5 toxických látok, ktoré by ste nemali nosiť a náhrady za nich

hodváb

Teplé svetre, ľahké šaty, obľúbené legíny či tvarovacia spodná bielizeň. Obrovské množstvo vecí, ktoré sa nachádzajú okolo nás, sú vyrobené zo syntetických materiálov. Aj keď vyzerajú dobre a pohodlne, môžu byť pre nás a našu pokožku nebezpečné. Od nepríjemných zápachov, vyrážky, nevoľnosť až po niečo ešte horšie. Chemikálie v syntetických tkaninách nie sú najlepšími spoločníkmi pre našu pokožku.

My sme sa do tejto témy a problematiky ponorili hlbšie a zistili sme, čo dokáže urobiť nosenie tkanín ako je polyester, umelý hodváb alebo spandex, našej pokožke a nášmu zdraviu.

Polyester

Polyester je jednou z najpopulárnejších a najpoužívanejších syntetických tkanín. Aj keď sa môže vyrábať so zmesou prírodných zložiek ako je bavlna, aby sa zabránilo väčším problémom, jej účinok na naše zdravie môže byť stále škodlivý.

Pri nosení polyesteru je pre pokožku ťažké dýchať. Zvyšujúce sa telesné teploty navyše pomáhajú uvoľňovať z tejto látky chemikálie, ktoré sa neskôr absorbujú pokožkou. To môže spôsobiť celý rad problémov a podráždená ako sú vyrážky, svrbenie, sčervenanie, ekzém či dermatitída. Lepšie je vyhnúť sa polyesteru vo vašich šatách a v bielizni.

Rayon

Rayon je vlákno vyrobené z celulózy, ktorá sa chemicky premieňa z drevnej buničiny. Výroba tohto materiálu je nielen nebezpečná, ale jeho nosenie môže byť tiež nezdravé. Tento druh látky môže emitovať toxické látky, ktoré môžu spôsobiť nevoľnosť, bolesti hlavy, zvracanie, bolesť na hrudníku a svaloch či nespavosť. Okrem toho, všetka jej výroba výrazne znečisťuje životné prostredie.

Nylon

Ponožky, spodná bielizeň, pančuchy a mnoho rôznych odevov pre každodenné použitie sú vyrobené z nylonu. Výroba nie je príliš drahá a výrobky sú trvanlivé, preto je materiál taký obľúbený. Nylon je zároveň aj najlepšou voľbou na nosenie na holej pokožke. Oblečenie vyrobené z nylonu neabsorbuje pot z pokožky, čo môže spôsobiť nepríjemný zápach a kožné infekcie. Počas výroby je látka bielená alebo zafarbená rôznymi chemikáliami. Jeho nosenie na pokožke môže spôsobiť rôzne podráždenia.

Akryl

Akrylové tkaniny sú vyrobené z akrylonitrilu, čo je karcinogén a mutagén. Vystavenie tejto látke môže spôsobiť rôzne problémy so zdravím. Medzi ne patria bolesti hlavy, nevoľnosť, závraty, sťažené dýchanie, slabosť končatín a mnoho ďalších. Nosením akrylových tkanín riskujete vstrebanie časti akrylonitrilu do pokožky. Výroba akrylu je tiež obrovskou príčinou znečistenia životného prostredia.

šnúrka

Spandex

Tento druh textílie je mimoriadne prižný. Je vhodný pre výrobu tesných odevov, ako sú športové podprsenky, legíny, tričká, tvarovacia bielizeň, pančuchy či bikiny.

Rovnako ako iné syntetické látky, aj tieto sú vyrobené zo škodlivých chemických látok ako je polyuretán, ktorý sa považuje za karcinogén. Dlhodobý kontakt s týmito tkaninami môže spôsobiť podráždenie pokožky, ako je dermatitída.

Čo namiesto toho nosiť?

Bavlna - je priedušná, absorbuje tekutinu z pokožky, chráni pred teplom v lete a v zime pred zimou. Je taktiež hypoalergénna a odolná. Je to jedna z najlepších látok, ktoré môžete nosiť.

Merino vlna - je prírodným materiálom regulujúcim teplotu a vlhkosť, ktorý časom nestráca tvar a ani sa nenaťahuje. Namiesto toho je vlna neustále mäkká, ľahká a tiež ponúka prirodzenú ochranu pred UV žiarením. Vlna z alpaky je taktiež dobrou alternatívou.

Kašmír - jedná sa o veľmi vzácny a cenný materiál. Na vytvorenie hladkého hodvábneho pocitu kašmíru sa nepoužívajú žiadne ťažké chemikálie. Kašmír je veľmi príjemný aj na pokožke.

Konope - tento textil slúži ľuďom tisíce rokov. Je známy svojou pevnosťou a odolnosťou. Je to najlepší prírodný materiál, pokiaľ ide o udržanie tvaru a nenaťahovanie. Čím viac ho nosíte, tým viac je mäkší.

Hodváb - táto mäkká tkanina má nielen luxusnú textúru, ale taktiež veľa zdravotných výhod. Môže spomaliť starnutie, pomôcť s ekzémom a astmou. Má tiež antimykotický účinok, pomáha predchádzať alergiám a zlepšuje spánok.

hodváb

Bambus - je to zaujímavá nová alternatíva k tradičným prírodným tkaninám. Textílie z bambusu sú rovnako mäkké a hodvábne ako iné prírodné látky. Bambus je ale tiež hypoalergénny, vysoko priedušný a termoregulačný. Môže absorbovať vlhkosť z pokožky ešte lepšie ako bavlna a chráni pred UV žiarením.

Ľan - je veľmi pohodlná a odolná. Je tiež veľmi jednoduché starať sa o tento materiál a je vhodný pre úplne každú sezónu. Rovnako ako niektoré iné prírodné textílie, aj ľan má hypoalergénne vlastnosti. Je mimoriadne pohodlný a umožní vašej pokožke dýchať.

Často kladené otázky

Aké sú nevýhody nosenia syntetických materiálov?

Syntetické materiály, ako sú polyester, rayon, nylon, akryl alebo spandex, môžu predstavovať riziko pre pokožku a zdravie. Nosenie týchto syntetických tkanín môže spôsobovať rôzne podráždenia pokožky, ako sú vyrážky, svrbenie alebo ekzémy, a môže tiež uvoľňovať toxické látky, ktoré môžu spôsobiť nevoľnosť, bolesti hlavy alebo iné problémy so zdravím. Nosenie syntetických materiálov môže viesť k znečisteniu životného prostredia a zdraviu nepriaznivým výrobou týchto materiálov.

Aké sú bezpečné a zdravé alternatívy k syntetickým materiálom?

Bezpečnejšie a zdravšie alternatívy k syntetickým materiálom zahŕňajú bavlnu, merino vlnu, kašmír, hodváb, konope a bambus. Tieto prírodné a ekologickejšie materiály majú mnoho výhod, ako sú priedušnosť, absorpcia tekutín z pokožky, prirodzená ochrana pred UV žiarením, pevnosť a odolnosť, mäkkosť a mnoho zdravotných výhod, ako sú pomalé starnutie, pomoc pri ekzémoch a astme, antimykotický účinok, prevencia alergií a zlepšenie spánku.

Ako negatívne ovplyvňuje nosenie syntetických materiálov životné prostredie?

Výroba syntetických materiálov, ako sú rayon, nylon, akryl a spandex, je nielen nebezpečná pre zdravie, ale tiež výrazne znečisťuje životné prostredie. Pri výrobe týchto textílií sa používajú chemické procesy, ktoré môžu emitovať toxické látky do ovzdušia a vody, a vytvárajuť pretrvávajúce znečistenie. Spoločnosti zodpovedné za výrobu týchto materiálov často prispievajú k globálnemu problému znečistenia, ktorý môže mať negatívne vplyvy na zdravie a životné prostredie pre celú spoločnosť.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

crossbody kabelka

eObuv kabelky: Aké všetky prevedenia sú k dispozícii?

Pri nákupe kabeliek a ďalšieho príslušenstva máte k dispozícii veľa rôznych kamenných aj internetových obchodov. Jedným z nich je e-shop eObuv,...

topánky na opätku

eObuv zaujímavosti: Prekvapivé fakty o obľúbenom online obchode

Rovnako ako oblečenie, aj obuv si dnes môžete zaobstarať pohodlne z domova, bez toho, aby ste míňali energiu či čas prezeraním kamenných obchodov....

nákupná taška

Zaujímavosti, ktoré ste nevedeli o e-shope About You

Internetový obchod About You je jedným z najpopulárnejších na slovenskom trhu. Jeho široké portfólio, vysoká kvalita a výhodné ceny lákajú mnohých...

šaty

About You šaty: Aké kúsky si môžete zaobstarať z tohto internetového obchodu?

About You je obľúbený internetový obchod, ktorý má širokú ponuku zaujímavých kúskov za skvelé ceny. Vyberať si z nej môžu ako ženy, tak aj muži či...