Ako ušetriť na energiách? (1. časť)

západ slnka

Ceny energií sú každým dňom vyššie a s prichádzajúcou zimou sa mnohí obzerajú po riešeniach, ako na nich ušetriť. Možností je hneď niekoľko. V dnešnom článku si povieme o tých základných.

Priemerná spotreba energie

Ešte predtým, ako sa pustíme do jednotlivých tipov na šetrenie, je dobré vedieť, koľko energie vlastne spotrebujete za rok. Priemerná slovenská domácnosť, v ktorej sa nachádzajú základné spotrebiče, ako napríklad práčka, sušička, umývačka riadu a chladnička, spotrebuje za rok približne 15 550 kWh energie.

Takéto množstvo energie dodnes nerobilo problém. Od budúceho roka by však mohlo veľmi nepríjemne zvýšiť vaše celkové náklady.

Ako teda znížiť spotrebu a pritom sa veľmi neobmedzovať? Máme pre vás niekoľko praktických tipov, ktoré si veľmi rýchlo osvojíte.

Zaobstarajte si energeticky efektívne spotrebiče

Ak máte doma starú chladničku, práčku alebo sušičku, je dobré popremýšľať nad investíciou do novej. Staré spotrebiče sú veľkými žrútmi energie a môžu zväčšovať dieru vo vašom rozpočte.

Kým v minulosti patrili k najúspornejším triedam triedy A, A+, A++ a A+++, v marci 2021 došlo k niekoľkým zmenám. Sedemstupňová farebná škála sa zachovala, no vyhodili sa z nej triedy A+, A++ a A+++. Tie sa nahradili len písmenami (bez znakov) od A po G. Najvyššiu triedu A+++ nahradila trieda B, v niektorých prípadoch dokonca trieda C.

Pri nákupe si preto jednotlivé štítky dobre skontrolujte a zistite, akú ročnú spotrebu pri bežnom používaní spotrebič má.

Investícia do energeticky efektívnych spotrebičov vám síce teraz ukrojí určitú časť z rozpočtu, no ide o skvelé riešenie do budúcnosti. Pravidelným používaním starých výrobkov by ste totižto minuli energie oveľa viac.

peniaze v rukách

Vypnite svetlá, ktoré nepotrebujete

Veľkú časť vášho energetického účtu tvorí osvetlenie, preto vo večerných hodinách svieťte len tam, kde to skutočne potrebujete. Okrem toho nezabudnite klasické žiarovky vymeniť za úsporné LED typy.

Ak potrebujete mať svetlo na chodbe, cez ktorú prechádzate, môžete ho vyriešiť fotobunkou. Vždy, keď pôjdete okolo, sa zapne a zasvieti vám, aby ste si videli pod nohy.

Obmedzte používanie niektorých spotrebičov

Bývate v dome s veľkou záhradou? Nahraďte sušičku stojanom na sušenie! V letných mesiacoch ho umiestnite von a v zimných dnu, do miestnosti, ktorú nevyužívate. Dávajte si ale pozor, aby vám vyššia vlhkosť z oblečenia nespôsobila viac problémov ako úžitku. V nedostatočne vetraných miestnostiach by sa vám mohli začať tvoriť plesne.

Ak máte doma iné spotrebiče, ktoré sú skôr doplnkom k tým základným, ako napríklad rôzne inteligentné riešenia (hlasoví asistenti a podobne), môžete ich úplne vyradiť z prevádzky, prípadne ich vypnúť v čase, keď nie ste doma.

Na druhej strane, niektoré spotrebiče robia presný opak – pomáhajú vám šetriť. Do tejto kategórie sa radí napríklad umývačka riadu, ktorá efektívne znižuje účet za vodu.

Vyberte správne umiestnenie chladničke aj mrazničke

Aj tá najkvalitnejšia a najviac úsporná chladnička či mraznička dokáže v niektorých situáciách zvýšiť svoju spotrebu. Deje sa tak hlavne vtedy, keď je umiestnená v blízkosti sporáka, radiátora, okna alebo steny. Všetky tieto externé faktory dokážu spotrebič otepľovať, kvôli čomu musí zvyšovať svoj výkon. A tým, že zvyšuje výkon, zvyšuje aj svoju spotrebu.

Tento kolotoč je potrebné čo najskôr zastaviť. Chladničku aj mrazničku umiestnite na miesto, kde je chladno po celý rok a uistite sa, že vám potajomky neodkrajuje veľké časti z vášho rozpočtu.

Okrem umiestnenia myslite aj na samotné používanie chladničky a mrazničky. Po otvorení z nej vytiahnite jedlo čo najrýchlejšie. Zbytočne pred ňou nestojte, aby z nej neunikal chlad a nedostával sa do nej teplý vzduch.

Teplý vzduch totižto spôsobuje, že na stenách chladničky sa začínajú tvoriť menšie kvapôčky, ktoré sa neskôr menia na ľad. A síce majú dnes mnohé spotrebiče špeciálnu ochranu proti tvorbe námrazy, keď je vody veľa, ľad sa vytvorí tak či tak. Veľký nános ľadu má negatívny vplyv nielen na spotrebu chladničky, ale aj na jej celkovú životnosť, ktorá sa výrazne znižuje.

Práčke poskytnite pevný podklad

Správne umiestnenie musíte vybrať aj práčke. Tej však nevadí, keď sa nachádza v blízkosti sporáka alebo radiátora. Problém jej robí nerovný podklad, ktorý predlžuje čas odstreďovania a zvyšuje spotrebu elektriny.

peniaze v pohári

Nepúšťajte poloprázdnu práčku

Pri práčke ešte chvíľku zostaneme. Ak chcete ušetriť pri jej používaní, nikdy ju nepúšťajte poloprázdnu. Keď máte málo špinavého oblečenia radšej s praním ešte zopár dní počkajte.

V prípade, že by ste potrebovali nejaké oblečenie, ktoré je špinavé, preperte ho v rukách.

V kanvici zohrievajte len toľko vody, koľko potrebujete

Malý spotrebič ako kanvica vyzerá veľmi neškodne. Pri každodennom používaní však zaváži. Ak si robíte každé ráno čaj alebo kávu, zohrievajte len toľko vody, koľko skutočne potrebujete. Niekoľko mililitrov, či dokonca litrov vody navyše nielenže predlžuje čas varenia vody, ale tiež míňa oveľa viac energie.

Varte v tlakovom hrnci

Tlakové hrnce boli pred niekoľkými rokmi veľmi obľúbené. Ich popularita však časom klesla. Pri zvyšovaní cien energií je však veľmi pravdepodobné, že sa to znova zmení. Tlakové hrnce dokážu ušetriť až 60 % energie. Všetko záleží od toho, čo v nich varíte. Ak však pripravujete jedlo pravidelne a pre väčšiu rodinu, určite popremýšľajte nad ich kúpou.

Keď nechcete nakupovať nové hrnce, začnite variť s pokrievkou. Vďaka nej môžete celý pokrm uvariť oveľa rýchlejšie, čím ušetríte plyn, prípadne elektrinu.

Využívajte zostatkovú energiu

Máte doma elektrickú platňu? Využite ju vo svoj prospech! Tento typ sporákov sa pýši tým, že dokáže kumulovať teplo a pokrm dokončiť aj po tom, čo ho vypnete. Ak teda niečo varíte, sporák vypnite ešte predtým, ako pokrm dokončíte.

sporenie

Potraviny nerozmrazujte v mikrovlnke

Pri šetrení energie platí, že keď existuje spôsob, akým sa vyhnúť použitiu spotrebičov, mali by ste ho využiť. Jedným z nich je rozmrazovanie potravín prirodzene, bez mikrovlnky.

Mikrovlnky sú skvelými pomocníkmi, ktorí dokážu ušetriť veľa času, a v niektorých prípadoch aj veľa energie. To však neplatí pri rozmrazovaní potravín, ktoré môže byť úplne bezplatné. Stačí len, aby ste pokrm vytiahli z mrazničky v predstihu, napríklad niekoľko hodín pred varením.

Vymeňte kvapkajúcu batériu

Kvapkajúce batérie sú nepekné a zvyšujú účty. Za mesiac môžete kvôli nim stratiť až 170 litrov vody. Zainvestujte preto do peknej novej batérie, ktorá vám nielenže pomôže ušetriť financie, ale tiež skrášli celú miestnosť.

Pri nákupe batérie zvážte model s elektrickým ohrevom vody. Ten zaručí okamžitý ohrev bez toho, aby ste museli vodu dlho odpúšťať.

Vypnite pohotovostný režim

Pohotovostný režim je v súčasnosti veľmi obľúbený. Zaručuje, že výrobok, spravidla počítač, sa v prípade potreby veľmi rýchlo spustí. Na to, aby ste ho mohli začať používať, tak nemusíte čakať niekoľko dlhých minút.

Problém je však v tom, že pohotovostný režim nie je práve najlepší pre vašu peňaženku. Na rozdiel od klasického, vypnutého stavu, nešetrí takmer žiadnu energiu. Zariadenie je totižto neustále v pohotovosti a čaká, kedy ho začnete používať.

Keď odchádzate od počítača alebo laptopu a viete, že sa k nemu niekoľko hodín nevrátite, vypnite ho. Bude to lepšie ako pre váš rozpočet, tak aj pre samotné zariadenie, ktoré si “oddýchne”. Následne, keď ho budete znova potrebovať, ho jednoducho zapnete.

Ak nemáte vo zvyku počítače alebo laptopy vypínať vôbec a vždy ich len uspíte, na vypínanie si budete musieť zvykať dlhšie. Pre zjednodušenie celého procesu môžete využiť predlžovačku s vypínačom. Tá vám zaistí, že zariadenie je skutočne vypnuté a nie je len v stave pohotovosti.

Vymeňte počítač za notebook

Ak vám to práca dovoľuje, namiesto klasického počítača si zaobstarajte notebook, ktorý využíva oveľa menej energie. Dôvodom je hlavne fakt, že ide iba o jedno zariadenie. Klasický stolný počítač totižto tvorí okrem počítača aj monitor, klávesnica a myš, ktoré takisto potrebujú pre svoje fungovanie energiu. 

mince na stole

V zime vetrajte krátko a nárazovo

Vetranie cez vetračky je ideálne v lete, keď doma nechcete prievan, no pritom potrebujete pravidelne meniť vzduch v miestnosti. 

V zime by ste mali vetračky využívať minimálne. Ak je v interiéri zlý vzduch, okná otvorte naplno a na krátky čas.

Najlepšie spravíte, keď v zime budete vetrať vo všetkých miestnostiach naraz, nie po jednom. Zaistíte si, že teplo nebude unikať raz cez spálňu a inokedy cez detskú izbu alebo obývačku.

Často kladené otázky

Ako môžem ušetriť na nákladoch za energiu?

Možností je hneď niekoľko, napríklad výmena spotrebičov za energeticky efektívne varianty, vypínanie nepotrebných svetiel a obmedzenie používania niektorých spotrebičov, ako sú napríklad sušičky. Pri kúpe nových spotrebičov je tiež dôležité sa pozrieť na ich energetickú triedu, ktorá sa od marca 2021 menila.

Prečo je dobré vymeniť staré žiarovky za úsporné LED žiarovky?

Veľkú časť vášho energetického účtu tvorí osvetlenie, takže výmenou klasických žiaroviek za úsporné LED typy môžete ušetriť energiu a peniaze. Okrem toho je dobré svieťte len tam, kde to skutočne potrebujete, aby ste zbytočne neplýtvali energiou.

Prečo je dôležité správne umiestnenie chladničky a mrazničky?

Správne umiestnenie chladničky a mrazničky vám pomôže ušetriť energiu a náklady. Ich umiestnenie v blízkosti sporáka, radiátora, okna alebo steny môže zväčšiť ich spotrebu, pretože sa otepľujú a musia zvyšovať svoj výkon. Chladničku a mrazničku by ste mali umiestniť na miesto, kde je chládno po celý rok, aby ste nepridávali navyše na spotrebe energie.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

wellness interiér

Wellness dizajn: Interiérový štýl, ktorý vám pomôže dobiť všetku stratenú energiu

Naše domovy sa za posledných pár rokov stali našimi bezpečnými prístavmi. Stále viac ich využívame na oddych a regeneráciu, preto je úplne normálne...

interiérové trendy

Top interiérové trendy, ktoré budú kraľovať roku 2023

Prechod do “bežného života”, ktorý sme mali pred pandémiou koronavírusu, nebol jednoduchý. Vysoké ceny plynu a bývania, globálna neistota a...

organizácia kabátov

Ako si zorganizovať skriňu s kabátmi?

Väčšina domácností je vybavená typickou skriňou na kabáty – jedna krátka tyč, jedna horná polica, trochu priestoru na podlahe a štandardné dvierka,...

home office

Home office: Tipy, ktoré vám pomôžu lepšie sa sústrediť na prácu

Home office alebo práca z domu sa od roku 2020 stala bežnou súčasťou nášho pracovného života. Mnohé firmy sa síce po uvoľnení opatrení vrátili do...