Ako vybrať ten najlepší monitor? Jednoduchý návod

monitor

Monitor je oknom do duše vášho počítača. Bez správneho displeja bude všetko, čo na svojom systéme robíte, nevýrazné, či už ide o hry, prezeranie/úpravu fotografií a videí alebo len o čítanie textu na vašich obľúbených webových stránkach.

Dodávatelia hardvéru chápu, ako sa mení zážitok z používania počítača s rôznymi špecifikáciami a funkciami displeja, a zaplavili trh množstvom alternatív. Ktoré funkcie a špecifikácie sú však najcennejšie pre spôsob používania monitora? Mali by ste napríklad staviť na rozlíšenie 4K, 1440p, 1080p alebo jednoducho HD? Prípadne, aký je v tom rozdiel? Ako veľmi záleží na obnovovacej frekvencii a dobe odozvy? A ako by sa mali zmeniť vaše priority, ak sa zameriavate na hry vs. na profesionálne aplikácie vs. na všeobecné použitie?

Ešte predtým, ako sa pustíme do samotného výberu monitora, si však povieme zopár praktických tipov.

Tipy pri kúpe monitora

Určite hlavný účel vášho monitora: hranie, profesionálne alebo všeobecné použitie. Vo všeobecnosti by hráči mali uprednostňovať rýchle obnovovacie frekvencie a nízke časy odozvy, profesionáli by mali uprednostňovať presnosť farieb a používatelia na všeobecné použitie majú menej špecifické potreby, ale často sa rozhodnú pre monitor s vysoko kontrastným VA panelom.

Čím vyššie rozlíšenie, tým lepší obraz: rozlíšenie monitora vám hovorí, koľko pixelov má monitor vo formáte šírka x výška. 1920 x 1080 (známe aj ako 1080p, Full HD (FHD) a HD) je minimum, ktoré potrebujete. S QHD však získate ostrejší obraz a s rozlíšením 4K ešte ostrejší.

Na veľkosti záleží tiež: hustota pixelov má veľký vplyv na kvalitu monitora a najlepší bod je 109 pixelov na palec (ppi). Väčší monitor bude mať nízku hustotu pixelov, ak bude mať nižšie rozlíšenie. Na sledovanie z typických vzdialeností pracovnej plochy je 32 palcov dostatočná veľkosť. Plus, dobrou správou je, že v súčanosti nie je ťažké nájsť 32-palcový herný alebo všeobecný monitor s rozlíšením 4K za menej ako 1 000 eur.

veľký monitor

Obnovovacie frekvencie: čím častejšie, tým lepšie. To vám povie, koľkokrát sa váš monitor aktualizuje novými informáciami za sekundu a meria sa v hertzoch (Hz). Väčšie čísla znamenajú lepšie, plynulejšie a menej trhané obrázky. Obnovovacia frekvencia je dôležitá najmä pre hráčov, ktorí chcú monitor s frekvenciou aspoň 75 Hz (väčšina monitorov navrhnutých na hranie ponúka aspoň 120 Hz) v kombinácii s najnižšou dobou odozvy, akú nájdete. Ak nehráte, mala by stačiť obnovovacia frekvencia 60 Hz.

Časy odozvy: kratšie sú lepšie, ale pokiaľ nehráte, nie je to veľká priorita. Čas odozvy udáva, ako dlho monitoru trvá zmena jednotlivých pixelov z čiernej na bielu alebo, ak je to doba odozvy GTG, z jedného odtieňa sivej na druhý. Dlhšie časy odozvy môžu znamenať rozmazanie pohybu pri hraní hier alebo sledovaní rýchlych videí. V prípade herných monitorov je najvyšší čas odozvy, ktorý pravdepodobne uvidíte, 5 ms, zatiaľ čo najrýchlejšie herné monitory môžu mať čas odozvy 0,5 ms.

Panelová technológia: pre kvalitu obrazu, TN < IPS < VA. TN monitory sú najrýchlejšie, ale najlacnejšie, kvôli horšej kvalite obrazu pri pohľade z bočného uhla. IPS monitory majú o niečo rýchlejšie časy odozvy a zobrazujú farby lepšie ako VA panely, ale VA monitory majú najlepší kontrast zo všetkých troch typov panelov. Ďalšie informácie o rozdieloch medzi typmi panelov nájdete vo vyhradenej časti nižšie.

Zvážte zakrivený monitor: zakrivené monitory majú urobiť váš zážitok pohlcujúcim pomocou svojho veľkého zorného poľa. Nehovoriac o tom, že údajne menej namáhajú oči. Môžu však byť náchylné na oslnenie pri pohľade z určitých uhlov (svetelné zdroje prichádzajú z rôznych uhlov namiesto jedného uhla). Efektívne zakrivené monitory sú zvyčajne ultraširoké a majú najmenej 30 palcov, čo spôsobuje, že sú drahšie.

Ak si kúpite zakrivený monitor, pochopte špecifikácie zakrivenia. Zakrivenie 1800R má zakrivený polomer 1800 mm a navrhovanú najlepšiu maximálnu pozorovaciu vzdialenosť 1,8 metra – a tak ďalej. Čím nižšie je zakrivenie (až 1000R), tým je displej zakrivenejší.

Rozlíšenie monitora

Obrázky na LCD paneli sa skladajú z miliónov malých bodov. Každý pixel pozostáva z troch subpixelov, jeden pre každú primárnu farbu. Rozlíšenie monitora udáva dĺžku x šírku obrazovky v pixeloch. Čím viac pixelov dokážete zabaliť do každého štvorcového palca monitora, tým realistickejší a plynulejší bude obraz. Vyššie rozlíšenie (QHD alebo lepšie) je dôležité, ak chcete monitor väčší ako 27 palcov.

Koľko pixelov má monitor, zistíte podľa názvu jeho rozlíšenia. Zatiaľ čo viac pixelov je vo všeobecnosti lepšie, dve veci vás môžu prinútiť zamyslieť sa nad kúpou monitora s QHD alebo lepším rozlíšením.

monitor a notebook

Prvým je grafická karta vášho počítača. Čím viac pixelov máte, tým väčší výpočtový výkon potrebuje vaša grafická karta na včasnú zmenu týchto pixelov. Obrazy na 4K monitoroch vyzerajú úžasne, ale ak váš systém nesplní úlohu dosiahnuť 8,3 milióna pixelov na snímku, váš celkový zážitok tým utrpí a toto extra rozlíšenie bude skutočne prekážkou, najmä ak hráte.

Druhá vec, ktorá môže brzdiť monitor s vysokým rozlíšením, je schopnosť vášho operačného systému meniť veľkosť písma. Windows je najlepší pri hustote pixelov 90 – 110 ppi. Ak má monitor hustotu pixelov oveľa väčšiu, objekty a text budú vyzerať extrémne malé a potenciálne ich nebude možné prečítať. Pri kontrole 27-palcových 5K monitorov sme boli nútení použiť škálovanie DPI (bodov na palec), aby sme mali nádej na čítanie textu v našich aplikáciách. Kvalita zmeny mierky sa medzi monitormi líši.

Bežní používatelia: aké parametre sú najdôležitejšie?

Herné aj profesionálne monitory sú viac než kvalifikované na to, aby slúžili ako displeje na všeobecné použitie. Ak sa však chcete vyhnúť tomu, aby ste míňali peniaze navyše za špecializovaný monitor, potrebujete niečo, čo dobre funguje pre všetky druhy výpočtovej techniky, zábavy a produktivity. Tu je návod, ako sa rozhodnúť, čo je pre vás najlepšie:

Kontrast je kráľ, takže VA panely sú tiež. Za prvé meradlo kvality obrazu považujeme kontrast, po ktorom nasleduje sýtosť farieb, presnosť a rozlíšenie. Keď má displej veľký dynamický rozsah, obraz je realistickejší a pripomína 3D. Panely VA zvyčajne ponúkajú 3 až 5-násobok kontrastu obrazoviek IPS alebo TN. Ak vedľa seba umiestnite monitor VA a IPS so zladenými úrovňami jasu a kalibračnými štandardmi, obrazovka VA ľahko zvíťazí v kvalite obrazu.

Zvážte funkciu bez blikania ak sa budete pozerať na obrazovku dlhšie ako 8 hodín. Niektoré monitory neblikajú pri žiadnej úrovni jasu, takže budú potešení aj tí, ktorí sú na tento efekt obzvlášť citliví.

Nízke modré svetlo nie je najdôležitejším bodom. Väčšina operačných systémov, vrátane Windows 10, má režimy na zníženie modrého svetla založené na teórii, že modré svetlo ruší spánok. Ale hoci mnohé monitory túto funkciu ponúkajú, nie je to nevyhnutné. Nízke modré svetlo môže spôsobiť, že počítačový obraz menej zaťažuje vaše oči, ale rovnako aj presná kalibrácia. A keďže zníženie jasu modrej ovplyvní aj všetky ostatné farby, môžete zažiť neprirodzený vzhľad grafiky a fotografií. To je obzvlášť rušivé v hrách a videách. Nie je potrebné uprednostňovať slabé modré svetlo, ale bez neho je čoraz ťažšie nájsť kvalitné monitory.

Profesionálni používatelia: aké parametre sú najdôležitejšie?

Profesionálni používatelia majú špeciálne potreby. Ak ste fotograf, webový dizajnér, umelec špeciálnych efektov, herný dizajnér alebo niekto, kto potrebuje presné ovládanie farieb, táto sekcia je pre vás. Tu je to, čo by ste mali vedieť:

Monitory certifikované dodávateľom ako presné farby stoja viac, ale stoja za to. Ak chcete monitor, ktorý je hneď po vybalení presný, toto je vaša najlepšia voľba. Je to dôležité najmä pre monitory bez možnosti kalibrácie. Profesionálne monitory by mali byť pripravené na prácu bez potreby nastavovania. Hodnota DeltaE (dE) 2 alebo nižšia je dobrým znamením. dE pod 3 sa zvyčajne považuje za neviditeľné pre ľudské oko.

monitor na stole

Chcete možnosti kalibrácie. Existujú dva spôsoby, ako to dosiahnuť: zobrazenie na obrazovke (OSD) a softvér. V našich recenziách nájdete odporúčania na kalibráciu špecifické pre monitor.

Možnosti kalibrácie by mali zahŕňať výber rôznych farebných gamutov, teplôt farieb a kriviek gama. Minimálne by mali existovať štandardy sRGB a Adobe RGB, teplota farieb v rozsahu od 5 000 do 7 500 K a predvoľby gama od 1,8 do 2,4. Monitory používané na televíznu alebo filmovú produkciu by mali podporovať aj gama štandard BT.1886.

Hráči: aké parametre sú najdôležitejšie?

Existuje veľa mätúcich možností a ešte viac mätúcich marketingových pojmov, ktoré je potrebné prebrať pri kúpe nového herného monitora. Poďme si rozobrať funkcie, ktoré sú pre hráčov skutočne prospešné. Upozorňujeme, že niektoré faktory závisia od úrovne schopností hráča.

Profesionálni hráči by mali uprednostniť rýchlosť, ktorá si vyžaduje vysoké obnovovacie frekvencie (144 Hz alebo viac), ako aj čo najnižšiu dobu odozvy a oneskorenie vstupu. To vás pravdepodobne obmedzí na 25 alebo 27 palcov, možno s nižšou hustotou pixelov a bez rozšírených farieb alebo HDR.

Ak ste príležitostný hráč, ktorý si nevšimne rozdiel medzi 60 fps alebo 144 fps, môžete sa uspokojiť so 75 Hz alebo dokonca 60 Hz v spojení s FreeSync alebo G-Sync (viac o tom nižšie) a uprednostniť veci, ako je vysoká kvalita obrazu, hustota pixelov a 30 palcov alebo viac.

Akú rýchlosť by mali mať monitory pre hráčov?

V ideálnom prípade chcete monitor s frekvenciou aspoň 75 Hz v kombinácii s najnižšou dobou odozvy, akú nájdete. Obnovovacia frekvencia je obzvlášť dôležitá pre hráčov, takže väčšina herných monitorov má obnovovaciu frekvenciu aspoň 120 Hz (najrýchlejšia dostupná je 360 Hz) a budete chcieť maximálnu dobu odozvy 5 ms.

dva monitory

Akú bitovú hĺbku potrebujete?

Vyššie je lepšie a profesionáli potrebujú aspoň 10 bitov. 8-bitový panel to neskráti pri väčšine profesionálnych grafických prác. Ak je to možné, rozhodnite sa pre 12-bitové alternatívy.

Sýto farebný monitor vám nebude k ničomu, ak vaša grafická karta nedokáže poskytnúť 10- alebo 12-bitový signál. Áno, monitor vyplní dodatočné informácie, ale iba interpoláciou. Rovnako ako pri škálovaní pixelov, displej nemôže pridávať informácie, ktoré tam v prvom rade nie sú – môže sa to len približovať. Mnoho spotrebiteľských grafických kariet je obmedzených na 8-bitový výstup.

Zhrnutie

Bez ohľadu na to, aký počítač máte, váš výber monitora má dramatický vplyv na všetko, čo robíte. Vďaka tomu je kúpa nového monitora hodnotnou investíciou, ktorá vám môže pri správnom výbere okamžite prospieť, či už pri hraní hier alebo pri práci. Len sa uistite, že nemrháte peniazmi za obrazovku s prebytočnými funkciami alebo bez špecifikácií, ktoré potrebujete, aby váš počítač zažiaril.

zdroj: techradar.com

Často kladené otázky

Aké funkcie a špecifikácie by som mal zvážiť pri výbere monitora pre hranie, profesionálne aplikácie alebo všeobecné použitie?

Hráči by mali uprednostňovať rýchle obnovovacie frekvencie a nízke časy odozvy, profesionáli by mali uprednostňovať presnosť farieb a používatelia, ktorí hľadajú monitor pre všeobecné použitie, majú menej špecifické potreby, ale často sa rozhodnú pre monitor s vysoko kontrastným VA panelom.

Aký je význam rozlíšenia monitora a aké by som mal vybrať?

Rozlíšenie monitora vám hovorí, koľko pixelov má monitor vo formáte šírka x výška. Čím vyššie rozlíšenie, tým lepší obraz. Minimálne rozlíšenie, ktoré potrebujete, je 1920 x 1080 (1080p, Full HD alebo HD). S rozlíšením QHD získate ostrejší obraz a s rozlíšením 4K ešte ostrejší.

Aký je rozdiel medzi panelovými technológiami, ako sú TN, IPS a VA?

TN monitory sú najrýchlejšie, ale najlacnejšie, kvôli horšej kvalite obrazu pri pohľade z bočného uhla. IPS monitory majú o niečo rýchlejšie časy odozvy a zobrazujú farby lepšie ako VA panely, ale VA monitory majú najlepší kontrast zo všetkých troch typov panelov.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

počítač

Okay elektronika: Aké výrobky má obľúbený e-shop v ponuke?

Internetový obchod Okay je známy svojou širokou ponukou spotrebnej elektroniky od mnohých, známych aj menej známych značiek. Z jeho ponuky si...

elektronika

Okay zaujímavosti: Informácie, o ktorých ste možno nevedeli

Nakupovanie spotrebnej elektroniky je dnes jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. K dispozícii je veľké množstvo internetových obchodov, v ktorých si...

prehliadanie webu

Anonymné prehliadanie: Čo to je a ako naozaj funguje?

Anonymné prehliadanie, niekedy označované aj ako inkognito režim, dnes využíva veľké množstvo používateľov s cieľom získať vyššiu úroveň anonymity...

Macbook

Najlepšie notebooky roka 2023

Rok 2023 je tu a s ním aj novinky vo svete spotrebnej elektroniky. Mnohé značky stihli v posledných mesiacoch vydať nové modely mobilných telefónov...