6 tipov, ako opticky zväčšiť priestor

biela spálňa

Problémy s nedostatkom miesta rieši veľké množstvo ľudí. Jednotlivé miestnosti sú malé a boj s rozmiestnením nábytku či uložením oblečenia, sa niekedy zdá ako nekonečný. Malé miestnosti sa síce zväčšiť nedajú, no existuje zopár riešení, ktoré dokážu oklamať aspoň opticky.

moderná kuchyňa

Steny namaľujte bielou farbou

Ak máte radi tmavé odtiene, pravdepodobne vás sklameme. Do menších bytov sa nehodia. Opticky totižto miestnosti zmenšujú. Človek sa v malej tmavej miestnosti necíti dobre a zle sa mu dýcha.

Namiesto tmavomodrej, fialovej alebo čiernej, zvoľte bielu alebo pastelové odtiene žltej, modrej či zelenej.

Bledé odtiene vyvolávajú dojem, že miestnosť je priestrannejšia a svetlejšia. Budete sa v nej cítiť lepšie nielen vy, ale aj vaši hostia.

Dajte priestor slnečným lúčom

Funkciu optického zväčšenia nemajú len bledé odtiene. Rovnako je na tom aj slnko. V prípade menších bytov je preto dobré zvoliť tie, ktoré majú veľké okná.

Keď si byt vyberáte, sledujte jednotlivé miestnosti a to, koľko prirodzeného svetla majú. Jeho nedostatok si môžete, samozrejme, nahradiť lampou. Tá vám však nikdy nevytvorí takú atmosféru ako lúče slnka.

Ak už v byte bývate a s nedostatkom slnečných lúčov máte problémy, existuje niekoľko riešení. Na začiatok sa zbavte ťažkých záclon. Tie často zamedzujú prístupu slnka do miestnosti a robia ju tmavšou.

Prvý krok môžete preskočiť, ak záclony nemáte. V druhom kroku odostrite žalúzie. Pokojne ich vyhrňte až hore. Slnku by nemalo stáť v ceste do vášho bytu nič.

A poslednou možnosťou je okná počas leta pootvárať. Okrem slnečných lúčov je potrebný aj čerstvý vzduch. Keď sa v miestnosti dobre dýcha, hneď sa cítite lepšie.

moderná obývačka

Stavte na sedačku v tvare L

V malých priestoroch je potrebné využiť každý meter štvorcový. Keď sa pozriete do akejkoľvek miestnosti u vás v byte, ktoré časti sú skoro vždy prázdne?

S veľkou pravdepodobnosťou to budú rohy. Táto časť je v miestnostiach často nevyužívaná, pretože je neforemná. Nehodí sa do nej príliš veľa vecí.

V obývačke môžete minimálne jeden roh prakticky vyplniť sedačkou v tvare L.

Sedačka je veľká, často zaberá miesto. Vyplňte ňou preto roh a zabite dve muchy jednou ranou.

Zrkadlo vyrieši všetko

Zrkadlá sú v rámci optického zväčšovania veľmi obľúbeným kúskom. Dôvod je ten, že odraz v nich miestnosť predlžuje a robí ju raz takou veľkou.

Menšie zrkadlo je možno dobrým doplnkom. Ak však chcete, aby splnilo svoju hlavnú úlohu, malo by byť veľké. Pokojne aj cez celú stenu.

V obývačke na takéto zrkadlo miesto asi nenájdete. Najviac sa vám osvedčí v spálni, kde ho môžete namontovať napríklad na dvere vstavanej skrine. Poprípade si skriňu so zrkadlom rovno kúpte.

Doplnky s mierou

Všetkého veľa škodí a pri doplnkoch platí tento výrok dvojnásobne. Samozrejme, v domácnosti sú doplnky dôležité.

Určitým spôsobom nám jednotlivé miestnosti zútuľňujú. Dodávajú im štýl a správnu atmosféru domova. V menších miestnostiach však vedia narobiť viac škody ako úžitku.

Pri nakupovaní doplnkov vyberajte len zopár neutrálnych. Kúsky, ktoré sa budú hodiť ku všetkému. Následne ich do miestností rozmiestnite v počte 2 - 3. Viac nie.

obývačka

Vstavané skrine

Malé priestory využívajú praktické vstavené skrine. Tie sú veľké a poskytujú množstvo úložného priestoru. Vhodné sú pre stredne veľké aj veľké rodiny.

Výhodou vstavaných skríň je najmä fakt, že nijakým spôsobom nevstupujú do priestoru. Práve naopak. Vytvárajú jednu líniu, ktorá miestnosť skrášľuje a dodáva jej na štýlovosti.

Zhrnutie

Optické zväčšovanie miestností je dnes veľmi obľúbené a potrebné. Niet sa však ani čomu čudovať. Ceny za byty sú vysoké. Nie každý si môže dovoliť priestrannú nehnuteľnosť s niekoľkými izbami. Ak bývate v menšom byte, no potrebovali by ste ho trochu zväčšiť, vyskúšajte tieto triky. Sú jednoduché, no pritom veľmi účinné.

Často kladené otázky

Ako opticky zväčšiť malé miestnosti?

Na optické zväčšenie malých miestností môžete použiť viacero trikov. Napríklad namaľujte steny bielou alebo pastelovou farbou, dajte priestor slnečným lúčom a využite sedačku v tvare L. Ďalším riešením sú veľké zrkadlá, ktoré miestnosť predlžujú a robia ju raz takou veľkou.

Aké farby sú vhodné pre malé miestnosti?

Vhodné farby pre malé miestnosti sú predovšetkým biela alebo pastelové odtiene žltej, modrej či zelenej. Tie priaznivo pôsobia na optické zväčšenie miestností, pretože bledé odtiene vyvolávajú dojem, že miestnosť je priestrannejšia a svetlejšia.

Ako zabezpečiť dostatok svetla v malom byte?

Pre dostatok svetla v malom byte je potrebné dbať na dostatok prirodzeného svetla. To znamená zvoliť byt s veľkými oknami a pri hľadaní vhodnej nehnuteľnosti sledovať množstvo prirodzeného svetla v jednotlivých miestnostiach. Okrem toho sa odporúča zbaviť sa ťažkých záclon alebo odostrite žalúzie, ktoré zamedzujú slnečným lúčom prístup do miestnosti. Počas leta otvárajte okná, aby sa dostal do interiéru čerstvý vzduch, vďaka ktorému sa budete cítiť lepšie.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

wellness interiér

Wellness dizajn: Interiérový štýl, ktorý vám pomôže dobiť všetku stratenú energiu

Naše domovy sa za posledných pár rokov stali našimi bezpečnými prístavmi. Stále viac ich využívame na oddych a regeneráciu, preto je úplne normálne...

interiérové trendy

Top interiérové trendy, ktoré budú kraľovať roku 2023

Prechod do “bežného života”, ktorý sme mali pred pandémiou koronavírusu, nebol jednoduchý. Vysoké ceny plynu a bývania, globálna neistota a...

organizácia kabátov

Ako si zorganizovať skriňu s kabátmi?

Väčšina domácností je vybavená typickou skriňou na kabáty – jedna krátka tyč, jedna horná polica, trochu priestoru na podlahe a štandardné dvierka,...

home office

Home office: Tipy, ktoré vám pomôžu lepšie sa sústrediť na prácu

Home office alebo práca z domu sa od roku 2020 stala bežnou súčasťou nášho pracovného života. Mnohé firmy sa síce po uvoľnení opatrení vrátili do...