Ako ušetriť na energiách? (2. časť)

šetrenie peňazí

Snažíte sa ušetriť, no akosi to nejde? Netreba sa ničoho báť. Dnes pre vás máme pokračovanie nášho seriálu plného tipov, ktoré vám pomôžu ušetriť desiatky eur. Poďme sa na ne pozrieť.

Nevkladajte do chladničky teplé potraviny

Problém s niektorými spotrebičmi je ten, že v prípade nesprávneho používania môžu zvýšiť svoju spotrebu. Do tejto kategórie sa radí aj chladnička, ktorá svoju spotrebu zvyšuje nielen vtedy, keď je postavená blízko tepelného zdroja (napríklad radiátora), ale aj vtedy, keď do nej vložíte teplé jedlo.

Teplé jedlo zvyšuje teplotu vo vnútri chladničky, čo automaticky spôsobuje, že spotrebič zvyšuje svoj výkon, aby vytvoril dostatočne chladné prostredie, ktoré v ňom bolo predtým. Ochladenie teplého jedla však trvá určitý čas, spravidla niekoľko hodín, čo je dôvod, prečo chladnička výrazne navyšuje váš účet za elektrinu.

Najlepšie preto spravíte, keď jedlo necháte úplne vychladnúť mimo chladničky, napríklad na sporáku alebo kuchynskej linke, a až potom ho do nej vložíte.

Dôležité je poznamenať, že vkladanie teplého jedla do chladničky nielenže zvyšuje váš účet, ale tiež kazí spotrebič. Ak teda nechcete platiť vysoké účty a zároveň kupovať novú chladničku, dbajte na jej správne používanie.

Pravidlá skladovania jedla platia aj pre mrazničku. Tej môže dokonca teplé jedlo spraviť oveľa viac problémov ako chladničke.

mince v pohári

Pečte viac pokrmov naraz

Plánujete piecť chutný dezert? Pamätajte, že rúra spotrebuje veľa elektrickej energie, preto by ste ju mali používať striedmo. Ak môžete, s pečením počkajte dovtedy, kým nebudete piecť aj niečo iné, napríklad kura na nedeľný obed. Prípadne upečte rovno dva alebo tri koláče, ktoré následne uskladníte tak, aby vám vydržali dlhšiu dobu.

Suché koláče, napríklad linecké, dokážu pri správnom skladovaní vydržať aj mesiac. Vedia tak skvelo nahradiť kupované čajové pečivo ku káve. Pomerne dlhú trvanlivosť má aj perník alebo bábovka. Tieto koláče vám môžu vydržať pokojne aj týždeň. Vyriešia tak dilemu, čo jesť na raňajky, a zabránia kupovaniu drahých koláčov v supermarkete.

Rúru príliš dlho nevyhrievajte

Ak pečiete niečo, na čo potrebujete mať predhriatu rúru, zapnite ju tesne predtým, ako koláč alebo iné jedlo pripravíte. Po tom, ako rúra skončí s predhrievaním, do nej môžete pokrm rovno vložiť. Nepôjde zbytočne naprázdno.

Na druhej strane, ak chcete piecť kura alebo zemiaky, rúru predhrievať nemusíte. Pokrm do nej jednoducho vložte a začnite rovno piecť.

Keď nemusíte, rúru neotvárajte

Pečiete nejaký pokrm a potrebujete ho pravidelne kontrolovať? Ak nemusíte, rúru neotvárajte. Jedlo skontrolujte cez dvierka.

Ak je potrebné rúru otvoriť, urobte to rýchlo. Po skontrolovaní, prípadne vytiahnutí jedla ju hneď zatvorte. Keď ju viac nepotrebujete, vypnite ju.

Perte na 30 – 40 °C

Pranie na 30 – 40 °C je pre bežné odevy, ako napríklad tričká, blúzky, svetre či nohavice, v súčasnosti úplne postačujúce. Moderné práčky disponujú cyklami a bubnami, ktoré využívajú vodu aj teplotu na maximum a tkaniny zbavia všetkých nečistôt a baktérií. Ak teda nemusíte, vyhnite sa púšťaniu dlhých a energeticky náročných programov.

Pracie programy s teplotou 60 °C a viac využívajte len pri delikátnych kúskoch s náročnejším čistením. Prípadne vtedy, keď periete odevy s odolnými škvrnami od vína, trávy alebo telesných tekutín.

S pracím prostriedkom to zbytočne nepreháňajte

Prací prostriedok je skvelým pomocníkom, ktorý zjednodušuje pranie a zaisťuje, že odevy budú krásne voňať. Do práčky ho však dávkujte len v takom množstve, ktoré skutočne potrebujete. Zbytočne to s ním nepreháňajte.

Príliš veľa pracieho prostriedku spôsobuje viacero komplikácií a problémov. K nim sa radia nielen vyššie náklady, ale tiež to, že prebytočný prášok alebo aviváž zostávajú v tkaninách, ktoré následne strácajú svoje funkcie, ako napríklad odvod potu z tela, prispôsobivosť alebo mäkkosť.

Množstvo pracieho prášku sa odlišuje od mnohých faktorov vrátane množstva odevov, úrovne ich znečistenia a samotného produktu. Niektoré prášky či gély sú silnejšie, iné zas slabšie. Držte sa preto pokynov uvedených na obale výrobku.

kalkulačka v mobile

Veľkosť spotrebiča vyberajte na základe počtu členov domácnosti

Bývate sami, prípadne ste v jednej domácnosti len dvaja? Namiesto nakupovania veľkých spotrebičov si zaobstarajte menšie prevedenia, ktoré majú nižšiu spotrebu energie aj vody. Nehovoriac o tom, že ich nebudete musieť púšťať poloprázdne.

Nad kúpou veľkého spotrebiča dobre popremýšľajte aj vtedy, keď je vás v domácnosti viac. Skutočne potrebujete masívnu práčku, do ktorej vložíte desiatky kíl oblečenia? Nemajú jednotliví členovia rodiny rôznofarebné oblečenie, ktoré budete musieť prať oddelene? Ak áno, zaobstarajte si radšej stredne veľkú práčku, ktorú sa vám vždy podarí naplniť doplna.

Chladničku pravidelne odmrazujte

Ak máte staršiu chladničku, ktorá nedisponuje systémom “No frost”, nezabudnite na jej pravidelné odmrazovanie.

Keď si všimnete, že sa na zadnej časti vytvorila veľká námraza, vypojde ju z elektriny, všetky potraviny vyložte von a nechajte ju rozpustiť. Spotrebič dobre vyumývajte, všetko doň poukladajte späť a zapojte do elektriny.

Pri ukladaní potravín späť do chladničky sa snažte umiestniť ich tak, aby sa zbytočne nedotýkali jej zadnej časti. Spotrebič taktiež neprepĺňajte, aby nezvyšoval svoj výkon. Nakúpte len to, čo nasledujúce dni zjete.

Takýto zvyk vám pomôže predísť zbytočnému vyhadzovaniu potravín, ktoré by sa mohli pokaziť, pretože by ste na ne zabudli alebo by ste ich jednoducho nestihli zjesť.

S námrazou však nemajú problémy len staršie modely chladničiek, ktoré nedisponujú “No frost” technológiu. Niekedy sa môže vytvoriť aj v nových modeloch. Deje sa to napríklad vtedy, keď je chladnička veľmi dlho otvorená alebo v nej skladujete teplé jedlo. Spotrebič preto dobre odmrazte, vyčistite a dbajte na jeho správne používanie. Ak by namŕzal aj tak, reklamujte ho alebo ho dajte opraviť.

Používajte správne žiarovky

V miestnostiach, kde potrebujete svietiť často a pravidelne, ako napríklad v obývačke, kuchyni či v pracovni, by ste mali používať úsporné LED žiarovky, ktoré sú charakteristické jasným svetlom a tým, že dokážu ušetriť množstvo energie.

Na druhej strane, v menej využívaných miestnostiach, ako napríklad pivnica alebo špajza, používajte klasické žiarovky. Majú totižto okamžitý nábeh, vďaka čomu nebudete musieť dlho čakať, kým vám posvietia na zopár minút, počas ktorých budete vyberať džemy alebo kompóty.

Vonkajšie osvetlenie vyriešte na fotobunku. Nebudete ho tak musieť mať neustále zapnuté. Dobré je tiež porozmýšľať nad kombináciou klasického a solárneho osvetlenia. Lampy budú počas jari, leta a prvej polovice jesene fungovať len na solárny pohon, vďaka čomu skvelo ušetríte.

Lampy pravidelne čistite

Vedeli ste o tom, že prach dokáže pohlcovať až 20 % svetla? Práve preto ho zo žiaroviek pravidelne utierajte. Okrem toho nezabúdajte ani na samotné tienidlá a ďalšie časti lampy, ako napríklad stojany.

mince v pohári

Vyskúšajte bledšie zariadenie

Ak sa vám zdá, že je miestnosť príliš tmavá, namiesto kupovania nových lámp premaľujte steny na bielo, prípadne na iné bledé farby, ako napríklad sivá, béžová či pastelovo ružová.

Dobrým riešením je aj nákup nového, bledšieho zariadenia. K tomu však pristúpte len vtedy, keď je nábytok starý a už dlhšie vám neslúži. Ak by bol v poriadku, popremýšľajte nad jeho premaľovaním či dokonca otapetovaním.

Zatvárajte dvere od miestností, kde kúrite

Ak v niektorých miestnostiach kúrite viac (napríklad v obývačke) ako v iných (napríklad na chodbe), nezabudnite v nich zatvoriť dvere. Zaistíte si tak, že teplo nebude unikať do priestorov, ktoré nevyužívate.

Neblokujte radiátory a iné zdroje tepla

Uistite sa, že zdroje tepla, ako napríklad radiátory alebo krby, nie sú zastavené nábytkom alebo prekryté závesmi. Aj tá najtenšia látka dokáže zhoršiť sálanie tepla a spôsobiť, že v miestnosti bude oveľa chladnejšie. To vás bude motivovať k tomu, aby ste do krbu vložili viac dreva alebo zvýšili výkon radiátorov, čo vo výsledku bude znamenať vyššie účty za elektrinu.

V prípade dlhšej cesty zatiahnite žalúzie aj závesy

Ak plánujete počas víkendu alebo sviatkov odísť na dlhší výlet, prípadne navštíviť rodinu, pred odchodom stiahnite radiátory na minimum a zatiahnite závesy aj žalúzie. Obmedzíte tak tepelné straty.

Využívajte slnko

Počas dní, keď svieti slnko, odostrite všetky žalúzie aj záclony a dovoľte slnečným lúčom, aby prenikli k vám domov. Okrem toho, že vám jednotlivé miestnosti príjemne ohrejú, vám takisto domov zalejú svetlom, takže nebudete musieť zapínať lampy. Plus, zlepšia vám náladu.

Zateplite dom

Keď môžete, svoj dom pred zimou zateplite. Túto prácu však nechajte na odborníkov, ktorí vedia čo robia. Nehnuteľnosť zateplia tak, aby nevznikli žiadne tepelné mosty či dokonca rôzne plesne alebo iné komplikácie.

Zateplenie je finančne náročným rozhodnutím, no určite sa oplatí. Vo výsledku vám pomôže ušetriť desiatky až stovky eur, pretože zamedzí zbytočným teplotným stratám.

peniaze v rukách

Myslite na počet zásuviek

Ak ešte len staviate, veľmi dobre si premyslite počet zásuviek, ktoré sa budú v jednotlivých miestnostiach nachádzať. Na prvý pohľad sa síce zdá, že ide o banalitu, no pravdou je, že nízky počet zásuviek vedie k používaniu predlžovacích káblov, čo spôsobuje veľké straty elektrickej energie.

Zhrnutie

Využite naše praktické tipy a pomôžte si v ťažkých časoch, v ktorých aktuálne žijeme. Aj zopár eur, ktoré ušetríte výmenou žiarovky, praním na nižšej teplote alebo vypnutím svetla, dokáže výrazne pomôcť.

Často kladené otázky

Ako môžem ušetriť energiu pri používaní chladničky a mrazničky?

Nenechávajte teplé jedlo vychladnúť v chladničke, pretože zvyšuje jeho spotrebu energie a môže skrátiť životnosť spotrebiča. Pred vložením do chladničky či mrazničky nechajte jedlo úplne vychladnúť. Dbajte aj na správne umiestnenie chladničky ďaleko od tepelných zdrojov, ako sú radiátory.

Ako môžem ušetriť energiu pri používaní rúry na pečenie?

Pečte viac pokrmov naraz, aby ste efektívne využili spotrebu energie rúry. Čakajte s pečením, kým sa neukáže potreba na niečo iné, a upečte dva alebo tri koláče naraz. Tie môžete uskladniť a užívať si ich namiesto kupovaného pečiva. Pri pečení sa vyhýbajte predhrievaniu rúry, ak to nie je nevyhnutné, a nenechávajte jej dvierka dlho otvorené.

Ako môžem ušetriť energiu pri praní oblečenia?

Pranie na 30 – 40 °C je pre bežné odevy dostačujúce, pretože moderné práčky využívajú vodu a teplotu efektívne a zbavujú tkaniny nečistôt. Vyhnite sa dlhým a energeticky náročným programom s vyššími teplotami, ak to nie je nevyhnutné. Do práčky dávkujte len potrebné množstvo pracích prostriedkov, aby ste zbytočne neplýtvali a nezničili odevy.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

wellness interiér

Wellness dizajn: Interiérový štýl, ktorý vám pomôže dobiť všetku stratenú energiu

Naše domovy sa za posledných pár rokov stali našimi bezpečnými prístavmi. Stále viac ich využívame na oddych a regeneráciu, preto je úplne normálne...

interiérové trendy

Top interiérové trendy, ktoré budú kraľovať roku 2023

Prechod do “bežného života”, ktorý sme mali pred pandémiou koronavírusu, nebol jednoduchý. Vysoké ceny plynu a bývania, globálna neistota a...

organizácia kabátov

Ako si zorganizovať skriňu s kabátmi?

Väčšina domácností je vybavená typickou skriňou na kabáty – jedna krátka tyč, jedna horná polica, trochu priestoru na podlahe a štandardné dvierka,...

home office

Home office: Tipy, ktoré vám pomôžu lepšie sa sústrediť na prácu

Home office alebo práca z domu sa od roku 2020 stala bežnou súčasťou nášho pracovného života. Mnohé firmy sa síce po uvoľnení opatrení vrátili do...