiel medzi službou Tidal a vašou vybranou službou na streamovanie hudby vôbec nevšimnete. No možno si rozdiel všimnete okamžite a uvedomíte si, o čo ste doteraz prichádzali.

Chcete vedieť o Tidal viac? Prečítajte si celú našu recenziu. Zistíte v nej, aký zážitok vám služba v roku 2021 poskytuje a čo všetko v nej nájdete.

tidal

Čo je Tidal?

Tidal je platforma na streamovanie hudby. Umožňuje prehrávať hudbu z cloudu na rôznych zariadeniach.

Služba vám ponúka skladby, interpretov a zoznamy skladieb, ktoré by vás mohli zaujímať, a umožňuje vám vyhľadávať novú hudbu. Môžete si v nej ukladať obľúbené zoznamy skladieb, albumy a skladby, ako aj sťahovať ich na počúvanie offline.

Rozdiel medzi službou Tidal a službami ako je Spotify spočíva vo vysokej kvalite ponúkaného zvuku. V prípade predplatného HiFi je zvuk výrazne lepší ako v prípade služby Spotify Premium. To je jeden z dôvodov, prečo sa služba Tidal považuje za fantastickú možnosť pre tých, ktorí berú hudbu vážne.

Je potrebné pripomenúť, že Tidal je možno v súčasnosti jednou z najlepších možností streamovania hudby vo vysokej kvalite, ale nie je jedinou. Ďalšími sú napríklad Deezer HiFi, Amazon Music HD a Qobuz.

V roku 2021 sa očakáva aj spustenie služby Spotify HiFi, pripravovanej streamovacej služby Hi-Res Audio, ktorá by mohla Tidalu výrazne konkurovať.

Cena predplatného

V službe Tidal máte dve možnosti: Premium a HiFi.

Na rozdiel od služby Spotify neexistuje bezplatná verzia . Namiesto toho si môžete najprv vybrať jednu z uvedených alternatív a potom vyskúšať bezplatnú 30-dňovú skúšobnú verziu.

Tidal premium stojí 9,99 USD / mesačne a Tidal HiFi stojí 19,99 USD / mesačne. Pri cenách si môžete všimnúť veľký skok. Je to preto, že s Tidal HiFi získate kvalitu zvuku HiFi a prístup k službe Tidal Masters.

Možnosti hudby

V čase písania tohto článku je v službe Tidal viac ako 70 miliónov skladieb. To je rovnaký počet, aký v súčasnosti nájdete v službe Spotify.

V minulosti sa už stalo, že jedna služba nemala konkrétneho interpreta, ale konkurenčná áno. To znamená, že je najlepšie skontrolovať, či sú vaši obľúbenci na službe Tidal predtým, ako sa k nej zaviažete. Ponuka sa spravidla líši v závislosti od regiónu, v ktorom žijete. Je preto dobré urobiť si menší prieskum.

Na rozdiel od mnohých iných služieb na streamovanie hudby má Tidal aj sekciu špeciálne určenú pre videá. V čase písania tohto článku je na platforme viac ako 250 000 videí. V ponuke sú mnohé relácie a koncerty v plnej dĺžke, ako aj niektoré videoklipy či iné videá.

apple airpods max

Platformy Tidal

Mobilná aplikácia Tidal funguje na zariadeniach so systémom iOS 13 a vyšším a na zariadeniach so systémom Android 6 a vyšším. Počítačová aplikácia Tidal je k dispozícii na zariadeniach so systémom MacOS so systémom OS X 10.10 a vyšším, ako aj na zariadeniach so systémom Windows 7 a vyšším. Službu môžete počúvať aj prostredníctvom webového prehrávača, ktorý funguje v prehliadačoch Chrome a Firefox.

Služba Tidal Connect umožňuje aj streamovanie skladieb do celého radu ďalších zariadení vrátane zvukových systémov Cambridge Audio a KEF, ako aj v niektorých autách vďaka technológiám Apple AirPlay a Android Auto. Na stránke Tidal Connect môžete zistiť, či je vaše zariadenie podporované.

Rozhranie aplikácie Tidal pre počítače je prehľadné a jednoduché. Má minimalistickú čiernu a sivú farebnú schému, ktorá je podobná Spotify a dáva vyniknúť obalu albumu.

Keď otvoríte aplikáciu pre počítače, na ľavom okraji sa zobrazí bočný panel. Nájdete tu položku Domov, ktorá vás presmeruje na domovskú obrazovku. Tá obsahuje pre vás vytvorené mixy, navrhované albumy, nové skladby a trendovú hudbu. Objavíte tu aj návrhy Tidal Rising, ktoré upozorňujú na vychádzajúce talenty – skvelá možnosť, ak máte pocit, že algoritmicky vytvorené zoznamy skladieb obmedzujú vaše počúvanie.

Na karte Explore môžete vyhľadávať novú hudbu podľa žánru alebo nálad a udalostí, napríklad cvičenie, párty alebo relax. Následne je tu časť Moja zbierka. Predstavte si ju ako svoju hudobnú kolekciu. Ide o veci, ktoré ste si uložili, a je rozdelená do sekcií vrátane Mixy a rádio, Zoznamy skladieb, Albumy, Skladby, Videá a Interpreti.

V mobilných zariadeniach je ovládanie rovnako intuitívne a jednoduché. Namiesto bočného panela je tu lišta s ponukou pozdĺž spodnej časti obrazovky, ktorá plní tú istú úlohu.

Jedným z rozdielov medzi počítačovou a mobilnou aplikáciou je zdieľanie. Na počítači môžete zdieľať skladbu, album alebo zoznam skladieb na Twitteri, Facebooku, skopírovať odkaz alebo skopírovať vložený kód. V mobilnej aplikácii však môžete pieseň zdieľať priamo vo Facebook Stories alebo Instagram Stories. Niektorých ľudí táto funkcia nezaujíma, iným sa bude páčiť obrázok hodný Stories, ktorý pre vás Tidal vytvorí z práve počúvanej skladby.

Na to, aby ste mohli počúvať Tidal musíte mať kvalitné slúchadlá. Nakupujte na Alza.sk a ušetrite pomocou našich kupónov.

Playlisty

Spotify je považované za kráľa vytvárania zoznamov skladieb, ale aj Tidal má výkonný algoritmus, ktorý dokáže poskladať playlist s hudbou, ktorá sa vám bude páčiť.

Napríklad, keď sa prvýkrát zaregistrujete do služby, ste vyzvaní, aby ste si vybrali troch svojich obľúbených interpretov. Na základe toho sa vytvorí váš prvý mix, ktorý sa nazýva Welcome Mix. Do tohto zoznamu skladieb sme nevkladali veľké nádeje, ale bol presne podľa nášho vkusu a prvé ráno, keď sme sa zaregistrovali, sme nepočúvali nič iné.

Čím viac sa vám hudba páči a čím viac ju počúvate, tým viac sa služba Tidal dozvie o vašom vkuse a vytvorí niekoľko zoznamov skladieb s názvom My Mix. Každý z nich je založený na vašom počúvaní a zameriava sa na iný žáner. Ak sa vám niektorý zoznam My Mix páči, nezabudnite ho uložiť. Na rozdiel od Spotify zostane nezmenený.

Bohužiaľ, do služby Tidal nemôžete pridávať miestne hudobné súbory. Je to trochu škoda, ale pre väčšinu ľudí by to nemalo byť prekážkou. Ak áno, pozrite sa radšej na Spotify alebo Deezer.

Svoju hudobnú knižnicu a zoznamy skladieb z iných služieb na streamovanie hudby však môžete preniesť do knižnice Tidal prostredníctvom aplikácií tretích strán.

slúchadlá a mobil

Kvalita zvuku

V ponuke sú dva typy predplatného služby Tidal a dve úrovne kvality zvuku.

Prvá je Tidal Premium, ktorá vám prináša streamovanie s dátovým tokom 320 kbps. Tá je rovnaká ako v prípade predplatného Spotify Premium. Zistili sme však, že napriek rovnakému dátovému toku poskytuje služba Tidal väčšinu času čistejší a bohatší zvuk.

Druhou možnosťou je Tidal HiFi. Tá poskytuje streamovanie s rýchlosťou 1411 kb/s a používa FLAC. Ide o zvukový formát, ktorý má lepší spôsob streamovania hudby v porovnaní s väčšinou ostatných streamovacích služieb, ktoré používajú formát MP3 alebo iné formáty, ktoré na komprimáciu súboru odstraňujú aspekty pôvodnej nahrávky. To, ako sa dalo očakávať, znamená, že nemajú rovnaký zvukový výkon s vysokým rozlíšením.

V tomto sa služba Tidal HiFi líši. V rámci nej môžete počúvať bezstratovo komprimované skladby. Ide o 4,4-násobok dátového toku najvyšších streamov v štandardnom rozlíšení, ktoré nájdete v iných službách.

Je to niečo podobné ako rozdiel medzi televíziou SD a HD. Tá prvá funguje výborne, ale ak prejdete na druhú s vyšším rozlíšením, všimnete si skutočný rozdiel v kvalite. Jednoducho povedané, zvuk je lepší a vo svojej najčistejšej podobe.

Pre koho je Tidal vhodný?

Tidal si predplaťte ak...

  • To so zvukom myslíte vážne

Tidal HiFi je skvelá služba, ak ste milovníkom hudby, ktorý chce počúvať len skladby v Hi-Res. Celú kvalitu zlepší ešte podpora Dolby Atmos Music a 360 Reality Audio.

  • Chcete mať dobré odporúčania na hudbu

Služba Tidal odvádza skvelú prácu pri zostavovaní personalizovaných zoznamov skladieb na základe interpretov, ktorých máte radi.

  • Máte kvalitné slúchadlá

Ak máte pár špičkových slúchadiel, oplatí sa predplatiť si službu Tidal HiFi, aby ste si kvalitu zvuku, ktorú s touto úrovňou získate, naozaj vychutnali.

Tidal si nepredplaťte ak...

  • Vám nezáleží na kvalite zvuku

Ak vám na kvalite zvuku príliš nezáleží, HiFi úroveň služby Tidal si nepredplácajte. Zbytočne by ste vyhadzovali peniaze za niečo, o čo nemáte záujem.

  • Nechcete platiť vysokú sumu

Na rozdiel od služby Spotify neexistuje v službe Tidal bezplatná úroveň streamovania podporovaná reklamou. To znamená, že budete musieť zaplatiť minimálne 9,99 USD / mesačne.

  • Chcete počúvať podcasty

V službe Tidal nie sú k dispozícii žiadne podcasty, takže ak je to vaša požiadavka, budete sa musieť poobzerať po niečom inom, napríklad Spotify či Apple Music.

zdroj: Techradar.com

Často kladené otázky

Aké sú kľúčové rozdiely medzi službou Tidal a inými streamovacími platformami ako Spotify alebo Apple Music?

Služba Tidal sa líši od konkurencie dvoma hlavnými faktormi. Po prvé, umelci získavajú z platformy lepšie podmienky a väčšie príjmy za streamovanie. Po druhé, ponúka poslucháčom lepšiu zvukovú kvalitu, ktorá sa blíži k CD kvalite, no za túto možnosť je potrebné si priplatiť.

Ako sa líši cena predplatného pre službu Tidal od služby Spotify Premium?

Služba Tidal Premium stojí približne 9,99 USD mesačne a HiFi verzia 19,99 USD mesačne. Na druhej strane, Spotify Premium si môžete zakúpiť za približne 7 € mesačne. Rozdiel v cene je spôsobený najmä vyššou kvalitou zvuku, ktorú ponúka Tidal HiFi.

Aký je rozsah hudobného obsahu dostupného prostredníctvom služby Tidal?

Služba Tidal obsahuje viac ako 70 miliónov skladieb, čo je porovnateľné so službou Spotify. Okrem hudby ponúka aj viac ako 250 000 videí vrátane relácií v plnej dĺžke alebo koncertov. Je však dôležité skontrolovať dostupnosť vašich obľúbených interpretov, keďže ponuka sa môže líšiť podľa regiónu.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

počítač

Okay elektronika: Aké výrobky má obľúbený e-shop v ponuke?

Internetový obchod Okay je známy svojou širokou ponukou spotrebnej elektroniky od mnohých, známych aj menej známych značiek. Z jeho ponuky si...

elektronika

Okay zaujímavosti: Informácie, o ktorých ste možno nevedeli

Nakupovanie spotrebnej elektroniky je dnes jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. K dispozícii je veľké množstvo internetových obchodov, v ktorých si...

prehliadanie webu

Anonymné prehliadanie: Čo to je a ako naozaj funguje?

Anonymné prehliadanie, niekedy označované aj ako inkognito režim, dnes využíva veľké množstvo používateľov s cieľom získať vyššiu úroveň anonymity...

Macbook

Najlepšie notebooky roka 2023

Rok 2023 je tu a s ním aj novinky vo svete spotrebnej elektroniky. Mnohé značky stihli v posledných mesiacoch vydať nové modely mobilných telefónov...